abc.lv skaitļos

Lietotāji online15
Aktīvie uzņēmumi25213
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Tiesa atļauj turpināt Talsu jaunās slimnīcas būvniecību tiesvedības laikā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Tiesa atļauj turpināt Talsu jaunās slimnīcas būvniecību tiesvedības laikā

Tiesa atļauj turpināt Talsu jaunās slimnīcas būvniecību tiesvedības laikā
Administratīvā rajona tiesa Rīgā šodien apmierinājusi Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas lūgumu atļaut Talsu jaunās slimnīcas būvniecības turpināšanu laikā, kamēr notiek organizāciju "Latvijas Zaļā kustība" un "Par sakoptu Latviju" ierosinātā tiesvedība par būvatļaujas atcelšanu, aģentūru LETA informēja tiesā.

Šo tiesas lēmumu par pagaidu noregulējumu gan vēl iespējams 10 dienu laikā pārsūdzēt.

Fonda "Par sakoptu Latviju" prezidents un biedrības "Latvijas Zaļā kustība" valdes loceklis Jānis Matulis pauda apņēmību šo tiesas lēmumu noteikti pārsūdzēt.

"Ja slimnīcas būvniecība tiesvedības laikā tiek atļauta, tad kļūst bezjēdzīga un neloģiska tālāka tiesāšanās. Ja tiesa galu galā lems mums par labu, slimnīca tad jau būs uzbūvēta, un to, protams, neviens nost nejauks. Mēs respektējam tiesas lēmumu, bet noteikti izmantosim savas tiesības to pārsūdzēt," informēja Matulis.

Jau ziņots, ka talsinieka Jāņa Matuļa pārstāvētās organizācijas "Latvijas Zaļā kustība" un "Par sakoptu Latviju" Administratīvajā rajona tiesā apstrīd Talsu novada domes izsniegto būvatļauju jaunās Talsu slimnīcas būvniecībai. Šoruden sāktā ēkas celtniecība tika apstādināta. Tikmēr Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca iesniedza tiesai lūgumu atļaut turpināt būvniecību tiesvedības laikā, kas var ilgt pat trīs gadus, aģentūru LETA informēja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova.

Banner 280x280

Ja būvniecības darbus tuvākajā laikā atsākt neizdosies, slimnīca vairs nespēs iekļauties noteiktajos būvniecības termiņos un zaudēs piesaistītos Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus. Jau pašlaik pusotru mēnesi ilgā būvniecības dīkstāve ir radījusi nopietnus draudus objekta pabeigšanai strikti noteiktajā laikā - līdz nākamā gada beigām, informēja Širova.

Turklāt ierosinātais tiesvedības process slimnīcai rada ievērojamus zaudējumus. Slimnīca ir spiesta tērēt naudu ne tikai advokātu pakalpojumiem, tai nāksies arī segt zaudējumus būvfirmai. Zaudējumi radušies, jo, pārtraucot būvniecības tehnoloģisko procesu, būve bija jāiekonservē, no objekta bija jāizved tehnika. Pie tam celtnieki nepaspēja izdarīt darbus, ko bija plānots paveikt līdz pirmajam sniegam. Tagad tie būs jāveic ziemā, kas, visticamāk, sadārdzinās tehnoloģisko procesu.

Tie visi ir neplānoti izdevumi, kas būs jāsedz slimnīcai. "Tie būs vairāki desmiti tūkstošu latu - tā ir nauda, ko slimnīca nevarēs ieguldīt mediķu atlīdzībai un jaunās medicīniskajās tehnoloģijās," uzsvēra Širova.

Aktivizējusies arī Talsu sabiedrība - uz iedzīvotāju sapulci par slimnīcas būvniecības procesu bija atnākuši aptuveni 130 cilvēki, tiek vākti paraksti slimnīcas būvniecības atbalstam pašreizējā vietā.

Esošajā ēkā slimnīca atrasties vairs nevarēs, - tā neatbilst obligātajām veselības aprūpes prasībām, kādās jāatrodas slimnīcai, norādīja Širova. Nav iespējama arī ēkas rekonstrukcija, jo tās pamati ir nolietojušies par 80%. Ja jauno slimnīcu neuzbūvēs, bez diennakts neatliekamās palīdzības tiks atstāts reģions ar 60 000 iedzīvotāju.

Abas organizācijas protestē pret slimnīcas būvniecības vietu, taču apstrīd izsniegto būvatļauju, norādīja Širova. Slimnīca uzskata, ka objekta būvniecības vieta bija jāapstrīd 2010.gada rudenī, kad Talsu novada domē tika lemts par vietas izvēli, nevis tagad, kad ir likumīgā ceļā izsniegta būvatļauja, ir piesaistīts Eiropas Savienības finansējums 85% apmērā un sākušies reāli celtniecības darbi. Iespējams, nākotnē šādas situācijas vairs nevarēs notikt. Saeima otrajā lasījumā ir apstiprinājusi izmaiņas būvniecības likumā, kas paredz, ka nacionālas nozīmes būvēm jau izsniegtu būvatļauju apstrīdēt vairs nebūs iespējams.

Paredzēts, ka jaunajā slimnīcas ēkā atradīsies traumpunkts, vidēja izmēra stacionārs ar aptuveni 40 gultas vietām, divām operāciju zālēm, kā arī intensīvās terapijas jeb reanimācijas nodaļu. Tāpat būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ar ķirurģisko, terapeitisko un ginekoloģisko palīdzību.

Ventspils, 7.dec., LETA.
Foto: Fotolia

2012.gada 7.decembrī
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai