abc.lv skaitļos

Lietotāji online176
Aktīvie uzņēmumi26038
Nozares raksti1322
Ekspertu atbildes3041
Apgabaltiesa noraidījusi Kalnciema aktīvistu pieteikumu pret domi un akumulatoru pārstrādes rūpnīcu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Apgabaltiesa noraidījusi Kalnciema aktīvistu pieteikumu pret domi un akumulatoru pārstrādes rūpnīcu

Apgabaltiesa noraidījusi Kalnciema aktīvistu pieteikumu pret domi un akumulatoru pārstrādes rūpnīcu

 />Foto: Pilseta24.lv</p><p>Jelgavas novada pašvaldība saņēmusi Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīta Kalnciema pagasta iedzīvotāju iniciatīva atsaukt Jelgavas novada domes lēmumu tā saucamajā akumulatoru pārstrādes rūpnīcas lietā, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.</p><div>Teju visos apelācijas sūdzībā norādītājos iebildumos apgabaltiesa ir atzinusi par nepamatotiem, atstājot spēkā jau pirmās instances - Administratīvās rajona tiesas - spriedumu, kas ir labvēlīgs pašvaldībai un iecerētās rūpnīcas attīstītājiem.</div><div> </div><div>Kaņepone skaidroja, ka Kalnciema pagasta iedzīvotāju iniciatīvas grupa sadarbībā ar Vides aizsardzības klubu iesniedza apelācijas sūdzību Administratīvajā apgabaltiesā, rosinot atcelt domes lēmumu par atļauju SIA

 
Banner 280x280 Banner 280x280
Pārmetot pašvaldībai gan nepietiekamu iedzīvotāju iesaisti sabiedriskajās apspriešanās, gan raidot uzņēmumam jau priekšlaicīgus pārmetumus par iespējamu nolaidību uzņēmuma darbībā nākotnē, iedzīvotāju iniciatīvas grupa rakstiski paudusi, ka tiek pārkāptas iedzīvotāju tiesības uz mājokļa neaizskaramību un tiesības uz īpašumu, tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.
 
Jau pirmās instances tiesa tika secinājusi, ka sabiedrības informēšanas pienākums par sākotnējo sabiedrisko apspriešanu ticis izpildīts atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tāpat norādīts, ka neakceptēt paredzēto uzņēmuma darbību varētu tad, ja iedzīvotāju viedoklis būtu balstīts uz zinātniskiem vai juridiskiem apsvērumiem.
 
"Veselības inspekcijas ieskatā konkrētajā gadījumā nav pamata bažām par ražotnes negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, ja tiek ievērotas tehnoloģijas, kā arī veikti nepieciešamie piesardzības pasākumi atbilstoši projektam. Tostarp arī pirmās instances tiesa norādījusi, ka līdz šim nav gūts apstiprinājums, ka 99% Kalnciema iedzīvotāju būtu pret rūpnīcas būvniecību, jo Kalnciema teritorijā ir ap 1950 iedzīvotāju, savukārt iesniegumu par iecerētā projekta neatbalstīšanu parakstījuši 758, no kuriem 91 nav Kalnciema vai Jelgavas novada iedzīvotāji, nav pilngadīgi vai ir miruši vai savus sākotnēji veiktos parakstus ir publiski atsaukuši. Tas liecina par neviennozīmīgu iedzīvotāju pretošanos idejas realizēšanai. Izvērtējot visus argumentus un iebildumus no iedzīvotāju puses, secināts, ka tie ir vien subjektīvā nepatikā balstīti," tiesas motīvus pārstāstīja Kaņepone.
 
Tiesa norāda, ka rūpnīcas izveidei izvēlēto nekustamo īpašumu SIA "Eco Lead" iegādājusies īpašumā. Attiecīgi nav samērīgi ierobežot uzņēmuma īpašuma tiesības iepretim objektīvi nepamatotam iedzīvotāju iebildumam, norādījusi tiesa, piebilstot, ka akumulatoru pārstrādi plānots sākt nevis no jauna celtā rūpnīcā, bet gan, renovējot esošu rūpnīcas kompleksu, līdz ar to sakārtojot teritoriju un ļaujot sakārtotā infrastruktūrā attīstīties citiem uzņēmējdarbības virzieniem.
 
Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā mēneša laikā.
 
Jau vēstīts, ka Administratīvajā apgabaltiesā bija jāskata Kalnciema aktīvistu apelācijas sūdzība saistībā ar pieteikumu pret Jelgavas novada domes lēmumu atļaut akumulatoru pārstrādes rūpnīcas "Eco Lead" izveidošanu.
 
Aktīvisti bija pārsūdzējuši Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu nama 2015.gada 30.novembra spriedumu, ar kuru tika noraidīts pieteikums pret Jelgavas novada domes lēmumu atļaut akumulatoru pārstrādes rūpnīcas "Eco Lead" izveidošanu.
 
Pagājušā gada 30.novembrī Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā tika noraidīts iedzīvotāju aktīvistu pieteikums lietā par pārsūdzēto Jelgavas novada domes 2015.gada 28.janvāra lēmumu, ar kuru tika atļauta nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas "Eco Lead" izveidošana Kalnciema pagastā.
 
LETA
 
2016.gada 29.decembrī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Dzintars Workshop ražo dažādus metāla priekšmetus, kas pielāgoti klientu vajadzībām – pirts krāsnis, kazana krāsnis, ugunskura vietas, mēbeles un citus individuālus pasūtījumus. Uzzināsim, kā izvēlēties ugunskura vietu vai grilu, lai tas kalpotu ilgi? Ko svarīgi ņemt vērā, izvēloties pirts krāsni? 

Aktuālie piedāvājumi

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

2008. gadā REHAU prezentēja kompozītu materiālu logu profiliem RAU-FIPRO X. Lieliskās sistēmas GENEO logi un durvis atraduši vietu Latvijā daudzās ēkās, renovācijas projektos. Arī tagad REHAU turpina šo tradīciju. ARTEVO – māksla nepārtraukti attīstīt lieliskos risinājumus tālāk!

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai