abc.lv skaitļos

Lietotāji online83
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Kā noņemt krāsojamās tapetes? : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Kā noņemt krāsojamās tapetes?

Kā noņemt krāsojamās tapetes?
Foto: shutterstock.com

Var pienāk brīdis, kad tapetēm dzīvojamās telpas interjerā vairs nav vietas – vai nu tās jau savu mūžu ir nokalpojušas, ir bojātas, vai arī vienkārši ir vēlme pēc citādas apdares sienām. Iespējams, krāsojumu uz tapetēm vairs nav iespējams atjaunot. Neatkarīgi no tā, vai sienas tiks krāsotas vai aplīmētas ar citām tapetēm, eksperti ir vienisprātis, ka veco tapešu noņemšana ir būtiska.

Pirms ienirt projektā, velti laiku dažiem sagatavošanās darbiem. Šajā gadījumā telpas sagatavošana un sienas veida noteikšana ir būtiskākais, lai nodrošinātu ērtu tapetes noņemšanu.

Sienas veids

Pirms sākt, ir svarīgi zināt, kāds materiāls ir mājokļa sienu pamatā. Ēkas vecums parasti nosaka, vai tas ir ģipškartons vai betons, vai dekoratīvs apmetums. Piemēram, ģipškartons jeb rīģipsis ir krīta loksne, kas pārklāta ar vieglu kartonu. Ģipškartons ir delikātāks nekā apmetums vai betons, tāpēc, lietojot kādu rīku tapetes skrāpēšanai, jāpievērš uzmanība, lai to nesabojātu.

Pēc tam jāsaprot, kāda veida tapetes ir jānoņem: arī krāsojamās tapetes mēdz būt dažādu veidu – ir gan stikla šķiedras, gan papīra strukturētās, vinila uz flizelīna pamata (faktūru rada vinils) un flizelīna tapetes.

Telpas sagatavošana

Banner 280x280

Iznes pēc iespējas vairāk mēbeļu un dekoru no istabas, ja mēbeles jāatstāj telpā, tās jāapklāj. Noņem no sienām ne tikai gleznas, attēlus un plauktus, bet arī to turošās skrūves, stiprinājumus vai naglas. Noņem grīdlīstes un griestu līstes (ja tādas ir), kā arī parūpējies par grīdas aizsardzību, lai darbu veikšanas laikā to nesabojātu.

Istabā jāatslēdz elektriskās strāvas padeve un jānoņem gaismas slēdži un kontaktligzdas. Ja nepieciešams, uz grīdas uzklāj arī vecus dvieļus un plēves.

Flizelīna krāsojamās tapetes noņemšana

Flizelīna tapetes noņemšanu jāsāk stūrī pie griestiem, izmantojot špakteļa lāpstiņu, un galvenais uzdevums ir noņemt tapetes virskārtu. Neizmanto ūdeni. Tādā veidā tapešu pamatne labāk piesūksies ar ūdeni un padarīs atlikušo darbu daudz ātrāku un vienkāršāku.

Kad tas paveikts, ar sūkli, lupatu vai ūdens izsmidzinātāju uzklāj karstu ūdeni. Ļauj tam iesūkties aptuveni 15-20 minūtes. Ieteicams ūdeni uzklāt vairākas reizes. Tas mīkstinās atlikušās tapetes un līmi zem tām. Strādā pa maziem posmiem, lai tapetes nepaspētu pilnībā izžūt. Izmantojot skrāpi vai špakteli, nokasi tapetes. Šo darbu jāveic rūpīgi un uzmanīgi, lai nesabojātu sienu.

Stikla šķiedras krāsojamās tapetes noņemšana

Tās izgatavo ar aušanas metodi no stikla pavedieniem un piesūcina ar speciāliem sastāviem.

Stikla šķiedras tapetēm, kas pielīmētas ar līmi, nevis ar dispersijas līmi, var uzklāt tapešu līmi un ļaut tai vairākas stundas žūt. Līme izšķīdina materiālu, un pēc tam to un tīklojumu būs vieglāk noņemt. Veicot šo darbu, vajadzētu lietot arī sejas aizsargmasku, lai novērstu tapetes šķiedru ieelpošanas risku.

Stikla šķiedras tapetes, kas uzklātas ar dispersijas līmi, noņemšanu var atvieglot ar speciālu naglu rullīti. Pēc tapetes apstrādes ar rullīti apsmidzini to ar siltu ūdeni, kam pievienots mazgāšanas līdzeklis, audums ir labi izšķīdis. Noņemot tapeti, pie sienas var palikt tās atlikumi. Lai tos noņemtu, būs jāliek lietā rupja grauda smilšpapīrs.

Ir pieejami arī dažādi krāsu noņēmēji / šķīdinātāji / dispersijas noņēmēji, ko izsmidzināt uz stikla šķiedras tapetes. Arī šajā gadījumā būs jāliek lietā rupja grauda smilšpapīrs.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Celtniecības un remonta darbi":