abc.lv skaitļos

Lietotāji online152
Aktīvie uzņēmumi25218
Nozares raksti1282
Ekspertu atbildes3041
Lomonosova ielas graustu nojauks daļēji : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Lomonosova ielas graustu nojauks daļēji

Lomonosova ielas graustu nojauks daļēji
Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) ir nolēmusi, ka graustam Lomonosova ielā 5 arhitektūras pieminekļa statuss ir jāsaglabā, tāpēc ēku pilnībā nojaukt nebūs iespējams, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle.

Jau ziņots, ka 15.novembrī Rīgas domē nolemts steidzami veikt grausta Lomonosova ielā 5 piespiedu sakārtošanu, lai novērstu tā bīstamību. Grausta īpašniekam SIA "ZPZ" uzlikts pienākums izstrādāt projektu par ēkas daļēju demontāžu, saskaņot to ar VKPAI un līdz 30.janvārim sākt bīstamās būves nojaukšanu, taču tas nav noticis VKPAI iebildumu dēļ.

Atkārtoti apsekojot ēku, konstatēts, ka tā atrodas uz sabrukšanas robežas un kuru katru brīdi var sabrukt. "Ar šausmām gaidām pavasari. Pa šo ielu dienā pārvietojas 13 000 transporta vienību," norādīja Krūkle.

Savukārt VKPAI prasība bija ēku saglabāt, jo ēka ir iekļauta vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā kā objekts "Īres nams" kopā ar zemesgabalu, kuram ir noteikts kultūras pieminekļa teritorijas statuss. No senās vēsturiskās ēkas Lomonosova ielā 5 ir saglabājusies tikai fasāde, taču, nojaucot pārējo ēku, to saglabāt būtu faktiski neiespējami, uzskata būvnieki.

Krūkle pastāstīja, ka Rīgas vicemērs Andris Ameriks šodien sasaucis pašvaldības īpašuma speciālistu, būvinspektoru un VKPAI speciālistu ārkārtas sanāksmi, lai lemtu par turpmāko rīcību ar Lomonosova ielas graustu. Sanāksmē tomēr izdevies panākt vienošanos, ka graustu drīkstēs nojaukt ar noteikumu, ka tiks saglabāta fasādes sienas daļa līdz trešajam stāvam, kas vēl kaut cik turas kopā.

Banner 280x280 Banner 280x280

Kā ziņots, grausts Lomonosova ielā 5, pēc sertificētu speciālistu atzinumiem, šobrīd novērtēts kā viens no bīstamākajiem objektiem Rīgā - piecstāvu mūra ēkai ir iebrukuši starpstāvu pārsegumi, atstājot ēkas sienas bez sasaistes, kā rezultātā ēka ir zaudējusi konstruktīvo noturību.

Kaut arī fasāde uz ielas pusi ir nosegta ar zaļo sietu, ēka pašreizējā stāvoklī apdraud garāmgājēju drošību, turklāt grausta stāvokli vēl vairāk pasliktina vibrācija no ielas, pa kuru norit intensīva transporta kustība.

Ēkas ārsienās vērojamas plaisas, starpsienas atsevišķās vietās sadrupušas, ķieģeļu mūra šuves atsevišķās vietās izbirzušas. Neprognozējamas sekas var radīt ārsienas augšdaļā novērojamā horizontālā plaisa, kas var izraisīt sienas sabrukšanu, uzkrītot blakus esošajai dzīvojamai mājai, kas ir par diviem stāviem zemāka. Iekšējo nesošo sienu un starpsienu pašreizējais tehniskais stāvoklis ir vērtējams kā neapmierinošs, to tehniskais nolietojums ir 85%, un tas rada apdraudējumu blakus esošajai apbūvei, gājējiem un transportam.

Grausts pieder SIA "ZPZ". Uzņēmuma valdes locekle Ilze Valgere jau iepriekš norādījusi, ka ēkas nojaukšanas projekts ir izstrādāts, bet Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija līdz šim to nav apstiprinājusi.

Rīga, 3.febr., LETA. 
Foto: Pilseta24.lv

2012.gada 3.februārī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.