abc.lv skaitļos

Lietotāji online70
Aktīvie uzņēmumi25223
Nozares raksti1280
Ekspertu atbildes3041
Remonts dzīvoklī: Kādi darbi ir un kādi nav jāsaskaņo ar būvvaldi? : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Remonts dzīvoklī: Kādi darbi ir un kādi nav jāsaskaņo ar būvvaldi?

Remonts dzīvoklī: Kādi darbi ir un kādi nav jāsaskaņo ar būvvaldi?
Foto: shutterstock.com

Ja plāno veikt remontu savā īpašumā esošajā daudzdzīvokļu nama dzīvoklī, vispirms ir jāsaprot, kādus darbus ir un kādus nav nepieciešams iepriekš saskaņot ar vietējo būvvaldi. Dzīvokļa izskata atjaunošana, piemēram, grīdas seguma maiņa, tapešu izlīmēšana, interjera uzlabošanas darbi ar būvvaldi nav jāsaskaņo. Taču, ja ir plānoti nopietnāki remontdarbi, kas, piemēram, maina telpu plānojumu, tad darbu saskaņošana ir obligāta.

Kosmētiskais remonts

Ja dzīvoklī ieplānots veikt kosmētisko remontu, nemainot telpu lietošanas veidu un to plānojumu, neskarot nesošās un nenesošās konstrukcijas, kā arī neizmainot logu un durvju ailas, un nemainot skaņas izolāciju vai pārsegumus starp stāviem, tad plānoto darbu saskaņošana būvvaldē nav nepieciešama.

Kosmētiskais remonts pēc būtības ir ļoti vienkāršs, jo neskar ne siltumizolāciju, ne siltuma un ūdensapgādi un kanalizāciju, ne dzīvokļa plānojumu vai starpstāvu pārsegumus, kā arī neparedz izmaiņas mājas fasādē.

Ja ir ieplānota logu maiņa, vairumā gadījumu šī darba veikšanai saskaņošana būvvaldē nav nepieciešama. Jāņem gan vērā tas, ka nav atļauts veikt nekādus papildu ēkas fasādes būvdarbus, turklāt jāgādā par ēkas fasādes kopējā tēla saglabāšanu. Šis noteikums jāievēro visiem, kas dzīvo sērijveida ēkās.

Vienkāršotā atjaunošana

Banner 280x280

Vienkāršotā atjaunošana paredz ēkas vai tās daļas atjaunošanu, nemainot ēkas nesošos elementus vai konstrukcijas, un neskarot ēkas fasādi un koplietošanas inženiertīklus. Parasti ar vienkāršoto atjaunošanu saprot istabu nenesošo starpsienu pārcelšanu vai nojaukšanu – tā būtu, piemēram, tualetes un vannas istabas apvienošana vienā telpā, kas tiek veikta salīdzinoši bieži.

Gadījumā, kad tiek veikta vienkāršota atjaunošana, neskarot nesošās būvkonstrukcijas, ēkas fasādi un koplietošanas inženierkomunikācijas, būvvaldē iesniedzama Apliecinājuma karte. Šajā gadījumā jau ir jāvēršas pie sertificēta arhitekta, lai saņemtu konsultāciju. Apliecinājuma kartei ir jāpievieno arī plānotās pārbūves apraksts, rasējums, kurā ir atzīmētas paredzētās izmaiņas, saskaņojums ar ēkas vai tās daļas īpašnieku, citi dokumenti, par kuriem pateiks speciālists.

Kapitālais remonts

Ja remonta laikā tiek plānota arī pārbūve (kapitālais remonts), kuras laikā paredzēts izmainīt ēkas nesošās konstrukcijas vai elementus, kurus, lai atjaunotu būvi, paredzēts nomainīt vai pastiprināt, jeb tie atrodas koplietošanas telpās, tad nepieciešams būvprojekts un būvatļauja. Piemēram, lodžijas apvienošana ar istabu ir definējama kā "būves atjaunošana vai pārbūve", proti, izmaiņas skar nesošās sienas un siltumtīklus, kas ir kopīpašums.

Tāpēc, plānojot pārbūvi, vispirms ir jāuzmeklē sertificēts arhitekts, kas sniegs konsultāciju, vai iecerētie būvdarbi var īstenoties. Tāpat jāņem vērā, ka lielāku atjaunošanas vai pārbūves darbu veikšanas gadījumā pirms to uzsākšanas jāsaņem arī pārējo dzīvojamās mājas iedzīvotāju piekrišana.

Jāņem vērā, ka šobrīd spēkā esošais būvniecības procesa regulējums paredz, ka telpu remonta ieceres ierosinātājs pats šādu dokumentāciju bez attiecīgas sertifikācijas nav tiesīgs izstrādāt, un iesniegt būvvaldē bez sertificēta speciālista paraksta.

Telpas lietojuma veida maiņa

Būvvaldē nepieciešams iesniegt Paskaidrojuma rakstu gadījumā, ja tiek mainīta dzīvokļa vai telpu lietošanas veids, neveicot pārbūvi.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Celtniecības un remonta darbi":