abc.lv skaitļos

Lietotāji online62
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Pārbūvēs Irbenes radioteleskopa torņa piebūves jumtu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Pārbūvēs Irbenes radioteleskopa torņa piebūves jumtu

Pārbūvēs Irbenes radioteleskopa torņa piebūves jumtu
Foto: LETA

Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā (VSRC) notiks radioteleskopa torņa piebūves jumta pārbūve. Šos darbus veiks Ventspils uzņēmums SIA "Pilsbūve", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Radioastronomijas centrā paredzēts pārbūvēt jumtu piebūvei, kas savienota ar radioteleskopa RT-32 antenas torni. Ventspils Augstskolas izsludinātajā būvdarbu iepirkumā trīs pretendentu konkurencē uzvarējis Ventspils uzņēmums "Pilsbūve", kas darbus apņēmies veikt par 166 707 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.
 
Pērn noslēdzās teju astoņus miljonus eiro vērtais VSRC modernizācijas projekts. Kādreizējā PSRS militārajā objektā "Zvaigznīte" Ventspils novada Ances pagasta Irbenē, kur tagad saimnieko Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūts "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs", tika atjaunota lielākā Irbenes radioteleskopa RT-32 antena, bet otra teleskopa RT-16 vecā antena tika aizstāta ar jaunu kompozītmateriāla antenu.
 
Banner 280x280
Atjaunojot lielāko no abām Irbenes radioteleskopu antenām RT-32, kuras galvenā spoguļa diametrs ir 32 metri, uzlabojies antenas pozicionēšanas ātrums un precizitāte. Ar atjaunoto Irbenes radioteleskopa antenu sekmīgi veiktie novērojumi apliecinājuši tās gatavību dalībai starptautiskos pētījumos.
 
Otra Irbenes radioteleskopa RT-32 vecā antena aizvietota ar jaunu kompozītmateriāla antenu - tā ir vieglāka un spēj nodrošināt lielākus pagriešanas ātrumus. Abas radioteleskopu antenas ir izmantojamas starpzvaigžņu vides objektu novērojumos, Saules radionovērojumos, asteroīdu un Zemei tuvo mākslīgo ķermeņu, tostarp kosmisko atlūzu, radiolokācijā un sevišķi lielas bāzes interferometrijas novērojumos objektiem ārpus Saules sistēmas. RT-16 būs iespējams izmantot arī kosmiskajām telekomunikācijām, un antena var kalpot kā Zemes bāzes stacija satelītu apkalpošanai.
 
LETA
 
2016.gada 29.novembrī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai