abc.lv skaitļos

Lietotāji online79
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
"Rapsoil" vēja parka būvniecību Liepājā varētu sākt nākamgad : Būvniecības, arhitektūras un interjera portāls abc.lv

"Rapsoil" vēja parka būvniecību Liepājā varētu sākt nākamgad

"Rapsoil" vēja parka būvniecību Liepājā varētu sākt nākamgad
Vēja parka būvniecību Liepājas ziemeļu daļā saskaņā ar SIA "Rapsoil" ieceri varētu sākt nākamgad. Lai gan Liepājas dome ir devusi zaļo gaismu šim projektam, šis gads, visticamāk, vēl paies, sakārtojot projekta dokumentāciju un veicot projektēšanas darbus, aģentūru LETA informēja SIA "Rapsoil" valdes loceklis Gints Sorokins.

Pie vēja parka ieceres uzņēmums strādā jau trīsarpus gadus, un šajā laikā mainīts plānotais vēja staciju izvietojums, skaits un tehniskie parametri, kamēr panākts kompromiss starp visām ieinteresētajām pusēm. Ilgstošais darbs pie projekta skaidrojams ar vairākiem būtiskiem aspektiem, tostarp to, ka parka izveides teritorijā un tuvumā starp plānotajām elektrostaciju izvietošanas vietām atrodas trīs objekti ar kultūrvēsturisku nozīmi: piemineklis-obelisks padomju patriotiem, Otrā pasaules kara laikā nogalināto Liepājas ebreju piemiņas memoriāls un Liepājas pilsētas cietokšņa Ziemeļu daļas forti, kuru 1.baterijas sauszemes nocietinājumu daļa pārklātos ar dažu vēja elektrostaciju aizsargjoslu. Vairākas elektrostacijas ir paredzēts izvietot jūras krasta tiešā tuvumā - potenciālā krasta erozijas zonā.

Galīgajā vēja parka būvniecības ieceres variantā, kuru pagājušajā gada 20.decembrī akceptēja Liepājas dome, neapdzīvotā Liepājas ziemeļu daļā paredzēts izveidot vēja parku ar 19 vēja stacijām. Katras plānotās vēja elektrostacijas jauda ir trīs megavati (MW), torņa augstums 99 metri, rotora diametrs 101 metrs, maksimālais spārnu spices augstums - 150 metri.

Pēc plānošanas uzdevuma saņemšanas sāksies projektēšanas darbi, kas parasti ilgst no sešiem līdz astoņiem mēnešiem. Ja viss noritēs bez aizķeršanās, līdz šī gada beigām varētu pabeigt visus sagatavošanās darbus, bet nākamgad sākt vēja parka būvniecību, prognozēja Sorokins.

Liepājas dome pērn 20.decembrī atbalstīja vēja parka būvniecības ieceri ar vairākiem nosacījumiem. Viens no tiem paredz, ka pirms tehniskā projekta izstrādes jāveic izpētes darbi, lai pilnībā izslēgtu masu apbedījumu atrašanos elektrostaciju izbūves teritorijā, visā aizsargjoslā un infrastruktūras teritorijā. Konstatējot masu apbedījuma vietas, konkrēto staciju būvniecība nav pieļaujama.

Pirms elektrostaciju darbības uzsākšanas jāizstrādā migrējošo putnu sugu un sikspārņu monitoringa plāni, saskaņojot tos Vides valsts dienestā. Monitoringa rezultātus divas reizes gadā jāiesniedz Liepājas pilsētas pašvaldības Vides un veselības daļā.

Būvprojektā kanalizācijas spiedvada tuvumā esošo elektrostaciju būvniecībai dome uzdevusi "Rapsoil" paredzēt risinājumus, kas izslēdz kanalizācijas spiedvada bojāšanas riskus, saskaņot tos (tostarp tehnisko projektu) ar SIA "Liepājas ūdens".

Pēc katras elektrostacijas darbības sākšanas būs jāveic faktisko trokšņu mērījumi, un trokšņu normatīvu pārsniegšanas gadījumā "Rapsoil" jānodrošina nepieciešamie pasākumi trokšņa līmeņa vai tā radītās ietekmes samazināšanai.

Viens no nosacījumiem ir arī pelēkās kāpas saglabāšana vairāku elektrostaciju atrašanās vietās. Tāpat pašvaldība izvirzījusi nosacījumu uzņēmumam sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju vai tās padotībā esošu kompetentu iestādi rast optimālu risinājumu krasta aizsardzības pret eroziju pasākumu īstenošanai. Pašvaldība izvirzījusi vēl citus nosacījumus, bet gadījumos, kad tiek konstatēts, ka vēja parka būvniecība vai darbība ir pārtraucama izvirzīto nosacījumu dēļ, "Rapsoil" nav tiesību uz zaudējumu kompensāciju no Liepājas pilsētas pašvaldības.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Rapsoil" 2011.gadā strādājis ar zaudējumiem 6243 latu apmērā, apgrozījums bijis 411 lati, savukārt 2010.gadā apgrozīti 19 216 lati un sasniegta peļņa 7 492 latu apmērā.

SIA "Rapsoil" dibināts 2002.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. Kompānijas 100% īpašnieks ir Jānis Sprinovskis.

Ventspils, 3.janv., LETA.
Foto: Stock.XCHNG

2013.gada 3.janvārī

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone – augstas kvalitātes akmens virsmas jūsu interjeram

ARI Stone ir uzņēmums, kas apvieno jaunākās inovācijas, augstākās kvalitātes akmens materiālus un bezgalīgas dizaina iespējas, lai palīdzētu jums izveidot jaunus interjera elementus. Uzzināsim, kas ietilpst ARI Stone piedāvājumā un kādi ir šīs sezonas jaunumi un dizaina aktualitātes!

Aktuālie piedāvājumi

Aktualitātes

Izstāsti Latvijai