abc.lv skaitļos

Lietotāji online24
Aktīvie uzņēmumi25222
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Jauno Ventspils Mūzikas vidusskolu plāno uzbūvēt divu gadu laikā : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Jauno Ventspils Mūzikas vidusskolu plāno uzbūvēt divu gadu laikā

Jauno Ventspils Mūzikas vidusskolu plāno uzbūvēt divu gadu laikā
Foto: Pixabay.com

Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles ēkas būvniecību plānots pabeigt divu gadu laikā, - par to šodien pēc būvniecības līguma parakstīšanas aģentūru LETA informēja SIA "Merks" valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš.

Jauno ēku būvēs "Merks" un Ventspils uzņēmums "Ostas celtnieks". "Vienošanās ar "Ostas celtnieku" paredz, ka darbus mēs organizējam kopīgi. Mums ir kopīgi izveidota darba vadības komanda un kopīga atbildība par darba rezultātiem," informēja Ozoliņš.
 
Vaicāts, ar ko Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas projekts atšķiras no citiem objektiem, pie kā strādājis "Merks", Ozoliņš uzsvēra, ka šis būs energoefektīvākais objekts. "Tas, kas šo projektu izceļ citu objektu starpā, ir augsta energoefektivitāte jeb mazi siltuma zudumi, kas ēkā paredzēti. Tas prasa specifisku materiālu pielietojumu un ļoti augstu darba kultūru tieši dažādu detaļu izpildījumā," skaidroja Ozoliņš. Būvniecības ilgumu iespaidos specifiskais jaunās ēkas apkures veids. "Ēkas apkurei tiks izmantots siltumsūknis. Pāļos tiks iebūvētas siltumsūkņa caurules, un tas nozīmē zināmus izaicinājumus, arī termiņu ziņā," skaidroja Ozoliņš.
 
Banner 280x280
Lai varētu sākt būvlaukuma sagatavošanas darbus, kas konkrētajā objektā esot gana apjomīgi, vēl nepieciešams nokārtot dažas formalitātes. "Pāļu dzīšanas darbi tiks sākti februāra vidū. Tas būs pirmais redzamākais darbs, kas ilgs līdz maijam. Aktīvākā darbība, kas redzama no malas, būs sākot no maija līdz gada beigām, kad tiks izbūvēts ēkas karkass un jumts. Spāru svētkus varēs svinēt pēc gada. Paralēli tam jau gada otrajā pusē mēs sāksim inženiertīklu izbūvi, kas, protams, no malas nebūs tik ļoti redzami," informēja "Merks" vadītājs. Visu darbu izpildei būvniekiem ir atvēlēti divi gadi.
 
Jauno Ventspils Mūzikas skolu un koncertzāli būvēs Lielā laukuma dienvidu daļā. Ēkas projektu izstrādājis vācu arhitekts Deivids Kuks. Ēkas kopējā platība būs 6883 kvadrātmetri, un tajā bez mūzikas skolas telpām atradīsies arī koncertzāle ar 600 sēdvietām. Vācijas ērģeļbūves fabrikā jaunajai Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkai tiek izgatavotas ērģeles.
 
Kā līguma parakstīšanā pastāstīja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), ceļš līdz jaunās ēkas būvniecībai ir bijis ilgs un sarežģīts, jo apjomīgajam projektam bija nepieciešams piesaistīt finansējumu. Lembergs atgādināja, ka sabiedrība par atklātību "Delna" Satversmes tiesā apstrīdēja emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējuma piešķiršanu Ventspils Mūzikas vidusskolas projektam, taču Satversmes tiesa "Delnas" iesniegumu noraidīja, un septembrī tiek noslēgts līgums par 15 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu zema enerģijas patēriņa Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas būvniecībai. Savukārt no darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība" profesionālās izglītības iestāžu modernizācijai paredzētajiem līdzekļiem Ventspils Mūzikas vidusskolai tiks novirzīti 10,9 miljoni eiro Eiropas Savienības (ES) un valsts finansējuma. Valsts budžetā mūzikas skolai ir paredzēti 4,5 miljoni eiro tuvākajiem trim gadiem, savukārt vēl nepieciešamos aptuveni divus miljonus eiro Ventspils pašvaldība var atļauties segt no saviem līdzekļiem, arī neņemot aizņēmumu, skaidroja Lembergs.
 
"Ja kāds vienkārši būtu iedevis uzreiz 30 miljonus un pateiktu, ka varam būvēt, tad nebūtu tiks liela gandarījuma. Tagad, kad ir noiets tik garš un ērkšķains ceļš, es pat teiktu, ka tas ir daudz interesantāk," atzina Ventspils mērs.
 
Kopš 2005.gada, kad notika starptautisks arhitektu un pilsētplānotāju plenērs, kurā tika vērtētas arhitektu idejas par Lielā laukuma iekārtojumu un perspektīvās jaunās koncertzāles ēkas veidolu, projekts ir ticis koriģēts, samazinot gan ēkas kopējo plānoto platību, gan koncertzāles sēdvietu skaitu. "Plānotais sēdvietu skaits vairs nav ne 1200, ne 800 bet gan 600, kas pēc sajūtas atbilst Ventspils vajadzībām," skaidroja Lembergs.
 
Jau ziņots, ka Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas būvniecību plānots sākt 2017.gada janvārī. Būvniecības konkursā uzvarējušās apvienības "Merks - Ostas celtnieks" piedāvātā būvdarbu līgumcena ir 25 630 451 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Ieskaitot PVN 21% apmērā, ēkas būvniecība kopumā izmaksās aptuveni 31 miljonu eiro. Būvuzraudzību objektā veiks SIA "Firma L4" par 394 024 eiro bez PVN.
 
Ventspils Mūzikas vidusskola ir lielākā Kultūras ministrijas pārziņā esošā kultūrizglītības iestāde ārpus Rīgas un skolai nav savu pastāvīgu, profesionālajai darbībai piemērotu telpu jau kopš 2014.gada sākuma, kad tā pārtrauca darbību bīstamā stāvoklī esošajās ēkās. Kopš tā laika mācību process tiek organizēts vairākās pagaidu telpās dažādās vietās pilsētā. Šo problēmu plānots atrisināt, tuvāko gadu laikā Ventspils Lielā laukuma dienvidu daļā uzbūvējot jaunu mūzikas skolas ēku ar koncertzāles funkciju. Īstenojot šo projektu, uz jaunajām telpām pārcelsies visi 500 audzēkņi un 100 pedagogi.
 
LETA
 
2016.gada 28.decembrī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai