abc.lv skaitļos

Lietotāji online103
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Paštaisīta kūpinātava dārzā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Paštaisīta kūpinātava dārzā

Paštaisīta kūpinātava dārzā
Vasarā, atpūšoties pie dabas, par ierastu rituālu mielasta pagatavošanai jau kļuvusi grilēšana vai šašlika cepšana uz oglēm. Tas nav sarežģīti, jo ierīces šādai vajadzībai nopērkamas katrā lielveikalā. Mazāk izplatīts ēdiena pagatavošanas veids ir kūpināšana, jo gatavas kūpinātavas lielveikalos diemžēl nopirkt nevar. Taču kūpinātavu dārzā ir viegli izgatavot pašu spēkiem. Tas būs pūļu vērts, jo kūpināti produkti pat pārspēj grilētos - kūpinājumi kļūs par mielasta rotu gan vizuālā, gan garšas ziņā. Kas ir kūpināšana?
Kūpināšana ir produkta sagatavošanu dūmos, kas rodas, bezskābekļa vidē dedzinot koku skaidas. Kūpināt var praktiski visu veidu gaļu un zivis. Izšķir karsto un auksto kūpināšanu. Karsti kūpinot, paredz, iekuršana un dūmošana notiek pašā kūpinātavas tilpnē, savukārt aukstās kūpināšanas procesā dūmi un siltums nonāk kūpinātavā no iekura vietas caur tranšeju jeb dūmvadu. Vasarnīcās un pārgājienos pie dabas parasti izmanto karsto kūpināšanu, jo šāda veida process ir krietni ātrāks nekā aukstā kūpināšana, kas, atkarībā no produkta lieluma un sagatavošanas īpašībām, var ilgt pat vairākas diennaktis. Šai vajadzībai tiek izmantotas kūpinātavas (parasti metāliskas tilpnes), kuras var hermētiski noslēgt un savienot ar dūmvadu. Latvijā ir samērā grūti iegādāties jau gatavu kūpinātavu, kas būtu piemērota dārza apstākļiem. Tirgū pieejamas vai nu nelielas portatīvās kūpinātavas, vai arī krāsnis-kūpinātavas, kas vairāk domātas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, nevis privātai lietošanai.{BREAK}
Lai izgatavotu kūpinātavu saviem spēkiem, var izmantot praktiski jebkuru metālisku tilpni - mucu, spaini, lielu katlu, pat vecu ledusskapi. Galvenais priekšnosacījums - tai jābūt ar cieši noslēdzamu vāku un kūpināšanas procesā nedrīkst izdalīt nekādus izgarojumus. Mazās paštaisītās kūpinātavās karsēšanas process notiek pašā kūpinātavas dibenā, iekurinot ugunskuru vai arī izmantojot elektrisko plītiņu, uz kā novieto pannu vai metālisku vannu ar malkas skaidām un skaliņiem. Kūpinātavā novieto metāliskas restes, uz kuras uzliek kūpināšanai paredzētos produktus. Tāpat var izmantot arī metāliskus āķus, uz kuriem produkti tiek uzkārti. {BREAK} Kūpinātava - muca Vienkāršākais un drošākais kūpināšanas veids ir kūpināšana mucā. Izgatavot tādu kūpinātavu ir vienkārši. Šim nolūkam nepieciešama metāla muca, kurai tiek izgriezts dibens. Aukstai kūpināšanai Vispirms izrok bedri 70 cm diametrā un 40cm dziļumā. Tādā pašā dziļumā izrok tranšeju – dūmvadu, kura garums ir apmēram 2 metri, ar nelielu kritumu uz uguns iekura vietas pusi. Tranšeju nostiprina ar izliektu metālisku plāksni vai vertikāli sagrieztu pusmucu, kam pa virsu uzber zemi un piesedz ar termoizturīgu materiālu. Iekura vietu un mucas novietni izmūrē ar ķieģeļiem vai akmeņiem. Mucu uzliek uz akmeņiem un visas spraugas rūpīgi aizdara ar mālu. Mucas iekšienē perpendikulāri uzliek metāla stieņus, uz kuriem karināmi kūpināšanai paredzētie produkti. Var izmantot arī metāla sietu jeb restes – tad produkti nebūs jākar. Mucas virsma tiek nosegta ar džutas maisu audumu, ko var iegādāties auduma veikalos. Karstai kūpināšanai Ierīce nedaudz jāpārveido: kurtuvi ierīko tieši mucas dibenā un nerok tranšeju – dūmvadu. Pārējie nosacījumi ir tādi paši kā aukstai kūpināšanai. Kūpinātava no ķieģeļiem Ja nevēlaties, ka dārza ainavu bojā veca muca, kūpinātavu var apslēpt no citu acīm, apmūrējot ar ķieģeļiem, līdzīgi kā dārza grilu vai kamīnu. Var arī izbūvēt kombinētu ķieģeļu - metāla kūpinātavu. Galvenais nosacījums – dūmvada kamerai jābūt hermētiskai un aizveramai ar durvīm. Parasti iekura vietu un dūmvadu izmūrē ar ķieģeļiem, savukārt pašu kūpinātavu izgatavo no metāla. Princips ir līdzīgs kā mucas veida kūpinātavai. Kūpināšanas process Gaļas kūpināšanai ieteicams izmantot sausu malku un lapkoku skaidas. Mitra malka ne tikai lēni deg, bet arī palielina dūmu mitrumu, kā rezultātā uz produktiem uzkrājas sodrēji. Kūpināšanai vislabāk izmantot skaliņus no ozola, lazdas, apses, ābeles un bērza. Katra no šīm koksnēm piešķir savdabīgu aromātu. No koksnes pirms izmantošanas kūpināšanai nepieciešams noņemt mizu, jo tā satur sveķus. Šī iemesla dēļ kūpināšanai nederēs skujkoku malka, jo to sveķu smarža sabojās kūpinājumu garšu. Malka jāsasmalcina 2-3 cm garos skaliņos un vienmērīgi jaizkaisa kūpinātavas dibenā. Karsēšanas procesā skaidas sāk kūpēt, izdalot daudz dūmu. Temperatūra šajā procesā sasniedz pat plus 120 grādus, tādējādi produkts ātri top gatavs, vienlaikus iegūstot patīkamu dūmu aromātu. Savukārt aukstā kūpināšanā temperatūra nedrīkst būt lielāka par plus 40 grādiem. Autors: Sandis Fatjanovs Izmantoti publicitātes materiāli
Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai