abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Pērn PTAC konstatējis neatbilstības 43% pārbaudīto būvmateriālu modeļu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pērn PTAC konstatējis neatbilstības 43% pārbaudīto būvmateriālu modeļu

Pērn PTAC konstatējis neatbilstības 43% pārbaudīto būvmateriālu modeļu
Pagājušajā gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir pārbaudījis 538 būvmateriālu modeļus, no kuriem 233 jeb 43% ir konstatētas neatbilstības, trešdien, 25.martā, žurnālistiem sacīja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Pārsvarā būvmateriāli objektā nav bijuši nodrošināti ar ekspluatācijas īpašību deklarācijām, būvizstrādājumiem nav noteiktas un novērtētas ekspluatācijas īpašības, ir konstatēti gadījumi, kad būvizstrādājumi ir iebūvēti neatbilstoši paredzētajam mērķim.

Vītoliņa sacīja, ka laikā, kopš PTAC ir piešķirtas tiesības patstāvīgi apmeklēt būvobjektus, astoņos objektos ir konstatēts, ka slodzi nesošo konstrukciju savienojumu vietās izmantoti iebūvēšanas mērķim nepiemēroti bultskrūvju komplekti, kā arī ir gadījumi, kad faktiskās ekspluatācijas īpašības neatbilst deklarētajām ekspluatācijas īpašībām.

No tiem būvmateriāliem, kuriem konstatētas neatbilstības, 62% objektā nav varēts uzrādīt ražotāja deklarācijas, 6% nav veikts ekspluatācijas īpašību novērtējums, 5% iebūvēti neatbilstoši mērķim, 35 būvmateriāliem deklarētā vērtība neatbilda faktiskajai, 3% nav CE marķējuma, bet 21% konstatēta cita neatbilstība.

Pagājušajā gadā PTAC testēja 22 būvizstrādājumu paraugus - sešus minerālvates, trīs uzputotā putu polistirola (EPS siltumizolācijas materiāli), astoņus mūra bloku, kā arī piecus bultskrūvju paraugus.

Banner 280x280

Visi minerālvates paraugi izrādījušies atbilstoši, savukārt visu trīs EPS paraugu norādītās vērtības neatbilda faktiskajām, kas nozīmē, ka ekspluatācijas gaitā ir lielāka iespēja uzsūkties mitrumam, rasties pelējumam, kā arī dažādiem citiem fasādes bojājumiem.

"Satraucošs ir fakts, ka trīs no pieciem testētajiem bultskrūvju paraugiem, ko izmanto nesošo konstrukciju savienošanā, izrādījušies neatbilstoši noteiktu slodžu izturībai, kas var ietekmēt ēkas noturību un stabilitāti," sacīja Vītoliņa.

No testētajiem astoņiem mūra bloku paraugiem, četri izrādījās neatbilstoši. To blīvuma un spiedes stiprības rādītāji var ietekmēt gan ēkas mehānisko stiprību un stabilitāti, gan enerģijas ekonomiju un siltumizturību.

Tāpat pērn PTAC ir veicis kontroles 65 būvobjektos, kur pārbaudīti 489 būvmateriāli, neatbilstības konstatētas 211 būvmateriāliem.

Konstatētas šādas būtiskākās neatbilstības - 150 būvizstrādājumu modeļi jeb 31% būvobjektā nebija nodrošināti ar ekspluatācijas īpašību deklarāciju, desmit modeļi iebūvēti neatbilstoši paredzētajam mērķim, pieciem modeļiem nav noteiktas un novērtētas ekpluatācijas īpašības, pieciem modeļiem nav CE marķējums, tāpat konstatēti vēl 49 citi pārkāpumi.

"Kaut gan būvlaukumos aizvien vēl konstatējam daudz neatbilstību attiecībā uz iebūvējamajiem būvizstrādājumiem, tomēr tendence ir pozitīva. Redzam, ka gada laikā būvlaukumi kļuvuši sakārtotāki, bet būvniecības procesā iesaistītajiem uzlaboja izpratne par būvmateriālu atbilstības jautājumiem," sacīja Vītoliņa.

LETA

Foto: Zilgma Kukle/LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai