abc.lv skaitļos

Lietotāji online92
Aktīvie uzņēmumi25972
Nozares raksti1319
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Lai krāsa pēc iespējas ilgāk saglabātu savas īpašības, bet nebūtu īpaši atšķirīga no koka saķeres ziņā?
Labdien!
Kādu krāsu jūs lietotu, līniju uzkrāsošanai uz velotreka (koka) tā, lai krāsa pēc iespējas ilgāk saglabātu savas īpašības, bet nebūtu īpaši atšķirīga no koka saķeres ziņā?
Atbild:
Romāns Nožņikovs
Labdien! Pieņemot, ka velotreka segums nav lakots (krāsots), mēs kā variantu piedāvājam 2 - komponentu skābās cietēšanas krāsu (elastīga, ātri žūstoša, pietiekoši dilumizturīga, pusmatēta). Ražotājs Tikkurila, nosaukums Diccoflex 30....

Krāsas

Kā uz papīra uzliktie dēļi var ietekmēt siltā gaisa plūsmu no 2. stāva?
Labdien!
Auksto bēniņu grīdas pīrāga apakšā ir ciets papīrs, tam virsū dēļi, un uz tiem uzpūsta ekovate. Tomēr termogrāfijas pārbaude rāda, ka siltums no 2. st. nāk bēniņos. Firma saka, ka pīrāgs ir nepareizs. Uz papīra esot jābūt ekovatei, nevis dēļiem, tādēļ dēļi mums esot jāizņem. Tad firma uzpūtīšot vēl biezāku ekovates slāni, uz kura varēšot uzlikt dēļus, kas bija uz papīra. Nesaprotam, kā uz papīra uzliktie dēļi var ietekmēt siltā gaisa plūsmu no 2. stāva.
Atbild:
Aivars Veide
Labrīt! Es arī nesaprotu kā uz papīra uzlikti dēļi var ietekmēt siltuma plūsmu. Te var būt vairāki iemesli kāpēc notiek siltuma enerģijas noplūde. Varbūt vates slānis ir par plānu - tās nepieciešamo biezumu var aprēķināt izmantojot LBN 002-01 normatīvā dotās formulas. Varbūt vate pati par sevi nav kvalitatīva. Varbūt, ka bēniņu grīda/telpas griesti nav noblīvēti: ir kaut kur plaisas caur kurām kustas gaiss tādējādi konvekcijas ceļā siltais gaiss noplūst bēniņos. Varbūt, ka vate kaut kādu iemeslu dēļ ir mitra -...

Grīdas

Kā labāk siltināt?
Labdien!
1973. gadā celta ķieģeļu māja, zem dzīvokļa izbijusi katlu māja, ziemā tur ir mīnuss grādi, kā ārā, kā labāk siltināt? Ir doma ar putām, no apakšas paneļus, vai pūst dzīvoklī, zem grīdas seguma.
Paldies!


Atbild:
Aivars Veide
Labdien. Maz informācijas, bet vislabākais būtu no apakšas izklāt ar akmens vati (ja tas ir iespējams)....

Siltumizolācija

Kur Latvijā iegādāties tatami grīdas segumu?
Labdien!
Man interesēja, vai ir iespējams, kur Latvijā iegādāties tatami grīdas segumu, vai kādu alternatīvu. Jo ir vēlēšanās istabā siltu un mājīgu grīdu, bet paklāji ir vai nu viegli kopjami, bet stingri, vai mīksti, bet ļoti grūti kopjami.
Paldies!
Atbild:
Andris Spriņģis, "Grīdu meistars", SIA
Labdien! Painteresējieties SIA Anitra....

Grīdas

Ko darīt ar grīdu?
Labdien!
Māja celta 70 gados, jāmaina grīda virtuvē. Ko Jūs ieteiktu darīt, ja māja atrodas vietā, kur reizi 10 gados, bet varbūt nākotnē vēl biežāk, cieš no vētras plūdiem! Baida tas, ka grīdas "pīrāgs" var pēc plūdiem neizžūt! Flīžu grīdu negribētos. Lūdzu, iesakiet, ko darīt?
Paldies!
Atbild:
Andris Spriņģis, "Grīdu meistars", SIA
Labdien! Iesaku pulēta betona grīdu, lēti, higiēniski, viegli kopjama....

Grīdas

Kā mēs varam pārbaudīt vai visas līnijas iet tikai uz mūsu māju?
Sveiki,
man tāds jautājums. Pēdējos mēnešos elektrības rēķins ir stipri palielinājies. Par 100m2 māju bija 1500kW. Ir aizdomās, ka kaimiņš zodz elektrību no mums. Kā mēs varam pārbaudīt vai visas līnijas iet tikai uz mūsu māju? Vai ko Jūs iesākat šajā gadījumā?
Paldies!
Atbild:
Aleksandrs Suhihs
Labdien! Nu, vienīgi kaimiņš varētu pieslēgties pie jūsu tīkliem pēc elektrības skaitītāja uzskaites sadalnē. Labākais variants to pārbaudīt - paskatīt, cik līnijas iet no skaitītāja, vai nav lieko? Ja pašiem grūti to apskatīt, pieaiciniet jebkuru elektriķi, viņš palīdzēs apskatīt un vizuāli noteikt, vai ir nesaskaņotā pieslēgšana!? Otrais variants, ja zaglis ir ļoti gudrs un spēcīgs, ja jums ir zemes noguldīta kabeļlīnija no uzskaites līdz mājam, tad, laikā, kad jūs nebijāt mājās, viņš varēja...

Elektromontāža

Vai Master Lux Aqua 70 baltā bāze ir pieejama ar dažādu segtspēju, resp., vai nav tā, ka W0 un W2 šajā ziņā atšķiras?
Sveicināti, Agri!
Sakiet, lūdzu, vai Master Lux Aqua 70 baltā bāze ir pieejama ar dažādu segtspēju, resp., vai nav tā, ka W0 un W2 šajā ziņā atšķiras? Jautāju tāpēc, ka uz jaukti špaktelētas (Micro)/gruntētas koka virsmas netonētu W0 balto, šķiet, nāksies klāt vismaz 3x. Salīdzinājumam - gaišpelēki tonēta Aqua 40 (šķiet, arī bija W0) tādu pašu jaukti apstrādātu virsmu sedza lieliski un arī kalpo nevainojami.

Atbild:
Agris Ramats
Labdien! Krāsu bāzes W2 vai Clr ir paredzētas tikai tonēšanai. Lai iegūtu kvalitatīvāku un sedzošāku pārklājumu, virsmu pirms krāsošanas vajadzētu pārklāt ar grunts krāsu Master Base vai Bindo Base....

Krāsas

Jautājums par hidroizolācijām.
Labdien.
Man ir jautājums par hidroizolācijām. Man sienas vannas istabā ir apšūtas ar parasto reģipsi, vai apstrādājot ar aqastop grunti būs pietiekami laba hidroizolācija, vai tomēr jāmaina reģipsi uz zaļo reģipsi.
Paldies.


Atbild:
Inese Volka, "Kiilto Latvija", SIA
Labdien! Paldies par jautājumu! Vannasistabā var izmantot arī parasto reģipsi, bet tad tas noteikti ir jāapstrādā ar mitruma izolāciju (Kiilto Kerastop) vai hidroziolāciju (Kiilto Fibergum). Svarīgi ir atcerēties, ka slapjā zonā ir jālieto hidroizolācija, bet mitrā zonā - mitruma izolācija. Noteikti jāizmanto hidroizolāciju pastiprinošās lentas sienu un grīdu savienojumos, stūros, ap cauruļu izvadiem, kā arī reģipša skrūvju vietas. Sīkāku informāciju par Kiilto produktiem var iegūt mūsu mājas lapā...

Hidroizolācija

Kur varētu redzēt būvdarbu kodus?
Labdien!
Kur varētu redzēt būvdarbu kodus? Ir zināmi, piemēram, Namdaru darbi- kods 08-00000, bet apakšnozarēm ģipškartona montāžai utt. arī ir noteikti kodi?
Atbild:
Genādijs Mazurs
Labdien! Būvdarbu kodus var atrast katalogā BIK....

Būvmateriāli

Kāds būtu Jūsu ieteikums?
Labdien,
visā mājā ir siltās grīdas. Virtuves un ieejas zona liekas, ka tradicionāli ir labi likt flīzes, bet kā ar guļamistabām. bērnu istabās varētu būt, ka mīkstie klājumi ātrāk smērēsies. Kāds būtu Jūsu ieteikums?
Atbild:
Andris Spriņģis, "Grīdu meistars", SIA
Painteresējieties SIA Anitra.

Grīdas

Kāds materiāls būtu mazāk alerģiju izraisošs?
Labdien!
Ja uz siltās grīdas jāliek mīkstais segums - kāds būtu piemērotākais? Otrs jautājums - daži sintētiskie mīkstie grīdas segumu izraisa alerģiju. Dažkārt veiklos pārdevēji apgalvo, ka šis paklājus vai paklāja flīze ir nodrošināts vai apstrādāts pret alerģiskām reakcijām. Vai tam var ticēt? Kāds materiāls būtu mazāk alerģiju izraisošs?
Atbild:
Inese Adamaite, "Anitra", SIA
Labdien, gandrīz visi mīkstie segumi, kuri ir pieejami mūsu tirgū ir piemēroti siltām grīdām. Otrs jautājums - ir vispārīgas maldīšanās, ka paklājs ir kaitīgs cilvēka veselībai, īpaši tiem kam ir alerģija vai astma. Ir daudz faktu un pētījumu, kas liecina, ka tādām domām nav pamata. *Putekļi un netīrumi, ir tikai viens no daudziem iemesliem, kas izraisa astmas slimību un alerģiju. *Bet arī tie putekļi, kuri var kaitēt cilvēka veselību atrodas paklājā iekšā, nevis gaisā un cilvēku kustība nepaceļ tas augšā,...

Būvmateriāli

Varbūt var izmantot pulēta betona grīdas segumu?
Labdien!
Kāda īpaša atšķirība ir starp tā saucamajām keramiskajām flīzēm un akmens masas flīzēm? Vai dzīvojamās mājas 1.stāva grīdas segumam labāk jāizvēlas akmens masas flīzes? Vai kalibrētās flīzes tiešām ir 2x labākas par nekalibrētām, ja to cena ir 2x lielāka.
Varbūt var izmantot pulēta betona grīdas segumu? Kādas izmaksas būtu šādam segumam?
Atbild:
Andris Spriņģis, "Grīdu meistars", SIA
Labdien! Akmens masas flīzes ir izturīgākas,tās labāk vada siltumu un ar tām flīžu grīdas virsma ir līdzenāka, kvalitatīvāka. Pulēta betona grīdas izmaksa par 1 m2 sākot no 6 lati....

Grīdas

Kur un par kādu cenu varu dabūt kaut ko līdzīgu kabeļļu klemmēm?
Sveiki!
Mani interesē - kur un par kādu cenu varu dabūt kaut ko līdzīgu kabeļļu klemmēm? Neesmu speciālists, man tās vajag citām vajadzībā, kas nav saistītas ar elektrību. Ja nemaldos, tās izskatās kā apaļa trubiņa ar saplacinātu galu un izurbtu caurumu tajā.
Atbild:
Aleksandrs Suhihs
Labdien! Kabeļu uzgalis, tā būtu pareizi! Jūs varētu nopirkt jebkura elektromontāžas veikalā, starp kuriem: ELKO, SLO, JAUDA, EK Sistēmas, Elektroskandia, jābūt arī būvniecību veikalos, arī DEPO un Cenuklubā. Cena ir atkarīga no materiāla un izmēra. Piemēram, vara dzīslām 35mm2, 35-8mm, 1 uzgaļa cena būs aptuveni 0,55 Ls....

Elektromontāža

Kur būtu norādītas laika normas, nevis darba algas?
Labdien!
Paldies par atbildi, bet gribētos tomēr konkrētāk par tiem katalogiem (ko Jūs iepriekš jau esat minējis), kur būtu norādītas laika normas, nevis darba algas. Prasu Jums kā sertificētam speciālistam, kur var dabūt atrast teorētisko informāciju. Pagaidām redzēju tikai BIK. Iepriekš, paldies!
Atbild:
Genādijs Mazurs
Labdien! Iesaku to pašu BIK katalogu....

Būvizmaksas

Vēlētos zināt ar ko Jūs ieteiktu pārkrāsot koka griestus?
Labdien!
Veicam remontu vecā guļbūvē. Vēlētos zināt ar ko Jūs ieteiktu pārkrāsot koka griestus? Iepriekš tie krāsoti 2 reizes, pēdējo reizi pirms gadiem 25-30. Vecās kārtas turas klāt labi, to visu noņemt nost būtu diezgan sarežģīti, tāpēc gribam klāt tai pašai pa virsu. Nevaru pateikt kas tā ir bijusi par krāsu, bet droši vien tā bija tipiska padomju laika "krāsa koka virsmām". Vai varat ieteikt kā pareizi rīkoties?
Atbild:
Aivars Danenbergs
Labdien! Ja krāsots tik sen, tad tā, visticamāk, tiešām ir vecā labā „eļļas”, jeb alkīda krāsa. Alkīda krāsu no ūdens dispersijas lateksa krāsas varētu atšķirt arī dedzinot. Pirmā, sadegot, rada eļļas smaku, otrā – plastmasas. Lateksa krāsas šķīst un krāso, ja tās berž ar tīrā spirtā samērcētu lupatiņu. Alkīda krāsu drīkst pārkrāsot gan ar alkīda, gan lateksa krāsām. Lateksa krāsu var pārkrāsot tikai ar lateksa krāsu. Vispirms griesti jānomazgā ar ūdeni, kam pievienots VIVACLEAN (VIVACOLOR) mazgāšanas...

Krāsas

Vai ir kāds cits veids, kā šo fasādi atjaunot?
Labdien!
Man ēka pirms 2 gadiem tika apšūta ar dēļiem un nokrāsota ar Pinotex Ultra, taču tagad tā sāk lobīties nost un dēļi paliek zili, melni. Jautājums ir ko tagad varētu iesākt ar dēļiem, vai ir kāds cits veids, kā šo fasādi atjaunot?
Atbild:
Aivars Danenbergs
Labdien! Šādu fasādi es ieteiktu pārkrāsot ar sedzošu krāsu, lai vairs nebūtu redzamas zilējuma vietas, citādi atbrīvoties no zilējuma būs grūti. Mēs ražojam krāsu ULTIMA (VIVACOLOR), kura pilnībā nosedz koku, bet atstāj labi caurskatāmu koksnes tekstūru jeb zīmējumu. Domāju, ka šajā gadījumā tas būtu optimālais variants. Fasāde izskatīsies labi vairāk kā 10 gadus, izskats būs pietiekami dabisks, bet bojātās vietas būs neredzamas. Toņa izvēle ir praktiski neierobežota. Jādara tā: Vietas, kur manāms...

Ēku fasādes, jumti

Kādu risinājumu Jūs ieteiktu, lai tas neatkārtotos?
Labdien,

Manai mājai 160 m2 platībā ar grīdas un radiatoru apkuri ir uzstādīts Vitocal 343 siltumsūknis. Ārējais lauks sastāv no 5 lokiem, pa 80 m katrs. Kolektors ielikts dz/b akā pie mājas un daļēji atrodas zem gruntsūdens līmeņa, tādējādi ziemā stipri apledo. Šoziem no ledus spiedien ieplīsa metāla noslēgkrāns un ārējā sistēmā pazuda spiediens.

Kādu risinājumu Jūs ieteiktu, lai tas neatkārtotos.
Atbild:
Valdis Šakars
Labdien Aigar, Jūsu gadījumā vislabāk būtu rekonstruēt āra kolektoru atbrīvojoties no dz/b akas. Problēmas Jums rada padziļinātā caursalšana, kas notiek pa vertikāli gar dzelsbetona grodiem. Visticamāk, ka Jums nav izolētas visas akā ienākošās un no akas izejošās caurules (min.pirmie 3 metri no akas groda) kā arī pašiem grodiem nav atbilstošas hidroizolācijas un siltuma izolācijas. P.S. Vienmēr aicinu paturēt prātā, ka esam ziemeļos, kur mēdz būt ziema un "spāņu" varianti ar kolektoru balansēšanas...

Siltumsūkņi

Ar ko iepriekš apstādāt griestus un tikai tad krītot, lai brūnie pleķi neparādās?
Labdien!
Kaimiņi nolēja istabai un virtuvei griestus. Griesti šobrīd ir nomazgāti un jau izžuvuši, bet ar lieliem dažādiem brūniem pleķiem, plankumiem (griestos). Uzkrāsoju un nopūtu ar krītu vairākas reizes griestus, bet pēc nožūšanas ikreiz parādās brūni plankumi (sit cauri). Pašai visu atkal nomazgāju un domāju ko darīt, ar ko iepriekš apstādāt griestus un tikai tad krītot, lai brūnie pleķi neparādās.
Paldies par atbildi!
Atbild:
Aivars Danenbergs
Labdien! 100% garantiju pret pleķiem dod speciāla bloķējoša gruntskrāsa AKROSTOP (TIKKURILA). Pleķus gruntē ar šo gruntskrāsu un pēc tam krāso ar parastu kvalitatīvu griestu krāsu, piemēram, VIVACOLOR 3. Nav arī jābaidās, ka gruntskrāsa un krāsa nobloķēs griestu virsmu, jo abām ieteiktajām krāsām ir lieliska tvaiku caurlaidība, tātad tās labi "elpo". Krītu likt uz griestiem arī, protams var, bet argumenti, kādēļ to vēl šodien dara, īsti nav izprotami. Krīts taču smērē, mitruma svārstību ietekmē ar laiku...

Apdare

Kam man būtu jāprasa atļauja un ar ko būtu jasaskaņo divu dzīvokļu apvienošanu un kāpņun ierīkosanu?
Labdien!
Es dzīvoju 4 stāvu daudzdzīvokļu mājā (1933. gada celta). Māju apsaimniekojam mēs paši - izveidojam dzīvokļu īpašnieku biedrību. Sakiet lūdzu, kam man būtu jāprasa atļauja un ar ko būtu jasaskaņo divu dzīvokļu apvienošanu un kāpņun ierīkosanu (es vēlos iegādāties dzīvokli stāvu augstāk un izveidot divstāvu dzīvokli.)
Paldies.
Atbild:
Inese Volka, "Kiilto Latvija", SIA
Labdien! Lai saņemtu atļauju par dzīvokļa apvienošanu vai pārbūvēšanu - jāsaņemt būvatļauja....

Namu apsaimniekošana