Izsludina konkursu balzama receptūras pamatlicēja Kunces piemiņas vietai Alberta laukumā
Detalizēta konkursa programma un noteikumi ir pieejami Latvijas Arhitektu savienības un AS "Latvijas balzams" mājaslapās. Konkursa darbi ir iesniedzami līdz šī gada 9.oktobrim.
"Rīgas Melnais Balzams" ir viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijā radītiem unikāliem produktiem, kura receptūra rod pirmsākumu vēl tālajā 1752.gadā. Šodien tas ir viens no populārākajiem vietējiem suvenīriem un eksporta prece, kas nes Latvijas vārdu pasaulē. Lai iemūžinātu radošā rīdzinieka Abrahama Kunces ieguldījumu, esam izsludinājuši pieminekļa skiču projektu konkursu," informē Dana Hasana, AS "Latvijas balzams" un "Amber Beverage Group" komunikācijas vadītāja.
Kā stāsta uzņēmuma pārstāve, piemiņas vieta atradīsies Vecrīgā, Alberta laukumā, netālu no vietas, kur bijusi Abrahama Kunces dzīves un darba vieta Kalēju ielā.
"Rīgas Melnā Balzama" receptūra ir cieši saistīta ar Rīgas kultūrvēsturiskajām tradīcijām, tādēļ Kunces piemiņas vieta būs daļa no kopējās Alberta laukuma attīstības un labiekārtojuma programmas. "Ņemot vērā, ka šis vēsturiskais laukums jau ilgāku laika periodu izskatās diezgan skumji, esam pārliecināti, ka šī konkursa rezultātā pilsēta iegūs vēl vienu sakārtotu un zaļu zonu, kas tiks veidota ar cieņu pret Rīgas bagāto vēsturi," pauž uzņēmuma pārstāve.
Pieminekļa projekta skices izvērtēs kompetenta žūrijas komisija, kuru veidos gan arhitekti, mākslinieki un kultūras jomas profesionāļi, gan Rīgas domes un konkursa izsludinātāja pārstāvji. Trīs labāko projekta skiču autori saņems naudas prēmijas – 2000, 1000 un 500 eiro vērtībā.
Saskaņā ar senākajām datētajām dokumentārajām liecībām "Rīgas Melnā Balzama’’ pirmsākumi meklējami 1752.gadā, kad Rīgas aptiekārs Abrahams Kunce radīja vienu no šodien pasaulē atpazīstamākajiem Latvijas produktiem - "Rīgas Melno Balzamu’’. Savu izloloto eliksīru no sakņu, lapu, ziedu un pumpuru uzlējumiem viņš nodēvēja par "Kunces melno balzamu". Pirmsākumos radīts kā ārstniecisks līdzeklis, mūsdienās "Rīgas Melnais Balzams" ir populārs un pasaulē plaši pazīstams alkoholiskais dzēriens, kas tiek eksportēts uz vairāk nekā 25 pasaules tirgiem un saņēmis vairāk nekā 100 augstāko apbalvojumu pasaules vadošajās izstādēs.
"Rīgas Melnā Balzama’’ unikālo garšas buķeti veido divdesmit četri dažādi dabas augi un to sastāvdaļas. Tā sastāvā ir gan Latvijā savāktas vērmeles, liepziedi, piparmētras, gan arī eksotiskas sastāvdaļas, piemēram, pomeranču mizas, Peru balzama eļļa un genciāna sakne. Balzama "dvēsele" jeb pamats ir uzlējums, ko veido graudu spirta un ūdens maisījums kopā ar 16 rūpīgi atlasītām augu valsts sastāvdaļām un garšvielām. Drogu nolējumu balzamam 30 dienas gatavo īpašās ozolkoka mucās, lai pēc tam izturētajam un filtrētajam ekstraktam pievienotu pārējās sastāvdaļas, tostarp aveņu sulu, melleņu morsu, augstvērtīgu brendiju un dedzinātu cukuru jeb kulieri, ko gatavo uzņēmumā un kas balzamam piešķir īpašo melno krāsu.
Mainoties līdzi laikam, dzēriens ieguvis arī jaunus garšas atvasinājumus, taču pamatrecepte, dabīgās sastāvdaļas un tradicionālie meistarības noslēpumi palikuši nemainīgi.
Par dzēriena brīnumainajām īpašībām vēsta arī leģendas - ar balzamu esot izdziedināta Krievijas ķeizariene Katrīna Lielā, kas reiz viesojusies Rīgā. Tiek minēts, ka "Rīgas Melnā Balzama" cienītāju vidū ir arī tādas personības kā bijušais Francijas prezidents Šarls de Golls un Lielbritānijas karaliene Elizabete II. Savulaik Balzams esot iedvesmojis radīšanai Gēti, bet šodien tā cienītāju lokā ir tādas rokmūzikas leģendas kā Roberts Plānts ("Led Zeppelin") un Brajens Mejs ("Queen").
Foto: Ieva Čīka/LETA