abc.lv skaitļos

Lietotāji online58
Aktīvie uzņēmumi27741
Nozares raksti2373
Ekspertu atbildes3041
Ideāla saldētavas temperatūra – noderīgi padomi : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Ideāla saldētavas temperatūra – noderīgi padomi

Ideāla saldētavas temperatūra – noderīgi padomi

Saldētava ir būtisks palīgs ikvienā mājsaimniecībā, īpaši tiem, kas vēlas saglabāt pārtikas produktus ilgtermiņā. Laikā, kad piemājas dārzā vai lauku saimniecībā ienākas bagātīga jaunā raža, ietilpīgas saldētavas iegāde kļūst īpaši aktuāla (https://220.lv/lv/tv-un-sadzives-tehnika/ledusskapji-un-saldetavas/saldetavas). 

Vispārzināms, ka saldēti pārtikas produkti saglabā lielāko daļu savas uzturvērtības un vitamīnu, tomēr ne visi zina, kā pareizi produktus sasaldēt un kādus temperatūras režīmus izmantot, lai sasniegtu vislabāko efektu. Šis raksts jums būs noderīgs, ja tikai plānojat iegādāties saldētavu vai gribat būt pārliecināts, ka produktu sasaldēšanai izmantojat pareizus paņēmienus.

Ideālā saldētavas temperatūra

Lai pārtikas produkti ilgāk saglabātu savu kvalitāti un svaigumu, svarīgi uzturēt pareizu saldētavas temperatūru. Parasti ideālā temperatūra ir aptuveni -18 °C. Šajā temperatūrā baktēriju un mikroorganismu augšana tiek pilnībā apturēta, nodrošinot produktu ilgstošu saglabāšanu.

Dažādu produktu saldēšanas temperatūras var atšķirties

Kaut arī -18 °C ir vispārpieņemta temperatūra, daži produkti var prasīt īpašus apstākļus:

  • gaļa un zivis: lai nodrošinātu optimālu garšas un tekstūras saglabāšanu, ieteicams šos produktus saldēt pie -20°C;
  • dārzeņi un augļi: svaigiem dārzeņiem un augļiem -18°C ir pietiekama, taču svarīgi ir tos pareizi iepakot, lai novērstu saldētavas apdegumu;
  • pusfabrikāti un zupas:  lai saglabātu kvalitāti un garšu, šos produktus arī vajadzētu saldēt pie -18°C.

Kā sagatavot dārzeņus saldēšanai?

Dārzeņu rūpīga nomazgāšana un ievietošana vakuuma iepakojumā nav pietiekama, lai nodrošinātu kvalitatīvu uzglabāšanu. Dārzeņus pirms ievietošanas saldētavā ir nepieciešams blanšēt. Kāpēc blanšēšana ir nepieciešama?

  • Enzīmu deaktivizācija: blanšēšana aptur enzīmu darbību, kas var izraisīt dārzeņu krāsas, garšas un tekstūras pasliktināšanos pat zemās temperatūrās.
  • Krāsas saglabāšana: verdošais ūdens palīdz saglabāt dārzeņu spilgto krāsu, padarot tos pievilcīgākus pēc atkausēšanas.
  • Garšas saglabāšana: blanšēšana palīdz saglabāt dārzeņu dabisko garšu un uzturvērtību.
  • Tekstūras uzlabošana: pareiza blanšēšana nodrošina, ka dārzeņi pēc atkausēšanas saglabā kraukšķīgumu un labu tekstūru.
  • Higiēna: blanšēšana iznīcina baktērijas un mikroorganismus, kas atrodas uz tieši uz augļa.

Veicot blanšēšanu, jūs varēsiet ilgāk baudīt svaigus un kvalitatīvus dārzeņus, kas saglabā savas uzturvērtības, garšu un apetīti raisošu krāsu. 

Uzturot saldētavas temperatūru nemainīgi -18 °C vai zemāk, iespējams izvairīties no “saldētavas apdeguma”, ko veicina temperatūras svārstības. Saldētavas apdegumi rodas, kad pārtikas produkta virsma dehidrējas aukstā gaisā un uz tās veidojas balti, izžuvuši plankumi. Lai gan šie apdegumi nav kaitīgi veselībai, tie var ietekmēt produkta garšu un tekstūru.

Padomi saldētavas apdegumu novēršanai

  • Hermētiski noslēdzami maisiņi: izmantojiet īpaši saldēšanai paredzētus maisiņus, kas nodrošina hermētisku noslēgšanu un neļauj tajos iekļūt gaisam.
  • Vakuuma iepakošana: produktu iepakošana, izmantojot vakuuma ierīci, ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā novērst “saldētavas apdegumus”.
  • Nelielas porcijas: iepakojiet pārtiku mazākās porcijās, lai porcijas cieši piegultu viena otrai un starpā nebūtu lieka gaisa telpa.
  • Temperatūras kontrole: uzturiet saldētavas temperatūru nemainīgi -18 °C vai zemāk.
  • Pareiza organizācija: neuzglabājiet pārtikas produktus tieši pie saldētavas durvīm, jo tur temperatūra var būt svārstīgāka. Novietojiet produktus pēc iespējas dziļāk saldētavā, kur temperatūra ir stabilāka.
  • Dārzeņu blanšēšana samazina “saldētavas apdeguma” risku.
  • Augļu apstrāde: lai novērstu augļu saldēšanas apdegumus, apkaisiet tos ar nelielu cukura daudzumu vai pirms saldēšanas iemērciet citrona sulā.

Pareizi izmantota saldētava ir neatņemama daļa no ilgspējīgas pārtikas sagatavošanas. Ar pareizo temperatūru un uzglabāšanas praksi jūs varēsiet ilgāk baudīt svaigus un garšīgus produktus. Pievērsiet uzmanību zināmu ražotāju saldētavu modeļiem. Izvēloties Electrolux saldētavas, jūs iegūstat uzticamu partneri pārtikas saglabāšanā. Pircēju izvēlei atkarībā no uzglabāšanas vajadzībām pieejams plašs saldētavu klāsts, kur īpaši jāizceļ vertikālā saldētava, kas piedāvā tādas priekšrocības kā vietas taupīšanu, pārskatāmību un vizuālo estētiku. Vairāk info par horizontālajām un vertikālajām saldētavām var atrast šeit!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un "heise marketing", SIA ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Pašvaldībām un tās iedzīvotājiem būs lielāka ietekme pār atjaunīgo enerģijas projektu īstenošanu savā novadā 

Pašvaldībām un tās iedzīvotājiem būs lielāka ietekme pār atjaunīgo enerģijas projektu īstenošanu savā novadā 

Klimata un enerģētikas ministrija šogad un nākamajā gadā plāno būtiski pilnveidot regulējumu, lai efektīvāk līdzsvarotu vides aizsardzības prasības ar tautsaimniecības attīstības vajadzībām. Kopējā reformā plānoti grozījumi gan Likumā par “Ietekmes uz vidi novērtējumu” (IVN), gan Likumā par Piesārņojošām darbībām, gan arī pakārtotajos normatīvajos aktos. 

Izstāsti Latvijai