abc.lv skaitļos

Lietotāji online90
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1278
Ekspertu atbildes3041
2020. gadā visā Latvijā veiktas vairāk nekā 5000 ugunsdrošības pārbaudes : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

2020. gadā visā Latvijā veiktas vairāk nekā 5000 ugunsdrošības pārbaudes

2020. gadā visā Latvijā veiktas vairāk nekā 5000 ugunsdrošības pārbaudes

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonas 2020. gadā veica 5130 ugunsdrošības pārbaudes. Valstī kopumā veikto ugunsdrošības pārbaužu rezultātā izsniegti 4998 pārbaudes akti, bet par atklātajiem ugunsdrošības un civilās aizsardzības prasību pārkāpumiem tika uzsākti 273 administratīvā pārkāpuma procesi. Izsniegti arī 959 atzinumi par atbilstību ugunsdrošības prasībām un 374 atzinumi par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām.

VUGD katru gadu veic ugunsdrošības pārbaudes noteiktās objektu grupās atbilstoši to bīstamībai un nozīmei. Papildus tiek reaģēts arī uz iesniegumiem vai citā veidā saņemto informāciju par iespējamiem ugunsdrošību prasību pārkāpumiem un tiek veiktas neplānotas pārbaudes. Ja saistībā ar epidemioloģisko situāciju valstī būs iespēja, tad šajā gadā plānots vairāk pārbaudīt tieši dzīvojamo sektoru, jo pagājušā gada statistika liecina, ka joprojām dzīvojamajā sektorā bieži tiek konstatēti būtiski ugunsdrošības prasību pārkāpumi, kas var veicināt ugunsgrēka izcelšanos - elektroinstalācija netiek uzturēta darba kārtībā, nav veikta dūmvadu tīrīšana, nav veikta apkures iekārtas, ierīces un dūmvada tehniskā stāvokļa pārbaude un citi pārkāpumi.

Banner 280x280

VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš skaidro, ka "Aizvadītajā gadā ugunsdrošības uzraudzības darbu nopietni ietekmēja Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija. Ierobežojumu rezultātā divus mēnešus nevarējām veikt plānotās ugunsdrošības pārbaudes, bet vairākus mēnešus tās veicām samazinātā apjomā. Neskatoties uz ierobežojumiem, šis laiks ir devis arī ieguvumus. Būtisks izrāviens ir noticis darba organizācijas un digitālo prasmju jomā. Zinām, ka mērķtiecīgs ugunsdrošības uzraudzības un prevencijas darbs ilgtermiņā panāks pakāpenisku traģisko ugunsnelaimju, kuros ir cietuši vai bojāgājuši cilvēki, samazinājumu. Tomēr tas nav iespējams bez iedzīvotāju iesaistes – atbildīgas rīcības un elementāru ugunsdrošības prasību ievērošanas."

Skaidrojam, ka pirms plānveida ugunsdrošības pārbaudes veikšanas, VUGD amatpersonas sazinās ar pārbaudāmā objekta pārstāvi, lai vienotos par pārbaudes laiku. Ierodoties uz pārbaudi, amatpersonai ir jānosauc savs uzvārds, amats un jāuzrāda dienesta apliecība. Savukārt, pēc pārbaudes noslēguma amatpersona informēs par ugunsdrošību objektā atbildīgo personu par ugunsdrošības pārbaudes rezultātiem. Līdztekus valsts ugunsdrošības uzraudzības ietvaros, VUGD amatpersonas objektos veic arī neplānotās ugunsdrošības pārbaudes, kur objektu atbildīgās personas netiek informētas par šādu pārbaužu veikšanu. Konstatējot ugunsdrošības prasību pārkāpumus, kas nerada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, VUGD amatpersona sastāda pārbaudes aktu, kurā tiek norādīti konstatētie pārkāpumi un termiņi to novēršanai. Ja pārbaudē tiek konstatēti nopietni ugunsdrošības prasību pārkāpumi, kas rada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus, tad amatpersona var arī pieņemt lēmumu par objekta darbības apturēšanu vai uzsākt administratīvo lietvedību.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai