abc.lv skaitļos

Lietotāji online139
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Talsu apkārtnē būvēs kaņepju pārstrādes rūpnīcu, investējot Ls 2,5 miljonus : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Talsu apkārtnē būvēs kaņepju pārstrādes rūpnīcu, investējot Ls 2,5 miljonus

Talsu apkārtnē būvēs kaņepju pārstrādes rūpnīcu, investējot Ls 2,5 miljonus

Talsu novada Lībagu pagastā tiek sākta kaņepju pārstrādes rūpnīcas būvniecība, kurā projekta attīstītājs SIA "Transhemp" investēs 2,5 miljonus latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas vadītājs Guntis Vilnītis.

Plānots, ka rūpnīca sāks darboties šī gada novembrī.

"Lauku atbalsta dienests īsi pirms Ziemassvētkiem apstiprināja 2,5 miljonus latu vērto projektu, kur daļa ir banku aizņēmums un daļa - Eiropas Savienības līdzfinansējums. Projektā paredzēts kaņepju pārstrādes cehs, kur no stiebriņiem tiks ražota šķiedra, kā arī spaļi - kaņepju pārstrādes procesā iegūstamā sastāvdaļa, kuru izmanto būvmateriālu izgatavošanā. Tiks būvēta arī noliktava, kur uzglabāt kaņepju salmiņu ruļļus. Visa šķiedra tālākai pārstrādei tiks nodota Rēzeknes uzņēmumam SIA "Baltiks EAST", kur tiks ražotie īpaši diegi un auklas," sacīja Vilnītis.

Viņš norādīja, ka vienā maiņā rūpnīca spēs apstrādāt 7200 tonnas kaņepju.

Banner 280x280

"Kaņepju audzētāju skaits strauji pieaug. Pērn bija 200 hektāru, bet šogad projekta attīstītāji noslēguši vienošanos ar apkārtnes zemniekiem, kas paredz apsēt 400 hektārus. Savukārt biznesa plāns paredz šogad pārstrādāt no 400 līdz 500 hektāriem, savukārt nākamo divu gadu laikā - līdz pat 1200 hektāriem," sacīja Vilnītis.

Kā ziņots, sākot ar 2011.gadu, lauksaimnieki, kas nodarbojas ar kaņepju audzēšanu, var pretendēt uz vienoto platības maksājumu. Atbalstu par kaņepju platībām var saņemt, ja audzēšanā izmanto sertificētas sēklas un audzētajās kaņepēs tetrahidrokanabinola saturs nepārsniedz 0,2%.

Latvijas Industriālo kaņepju biedrība ir dibināta 2010.gada 20.jūlijā. Tajā pievienojušies vairāk nekā 20 biedru, tai skaitā zemnieki un uzņēmēji.

Kā norāda Vilnītis, Latvijas zemnieku audzēto kaņepju šķiedrai būtu plašs lietojums vairākos virzienos, no kuriem jāizvēlas svarīgākie gala produkcijas varianti - būvmateriāli, izolācijas materiāli, apmetuma un sienu materiāli, agrotekstils, siltumnīcu un lauka stādījumu klājumi, atbirumu izmantošana pakaišiem, kurināmajam, mulčai, kaņepju eļļas un sēklu izmantošana pārtikā un kosmētikā. 

Rīga, 6.janv., NOZARE.LV.

2012.gada 6.janvārī

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Sāk ūdensvada skalošanu galvaspilsētas centrā

Šīs nedēļas nogalē SIA “Rīgas ūdens” sāks ūdensvada skalošanas darbus Rīgas centrā un tam tuvākajās apkaimēs. Šajā sezonā plānots izskalot kopumā 162 kilometrus ūdensvada, un tas būs viens no lielākajiem skalošanas apjomiem “Rīgas ūdens” darbības laikā.

Izstāsti Latvijai