abc.lv skaitļos

Lietotāji online84
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
MK apstiprina būvnormatīvus ēku apkurei, ventilācijai, būvakustikai un ģeodēziskajiem darbiem : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

MK apstiprina būvnormatīvus ēku apkurei, ventilācijai, būvakustikai un ģeodēziskajiem darbiem

MK apstiprina būvnormatīvus ēku apkurei, ventilācijai, būvakustikai un ģeodēziskajiem darbiem
Ministru kabinets šā gada 16.jūnija sēdē apstiprināja trīs Latvijas būvnormatīvus (LBN 016-15, LBN 231-15 un LBN 305-15), kas nosaka prasības dzīvojamo un publisko ēku apkurei un ventilācijai, kā arī būvakustikai un ģeodēziskajiem darbiem būvniecībā, būvniecības portāls abc.lv uzzināja Ekonomikas ministrijā.

Latvijas būvnormatīvs LBN 016-15 "Būvakustika" nosaka akustiskās prasības ēkām un apbūves vienībām, kas jāievēro jaunu ēku projektēšanā, to pārbūvju, atjaunošanas un restaurācijas gadījumos.

Būvnormatīvs nosaka konkrētas trokšņu aizsardzības un akustiskās prasības ēkām, kā arī apjumtām estrādēm, bet tas neattiecas uz ražošanas, tehniskajām un speciālas nozīmes telpām, kā arī uz ēkām (piemēram, ierakstu un pārraides studijām un skaņu režijas telpām), kurām tiek izvirzītas īpašas akustiskās prasības un kurām akustiskos parametrus nosaka pasūtītājs.

Latvijas būvnormatīvs LBN 231-15 "Dzīvojamo un publisko ēku apkure un ventilācija" nosaka prasības, kādas jāievēro, projektējot un ierīkojot jaunbūvējamo, atjaunojamo un pārbūvējamo dzīvojamo un publisko ēku apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmas, kā arī prasības cita lietošanas veida telpu apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmu projektēšanai un ierīkošanai dzīvojamās un publiskajās ēkās.

Līdz šim spēkā esošie obligāti piemērojamie standarti tiek saglabāti arī jaunajā būvnormatīvā, lai nepieļautu riskus ēkas drošai lietošanai, ja ventilācijas sistēmu projektēšanā tos nepiemērotu.

Ekonomikas ministrija līdz 2016.gada 1.jūlijam nodrošinās šo standartu jaunākās redakcijas tulkošanu valsts valodā.

Latvijas būvnormatīvs LBN 305-15 "Ģeodēziskie darbi būvniecībā" nosaka prasības ģeodēziskajiem darbiem būvniecībā un to veikšanas kārtību, lai nodrošinātu būvju atbilstību saskaņotā būvprojekta ģeometriskajiem lielumiem: plāna izmēriem, augstumu un telpiskajām koordinātām.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Banner 280x280 Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.