abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25212
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Siltināšana ar fibrolītu: materiāla pielietojums, tā plusi un mīnusi : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Siltināšana ar fibrolītu: materiāla pielietojums, tā plusi un mīnusi

Siltināšana ar fibrolītu: materiāla pielietojums, tā plusi un mīnusi
Foto: shutterstock.com

Fibrolīts ir universāls, ekoloģiski tīrs un drošs celtniecības materiāls, kas atbilst visiem ērta un droša mājokļa kritērijiem. Tas tiek izgatavots no tā saucamās koksnes vilnas (plānām, garām ēveļskaidām) apvienojumā ar portlandcementu, un tajā apvienotas labas konstruktīvās, siltuma un skaņas izolējošās īpašības. Tieši tādēļ daudzi savu mājokļu siltināšanai izmanto fibrolītu.

Lielais koksnes saturs fibrolītu padara ekoloģiski līdzvērtīgu koksnes masai; cements nodrošina fibrolīta izturību un ilgo kalpošanas laiku, padarot to par vērtīgu celtniecības materiālu. Fibrolīts kā materiāls ir mitruma izturīgs – tas nozīmē, ka tā loksnes drīkst montēt arī mitrās telpās, kā arī veidojot ēkas fasādi ne visai labvēlīgos laika apstākļos.

Kāpēc tas ir pateicīgs materiāls celtniecībai?

Koksnes vilna ir garenas šķiedras, kas ar īpašas iekārtas palīdzību ir sagrieztas līdz 0,5 milimetru biezumā, trīs līdz piecu milimetru platumā. Šķiedrai ir pildvielas funkcija plātņu saturā, un pateicoties šai īpašībai tā ir dabīgs, ekoloģiski tīrs, izturīgs un siltumu izolējošs materiāls. Savukārt portlandcements ir ūdensizturīgs un sala noturīgs, nodrošinot gatavās fibrolīta plātnes izturību un ilgo kalpošanas laiku.

Šo abu materiālu apvienojums aukstā laikā regulē klimatu iekštelpās, akumulējot siltumu, un atkal to atdodot, kad telpā kļūst vēsāks, savukārt karstumā notiek pretējais – iekštelpās ilgstoši tiek saglabāts vēsāks gaiss.

Banner 280x280

Fibrolīta labās ūdens tvaika caurlaidības īpašības nodrošina konstrukciju elpošanu. Papildus siltumizolācijas īpašībām, šim materiālam ir arī labi skaņas slāpēšanas rādītāji. Atvērtā virsmas struktūra nodrošina augstu skaņas absorbcijas līmeni. Fibrolītu bieži izmanto skaņas izolācijai rūpnīcās, sporta klubos un koncertzālēs. Šo materiālu nebojā grauzēji un termīti, tas nesatrup, kā arī to var viegli un ērti apstrādāt – zāģēt, urbt, naglot un frēzēt.

Kādi ir fibrolīta mīnusi?

Kā viens no fibrolīta mīnusiem ir tā augstā siltumvadītspēja, salīdzinājumā ar, piemēram, putupolistirolu – tā ir uz pusi augstāka. Tas nozīmē, ka līdzvērtīgas efektivitātes panākšanai būs nepieciešams dubults fibrolīta slānis. Otrs fibrolīta mīnuss ir tā izmaksas, turklāt šis materiāls ir arī salīdzinoši smags.

Pielietojums

Fibrolītu var izmantot telpu iekšējā apdarē – gan kā dekoratīvu elementu, gan akustikas uzlabošanai. Dažādu publisko ēku akustisko griestu konstrukcijās fibrolīta plātnes tiek izmantotas industriālo ēku griestiem. Fibrolīts teicami noder koka ēku konstrukcijās, atjaunojot ēkas vai pārbūvējot tās, vai arī siltinot, tostarp arī fasādes atjaunošanā.

Fibrolītu var montēt, veidojot ārsienas, iekšējo sienu apdarē, jumta konstrukcijā, kā arī dažādiem pārsegumiem; tās lieliski der arī siltināšanas darbiem. Izveido koka latu (brusu) karkasu, ko aizpilda ar mīksto un salīdzinoši lēto plākšņu minerālvati, karkasu apšuj ar fibrolīta plātnēm un apmet.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

VNĪ: Nodots ekspluatācijā Kinoloģijas centrs Rēzeknē

VNĪ: Nodots ekspluatācijā Kinoloģijas centrs Rēzeknē

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vadībā pabeigti darbi pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes Kinoloģijas centra izveides Rēzeknē, Maskavas ielā 30. Pabeidzot projektu, radīta mūsdienīga infrastruktūra muitas kinologu un darba suņu apmācībām, informē VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Izstāsti Latvijai