abc.lv skaitļos

Lietotāji online86
Aktīvie uzņēmumi26038
Nozares raksti1322
Ekspertu atbildes3041
Peldošajām būvēm Rīgā liels potenciāls : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Peldošajām būvēm Rīgā liels potenciāls

Peldošajām būvēm Rīgā liels potenciāls
Iespējams, jau tuvākajos gados Daugavas krastos Rīgā līdzīgi kā Stokholmā, Helsinkos vai Amsterdamā parādīsies peldošas būves, pat nelielas dzīvojamās ēkas, raksta laikraksts "Diena".

Banner 280x280

Tas būs iespējams, jo tiek grozīts Rīgas vēsturiskā centra plānojums, atļaujot šādas būves. Rīgai vajadzētu izmantot peldošo būvju lielo potenciālu, un tam jābūt kvalitatīvi regulētam, šādu viedokli pauž vairāki arhitekti. Ieinteresēti ir arī uzņēmēji.
Paredzēts, ka peldošās ēkas varētu tikt izvietotas pie Ķīpsalas, Zunda kanālā un Daugavas labajā krastā starp Bīskapa gāti un Akmens tiltu, bet vēlāk arī citviet ārpus Rīgas vēsturiskā centra. Ēku pieļaujamais augstums būs divi stāvi jeb aptuveni astoņi metri. Termiņš, cik ilgi būves varēs atrasties krastmalā, tiks iestrādāts noteikumos par īrēšanu, raksta laikraksts "Diena".

Peldošās būves ir laba iespēja pilsētai, un bijušā Rīgas pilsētas arhitekta Jāņa Dripes ieskatā šo potenciālu vajadzētu izmantot un atbilstoši regulēt. "Telpiskās vaļības nevar atļauties," arhitekts norāda uz pilsētas daļu, kas iekļauta UNESCO zonā. Viņš arī piekrīt, ka noteikti jābūt konkursam par iespēju izvietot ūdensbūves. Tāpat arhitekts saskata labas attīstības iespējas attiecībā uz ūdens un krasta teritorijām ārpus pilsētas vēsturiskā centra. Tās varētu būt pat nelielas dzīvojamās būves, līdzīgi kā tas ir Stokholmā, Helsinkos, arī Amsterdamā. Arī pašreizējais Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktors Gvido Princis uzsver nepieciešamību regulēt šo jautājumu un saka – svarīgi, lai sabiedrība ar noteikumiem iepazītos un izdiskutētu tos.

"Noteikumu kopums, kas tiek piedāvāts Rīgas vēsturiskā centra plānā un ļautu izmantot ūdensmalu potenciālu, ir pirmais labais solis tajā virzienā, ka ūdens varētu atdzīvoties," pauž Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Andris Kronbergs. Tajā pašā laikā arhitekts norāda, ka jādomā par būvju koncentrāciju, lai to izvietojums nebūtu pārblīvēts un nepārklātu visu Daugavu. Tāda vieta varētu būt krastmala pretī Rīgas pilij, savukārt pievilcīga teritorija būtu Āgenskalna līcis un krasts pie Vecrīgas. Grūtības saistībā ar peldošo būvju izvietošanu un uzturēšanu varētu radīt upes ūdens līmeņa svārstības, gana spēcīgā straume un vējš.

Kā laikrakstam "Diena" skaidro Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Marija Ābeltiņa, peldošās būves nav apbūve tradicionālajā izpratnē, bet gan peldošo būvju novietošana pie piestātnēm un akvatorijā, kā arī laivu un jahtu ostu izbūve un kompleksās ūdens telpu teritorijas, kas ietver jahtu ostu vai viesu laivu piestātnes.

Priekšlikums par Daugavas ūdeņu teritorijas un krastmalas izmantošanu pie Rīgas vēsturiskā centra pašvaldības darba kārtībā bija nonācis jau pirms vairākiem gadiem. Toreiz tika plānots, ka uz Daugavas 11.novembra krastmalā varētu iekārtot bārus, restorānus, kafejnīcas, viesnīcas, veikalus, jahtu un laivu piestātnes. Iecere izpelnījās asu kritiku, jo ļautu krastmalā saimniekot vienai firmai – P.V.B., toreizējās domes opozīcija vainoja vicemēru A. Šleseru šī uzņēmuma lobēšanā.

Foto: Pilseta24.lv
2012.gada 13.jūnijā

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Individuāli pielāgoti metāla risinājumi – Dzintars Workshop

Dzintars Workshop ražo dažādus metāla priekšmetus, kas pielāgoti klientu vajadzībām – pirts krāsnis, kazana krāsnis, ugunskura vietas, mēbeles un citus individuālus pasūtījumus. Uzzināsim, kā izvēlēties ugunskura vietu vai grilu, lai tas kalpotu ilgi? Ko svarīgi ņemt vērā, izvēloties pirts krāsni? 

Aktuālie piedāvājumi

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

ARTEVO – māksla padarīt labus logus vēl labākus

2008. gadā REHAU prezentēja kompozītu materiālu logu profiliem RAU-FIPRO X. Lieliskās sistēmas GENEO logi un durvis atraduši vietu Latvijā daudzās ēkās, renovācijas projektos. Arī tagad REHAU turpina šo tradīciju. ARTEVO – māksla nepārtraukti attīstīt lieliskos risinājumus tālāk!

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai