abc.lv skaitļos

Lietotāji online230
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1282
Ekspertu atbildes3041
Kompromisa gadījumā atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" gatavs turpināt sadarbību ar Jūrmalu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Kompromisa gadījumā atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" gatavs turpināt sadarbību ar Jūrmalu

Kompromisa gadījumā atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" gatavs turpināt sadarbību ar Jūrmalu
Jūrmalas atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" ir gatavs turpināt sadarbību ar Jūrmalas pašvaldību kompromisa gadījumā, taču pagaidām līgums starp uzņēmumu un pašvaldību zaudējot spēku, jo apstākļu izmaiņu rezultātā pašvaldības uzliktās saistības apsaimniekotājam esot kļuvušas nesamērojamas, kas ir pretrunā ar līgumā minēto, aģentūrai LETA skaidroja uzņēmuma izpilddirektors Ingus Vilks.

Jūrmalas pašvaldībā tikmēr skaidro, ka uzņēmuma paustie fakti ir puspatiesību pilni. Pašvaldībā uzsver, ka "Eco Baltia vide", piemēram, nepatiesi apgalvojis, ka pašvaldība nav reaģējusi uz tarifa izmaiņu nepieciešamību - pēc uzņēmuma priekšlikuma ar pērnā gada 1.septembri tika palielināti atkritumu apsaimniekošanas tarifi, balstoties uz dabas resursu nodokļa un sadzīves atkritumu apglabāšanas izmaksu pieaugumu. Pašvaldība neesot tiesīga palielināt tarifu, lai segtu paša apsaimniekotāja izdevumus, kas iesniegti iepirkuma finanšu piedāvājumā. Savukārt pamatotus priekšlikumus par 2015.gada tarifa izmaiņām pēc vairākkārtējiem pašvaldības aicinājumiem uzņēmums pašvaldībai neesot sniedzis.

Vilks aģentūrai LETA apgalvoja, ka 2014.gada 1.septembrī atkritumu apsaimniekošanas tarifs tika palielināts, taču ne pietiekami, lai pilnībā nosegtu apsaimniekotāja izmaksas saistībā ar dabas resursu nodokļa un sadzīves atkritumu apglabāšanas izmaksu pieaugumu, ne arī tos zaudējumus, kas radušies nepietiekami attīstītās atkritumu dalītās vākšanas un bioloģisko atkritumu atdalīšanas rezultātā. Līdz ar to uzņēmuma pārstāvji uzstāj, ka tālāka līguma izpilde nav iespējama.

"Eco Baltia vide" pārstāvji informē, ka Jūrmalas pašvaldībai vēstuli par esošo situāciju nosūtījuši pērnā gada 1.decembrī, kā arī atkārtoti - 29.decembrī. Tāpat uzņēmumā skaidro, ka atsevišķi katram deputātam elektroniski nosūtīts aicinājums tikties, taču neviena atbilde neesot saņemta.

"Mēs vēlamies sadarboties ar Jūrmalas domi - joprojām esam atvērti sarunām un gatavi tikties gan ar Jūrmalas domes priekšsēdētāju, gan atbildīgajiem darbiniekiem no pašvaldības puses. Mēs esam gatavi turpināt darbu Jūrmalā, vienojoties ar domi par attiecīgiem nosacījumiem, proti, lai darbs šajā pilsētā neradītu zaudējumus un mēs varētu strādāt uz abpusēji izdevīgiem noteikumiem. Mūsu mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem atkritumu savākšanu," uzņēmuma nostāju pauž tā izpilddirektors.

Banner 280x280 Banner 280x280

Jūrmalas domē savukārt skaidro, ka pašvaldība vēl lems par turpmāko rīcību, tikmēr tā jau ir uzsākusi apzināt citus apsaimniekotājus, kas varētu ārkārtas situācijā nodrošināt pakalpojuma sniegšanu no 16.janvāra - brīža, kad "Eco Baltia vide" paziņojusi par atkritumu savākšanas pārtraukšanu. Nešaubīgi visi pašvaldības zaudējumi, kas radīsies esošā atkritumu apsaimniekotāja rīcības rezultātā, tiks tiesas ceļā piedzīti no "Eco Baltia vide," atkārtoti uzsvērts pašvaldībā. Līgums paredz komersanta vienpusēju atkāpšanos no līguma saistību pildīšanas, sešus mēnešus iepriekš paziņojot pašvaldībai, bet "Eco Baltia vide" to nav darījusi, attiecīgi pārkāpjot līgumā paredzēto, skaidrots Jūrmalas domē.

Jūrmalas pašvaldība pašlaik darot visu iespējamo, lai pēc 16.janvāra pilsētā būtu rīcībspējīgs atkritumu apsaimniekotājs un pakalpojums pilsētā tiktu nodrošināts. Protams, nav iespējams izslēgt, ka Jūrmalas iedzīvotājiem "Eco Baltia vide" negodprātīgās rīcības dēļ var rasties zināmas neērtības, bet Jūrmalas pilsētas dome aktīvi strādā pie alternatīvu risinājumu gatavošanas, pausts domē.

Tikmēr "Eco Baltia vide" izpilddirektors uzsver, ka uzņēmuma pārstāvji apzinās, ko Jūrmalas pašvaldībai nozīmēs ieviest jaunu apsaimniekotāju - lēšamās izmaksas būšot aptuveni 1 000 000 eiro, jo pilsētā būs jāuzliek ap 6000 konteineriem, jānodrošina tieši Jūrmalai domātas atkritumu izvešanas mašīnas un citi. "Tie ir lieli ieguldījumi, lai tos segtu, būs vai nu jāceļ atkritumu apsaimniekošanas tarifs iedzīvotājiem, vai Jūrmalas pašvaldība segs starpību starp esošo tarifu un nepieciešamo, kas, protams, tāpat būs par Jūrmalas nodokļu maksātāju naudu, bet no kopējā pašvaldības naudas maka," pauž Vilks.

Kā ziņots, Jūrmalas domes bezdarbības dēļ pašvaldības atkritumu apsaimniekotāja SIA "Eco Baltia vide" esot spiesta ciest zaudējumus, jo domes pārstāvji neesot rīkojušies saskaņā ar līgumu, neveicinot atkritumu šķirošanu un to apjoma samazināšanos pilsētā, aģentūru LETA informēja "Eco Baltia vides" pārstāve Jana Kralliša. Jūrmalas dome savukārt apsaimniekotāja teikto noliedz, to dēvējot par "puspatiesībām" un "klaju publisku šantāžu", kam pašvaldība nepakļausies.

SIA "Eco Baltia vide" pārstāve Jana Kralliša aģentūru LETA informēja, ka uzņēmums lauž līgumu ar Jūrmalas domi tā nesamērīguma dēļ un iesniedzis prasību Administratīvajā rajona tiesā, lai piedzītu no Jūrmalas domes zaudējumus, kas uzņēmumam rodas pašvaldības neizdarības dēļ poligonā noglabājamo atkritumu apjoma samazināšanā. Par attiecīgo situāciju informācija nosūtīta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). Tāpat uzņēmuma pārstāvji paziņojuši, ka līdz ar izsmelto līgumcenu - 3,55 miljoniem eiro - no 16.janvāra novāks visus pilsētā izvietotos atkritumu konteinerus.

Komentējot uzņēmuma "pēkšņo paziņojumu par atkritumu izvešanas pārtraukšanu no šā gada 16.janvāra, ja dome nepiekritīs būtiski palielināt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma tarifus", Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) sacīja, ka pašvaldība nepakļausies "klajai publiskai šantāžai". Viņš apgalvo, ka pilsēta atkritumos neslīks un pašvaldība nodrošinās risinājumu arī šādā ārkārtas situācijā. "Visus zaudējumus, kas pašvaldībai radīsies līgumsaistību nepildīšanas dēļ, pašvaldība tiesas ceļā piedzīs no "Eco Baltia vides"," sola Truksnis.

Par radušos situāciju Jūrmalas pašvaldība informēšot arī VARAM, aicinot izvērtēt "Eco Baltia vides" kā negodprātīga uzņēmēja atļaujas anulēšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā, jo šāds precedents radot bīstamību visai valstij kopumā.

Rīga, 7.janv., LETA.

Foto: Evija Trifanova/LETA.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

VNĪ uzsāks vēsturiskā “Saktas” nama uzraksta atjaunošanas darbus

VNĪ uzsāks vēsturiskā “Saktas” nama uzraksta atjaunošanas darbus

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNI) noslēgusi cenu aptauju par “Saktas” nama izkārtnes joslas un uzrakstu atjaunošanas darbiem. Šī projekta ietvaros divu telpisko neona uzrakstu “Sakta” projektēšanas un uzstādīšanas darbus vēsturiskajā fontā un lielumā veiks SIA “Eltex”, atklāj VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.