abc.lv skaitļos

Lietotāji online113
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Tukuma novads: Valsts būvinspekcija būtu nepieciešama ekspertīzēm un būvmateriālu kontrolei : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

Tukuma novads: Valsts būvinspekcija būtu nepieciešama ekspertīzēm un būvmateriālu kontrolei

Tukuma novads: Valsts būvinspekcija būtu nepieciešama ekspertīzēm un būvmateriālu kontrolei

Valsts būvinspekcija būtu nepieciešama, lai veiktu pašvaldības un valsts pasūtījumu būvekspertīzi, kā arī lai kontrolētu būvmateriālu ražošanas kvalitāti būvmateriālu ražošanas uzņēmumos, aģentūra LETA uzzināja Tukuma novada pašvaldības administrācijā.

Tukuma novada galvenā arhitekte Iveta Vistapole aģentūrai LETA skaidroja, ka, viņasprāt, kontrole tiešām nenotiek tādā apmērā, kā vajadzētu. Piemēram, nepietiekama esot būvniecībā izmantoto būvmateriālu sertifikācija, lielo būvobjektu būvniecības gaitas kontrole.

"Valsts būvinspekcija, manuprāt, varētu veikt arī pašvaldības un valsts pasūtījumu būvekspertīzi par velti (par valsts naudu algot cilvēkus, kuri ekspertētu valsts un pašvaldību pasūtījumu būvprojektus). Tad nebūtu tādu gadījumu, ka ekspertīzes slēdziens ir tikai tāpēc, ka vajag, bet neizvērtē būvprojektu pēc būtības," pauda Vistapole.

Viņa uzskata, ka pašvaldības būvinspektoru kapacitāte nav tik liela, lai varētu veikt regulāras pārbaudes būvobjektos, tai skaitā arī būvmateriālu sertifikāciju, kuru patlaban ir uzdots kontrolēt viņiem. Lai to veiktu, nav atbilstošs pašvaldības būvinspektoru skaits uz novada teritoriju, viņiem pietiek laika vien sagatavot būvatļaujas, sagatavot nodošanas aktus, veikt saraksti par patvaļīgo būvniecību un to kontrolēt.

Banner 280x280

Savukārt Tukuma novada būvinspektors Jānis Rundāns aģentūrai LETA skaidroja, ka Valsts būvinspekcijas atjaunošanu uzskata par nepieciešamu, jo patlaban pilnīgi netiekot kontrolēta būvmateriālu ražošanas kvalitāte būvmateriālu ražošanas uzņēmumos, kā arī trūkst konsultatīvās institūcijas pašvaldību būvvaldēm par svarīgām būvniecības problēmām.

LETA jau ziņoja, ka Jelgavas novada un Bauskas novada pašvaldību administrācijas vadītāji uzskata, ka pašvaldību būvvaldes veiksmīgi tiek galā ar pienākumiem, nepieciešamības gadījumā pieaicinot ekspertus.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips (PS/V) pauda, ka Bauskas novada Būvvalde veiksmīgi risina savas nodaļas kompetencē esošos jautājumus un būvniecības procesi Bauskas novadā tiek kontrolēti atbilstoši likumā noteiktajam, tādejādi, raugoties Bauskas novada griezumā, nav redzama nepieciešamība atjaunot Valsts būvinspekciju.

Savukārt Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs to vērtēja divējādi.

Viņš skaidroja, ka, no vienas puses, tas esot ļoti atbalstāms solis, jo pašvaldībai projektu ietvaros norit ļoti intensīvi būvdarbi un nereti ir nepieciešama tā sauktā četru vai pat sešu acu uzraudzība. Ja būvinspekcija savās funkcijās spētu uzraudzīt un sadarboties būvdarbu veicēju kvalitātes novērtējumā, tad pašvaldība, iespējams, nereti justu lielāku pleca sajūtu.

"Sarežģītākajos projektos un situācijās pašvaldība ar savām prasībām dažkārt ir pretnostatīta projektētājiem, būvniekiem, un ir nepieciešams ieguldīt resursus un līdzekļus gan neatkarīgu ekspertīžu veikšanā, gan sertificētu konkrētās jomas ekspertu meklējumos. Lielāka nepieciešamība praktiskajā izpausmē būtu pēc ļoti kompetenta eksperta-konsultanta, vienalga, kuras institūcijas ietvaros viņš darbotos, lai spētu sniegt ne vien juridiski pareizus, bet arī būvdarbos profesionālus norādījumus specifiskās niansēs. Tomēr jāatzīmē, ka pašlaik valstī ES projektu ietvaros notiek ļoti apjomīgi būvdarbi, tāpēc pastāv jautājums, cik lielā mērā būvinspekcija varētu tos kontrolēt," skaidroja Romānovs.

No otras puses, līdz ar būvinspekcijas reorganizāciju pašvaldības ir nodrošinājušas iespējami koordinētu gan dokumentācijas procesa sakārtošanu, gan būvuzraudzības procesa norisi. Pat tad, kad būvobjektu pieņemšanai ekspluatācijā vai sarežģījumu risināšanai būvdarbos nepieciešams neatkarīga eksperta viedoklis, pašvaldība meklējusi sertificētus ekspertus un veikusi neatkarīgas ekspertīzes, secināja Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektors.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) iesniedzis Saeimā priekšlikumus likumprojektam "Būvniecības likums" ar ierosinājumu atjaunot pirms vairākiem gadiem reorganizēto Valsts būvinspekciju, aģentūru LETA informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane.

Saskaņā ar iesniegtajiem priekšlikumiem arī turpmāk tiktu saglabāta iespēja būvvaldi veidot katrā pašvaldībā atsevišķi vai vienoties ar citām pašvaldībām par kopīgas būvvaldes izveidi.

Jelgava, 18.aug., LETA

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai