abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Padomi dārzniekiem – iesācējiem : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Padomi dārzniekiem – iesācējiem

Padomi dārzniekiem – iesācējiem
Foto: pixabay.com

Atalgojums, ko sniedz paša iekopts dārzs, ir nenovērtējams – svaigi dārzeņi un garšaugi, smaržīgi un krāšņi ziedi, sakopta vide un gandarījums par paveikto. Ja arī tu vēlies pievienoties dārznieku pulciņam, iepazīsties ar dažiem ieteikumiem veiksmīgākam darbu sākumam.

Iepazīsti savu īpašumu

Pirms ķeršanās klāt lāpstai un rakšanai, atvēli laiku, lai iepazītos ar savu īpašumu. Varbūt sākumā tas liksies lieki, tomēr vēlāk noteikti varēsi pateikt sev "paldies" par rūpīgu pieeju jaunā dārza tapšanā.

Vispirms izstaigā paredzētā dārza zonu un uzzīmē nelielu skici ar esošajām dobēm un apstādījumiem, kā arī plānotajām izmaiņām. Veic piezīmes par to, kuras vietas ir saulainākas, bet kuras – noēnotas. Tāpat atzīmē, kurus no esošajiem augiem vēlētos paturēt, kurus – pārstādīt, bet no kuriem – atbrīvoties.

Banner 280x280

Pirms dārza izveidošanas būtu ieteicams veikt arī vienkāršu augsnes testu, lai noteiktu, vai tajā ir sabalansēts uzturvielu daudzums un atbilstošs pH līmenis. 

Aizvadi dārza zonā laisku dienu, plānojot un sapņojot – varbūt tev ienāks prātā kāda oriģināla dārza dizaina ideja.

Izvēlies stilu un nosaki mērķus

Pārlūko internetu, lai atrastu fotogrāfijas ar vēlamā dārza stilu. Kad esi sapratis, ko vēlies, nepieciešams pārdomāt arī dārza zonā veicamās aktivitātes. Ja tev ir bērni, būtu prātīgi ieplānot vairāk brīvas teritorijas spēlēm un smilšukastes izveidei.

Sāc ar mazumiņu

Sapņi un lieli plāni ir brīnišķīgi, bet, kad jāsāk rakt un stādīt, tu ātri vien nolaidīsies uz zemes. Jo lielāks dārzs, jo vairāk laika un darba tajā jāiegulda. Saproti, ko īsti vēlies dārzā audzēt, un tad nosaki vēlamo izmēru. Labāk sāc ar mazumiņu, jo palielināt dobju un stādu skaitu varēsi kaut katru gadu.

Izveido plānu

Pat tad, ja esi ņēmis vērā ieteikumu par neliela dārziņa veidošanu, plānošana ir veiksmes atslēga. Rūpīgi iepazīsties ar stādiem pievienoto informāciju par to kopšanu un nepieciešamajiem dzīves apstākļiem. Apkopo šo informāciju izveidotajā skicē un izplāno, kura vieta katram augam būs piemērotāka. 

Izvēlies pareizos instrumentus

Pareizo instrumentu izvēle ievērojami atvieglo dārza darbus, bet tas nenozīmē, ka tev jāiepērk viss veikala sortiments. Sākumā tev būs nepieciešami cimdi, atbilstoša izmēra lāpsta, kaplis, spainis, šļūtene, kā arī metāla un lapu grābekļi.

Izplāno dārza dzīves ilgumu

Lai viss dārzs nenomirtu tieši pēc viena gada, iegādājoties stādus pievērs uzmanību to dzīves ilgumam. Svarīgi izvēlēties gan viengadīgos, gan daudzgadīgos augus, kas nodrošinās ilgāku ziedu un krāsu klātbūtni jaunizveidotajā dārzā.

Audzē to, kas tev patīk

Tas izklausās pārāk vienkārši, tomēr ļoti bieži jaunie dārznieki ieņem galvā, ka viņiem nepieciešams audzēt gan gurķus un tomātus, gan samtenes un lilijas, jo tā dara visi, nemaz nepadomājot par to, ko viņi paši vēlas un kas pašiem patīk. Ja tev negaršo gurķi un dilles, nav nekādas nepieciešamības tiem atvēlēt vietu savā rūpīgi izplānotajā dārzā. Izvēlies tikai to, kas tev garšo, patīk un būs noderīgs – tieši tik vienkāršs ir dārza iekopšanas pamatnoteikums.
 
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

VNĪ: Nodots ekspluatācijā Kinoloģijas centrs Rēzeknē

VNĪ: Nodots ekspluatācijā Kinoloģijas centrs Rēzeknē

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadībā pabeigti darbi pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Kinoloģijas centra izveides Rēzeknē, Maskavas ielā 30. Pabeidzot projektu, radīta mūsdienīga infrastruktūra muitas kinologu un darba suņu apmācībām, informē VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Izstāsti Latvijai