abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Eksperti: plašāku moderno tehnoloģiju izmantošanu būvniecībā veicinās pozitīvi piemēri : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Eksperti: plašāku moderno tehnoloģiju izmantošanu būvniecībā veicinās pozitīvi piemēri

Eksperti: plašāku moderno tehnoloģiju izmantošanu būvniecībā veicinās pozitīvi piemēri
Foto: pixabay.com

Lai būvniecības procesos straujāk tiktu ieviestas modernās tehnoloģijas, ir nepieciešami pozitīvi izmantošanas piemēri no lielo pasūtītāju puses, atzina konferences "BIM forums Rīga 2016" diskusijas dalībnieki.

Lielākais būvdarbu pasūtītājs šobrīd ir valsts kapitālsabiedrības un pašvaldības, tādēļ ir svarīgi, lai šīs organizācijas iedibinātu BIM (Building Information Modeling)  izmantošanu projektēšanā, būvuzraudzībā un tālākā īpašumu apsaimniekošanā.

"Pirmajam impulsam jānāk no pasūtītājiem, lai tie jau sākotnējā posmā pieprasītu projektētājiem digitālu tehnoloģiju, piemēram, BIM rīku izmantošanu. Tas ir viens no risinājumiem, kas ļauj uzlabot būvniecības kvalitāti. Tādējādi pasūtītāji paši varētu labāk saprast, ko sagaidīt no ēkas ne tikai vizuālā ziņā, bet arī no funkcionalitātes viedokļa," skaidro Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Pēc nozares ekspertu domām, tam būtu vairāki ieguvumi: efektīva būvprocesu pārvaldība nozīmētu lielāku pārliecību par to, ka valsts līdzekļi tiek izlietoti pārskatāmi un efektīvi, un valsts sektora labais piemērs mudināt aktīvāk rīkoties arī tos privātos pasūtītājus, kuri šobrīd vēl nogaida ar BIM tehnoloģiju ieviešanu.

Banner 280x280

Ekonomikas ministrijas (EM) Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktors Edmunds Valantis forumā uzsvēra, ka ministrija strādā pie tā, lai nākamgad būvkomersantiem būtu iespēja saskaņot projektus elektroniski, ja vien tiem ir tāda vēlēšanās. Tādēļ, lai radītu pozitīvus precedentus, BIM vidē lūgts izstrādāt Rīgas Tehniskās universitātes korpusu rekonstrukcijas projektu, konferencē pastāstīja Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis. "Nav problēmu iegādāties programmnodrošinājumu, kas ļauj ātri un efektīvi digitālā vidē kontrolēt iesniegtos projektus, ja vien tie ir sagatavoti elektroniskā formātā," paskaidroja Druķis.

"Mēs redzam, ka būvniecībā ir sākušās lielas pārmaiņas, jo jau rīt bez tehnoloģiju izmantošanas nebūs iespējams īstenot nevienu kaut cik vērā ņemamu būvprojektu. Tādēļ ir svarīgi jau šodien izprast, kuri rīki vislabāk var palīdzēt uzlabot darba efektivitāti un racionalizēt līdzekļu izmantošanu," uzsvēra "BIM Solutions" valdes priekšsēdētājs Ēriks Vītols.

Vienlaikus "BIM foruma Rīga 2016" diskusijā tika minēts,ka trūkst speciālistu, kuri izprot būvju modelēšanas principus un māk pareizi sagatavot atbilstošus darba uzdevumus. Īpašu vērību eksperti pievērsa pašvaldībām, kurām Eiropas Savienības struktūrfondu plānošanas periodā būs pieejami lieli līdzekļi ēku siltināšanai un rekonstrukcijai.

Kā ilgtermiņa risinājumu nozares eksperti redz nepieciešamību būvju modelēšanu iekļaut būvniecības speciālistu apmācību programmās, savukārt patlaban būtu aktīvāk jāsadarbojas visām konkrētajā būvprojektā iesaistītajām pusēm.

"Visām ieinteresētajām pusēm – projektētājiem, arhitektiem, celtniekiem, apsaimniekotājiem - vajadzētu strādāt vienotā procesā. Tā ir galvenā atšķirība no līdz šim pieņemtās prakses, kad katrs darbojās pats par sevi. Nav daudz jārunā, vienkārši ir jādara," atzina Latvijas Būvju informācijas modelēšanas biedrības valdes priekšsēdētājs Dēvijs Šīraks. Šīraka teitajam piekrīt arī Vītols, aicinot būvniecības jomas profesionāļus, kuri vēl nelieto BIM rīkus, iepazīties ar to sniegtajām priekšrocībām un sākt plānot šo tehnoloģiju ieviešanu savā organizācijā. Piemēram, "BIM forums Rīga 2016" materiāli ir lasāmi vietnēs bimforum.lv un bimsolutions.lv. Turpat meklējama arī plašāka informācija par dažādiem BIM rīkiem.

27.oktobrī notikušajā konferencē, kas ir šīm tehnoloģijām veltītais plašākais pasākums Latvijā, speciālisti diskutēja par BIM projektu tālāku izmantošanu būvniecībā un apsaimniekošanā, kā arī BIM prasībām un praktiskajiem ieguvumiem. Pasākumu apmeklēja vairāk nekā 250 interesentu.

BIM pasākumā priekšlasījumus sniedza speciālisti no Somijas, Lielbritānijas un Zviedrijas, kā arī BIM standartu pamatlicēju - organizācijas "Building Smart" pārstāvji, tostarp viens no tās dibinātājiem Kristofers Grūms (Lielbritānija), atbildīgais par Beneluksa valstīm un tehnoloģiju kompānijas "Construsoft" pārdošanas un mārketinga direktors Robs Roefs un citi eksperti. Notika arī plaša paneļdiskusija.

Konferences laikā darbojās BIM tehnoloģijām veltīta izstāde, kurā tās dalībnieki varēja iepazīties ar vairākiem rīkiem un pakalpojumiem, tostarp "Microsoft Hololense", "Trimble" lāzerskeneriem, "Trimble Total Station", 3D virtuālo realitāti.

BIM ir būves informācijas modelēšanas process, kas iekļauj būves fizisko un funkcionālo raksturīgo pazīmju digitālā attēlojuma veidošanu un pārvaldību.

Video no "BIM forums Rīga 2016":

2016.gada 8.novembrī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai