abc.lv skaitļos

Lietotāji online68
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Rīgas būvvalde atļauj atpūtas kompleksa "Akvalande" abu ēku ekspluatāciju : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Rīgas būvvalde atļauj atpūtas kompleksa "Akvalande" abu ēku ekspluatāciju

Rīgas būvvalde atļauj atpūtas kompleksa "Akvalande" abu ēku ekspluatāciju
Atpūtas kompleksam "Akvalande" ir atļauta abu ēku ekspluatācija, aģentūra LETA uzzināja Rīgas pilsētas būvvaldē.

Iepriekš ekspluatācija tika atļauta tikai vienai no kompleksa ēkām. Kā norāda būvvaldē, tajā 2014.gada 22.decembrī saņemts SIA "Big Plus" iesniegums, kam pievienots sertificēta būvinženiera Andra Šumska apmeklētājiem slēgtās ēkas konstrukciju tehniskās apsekošanas atzinums. Iesniegumā norādīts, ka ekspertīzes atzinumā iekļautie Šumska ieteikumi ir izpildīti, līdz ar to tiek lūgta atļauja atsākt arī otras ēkas ekspluatāciju.

Ekspertīzes atzinumā Šumskis secina, ka atsevišķu metāla konstrukciju un to elementu korozijas bojājumi nerada draudus minētās ēkas drošai ekspluatācijai, bet jāveic metāla elementu attīrīšana no rūsas un to krāsošana, norāda būvvaldē. Pēc minēto bojājumu novēršanas iespējama šīs ēkas ekspluatācijas turpināšana.

Būvvalde, izvērtējot ekspertīzes atzinuma saturu kopsakarībā ar atzinuma datiem un pirmajā lēmumā iekļautiem nosacījumiem, pieņēma lēmumu neļaut slēgtās ēkas ekspluatāciju, pirms būvvalde nebūs pārliecinājusies par tās drošību. Tādēļ "Akvalandes" ēku nomniekiem uzdots līdz šā gada 12.janvārim būvvaldē iesniegt sertificētā būvinženiera Šumska parakstītu slēgtajā ēkā veiktās metāla elementu attīrīšanas no rūsas un to krāsošanas pieņemšanas-nodošanas aktu ar apliecinājumu par veikto darbu atbilstību Būvniecības likumā minētajām būvēm izvirzāmām būtiskām prasībām, kā arī apliecinājumu par ēkas ekspluatācijas drošumu un līdz 9.janvārim nodrošināt šīs ēkas atkārtotu apsekošanu, iepriekš sazinoties ar būvvaldes būvinspektoru.

Jau 2014.gada 30.decembrī būvvaldē saņemts SIA "Big Plus" ar pievienotu Šumska atkārtotu slēgtās ēkas tehniskās apsekošanas atzinumu, kā arī informāciju, ka ekspertīzes atzinumā iekļautie Šumska ieteikumi ir izpildīti, līdz ar to atkārtoti tiek lūgta atļauja atsākt ekspluatāciju.

Banner 280x280 Banner 280x280

Atkārtotajā atzinumā Šumskis secinājis, ka ekspertīzes atzinumā iekļautās norādes ir izpildītas un arī otras ēkas ekspluatācija ir pieļaujama. Būvvaldes būvinspekcijas priekšnieks un būvinspektors 6.janvārī, veicot atkārtotu abu ēku apsekošanu, konstatēja, ka ekspertīzes atzinumā iekļautās norādes, kā arī atzinumā konstatētās abu ēku ekspluatācijas bīstamības pazīmes ir novērstas. Vienlaikus apsekošanas laikā konstatēta iepriekš atļautās ēkas ekspluatācija, nepieļaujot atpūtas kompleksa "Akvalande" apmeklētāju piekļuvi ēkai, kurā darbība iepriekš liegta.

Līdz ar to pašlaik ir atļauta abu ēku izmantošana ar nosacījumu, ka nākamais abu ēku apsekojums veicams ne vēlāk kā pēc gada saistībā ar telpu ekspluatācijas apstākļiem, kā agresīva vide - hlora tvaiki un paaugstināts gaisa mitrums.

Ņemot vērā iepriekš minēto un izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz, ka kopš 1.janvāra publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību veic Būvniecības valsts kontroles birojs, SIA "Big Plus" līdz 2016.gada 7.janvārim jāiesniedz abu ēku kārtējās tehniskās apsekošanas atzinums Būvniecības valsts kontroles birojā.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Rīgas pilsētas būvinspekcijas galvenais būvinspektors 2014.gada 31.oktobrī veica atpūtas kompleksa "Akvalande" Mūkusalas ielā 45/47 apsekošanu. Par būves pārbaudi tika sagatavots atzinums, kurā ēku nomniekiem tika uzdots nekavējoties pārtraukt abu ēku ekspluatāciju līdz to konstrukciju tehniskās apsekošanas atzinuma iesniegšanai būvvaldē un tā izvērtēšanai, kā arī nekavējoties veikt abu ēku konstrukciju detalizētu tehnisko izpēti, iesniedzot tehniskās apsekošanas atzinumu izvērtēšanai būvvaldē līdz 2014.gada 21.novembrim.

Rīgas būvvaldē 2014.gada 5.decembrī tika saņemts SIA "Big Plus" iesniegums ar pievienotu 4.decembrī sagatavotu sertificēta būvinženiera Aleksandra Korjakina vienas ēkas tehniskās apsekošanas atzinumu un atkārtotu lūgumu atļaut atsākt tās ekspluatāciju.

Būvvalde, izvērtējot saņemto ekspertīzes atzinumu kopsakarībā ar jau iepriekš saņemtajiem atzinumiem par konkrēto ēku, konstatēja, ka Korjakins, veicot minētās ēkas atkārtotu apsekošanu, secinājis, ka visi iepriekšējā ekspertīzē norādītie būtiskie trūkumi ir novērsti un nav konstatētas konkrētās ēkas konstrukciju nepilnības un defekti, kas norādītu uz telpu nesošo konstrukciju nestspējas samazinājumu, līdz ar to šī ekspluatācija uzskatīta par pieļaujamu. Vienlaikus ekspertīzes atzinumā norādīts, ka izmantojamo ēku tās ekspluatācijas laikā ir nepieciešams nodalīt no otras kompleksa ēkas un slēgt atpūtas kompleksa apmeklētāju piekļuvi tai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, būvvalde nolēma atļaut vienas ēkas ekspluatāciju, nepieļaujot atpūtas kompleksa "Akvalande" apmeklētāju piekļuvi ēkai, kurā ekspluatācija netika ļauta atbilstoši Korjakina norādījumiem ekspertīzes secinājumos. Vienlaikus būvvalde atkārtoti uzdeva SIA "Big Plus" iesniegt tajā slēgtās ēkas konstrukciju tehniskās apsekošanas atzinumu.

Rīga, 8.janv., LETA.

Foto: Publicitātes foto.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Kas ir ceļa servitūts? Skaidro RSU Lekt. PhD Jolanta Dinsberga: Pielaiko telpu, māju, dārzu

Ko darīt, ja īpašumam nav piekļuves pie ceļa? Vai var izmantot kaimiņa zemes gabalā jau esošu ceļu vai izbūvēt jaunu? Šādos gadījumos var noformēt ceļa servitūtu. Kā to izdarīt juridiski pareizi, video skaidro Rīgas Stradiņa universitātes RSU Sociālo zinātņu fakultāte docētāja, šķīrējtiesnese, juriste Ph. D. Jolanta Dinsberga, kura par šo tēmu veica promocijas darbu.