abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Pirms plānotās Ventspils ostas molu rekonstrukcijas veikta to 3D digitālā uzmērīšana : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pirms plānotās Ventspils ostas molu rekonstrukcijas veikta to 3D digitālā uzmērīšana

Pirms plānotās Ventspils ostas molu rekonstrukcijas veikta to 3D digitālā uzmērīšana
Foto: Pilseta24.lv

Gatavojoties plānotajai Ventspils ostas molu rekonstrukcijai, veikta šo un citu nozīmīgu ostas hidrotehnisko būvju trīsdimensiju (3D) digitālā uzmērīšana, aģentūru LETA informēja Ventspils brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa.

Nākamgad Ventspils brīvostas pārvalde plāno sākt nozīmīgu ostas hidrotehnisko būvju rekonstrukcijas projektēšanu. Lielākie rekonstruējamie objekti būs Dienvidu mols un Ziemeļu mols, kuru virsūdens un zemūdens daļas tiks remontētas 2018.gadā.
 
Lai iegūtu precīzu informāciju par hidrotehnisko būvju konstrukciju tehnisko stāvokli un novietojumu pirms projektēšanas darbu sākšanas, Ventspils brīvostas pārvalde izmantojusi vienu no pašlaik modernākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem hidrobūvju izpētē – digitālo 3D uzmērīšanu. Kā norādīja Ieviņa, Ventspils ir pirmā vieta Latvijā, kur veikti tik apjomīgi hidrotehnisko būvju skenēšanas darbi. Informācija iegūta par hidrotehniskajām būvēm teju 5,7 kilometru garumā.
 
Banner 280x280
Pavisam tika skenētas piecas hidrotehniskās būves - Dienvidu mols, Ziemeļu mols, priekšostas krasta stiprinājums, 24.piestātne, kā arī krasta stiprinājums no paceļamā Ventas tilta līdz 13B.piestātnei.
 
Būvju virsūdens un zemūdens daļas tika skenētas no peldlīdzekļa - proti, neliela laiva lēnām pārvietojās gar skenējamo objektu un ar speciāla skenera palīdzību ieguva datus par būves faktiskajiem izmēriem. Iegūtais datu apjoms pēc tam apstrādāts ar speciālām programmām un jaudīgu datortehniku. Rezultā iegūts attiecīgās hidrotehniskās būves 3D punktu "mākonis", kas ļoti precīzi attēlo apsekotās būves konstrukciju un tai pieguļošās gultnes virsmu. 3D punktu "mākoni" datora ekrānā var aplūkot kā trīsdimensionālu ķermeni, pagrozot to un apskatot no dažādiem rakursiem. Inženieri arī salīdzinājuši digitāli uzmērīto ar iepriekš veikto papīra formātā esošo būvju tehnisko informāciju, tādējādi ar augstāku precizitāti izdarot secinājumus par būvju faktisko stāvokli, izmaiņām laika gaitā un prognozēm nākotnē, skaidroja Ieviņa.
 
Iegūtie dati Ventspils brīvostas pārvaldei ļauj plānot nepieciešamos hidrobūvju uzturēšanas darbus un to apjomus. Ar 3D datiem būs iespējams veikt kvalitatīvāku rekonstrukcijas projektēšanu un precīzi aprēķināt arī būvdarbu apjomu izmaksas, piebilda Ventspils brīvostas pārvaldes pārstāve.
 
Ventspils brīvostas hidrotehnisko būvju konstrukciju apsekošanu un apsekoto būvju modeļa izveidošanu veica inženierkonsultantu uzņēmums SIA "Witteveen+Bos Latvia".
 
LETA
 
2016.gada 6.decembrī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai