abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Izveidots "gudrais" stikls pasīvo ēku logiem : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Izveidots "gudrais" stikls pasīvo ēku logiem

Izveidots "gudrais" stikls pasīvo ēku logiem

Fakts, ka pasīvās jeb gandrīz nulles enerģijas ēkas vajadzētu veidot ar maziem logiem, vadoties pēc ekspertu slēdzieniem, ir mīts. Tomēr logu stiklu, kas paredzēts šāda veida mājām, nepieciešams izvēlēties ļoti rūpīgi, jo no tā tiek prasīts izaicināt fizikas likumus.

Pasīvajās ēkās jeb mājās, kuras atbilst A++ kategorijai, enerģijas patēriņš var būt līdz pat 90% mazāks nekā tipiskajās konstrukcijas būvēs. "Šādus rezultātus iespējams sasniegt, kad tiek pielietotas dažādas būvniecības iespējas: pareiza būvniecības materiālu izveide, energoefektīvi logi, kā arī ēkā tiek lietoti alternatīvi enerģijas ieguves avoti, piemēram, saules baterijas. Protams, enerģijas patēriņš "Namai A+" katrā mājā ir individuāls un atkarīgs no iedzīvotāju dzīvesveida," stāsta Darius Baitas, pasīvo ēku būvuzņēmuma direktors.

Pirmā pasīvā māja tika uzbūvēta pirms 25 gadiem Vācijā. Toties Latvijā pirmā šāda veida ēka tika uzcelta 2009. gadā. Tā ir dzīvojamā ēka "Lielkalni". Lai gan šādas ēkas ir salīdzinoši retākas, tomēr, eksperti uzskata, ka rūpīgi izdomātā enerģijas izmantošana drīz kļūs par globālu standartu būvniecības sektorā, kur inovatīvus risinājumus nodrošina būvmateriālu ražotāji.

Interese par energoefektīvām būvēm turpina pieaugt. Tiek lēsts, ka līdz 2021. gadam, kad stāsies spēkā ES būvniecības direktorijas regulas par to, ka visām jaunajām ēkām ir jābūt nulles enerģijas, šis būvniecības standarts kļūs par globālu nepieciešamību.

Banner 280x280 Banner 280x280

Pagājušajā gadā pasīvo ēku izplatība pasaulē pārsniedza 1 miljonu kvadrātmetru. Šobrīd Eiropā lielākā ēka, kura atbilst pasīvo ēku standartiem, ir biroju ēka, kura atrodas Vīnē un aizņem gandrīz 21 tūkstoti kvadrātmetrus. Mazākā pasīvā māja, kura kopā aizņem tikai 11 kvadrātmetrus, atrodas Francijā.

Vadoties pēc dažādiem pasaulē atzītu ekspertu viedokļiem, gandrīz jebkura māja var būt pasīva, tomēr vieglāk sasniegt labāku energoefektivitāti vienkāršāk veidotā ēkā. "Tas ir mīts, ka pasīvā ēka ir māja bez logiem, kuri nepārtraukti rada siltuma zaudējumus. Pati svarīgākā lieta gandrīz nulles enerģijas ēkās ir logu izvietošana, vadoties pēc debespušu virzieniem, lai ēka iegūst maksimālo saules enerģijas daudzumu: siltumu un gaismu. Otrā lieta ir izvēlēties logus ar optimālo stiklu pārklājumu skaitu un logu rāmju attiecību," skaidro D. Baitas.

Pasīvajās ēkās netiek lietotas gaisa kondicionēšanas sistēmas, tāpēc pareiza logu izvēle, kuri pasargā telpas no pārkaršanas vasarā un taupa siltuma enerģiju ziemā, ir viens no galvenajiem aspektiem, veidojot gandrīz nulles enerģijas ēkas.

ASV arhitektūras stikla ražotājs "Guardian" ir izveidojis stiklu, kas lauž fizikas likumus un ir īpaši domāts pasīvajām ēkām. Jaunais "ClimaGuard Premium2" savieno trīs ļoti nozīmīgas īpašības - izcila līmeņa dienasgaismas caurlaidība, lieliska izolācija un liels saules siltuma ieguvums, kas ļauj iegūt peļņu no saules enerģijas.

"Labākais risinājums pasīvajām ēkām Baltijas reģiona klimata zonā ir trīskārši stikloti logi. Jaunās paaudzes "ClimaGuard Premium2" ietērps ļauj logu ražotājiem radīt inteliģentus logus, kuri ievērojami samazina apsildīšanas un gaismošanas enerģijas izmaksas. Papildus šī ietērpa dizains pasīvajām ēkām var tikt pievienots laminētam stiklam, līdz ar to šāda kombinācija var tikt lietota ne tikai parastiem logiem, bet arī stikla konstrukcijās, kur ir nepieciešams izpildīt papildus drošības funkcijas," saka Vaidas Petkevičius, "Guardian" mārketinga vadītājs Baltijas valstīs.

Publicitātes foto
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Būvmateriāli un būvkonstrukcijas, tirdzniecība":