Briketes – ekoloģisks un energoefektīvs kurināmais materiāls
Ja vēl neesi ticis skaidrībā, vai briketes ir labs kurināmais materiāls, šis raksts palīdzēs tev izdarīt pareizo izvēli. Pastāv daudzi dažādi brikešu veidi, taču tos visus iespējams raksturot kā ekoloģiskus un siltumefektīvus materiālus.
Bieži vien rodas jautājums par to, kas ir labāks kurināmais – malka vai briketes? Tā kā briketes ir arkārtīgi blīvas un tām ir mazs mitruma procents, tās ir daudz siltumietilpīgākas nekā malka.
Briketes iespējams izmantot kamīnos, ilgdegšanas krāsnīs un apkures sistēmās. Ja vēlies tās izmantot plītī vai krāsnī, jāuzmanās no pārkurināšanas. Nepārspīlē ar to daudzumu. Brikešu sadegšanas laikā ir pastāvīgi augsta temperatūra.
Briketes ir ļoti ērtas to izmantošanā – tās nav jāžāvē, jāskalda un jākrauj, tās aizņem maz vietas un arī neatstāj tik daudz pelnu. Briketes samazina skursteņa aizsērēšanu, tā mazinot uguns nelaimju risku.
Populāra izvēle ir koksnes briketes, kuras presē no skujkoku vai lapu koku skaidām. To masa un energovērtība ir atkarīga no presēšanas spiediena un koka šķirnes. Briketes pieejamas dažādās formās – apaļas, četrkantīgas, ar vai bez cauruma vidū. Iecienītākā izvēle ir ozola skaidu briketes, jo tām ir liela siltumatdeve un patīkams aromāts. Turpretī skuju koku briketēm ir izteikta sveķu smarža, kas daudziem nešķiet tīkama, tās arī atstāj vairāk pelnu.
Ir pieejamas arī kūdras briketes. Tās ir lētākas nekā skaidu briketes un deg lēnāk, tāpēc krāsns jāpapildina retāk. Vienīgi tās atstās vairāk pelnu.
Laba izvēle ir arī salmu un siena briketes, kuras ražo no visiem iespējamajiem lauksaimniecības pārpalikumiem – salmiem, siena, zāles, rapša utt. Tās ir tik pat siltumefektīvas kā skaidu briketes.
Briketes ieteicams iegādāties tieši no ražotāja, jo tādā gadījumā iespējams precīzi noskaidrot brikešu sastāvu, mitruma līmeni, kā arī gūt atbildes uz citiem sev interesējošiem jautājumiem. Jānoskaidro, vai brikešu cena ir par tonnu vai kubikmetru, un tad – cik liels ir to blīvums, jo no tā ir atkarīga siltumatdeve.
Iegādājoties briketes, pārbaudi, vai to iepakojums nav ieplīsis. Iepakojumu nedrīkst atvērt līdz pat kurināšanas brīdim, citādi briketes uzsūks mitrumu.
Brikešu kvalitāti iespējams noteikt, nometot to uz zemes. Ja brikete neizjūk, tad tā ir kārtīgi sapresēta un labas kvalitātes. Brikešu sadrupšana ir nepieļaujama – tā ir pirmā pazīme, ka produkts nav kvalitatīvs un tām bijis nepiemērots ražošanas process.
Ja briketes ir kvalitatīvi iepakotas, tad tās iespējams glabāt pat pagrabā. Ja tā nav, tad labāk izvēlies kādu sausāku uzglabāšanas vietu. Pirms kurināšanas tās ieteicams paturēt istabas temperatūrā, lai uzsilst.