abc.lv skaitļos

Lietotāji online55
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
VARAM iebilst pret Jūrmalas plāniem par Ragakāpas apbūvi : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

VARAM iebilst pret Jūrmalas plāniem par Ragakāpas apbūvi

VARAM iebilst pret Jūrmalas plāniem par Ragakāpas apbūvi
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir secinājusi, ka Jūrmalas dome, pilsētas teritorijas plānojumā nosakot Ragakāpas teritorijai kūrorta teritorijas statusu, nav rīkojusies pašvaldības iedzīvotāju interesēs.

Laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" ir publicēts VARAM paziņojums, ka ministrija daļēji apturējusi Jūrmalas domes saistošos noteikumus "Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu". Ministrija skaidro, ka ir saņēmusi vairāku privātpersonu, kā arī nevalstisko organizāciju sūdzības, kurās lūgts apturēt Jūrmalas Teritorijas plānojuma darbību attiecībā uz vairākām Jūrmalas pilsētas teritorijām. VARAM arī atsaucas uz Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes atzinumu, ka nebūtu vēlama jauktas darījumu apbūves teritorijas izveidošana Ragakāpas dabas parka teritorijā, kas ir Eiropas nozīmes īpaši aizsargājama dabas teritorija "NATURA 2000", 35.līnijas galā.

No saņemtajām iedzīvotāju vēstulēm un rīkotajām sabiedriskajām apspriešanām VARAM speciālisti ir secinājuši, ka pašvaldība plāno šajā teritorijā īstenot jaukta tipa apbūvi, ko arī skaidrojusi pati pašvaldība, proti - tas ir pašvaldības īpašums, ko izmantos investoru piesaistīšanai un viesnīcu attīstīšanai. Tas nozīmē, ka pašvaldība šo zemesgabalu neizmantos iedzīvotāju interesēs, bet, visticamāk, nodos ilgtermiņa nomā ar apbūves tiesībām. Iedzīvotāji iebilduši pret šādiem pašvaldības plāniem, jo šo teritoriju izmanto rekreācijai - atpūtai, sportošanai.

Saskaņā ar iepriekšējo Jūrmalas teritorijas plānojumu šis zemes gabals bija noteikts kā "dabas pamatnes teritorija", un saskaņā ar plānojumam pievienoto kartoshēmu redzams, ka šajā zemes vienībā lielāko daļu aizņem Eiropas Savienības un Latvijas īpaši aizsargājamais biotops "mežainas jūrmalas kāpas". Turklāt pati Jūrmalas dome Vides pārskatā ir norādījusi, ka pilsētas dabas bagātība ir kāpu meži, slapjie meži un palieņu pļavas. Nozīmīgākie aizsargājamie biotopi Jūrmalā ir mežainas jūrmalas kāpas, melnalkšņu staignāji, parastās purvmirtes audzes un aizsargājamie pļavu biotopi, norāda VARAM.

Banner 280x280

Paskaidrojumā par noteikumu apturēšanu teikts, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem visā dabas parka teritorijā aizliegts būvēt jaunas un paplašināt esošās dzīvojamās, saimniecības, ražošanas un atpūtnieku aprūpei paredzētās ēkas un būves, izņemot gadījumus, ja tās tiek rekonstruētas, nepārsniedzot esošo būvapjomu. VARAM arī nav guvusi pārliecību, ka labums, kuru iegūs sabiedrība, plānojot apbūves teritoriju konkrētajā zemes vienībā, ir lielāks nekā kaitējums videi.

Rīkojums par noteikumu apturēšanu ir nosūtīts arī Jūrmalas domes vadībai.

Rīga, 13.febr., LETA.
Foto: Stock.XCHNG

Publicēts: 13.02.2012
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai