abc.lv skaitļos

Lietotāji online104
Aktīvie uzņēmumi25219
Nozares raksti1283
Ekspertu atbildes3041
Ievieš ES fasāžu siltināšanas standartus : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Ievieš ES fasāžu siltināšanas standartus

Ievieš ES fasāžu siltināšanas standartus
Rīga, 23.nov., NOZARE.LV. Ministru kabinets šodien pieņēma grozījumus Latvijas būvnormatīvos, kas paredz ieviest standartizētus fasādes siltināšanas risinājumus ēku siltināšanas projektos, kurus līdzfinansē Eiropas Savienība (ES), valsts vai pašvaldība. Pašlaik Latvijas būvnormatīvos netiek reglamentēti fasāžu siltināšanas projektu risinājumi. Būvuzņēmēji asas konkurences apstākļos ir spiesti meklēt vislētākos risinājumus, nerēķinoties ar kvalitāti. Šādā situācijā tiek apdraudēta ēku siltināšanas darbu kvalitāte. ES ir izstrādātas Eiropas tehnisko apstiprinājumu vadlīnijas ārējām daudzslāņu siltumizolācijas sistēmām "ETAG 004". Uz šo vadlīniju pamata siltumizolācijas sistēmu ražotāji var saņemt sava izstrādājuma Eiropas tehnisko apstiprinājumu "ETA". Atbilstības apliecinājums šādam ETA ļauj to marķēt ar CE zīmi un brīvi izplatīt visās ES dalībvalstīs. "ETA" precīzi reglamentē ne tikai iebūvējamo materiālu tehniskās īpašības un to kontroles metodes, bet arī to iebūvēšanas tehnoloģiju un darbu uzraudzības kārtību. Uz "ETAG 004" pamata izdotie "ETA" nosaka stingras prasības siltināšanas sistēmu novērtēšanai un pārbaudei, kā arī izvirza būtiskas prasības sistēmu ražotājiem un izplatītājiem ne tikai attiecībā uz atsevišķu materiālu īpašībām, bet visai pārbaudāmai sistēmai kopumā. Gan "ETAG 004", gan uz tā pamata izdotais "ETA" satur pilnu informāciju par sistēmas un tās atsevišķu sastāvdaļu tehniskajām īpašībām, kā arī detalizētu instrukciju sistēmas instalācijai un darbu veikšanas tehnoloģijai, pēc kuras var vadīties gan celtnieks, gan būvuzraugs, gan arī pats pasūtītājs. Fasāžu siltināšanas sistēma, kas apliecināta atbilstībai "ETA" sistēmai kopumā un atsevišķām tās komponentēm, ir testēta, paredzot 25 gadu ekspluatācijas laiku. Materiāliem tiek veiktas dažādas pārbaudes, piemēram, ugunsdrošība, ūdens un tvaiku absorbcija, salizturība, triecienizturība, drošība lietošanā un siltuma saglabāšana. Izstrādājot normatīvā akta projektu, notika konsultācijas ar Būvniecības attīstības stratēģiskās partnerības, Latvijas būvinženieru savienības, Būvmateriālu ražotāju asociācijas un Latvijas Būvmateriālu tirgotāju asociācijas pārstāvjiem.
Banner 280x280 Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.