abc.lv skaitļos

Lietotāji online147
Aktīvie uzņēmumi26038
Nozares raksti1322
Ekspertu atbildes3041
EM: Nekas neliecina par dabasgāzes piegāžu pārtraukumu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

EM: Nekas neliecina par dabasgāzes piegāžu pārtraukumu

EM: Nekas neliecina par dabasgāzes piegāžu pārtraukumu


Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) aprēķiniem, Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK) ir pietiekami daudz krājumu, lai nodrošinātu Latvijas vajadzības, un nekas neliecina, ka varētu būt gaidāmi piegāžu pārtraukumi, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja EM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

Viņš informēja, ka pagājušā gada maijā EM izstrādāja un mājaslapā publicēja divus rīcības plānus, kas skar tieši dabasgāzes piegādes traucējumus.

Viens ir Latvijas preventīvais rīcības plāns, kurā norādīti pasākumi Latvijas dabasgāzes piegādes drošības riska novērtējumā identificēto risku novēršanai vai mazināšanai.

Savukārt otrs ir Latvijas ārkārtas rīcības plāns, kurā norādīti pasākumi gāzes piegādes traucējumu radītās ietekmes novēršanai vai mazināšanai, ja tos nav iespējams novērst, izmantojot preventīvās rīcības plānā noteiktās darbības, un energoapgādes komersanti vieni paši vairs nespēj atbilstīgi reaģēt uz gāzes piegādes traucējumiem.

AS "Latvijas Gāze" preses sekretārs Vinsents Makaris biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka dabasgāzes kompānija patlaban gatavojas jaunajai dabasgāzes iesūknēšanas sezonai pavasarī.
"Mums un attiecīgi mūsu klientiem ar noslēgtajiem piegādes līgumiem ir nodrošināta dabasgāzes piegāde līdz pat 2030.gadam, savukārt līgums par dabasgāzes cenām ir spēkā līdz par 2015.gada beigām," uzsvēra Makaris.

"Latvijas Gāzes" pārstāvis informēja, ka katru sezonu - no aprīļa līdz septembrim - Inčukalna PGK tiek iesūknēts dabasgāzes daudzums atkarībā no pieprasījuma ne vien Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs. Piemēram, pēdējos trīs gados, sākot apkures sezonu un dabasgāzes izsūknēšanu no krātuves, aktīvās jeb regulāri iesūknējamās un izsūknējamās dabasgāzes daudzums krātuvē bija aptuveni 2,3 miljardi kubikmetru. No šī apjoma katru sezonu aptuveni puse ir paredzēta Latvijas vajadzībām, kas pieder vai ir nolīgta "Latvijas Gāzei", tātad Latvijai ir tiesības tikai uz daļu no krājumiem.

"Ierasts, ka apkures sezonas laikā no Inčukalna PGK Latvijai tiek piegādāts aptuveni 1,1 miljards kubikmetru dabasgāzes. Savukārt atlikumi krātuvē ir atkarīgi no vairākiem apstākļiem, piemēram, laikapstākļiem, patēriņa struktūras utt. Vislielākā nozīme ir gaisa temperatūrai, un šogad ziema ir ļoti silta, līdz ar to arī sagaidāms, ka pēc apkures sezonas būs lielāki pārpalikumi, nekā ierasts," skaidroja Makaris un neprecizēja skaitļu, jo tie mainās katru dienu.

"Latvijas Gāzes" pārstāvis arī norādīja, ka Inčukalna PGK atrodas arī bufergāze jeb dabasgāze, kas nodrošina krātuves ģeoloģisko struktūru un efektivitāti, tādēļ tā netiek izsūknēta un iesūknēta. Šī dabasgāze pieder "Latvijas Gāzei". "Šo dabasgāzi arī līdz kaut kādam līmenim ir iespēja no krātuves izsūknēt, bet tas radītu problēmas nākotnē, jo tiktu izjaukta krātuves struktūra un tās atjaunošana prasītu ilgu laiku un investīcijas. Bet, protams, ekstremālās situācijās to ir iespējams izmantot," teica Makaris.

Rīga, 25.marts, NOZARE.LV.
Foto:sunshinecity/Flickr

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Dzintars Workshop ražo dažādus metāla priekšmetus, kas pielāgoti klientu vajadzībām – pirts krāsnis, kazana krāsnis, ugunskura vietas, mēbeles un citus individuālus pasūtījumus. Uzzināsim, kā izvēlēties ugunskura vietu vai grilu, lai tas kalpotu ilgi? Ko svarīgi ņemt vērā, izvēloties pirts krāsni? 

Aktuālie piedāvājumi

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

2008. gadā REHAU prezentēja kompozītu materiālu logu profiliem RAU-FIPRO X. Lieliskās sistēmas GENEO logi un durvis atraduši vietu Latvijā daudzās ēkās, renovācijas projektos. Arī tagad REHAU turpina šo tradīciju. ARTEVO – māksla nepārtraukti attīstīt lieliskos risinājumus tālāk!

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai