abc.lv skaitļos

Lietotāji online57
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdens līmeni : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdens līmeni

Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdens līmeni
AS "Latvenergo" no 2015. gada 3.augusta līdz 18.septembrim Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdenslīmeni, lai veiktu Daugavas hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontu mainīgajā ūdens līmeņa zonā Rīgas HES un Ķeguma HES, informēja "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Tādējādi noslēgsies 13,6 km garās nogāzes stiprināšanas darbi, nodrošinot Rīgas HES dambja izmantošanu un ekspluatāciju turpmākos 30 gadus.

Šajā periodā vienlaicīgi ir plānots veikt Rīgas HES labā krasta dambja augšas bjefa nogāžu betona virsmas stiprinājumu atjaunošanas remontdarbus un Ķeguma HES ūdens pārgāznes aizsprosta atjaunošanas remontu. Galvenie atjaunošanas darbi mainīgajā ūdens līmeņa zonā ir bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža, betonēšana, virsmu aizsargpārklājuma uzklāšana, temperatūras un deformācijas šuvju remonts un izveide.

Darbu veikšanai AS "Latvenergo" no 3.augusta līdz 18.septembrim pazeminās ūdens līmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē augstuma atzīmju robežās no 16,10 - 16,30 metriem absolūtās atzīmes (m.abs.), kas ir par 0,90 - 0,70 m.abs. zemāk par minimālo ūdens līmeni (17,00 m.abs.) HES normālas ekspluatācijas laikā.

Rīgas HES dambja kopējais garums ir 13,6 km un šogad remonta darbi norit pēdējā 3,1 km garajā nogāzes posmā. Tādējādi būs noslēgušies nogāzes stiprināšanas darbi, kas ritēja kopš 2006.gada.

Banner 280x280 Banner 280x280

Māris Kuņickis, AS "Latvenergo" ražošanas direktors stāsta: "Šovasar AS "Latvenergo" beidz stiprināt Rīgas HES labā krasta nogāzes atlikušajā pēdējā posmā 3,1 kilometra garumā. Kad septembra vidū šo darbu pabeigs, tik ilgs ūdens līmeņa pazemināšanas laiks nākamajos gados Rīgas HES ūdenskrātuvē vairs nebūs nepieciešams, jo hidrotehnisko būvju atjaunošanas remonts hidroelektrostacijas dambim būs noslēdzies."

Pēc šī gada remontdarbiem iedzīvotāji varēs pilnvērtīgāk izmantot atpūtai vasarā ūdenskrātuves sniegtās iespējas. Tāpat arī būs saglabāta iespēja nokļūt uz Sv.Meinarda salu augustā, lai organizētu svētku dievkalpojumus, turklāt draudze varēs veikt salas krastu apsekošanu, kā arī pašvaldības un aktīvā sporta pakalpojumu sniedzēji nākamajos gados īslaicīgajā pazemināšanas laikā varēs apsekot laivu piestātnes, laipas un krastus.

Turpmākos gadus ūdenslīmeņa pazemināšana notiks īslaicīgi, lai veiktu hidrotehnisko būvju apsekošanu ūdenslīmeņa mainīgā zonā.

Remontdarbu izpildes laikā tiek iekļautas arī tās dienas, kas nepieciešamas, lai ūdenskrātuves līmeni pazeminātu līdz paredzētājai atzīmei un ūdenskrātuves līmeņa atjaunošanai līdz normālam darba režīma līmenim. Ūdens līmeņa pazemināšana Rīgas HES ūdenskrātuvē notiks pakāpeniski, atbilstoši Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes izsniegtās Ūdens resursu lietošanas atļaujas nosacījumiem. Šo darbu izpildei ir saņemta VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes 2015.gada 30.janvāra saskaņojuma vēstule Nr. 4.4-10/733 "Par ūdens līmeņa pazemināšanu Rīgas HES ūdenskrātuvē 2015. gadā".

Iedzīvotāji un uzņēmēji ūdenslīmeņa pazemināšanas periodu var izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei u. c., kā arī pludmales zonu labiekārtošanai un sakopšanai.

Ja tiek plānots ūdenslīmeņa pazemināšanas laikā labiekārtot teritoriju vai tml., AS "Latvenergo" lūdz brīdināt (tālr. 67728112 e - pasts: drosiba@latvenergo.lv) par veicamiem darbiem, termiņiem un sniegt atbildīgo personu kontaktinformāciju, lai saņemtu brīdinājumu par ūdens līmeņa izmaiņām vai atjaunošanu.

Aktuālais ūdens līmeņu izmaiņu statuss Daugavas HES ūdenskrātuvēs atrodams AS "Latvenergo" mājaslapā sadaļā Aktualitātes. Iedzīvotāji tiks informēt ar mediju paziņojuma palīdzību, informāciju reģionālajos laikrakstos un pašvaldību izdevumos, kā arī konkrētu Daugavas krastu novadu uzņēmējiem tiks nosūtītas informatīvas SMS.

Foto: PSNH/Flickr.com

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.