abc.lv skaitļos

Lietotāji online147
Aktīvie uzņēmumi25972
Nozares raksti1319
Ekspertu atbildes3041
Dzīvojamo māju energoefektivitātes projekti stagnē : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Dzīvojamo māju energoefektivitātes projekti stagnē

Dzīvojamo māju energoefektivitātes projekti stagnē
Rīga, 19.okt., LETA. AS "SEB Banka" izstrādājusi vairākus piedāvājumus, ar kuriem startēt ēku energoefektivitātes uzlabošanas projektos, tomēr rezultāti nav apmierinoši, un projekti stagnē, uzstājoties konferencē "Virzība uz plašu energoefektivitātes risinājumu ieviešanu ilgtspējīgas ekonomikas attīstības kontekstā", sacīja "SEB Banka" viceprezidents Kazimirs Šļakota. "Banka bija nopietni gatavojusies dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumiem, izstrādājusi vairākus piedāvājumus, ar kuriem startēt ēku energoefektivitātes projektos. Diemžēl rezultāti mūs neapmierina," sacīja Šļakota, norādot, ka no 150 miljoniem latu, ko "SEB Banka" izsniegusi kredītos šī gada deviņos mēnešos, tikai mazāk par pusmiljonu ieguldīts dzīvojamo māju siltināšanas projektos. "Manuprāt, vaina meklējama tajā, ka nav padomāts par iedzīvotāju, kurš ir pasūtītājs un galu galā būs arī maksātājs," uzskata Šļakota, norādot, ka iedzīvotāju pieeja ēku energoefektivitātes jautājumiem būtiski atšķiras no valsts skatījuma. Līdz šim "SEB Banka" finansējusi ēku energoefektivitātes projektus galvenokārt mazajās pilsētās, kur iedzīvotāji viens otru pazīst un spēj vienoties. Rīgā projektu nav, jo cilvēki neuzticas namu apsaimniekotājiem, uzskatot, ka tiks piekrāpti, norāda Šļakota. "Pirmais, ko cilvēki sagaida, iesaistoties dzīvojamo māju energoefektivitātes projektos, ir garantijas, ka projekta realizācijas rezultātā nepieaugs viņu maksājumi," norāda Šļakota. Tāpat, īstenojot projektus, darba izmaksām jābūt zināmām pirms lēmuma pieņemšanas, tāpēc nepieciešams veidot tipveida projektus un tāmes. Iedzīvotājiem jābūt tiesīgiem piedalīties būvnieku izvēles procesā un to darba kvalitātes kontrolē, norāda Šļakota. Viņš arī atzīst, ka, lai piedalītos šāda veida projektos, arī bankai būs nopietni jāpārskata sava attieksme, orientējoties tieši uz iedzīvotāju interesēm un vajadzībām kā būtiskāko. Arī "Rīgas Enerģētikas aģentūras" (REA) vadītāja Maija Rubīna atzīst, ka namu apsaimniekotāju autoritāte Rīgā tiešām ir zema un tas arī esot viens no faktoriem, kādēļ līdz šim vissliktākā situācija ar namu siltināšanu esot bijusi Rīgā. Tai pat laikā Rubīna pauž cerības, ka situācija mainīšoties, jo šogad Rīgas pilsēta kardināli grib mainīt apsaimniekošanas kartību un tas ir vērtējams kā pozitīvs solis, kas sekmēs arī dzīvojamo māju siltināšanas attīstību, sacīja Rubīna. Viņasprāt, optimālais variants energoefektivitātes pasākumu īstenošanas rezultātā būtu 40 kilovatstundas uz kubikmetru enerģijas patēriņa sasniegšana dzīvojamajā mājā. Kā ziņots, aktivitātes "Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi" mērķis ir paaugstināt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitāti, lai nodrošinātu dzīvojamā fonda ilgtspēju un energoresursu efektīvu izmantošanu. Kopējais aktivitātē pieejamais publiskais finansējums ir 16 634 764 lati.
Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Dzintars Workshop ražo dažādus metāla priekšmetus, kas pielāgoti klientu vajadzībām – pirts krāsnis, kazana krāsnis, ugunskura vietas, mēbeles un citus individuālus pasūtījumus. Uzzināsim, kā izvēlēties ugunskura vietu vai grilu, lai tas kalpotu ilgi? Ko svarīgi ņemt vērā, izvēloties pirts krāsni? 

Aktuālie piedāvājumi

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

2008. gadā REHAU prezentēja kompozītu materiālu logu profiliem RAU-FIPRO X. Lieliskās sistēmas GENEO logi un durvis atraduši vietu Latvijā daudzās ēkās, renovācijas projektos. Arī tagad REHAU turpina šo tradīciju. ARTEVO – māksla nepārtraukti attīstīt lieliskos risinājumus tālāk!

Aktualitātes

Starp Ilūksti un Sventi pārbūvē reģionālā ceļa posmu

Starp Ilūksti un Sventi pārbūvē reģionālā ceļa posmu

Augšdaugavas novadā turpinās būvdarbi uz valsts reģionālā autoceļa Svente–Lietuvas robeža (Subate) (P70) starp Ilūksti un Sventi (0,06.–12,22. km). Ieviesti plaši satiksmes ierobežojumi ar vairākiem pagaidu luksoforiem, un posma izbraukšanai jāplāno 45 minūtes, informē VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Izstāsti Latvijai