Virtuve, ēdamistaba
Virtuve ir mājokļa vieta ēdiena pagatavošanai un maltītes baudīšanai. Mūsdienās virtuve bieži vien ir apvienota ar ēdamistabu vai arī virtuvē ir izveidota īpaši mājīga ēdamzona.
Virtuvē ietilpst vietas produktu un virtuves piederumu glabāšanai (skapīši, ledusskapis), kā arī dažādas produktu apstrādes iekārtas – gāzes vai elektriskā plīts, cepeškrāsns, mikroviļņu krāsns. Tāpat noteikti tajā jābūt izlietnei, ledusskapim, kā arī vietai gatavās maltītes servēšanai un atdzišanai.
Virtuvē aktīvi norit darbs, balstoties uz to, virtuve tiek iedalīta trīs funkcionālās zonās. Pirmkārt, tā ir darba zona. Darba galdu izvieto tādā vietā, kur ir brīva pieeja plītij, izlietnei un ledusskapim. Galda virsai, plītij un izlietnei jāatrodas vienā līmenī, gadījumā, ja tās izvietotas pie vienas sienas. Līdz ar to tiek atvieglots produktu mazgāšanas, tīrīšanas, griešanas un gatavošanas process. Maksimālais attālums no grīdas līdz darba virsmai sastāda apmēram 800 – 850mm.
Tāpat virtuvē noteikti jābūt produktu glabāšanas zonai – tajā ietilpst ledusskapis, kā arī atvilktnes un skapīši. Izvēloties ledusskapi, jāņem vērā telpas lielums un kopējais dizains.
Trešā ir sanitārā zona, kura ietver sevī izlietni, trauku mazgājamo mašīnu un konteineri pārtikas atkritumiem. Izlietni ieteicams izvietot tuvāk ledusskapim vai arī virtuves centrālajā daļā, lai būtu ērti pie tās piekļūt, jo trauki un produkti pastāvīgi tiek mazgāti un skaloti.
Sadalot virtuves telpu zonās, kārtīgi jāapdomā, kādas mēbeles ir nepieciešamas, ņemot vērā iepriekš noteiktās idejas par kopējo mājokļa interjeru, kā arī to, cik liela ir telpa. Pirms virtuves iekārtošanas jāuzzīmē telpas plāns, jāiezīmē mēbeļu, iekārtu un dažādu priekšmetu iespējamais izvietojums. Visu vajadzētu nomērīt. Tāpat svarīgi ņemt vērā dažādas tehniskas nianses, piemēram, rozetes, kabeļus, apgaismes elementus, ūdens un gāzes pievadus, kā arī daudzas citas lietas, kas ir diezgan svarīgas veiksmīga virtuves iekārtojuma izveidē.
Ja mājoklis ir plašs, īpašnieki bieži vien iekārto atsevišķu ēdamistabu, kur tiek ieturētas gan ģimeniskas ēdienreizes, gan svinīgas maltītes. Plaša ēdamistaba atļauj rīkot tajā svētku vakariņas lielākā draugu vai ģimenes lokā. Parasti ēdamistabu izvieto blakus virtuvei vai arī apvieno ar to.
Ēdamistabā jābūt diezgan spilgtam apgaismojumam, tomēr tas nedrīkst apgrūtināt acis. Sienas vislabāk apdarīt ar dzelteniem, bēšā vai rozā krāsas toņiem, arī aizkari vēlami maigos toņos.
Tāpat ēdamistabā liela nozīme ir galdam, kas ir viens svarīgākajiem šīs telpas elementiem. Izvēloties to pareizi, tiek nodrošinātas ērtības visai ģimenei un arī viesiem.
Vidējā lielumā telpās vislabāk izvietot ovālus vai apaļus galdus. Pateicoties stūru neesamībai, būs vairāk vietas pārvietoties un apsēsties. Arī mazās telpās jāizvieto šādi galdi, vēlams ar stikla virsu, jo tas vizuāli paplašina mazo telpu.
Ēdamistabas dizains atkarīgs no mājokļa stila kopumā. Savukārt ēdamgalda stils jāizvēlas, balstoties uz ēdamistabas un virtuves interjera konceptu. Papildu galdam ēdamistabā izvieto arī krēslus, trauku sekcijas un dažādus skapīšus, dažkārt arī kumodes.