abc.lv skaitļos

Lietotāji online29
Aktīvie uzņēmumi25972
Nozares raksti1319
Ekspertu atbildes3041
Graustu Skaistkalnes ielā sakārtos piespiedu kārtā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Graustu Skaistkalnes ielā sakārtos piespiedu kārtā

Graustu Skaistkalnes ielā sakārtos piespiedu kārtā
Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja šodien atbalstīja lēmumprojektu par grausta Skaistkalnes ielā 17 piespiedu sakārtošanu.

Galīgo lēmumu iecerēts pieņemt 15.maija domes sēdē.

Lēmumprojekts paredz īpašniekiem uzdot divu mēnešu laikā izstrādāt nepieciešamo dokumentāciju, to saskaņojot ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, un sākt ēku demontāžas darbus, kas pabeidzami ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā.

Ja īpašnieki šos darbus noteiktajā termiņā neizdarīs, to veiks pašvaldība par saviem līdzekļiem, kurus vēlāk piedzīs no īpašniekiem.

Jau ziņots, ka iedzīvotāji un Rīgas 47.vidusskolas vadība sūdzējušies par grausta bīstamo stāvokli.

Banner 280x280

Situāciju īpaši sarežģījot fakts, ka grausts Skaistkalnes ielā ir dzīvojamā māja, kas sadalīta 39 dzīvokļu īpašumos, un reāli ēka pieder 15 īpašniekiem.

Īpašuma departamenta sertificēti būvinženieri, apsekojot graustu, secinājuši, ka ēkas tehniskie rādītāji dabas, klimatisko un laika faktoru ietekmē, kā arī cilvēku darbības dēļ ir pasliktinājušies vidēji līdz 70%. Savukārt atsevišķu būvkonstrukciju bojājumi ir 100% un neatgriezeniski - tāda ir avārijas stāvoklī esošā jumta konstrukcija, inženierkomunikācijas, logu ailes, ieejas durvju bloki, ēkas aizsargapmales.

Ēkas dzelzsbetona pamatu, ķieģeļu mūra ārsienu un iekšsienu, dzelzsbetona pārseguma konstrukciju un citu ēkas nesošo konstrukciju tehniskais stāvoklis vērtējams kā neapmierinošs, un ēkas atjaunošana, izmantojot esošās konstrukcijas, nav iespējama. Papildus jāņem vērā, ka grausts nav nodrošināts pret nepiederošu personu iekļūšanu tajā. Būve atrodas pie ielas, pa kuru notiek transporta satiksme un gājēju kustība, netālu atrodas Rīgas 47.vidusskola, kas rada paaugstinātu risku cilvēku drošībai, tādēļ to būtu nepieciešams steidzami demontēt, uzskata speciālisti.

Ņemot vērā Civillikuma 1068.pantā ietverto regulējumu, kas noteic, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, konkrētajā gadījumā - sakārtot vai nojaukt graustu, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, ir nepieciešama visu kopīpašnieku piekrišana. Ja netiek panākta šāda vienošanās, nekustamā īpašuma atjaunošana nav iespējama, jo nevar tiesiski saskaņot šādu darbību izpildei nepieciešamo dokumentāciju, kā arī saņemt būvatļauju.

Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle iepriekš norādīja, ka ar līdzīgu situāciju Rīgas pilsētas pašvaldība saskārās, risinot jautājumu par ēkas Rīgā, Marijas ielā 6, sakārtošanu. Vienīgais veids, kā piespiest īpašniekus veikt sakārtošanu, bija pieņemt Rīgas domes lēmumu par šā objekta piespiedu sakārtošanu. Ņemot vērā, ka pašvaldības primārais mērķis ir panākt, ka īpašnieki sakārto savu īpašumu, neizmantojot piespiedu līdzekļus un pašvaldības finanšu resursus, kopīpašumā esošu objektu sakārtošanas jautājumu risināšana uzskatāma par sarežģītu un ar augstu riska pakāpi.

Pēc Īpašuma departamenta graustu sarakstā esošās informācijas, dažāda veida kopīpašumā atrodas 93 objekti. Pašvaldības un privātpersonu kopīpašumā atrodas divi grausti, fizisko un juridisko personu kopīpašumā - 46 objekti, bet valsts un privātpersonu kopīpašumā - četri grausti, kā arī 41 dzīvojamā māja ar privatizētiem dzīvokļiem.

Rīga, 23.apr., LETA. 
Foto: Pilseta24.lv

2012.gada 23.aprīlī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Dzintars Workshop ražo dažādus metāla priekšmetus, kas pielāgoti klientu vajadzībām – pirts krāsnis, kazana krāsnis, ugunskura vietas, mēbeles un citus individuālus pasūtījumus. Uzzināsim, kā izvēlēties ugunskura vietu vai grilu, lai tas kalpotu ilgi? Ko svarīgi ņemt vērā, izvēloties pirts krāsni? 

Aktuālie piedāvājumi

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

2008. gadā REHAU prezentēja kompozītu materiālu logu profiliem RAU-FIPRO X. Lieliskās sistēmas GENEO logi un durvis atraduši vietu Latvijā daudzās ēkās, renovācijas projektos. Arī tagad REHAU turpina šo tradīciju. ARTEVO – māksla nepārtraukti attīstīt lieliskos risinājumus tālāk!

Aktualitātes

Starp Ilūksti un Sventi pārbūvē reģionālā ceļa posmu

Starp Ilūksti un Sventi pārbūvē reģionālā ceļa posmu

Augšdaugavas novadā turpinās būvdarbi uz valsts reģionālā autoceļa Svente–Lietuvas robeža (Subate) (P70) starp Ilūksti un Sventi (0,06.–12,22. km). Ieviesti plaši satiksmes ierobežojumi ar vairākiem pagaidu luksoforiem, un posma izbraukšanai jāplāno 45 minūtes, informē VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Izstāsti Latvijai