Jaunajā piena rūpnīcā Jelgavā pabeigti 90% būvniecības darbu
"Rūpnīcā notiek piena, krējuma un sūkalu tehnoloģisko tvertņu montāža, kā arī piena pieņemšanas un pirmapstrādes tehnoloģisko iekārtu montāža. Ar tām tiek nodrošināta svaigpiena pieņemšana, piena separēšana, kā arī piena un krējuma pasterizēšana. Kopumā rūpnīcas būvniecības darbi pabeigti par 90%," norādīja "Latvijas Piena" valdes loceklis Raimonds Freimanis.
Viņš atzina, ka darbi norit atbilstoši vidējiem celtniecības tempiem Latvijā.
"Sākot celtniecības darbus rudenī, rēķinājāmies, ka ziemas apstākļi celtniecības gaitā var ienest korekcijas. Plānu koriģēšana notika paaugstinātā mitruma dēļ novembrī un sala dēļ februārī, bet kopumā darbi atbilst vidējiem celtniecības tempiem valstī," sacīja Freimanis.
Šodien jaunajā piena pārstrādes rūpnīcā tika uzņemti Kurzemes puses zemnieki, kuriem bija iespēja novērtēt celtniecības gaitu un izteikt viedokli projekta virzītājiem par redzēto.
"Mums ir ļoti svarīgi apzināties, ka saražoto pienu pieņems un pārstrādās neatkarīgi no tā, kādas krīzes nozari sagaida. Pirms gada biju skeptiskāk noskaņots, bet nu redzu, ka rūpnīca tūlīt būs gatava. Tagad ir pārliecība, ka pienu būs, kur likt," sacīja kooperatīva "Dzēse" zemniece Sanita Jurkovska.
Kā norādīja projekta attīstītāji, pirmās piena tonnas no rūpnīcas īpašniekiem - zemniekiem - sāks pieņemt maija beigās. Jūnija sākumā tiks veikti pirmie vājpiena koncentrāta ražošanas testi. Paraugi tiks nosūtīti pircējiem, ar kuriem tiek risinātas sarunas par koncentrāta pārdošanu.
Tuvāko nedēļu laikā tiek plānota būvvaldes saskaņojuma saņemšana par celtniecības darbu pabeigšanu. Atbilstoši grafikam rūpnīcas otrās kārtas darbi tiek sākti augustā. Tie paredz siera ražošanas, fasēšanas un pakošanas iekārtu uzstādīšanu.
"Latvijas Piens" ražos galvenokārt Šveices tipa puscietos apaļos sierus, tostarp Latvijas patērētājiem zināmos "Trikantāleru" un "Trikantāleru ar amoliņu", kā arī klasiskos puscietos Krievijas un Holandes tipa sierus. Tik radīti arī jauni siera veidi.
Līdz jūnijam zemnieki, "Latvijas Piena" rūpnīcas īpašnieki, maksā vienu santīmu no pārdotā piena kilograma kā ieguldījumu rūpnīcas būvniecībā.
Kā ziņots, "Latvijas Piens", kura sastāvā ir kooperatīvs "Trikāta KS", "Piena partneri KS" un "Dzēse", pērn 28.septembrī lika pamatakmeni 10,4 miljonus latu vērtai piena pārstrādes rūpnīcai Jelgavā. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts būs pieci miljoni latu. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda būs 250 tonnas vienā maiņā, sieru ražošanas jauda būs no 500 līdz 600 tonnām mēnesī. Rūpnīca darbu plāno sākt šogad jūnijā.
Rīga, 25.apr., NOZARE.LV.
Foto: Fotolia
2012.gada 26.aprīlī