abc.lv skaitļos

Lietotāji online95
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Kā gudri izvēlēties izdevīgāko LED apgaismes risinājumu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Kā gudri izvēlēties izdevīgāko LED apgaismes risinājumu

Kā gudri izvēlēties izdevīgāko LED apgaismes risinājumu

Šobrīd ir plaši pieejami dažādu veidu un cenu līmeņu LED prožektori, bet kā izvēlēties sev piemērotāko? Zemāk norādīti daži svarīgākie aspekti, kam pievērst uzmanību, iegādājoties LED apgaismojuma iekārtas.

Garantijas laiks un ražotāja/tirgotāja reputācija ir nozīmīgākie faktori, pēc kuriem vadīties, piemeklējot ilgmūžīgus LED prožektorus.

Kalpošanas laiks

Jebkura LED izstrādājuma gaismas atdeve un efektivitāte ar laiku samazinās, šo samazināšanos izsaka ar parametru L__B__ pēc X stundu kalpošanas laika. Ja ražotājs nenorāda šo parametru, tātad nav veikti nepieciešamie testi un ir nopietns risks, ka prožektors pavisam drīz pēc uzstādīšanas ievērojami samazinās gaismas atdevi vai pat pilnībā pārtrauks funkcionēt. 

Šobrīd par augstas kvalitātes LED gaismekļa etalonu ir kļuvis kalpošanas laiks 100 000 h L80B10, kas nozīmē ka vismaz 90 % no vairāku gaismekļu kopuma pēc 100 000 stundām būs saglabājuši gaismas atdevi robežās 100–80 % no sākotnējās atdeves, un ne vairāk kā 10 % no gaismekļiem – 80–0 % no sākotnējās atdeves.

50W≠50W

Salīdzinot profesionāla pielietojuma LED izstrādājumus, kas paredzēti teritoriju vai ielu apgaismošanai, jauda kļūst par otršķirīgu parametru. Primārais tehniskais parametrs ir gaismas plūsma (lm) kopā ar gaismas izkliedes raksturlīkni jeb fotometrisko polāro līkni, ko nosaka sertificētās laboratorijās, ievietojot gaismekli specifiskā iekārtā un mērot gaismas sadalījumu.

LED tehnoloģija strauji attīstās un jaunākas paaudzes efektīvāki prožektori ar precīzi virzītu gaismu spēj ietaupīt pat uz pusi vairāk elektroenerģijas nekā novecojušas tehnoloģijas LED prožektori.


Salīdzinājumam dažādu kvalitātes līmeņu prožektori

Nr. 1

Izvēles nosacījums: Labas kvalitātes prožektors ar precīzu optiku, polikarbonāta lēcām ir perfekti piemērots vienmērīgai plašas teritorijas izgaismošanai.


Prožektora piemērs: Philips Coreline Tempo BVP120 LED120/740 A

Jauda: 120W

Gaismas plūsma: 12000lm

Kalpošanas laiks: 50000h L80B10

Efektivitāte: 100 lm/w

Informācijas avots: http://www.lighting.philips.co.uk/prof/outdoor-luminaires/sports-and-area-floodlighting/area-and-recreational-floodlighting/coreline-tempo/911401649302_EU/product

Nr. 2.

Izvēles nosacījums: Vidējas kvalitātes prožektors, ar vienkāršu optiku, ar pretapžilbuma stiklu, ar platu gaismas leņķi. Lai sasniegtu ekvivalentu apgaismojuma efektu kā variantam nr. 1, jāizvēlas lielāka gaismas plūsma.

Prožektora piemērs: Onnline ProfLED

Jauda: 160W

Gaismas plūsma: 16000lm

Kalpošanas laiks: 50000h L70B50

Efektivitāte: 100 lm/w

Informācijas avots: http://www.onninen.com/SiteCollectionDocuments/Latvia_Documents/Produkti/Onnline/EL/Onnline_Prof%20LED_ENG.pdf


Nr. 3.

Izvēles nosacījums: Zemas kvalitātes prožektors  ar vienkāršu optiku, ar platu gaismas leņķi lai sasniegtu ekvivalentu efektu kā ar nr.1, jāizvēlas lielāka gaismas plūsma, turklāt zemās efektivitātes dēļ ir gandrīz divreiz lielāka patērētā jauda.


Prožektora piemērs: V-TAC LED Floodlight VT-47204

Jauda: 200W

Gaismas plūsma: 16000lm

Kalpošanas laiks: 20000h L??B??

Efektivitāte: 80 lm/w

Informācijas avots: http://v-tac.eu/led-lights/lights2/led-floodlights/200w-led-floodlight-grey-body-smd-4500k-detail.html


Praktiski padomi prožektoru izvēlei

- Lai iegūtu komfortablu apgaismojumu ar pēc iespējas mazāku žilbināšanu, prožektoru bez precīzas lēcu optikas,ieteicams uzstādīt ne vairāk kā 22 grādu leņķī attiecībā pret horizontu.
- Omulīgu atmosfēru palīdzēs radīt LED izstrādājumi ar 3000K gaismas krāsas temperatūru.
- LED gaismekļi ar 4000K un vairāk K gaismas krāsas temperatūru ir ieteicami teritorijās, kur tiek veikti darbi un nepieciešama paaugstināta uzmanība un koncentrēšanās spēja.

SIA "ONNINEN"
Dzelzavas 124, Riga
www.onninen.lv
www.onninen.com

 

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Ar jauniem noteikumiem veicinās teritoriju un būvju kopšanu galvaspilsētā

Ar jauniem noteikumiem veicinās teritoriju un būvju kopšanu galvaspilsētā

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja otrdien, 16. aprīlī, atbalstīja jaunus noteikumus* par teritoriju kopšanu un būvju uzturēšanu galvaspilsētā, kas paredz nodrošināt sakoptu pilsētvidi, vienlaikus neuzliekot pārmērīgu slogu iedzīvotājiem atsevišķu teritoriju kopšanas nodrošināšanai. Noteikumi vēl būs jāpieņem domes sēdē.

Izstāsti Latvijai