Autoklāvs – kā izmantot?
Visi, kas paši audzē dažādas kultūras, zina, cik īsu brīdi pēc novākšanas gurķi, tomāti, sviesta pupiņas vai ziedkāposti ir svaigi un piemēroti konservēšanai. Ja dārzeņu apjoms ir liels, tad prieku par bagātīgo ražu bieži sabojā nespēja to visu savlaicīgi pārstrādāt.
Autoklāvs ir ļoti noderīga ierīce ikvienā saimniecībā, kur konservēšana un sterilizācija tiek veikta lielos apjomos. Tāpat bez autoklāva neiztikt, ja vēlas izgatavot drošus un kvalitatīvus konservus mājas apstākļos: dārzeņu asorti, gaļas vai zivju konservus.
Lai gan ierīce var šķist sarežģīta, tās izmantošana ir samērā vienkārša. Autoklāvs sākotnēji ticis izmantots vienīgi slimnīcās un laboratorijās, nevis mājsaimniecībās konservu pagatavošanai. Iespējams, pirmsākumos asprātīga medicīnas māsa norakstītu autoklāvu sāka izmantot mājās konservēšanai, bet ar laiku, kad pārtikas konservēšana mājās kļuva populāra, līdzīgu ierīci jau varēja iegādāties ikviena mājsaimniecība.
Autoklāvu popularitāti veicinājusi konservēšanas grāmatu un recepšu izplatība, kur uzsvērta drošība un kvalitāte, ko ierīce var nodrošināt, īpaši gaļas un dārzeņu konservēšanā.
Auklāva priekšrocības
Autoklāvs ir cilindriska ierīce, kurā ar augstu temperatūru un spiedienu sterilizē pārtikas produktus, nodrošinot baktēriju un mikroorganismu iznīcināšanu.
- Autoklāvs nodrošina pilnīgu mikroorganismu iznīcināšanu, kas ir īpaši svarīgi mājās gatavotiem konserviem.
- Ierīce ir ideāli piemērota tiem, kuri vēlas konservēt lielus pārtikas daudzumus vienā piegājienā.
- Produkti, kas sterilizēti autoklāvā, var tikt droši uzglabāti vairākus gadus, nezaudējot to garšu, krāsu un uzturvērtību.
Kā izmantot autoklāvu: soli pa solim
1. Sagatavošanās darbi
- Pirms autoklāva izmantošanas sagatavojiet burciņas (vienāda tilpuma) un pārliecinieties, ka burciņas un vāciņi ir tīri nomazgāti.
- Pārtikas produkti, kas tiks konservēti, ir rūpīgi jānomazgā, jāsagriež, jāsapilda burciņās un jāpievieno citas sastāvdaļas saskaņā ar receptūru.
2. Autoklāva uzpildīšana un iestatīšana
- Ielejiet autoklāvā atbilstošu daudzumu ūdens saskaņā ar ražotāja instrukciju. Ūdens līmenis ir ļoti svarīgs, lai nodrošinātu vienmērīgu tvaika izplatību un sterilizācijas procesu.
- Ievietojiet burciņas autoklāvā tā, lai tās būtu stabilas un savstarpēji nesaskartos. Tas nodrošinās, ka tvaiks vienmērīgi izplatīsies ap katru burciņu.
3. Autoklāva darbības uzsākšana
- Saskaņā ar konkrēto pārtikas veidu un burciņu izmēru, iestatiet autoklāvā nepieciešamo temperatūru un spiedienu. Parasti šie parametri ir norādīti recepšu grāmatās vai ierīces instrukcijā.
- Ļoti svarīgs ir sterilizācijas laiks! Autoklāvā ievietotajam pārtikas produktam ir jāiziet noteikts sterilizācijas cikls, kas var ilgt no 20 minūtēm līdz pat vairākām stundām.
4. Autoklāva atdzesēšana un burciņu izņemšana
- Pēc sterilizācijas cikla pabeigšanas lēnām samaziniet spiedienu autoklāvā, līdz tas atgriežas normālā līmenī.
- Uzmanīgi izņemiet burciņas no autoklāva un pārliecinieties, ka burciņas ir hermētiski noslēgtas.
Konservējot ar autoklāvu, izmantojiet recepšu grāmatas, kas paredzētas šim konservēšanas veidam, lai nodrošinātu optimālus produkta sagatavošanas apstākļus un, protams, iemācītos daudz jauna – gatavot iebiezināto pienu, vistu, dārzeņus, gaļu, zivis un pastēti.
Autoklāvs un dārzeņu asortu gatavošana
Konservējot dārzeņu asortus, kur tiek apvienoti dažādi dārzeņi, piemēram, gurķi, tomāti, paprika un kāposti, ļoti svarīgi ir nodrošināt, ka visas baktērijas un mikroorganismi tiek iznīcināti, lai novērstu produkta bojāšanos vai saskābšanu. Vienkārša karsēšana ūdens peldē bieži vien nav pietiekama, lai garantētu konservu kvalitāti, it īpaši, ja burciņas tiek uzglabātas ilgāku laiku.
- Dārzeņu asorti bieži vien satur dažādus produktus ar atšķirīgu skābumu, kas padara tos jutīgus pret baktērijām. Autoklāvs nodrošina, ka visi dārzeņi tiek pilnībā sterilizēti.
- Lai arī autoklāvs darbojas augstā temperatūrā, tas palīdz saglabāt dārzeņu kraukšķīgumu un garšu, kas ir svarīgi, gatavojot asortus.
- Pateicoties pilnīgai sterilizācijai, autoklāvs novērš iespējamu fermentāciju vai saskābšanu, kas varētu rasties, ja konservi tiktu gatavoti tikai ar karsēšanu.
Autoklāvs un visa mazā sadzīves tehnika 220.lv interneta veikalā ir vērtīgs palīgs konservēšanas entuziastiem un mājražotājiem, kas vēlas sagatavot kvalitatīvus un ilgstoši uzglabājamus produktus.