abc.lv skaitļos

Lietotāji online55
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
VEF kultūras pili cer atjaunot par ES fondu finansējumu : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

VEF kultūras pili cer atjaunot par ES fondu finansējumu

VEF kultūras pili cer atjaunot par ES fondu finansējumu

Piesaistot Eiropas Savienības (ES) jaunā plānošanas perioda fondu finansējumu, līdz valsts simtgades svinībām plānots atjaunot VEF kultūras pili Rīgā.

Par to šodien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš un kultūras ministre Dace Melbārde (abi VL-TB/LNNK) vienojušies ar Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku GKR) un Rīgas domes Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu.

Apmeklējot VEF kultūras pili un klātienē iepazīstoties ar tās stāvokli, gan Naudiņš, gan arī Melbārde atzina, ka ēka ir kritiskā stāvoklī, un ir nepieciešams to atjaunot, izmantojot ES līdzekļus.

Ameriks ministriem atzina, ka Rīgas domei pašai nav tik daudz līdzekļu, lai ēku atjaunotu, tāpēc ir nepieciešama valsts palīdzība, un viņš saskata iespēju izmantot ES fondu līdzekļus. Melbārde informēja, ka jaunajā fondu plānošanas periodā būs pieejams finansējums programmā, kas paredz kultūrvēstures un dabas objektu saglabāšanu. VEF kultūras pils ir gan kultūrvēstures mantojums, gan arī nacionālas un starptautiskas nozīmes objekts, tādēļ tas var pretendēt uz fondu finansējumu.

Banner 280x280

"VEF kultūras pilī ir koncentrējies viss mūsu Dziesmusvētku tradīciju zieds," uzsvēra ministre. Viņa gan Rīgas domes pārstāvjiem atgādināja, ka tas ir projektu konkurss, tāpēc, lai tiktu pie finansējuma, ir jāsagatavo nevainojams projekta pieteikums. Ministre pauda pārliecību, ka finansējums VEF kultūras pils atjaunošanai tiks, tomēr tas būs ne ātrāk par 2015.-2016.gadu.

Melbārde arī aicināja Rīgas domi apsvērt iespējas, kā palielināt apmeklējumu skaitu ēkā pēc rekonstrukcijas, turklāt būtu jādomā, kā piesaistīt jaunas uzņēmējdarbības formas.

Ēkai nepieciešams arī uzlabot energoefektivitāti, tāpēc Rīgas domei būs jāpiesakās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzībā esošajā konkursā par energoefektivitātes uzlabošanu. No šī konkursa finansējuma Rīgas dome VEF kultūras pils energoefektivitātes uzlabošanai varēs pretendēt uz vairāk nekā miljonu eiro, informēja Naudiņš. Viņš gan piebilda, ka ar energoefektivitātes uzlabošanu jābūt uzmanīgiem, jo šis ir kultūrvēsturisks mantojums, līdz ar to fasādi siltināt nevarēs.

Vērtējot redzēto, viņš secināja, ka ēkā kritiskā stāvoklī ir gan jumts, gan ūdens pievades sistēma, gan arī labierīcības. Turklāt ēka nav pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem. "Pirmais iespaids ir traģisks," ministrs komentēja ēkā redzēto.

Laikā, kamēr ēka tiks renovēta, tajā esošie mākslinieciskie kolektīvi pārcelsies uz citām Rīgas domes rīcībā esošām ēkām. Lielākoties tie tiks izmitināti kādreizējā Rīgas 99.vidusskolā Krišjāņa Barona un Tallinas ielas krustojumā, informēja Rīgas domes pārstāvji.

Iepirkuma konkursu par ēkas renovāciju būtu vēlams izsludināt vēl šā gada beigās, lai jau nākamā gada aprīlī varētu noslēgt līgumu par darbu veikšanu, pauda Burovs. Tad arī būtu zināms, kādi ir finanšu piedāvājumu par rekonstrukcijas darbiem.

Kopumā ēkas renovācijai nepieciešami 13 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Rekonstrukcijas darbus ir iecerēts pabeigt pusotra gada laikā - jau līdz 2017.gada pavasarim. Rekonstrukcija skars visus stāvus un arī pagrabu.

Kultūras pilī paredzēts atjaunot lielo skatītāju zāli ar 805 skatītāju vietām, tostarp 18, kas paredzētas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Rekonstruēs arī mazo skatītāju zāli, kurā ir 100 vietas. Pagrabstāvā atjaunos tehniskās telpas, virtuves plānojumu mainīs atbilstoši ES standartiem. Ēkā ierīkos liftu, lai tā būtu piemērota arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Pirmajā stāvā restaurēs zāli, vestibilu, halli, kāpņu telpas, kā arī fasādes kāpnes, kas patlaban jau ir kritiskā stāvoklī. Otrajā stāvā izmaiņas piedzīvos tualešu telpas, muzeja un suvenīru zāles telpas, kā arī lielās zāles balkons, vestibila balkons ar apejošo galeriju un kāpņu telpas. Trešajā stāvā tiks pārplānotas apmeklētāju tualetes, palielinot to skaitu, kā arī nodrošinot tualeti cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tiks pārplānotas skaņu ierakstu telpas, rekonstruēs nodarbību telpas, ģērbtuvēs plānots ierīkot dušu un tualeti. Aktieriem būs pieejamas arī jaunas grimētavas.

Rekonstrukcija paredzēta arī mansarda stāvam - tajā izvietos kostīmu noliktavas, kā arī tiks atjaunots jumta segums un ierīkota papildu vēdināšanas kamera.

Rīga, 4.aug., LETA.

Foto: Edijs Pālens / LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai