abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25215
Nozares raksti1281
Ekspertu atbildes3041
Liepājā pabeigta jūgendstila ēkas fasādes nostiprināšana : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Liepājā pabeigta jūgendstila ēkas fasādes nostiprināšana

Liepājā pabeigta jūgendstila ēkas fasādes nostiprināšana
Foto: Pixabay.com

Liepājā, Bāriņu ielā 21A, ir pabeigta jūgendstila ēkas fasādes nostiprināšana. Kā aģentūru LETA informēja Liepājas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls, šovasar veiktie būvdarbi ir nozīmīgs solis 20.gadsimta sākumā būvētās, mākslinieciski un vēsturiski vērtīgās būves restaurācijā.

Ēkas sienā ir aizdarītas septiņas plaisas, kas varēja veicināt fasādes apdares tālāku bojāšanos. Plaisu veidošanās cēloņi varēja būt gan komunikāciju rakšanas darbi, gan intensīvā automašīnu satiksme, gan klimatiskie apstākļi. Būvnieki veikuši arī ielas fasādes erkera plaisu attīrīšanu, skalošanu un nostiprināšanu, izmantojot nerūsējoša tērauda enkurus un saistvielu, kas nesatur cementu un ir piemērota konstrukcijas mūru stiprības paaugstināšanai, kā arī nerada nevēlamas izmaiņas vēsturisko ķieģeļu, akmeņu un mūrjavas struktūrā.
 
Virs katras šuves uzlikti tā sauktie monitoringa lineāli, kas līdz citu darbu sākšanai ļaus novērtēt, vai bojājumu paplašināšanās ir novērsta. Uzlīmes virs plaisām pašlaik, kad pagājuši vairāki mēneši kopš būvdarbu noslēguma, nav bojātas un liecina, ka restaurācijas metode bijusi efektīva, informēja Štāls.
 
Banner 280x280 Banner 280x280
Ēkas fasādes nostiprināšanas darbi veikti, īstenojot Liepājas kultūras pieminekļu saglabāšanas programmu.
 
Ēka Bāriņu ielā 21A ir gara taisnstūra divstāvu būve ar galveno fasādi un korpusu pagalma pusē. Kā secinājuši būves arhitektoniski mākslinieciskās izpētes veicēji Kristīne Veinberga un Juris Zviedrāns, nekur citur Latvijā nav šādas uzbūves jūgendstila fasādes. Pret Bāriņu ielu vērstā jeb galvenā fasāde ir piesātināta detaļās un faktūrās un bagātīgi izrotāta ar ornamentiem, izmantojot kaļķa un cementa javu. Turpretim daļa no sānu fasādes būvēta no koka un apšūta ar dēļiem, taču risināta atšķirīgi un greznākās formās nekā pārējās pagalma puses sienas.
 
2015.gadā ir veikta ēkas Bāriņu ielā 21A arhitektoniski mākslinieciskā izpēte un izstrādāts fasāžu restaurācijas būvprojekts. Pašvaldība līdzfinansēja šo dokumentācijas sakārtošanu 1752 eiro apjomā. Arī fasādes nostiprināšanas būvdarbus, kas izmaksāja 3502 eiro, šovasar līdzfinansēja Liepājas pašvaldība.
 
LETA
 
2016.gada 12.decembrī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Ekspluatācijā nenodotiem objektiem Rīga sāk piemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi

Ekspluatācijā nenodotiem objektiem Rīga sāk piemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi

Rīgas pašvaldība pakāpeniski sāk piemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli 3% apmērā būvobjektiem, kuriem ir izsniegta būvatļauja un būvniecības ieceres realizācijas laiks ir pārsniedzis maksimālo termiņu. Lai izvairītos no paaugstinātās nodokļa likmes, pašvaldība aicina izvērtēt būvprojekta realizācijas pakāpi un iespēju nodot būvdarbus ekspluatācijā. 

Izstāsti Latvijai