abc.lv skaitļos

Lietotāji online26
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Eksperti: AB dambis ir apmeklētājiem drošs : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Eksperti: AB dambis ir apmeklētājiem drošs

Eksperti: AB dambis ir apmeklētājiem drošs
AB dambja tehniskais stāvoklis ir apmierinošs un apmeklētājiem drošs, liecina dambja speciālās inspekcijas rezultātā iegūtie dati. Tāpēc Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā trešdien, 14.novembrī, atkārtoti tiks lemts par ieceri uz tā izbūvēt apgaismojumu.

Kā liecina SIA "Inženierbūve" ekspertu sagatavotais starpziņojums par izpētes rezultātiem, dambja konstrukcijām ir konstatēti dažāda apjoma bojājumi, taču tie patlaban neietekmē dambja nesošo konstrukciju nestspēju un atļauj ekspluatēt dambja konstrukcijas ikdienas režīmā.

Speciālisti norāda, ka inspekcijas gaitā nav novērotas krastmalas nostiprinājuma konstrukciju deformācijas, kas liecinātu par to vispārējās noturības pazemināšanos. Virsūdens un zemūdens konstrukcijās netika konstatēti jauni defekti, kuri nebūtu konstatēti iepriekšējās tilta inspekcijās līdz 2005.gadam, tomēr krastmalas virsbūves un nogāzes nostiprinājumu konstrukcijām konstatēti defekti, kuru apzināšana prasa padziļinātu izpēti.

Lielākos bojājumus dambja konstrukcijām rada virsmas ūdens, kurš no bermas plātņu virsmas plūst uz nogāzes nostiprinājumu, un upes mainīgās straumes - sevišķi pavasara palu laikā un Rīgas HES darbības režīma maiņas laikā.

Kopš 1999.gada SIA "Rīgas tilti" regulāri aizvieto izskaloto dambja grunti un atjauno bojātos virsūdens nogāzes nostiprinājumus un bermas plātnes. "Inženierbūves" speciālisti norāda, ka SIA "Rīgas tilti" veiktie remontdarbi ir padarījuši AB dambja virsūdens daļu drošu cilvēkiem, kuri apmeklē dambi.

Zemūdens daļas inspekcijas gaitā nav konstatēta būtiska bojājumu palielināšanās krastmalas fasādes sienās salīdzinājumā ar 2005.gadā veikto inspekciju. Līdz ar to var secināt, ka, turpinot regulārus izskalotās grunts aizvietošanas darbus un virsūdens nogāzes nostiprinājumu un bermas plātņu remontdarbus, ir iespējams uzturēt AB dambja virsūdens daļu drošā stāvoklī.

Balstoties uz šiem secinājumiem, speciālisti norāda, ka ir pieļaujama inženierkomunikāciju, piemēram, apgaismojuma un kanalizācijas izbūve AB dambja uzbērumā aiz nostiprinātās nogāzes.

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā trešdien, 14.novembrī, atkārtoti tiks skatīts Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas lūgums piešķirt 144 639 latus no Rīgas pilsētas infrastruktūras fonda, lai ierīkotu apgaismojumu uz AB dambja. Projekta pieteikuma plānotais aktivitāšu, izmaksu un laika grafiks liecina, ka apgaismojumu iecerēts ierīkot jau šā gada novembrī un decembrī.

Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija Rīgas domē iesniegusi izvērtēšanai un projekta pieteikumu arī par AB dambja teritorijas labiekārtošanu, kura kopējās izmaksas tiek lēstas ap 400 000 latu.

Kā ziņots, Rīgas domes Satiksmes departaments par 13 800 latu bija pasūtījis AB dambja tehniskā stāvokļa speciālo inspekciju. Iepirkuma konkursa rezultātā līgums noslēgts ar SIA "Inženierbūve".

Speciālās inspekcijas starpatskaitē apkopoti dati par AB dambja virszemes un zemūdens apsekošanas rezultātiem. Zemūdens apsekošanas rezultāti būs pieejami darba gala atskaitē, bet starpatskaitē minēti tikai galvenie secinājumi pēc zemūdens inspekcijas darbu izpildes. Zemūdens inspekcijas darbi vēl nav pilnībā pabeigti, jo ūdenslīdējiem ir jāpārbauda fasādes sienas enkurojuma tērauda stieņu stāvoklis.

AB dambja pēdējie rekonstrukcijas darbi ir veikti laika posmā no 1963.gada līdz 1971.gadam. Dambis atrodas ekspluatācijā no 1972. gada. "Inženierbūves" speciālisti norāda, ka būvētās fasādes sienas konstruktīvais risinājums ir neveiksmīgs, jo jau būvniecības laikā sāka parādīties atvērumi starp prizmatiskajiem pāļiem un grunti aizturošajām dzelzsbetona plātnēm.

Situācija vairāk pasliktinājusies pēc Rīgas HES nodošanas ekspluatācijā, jo notika upes ūdens režīma izmaiņas Daugavā, kas pastiprināja grunts izskalošanos ap prizmatiskajiem pāļiem un grunti aizturošajām dzelzsbetona plātnēm. Līdz ar to pastiprinājās dzelzsbetona plātņu nobīdes un grunts aizplūšana.

Rīga, 12.nov., LETA.
Foto: Pilseta24.lv

2012.gada 12.novembrī

Banner 280x280 Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.