Virtuves zonas ērtākam telpas plānojumam
Lai virtuvē varētu ērti organizēt darbu, nepieciešams pareizs telpas plānojums un iekārtojums. Savas virtuves izveidē vadies pēc trīs zonu principa.
Ledusskapja zona
Ledusskapis kalpo kā pārtikas produktu glabāšanas punkts, tāpēc to vislabāk novietot tuvu ieejai. Pat, ja tavā virtuvē nav šāda plānojuma, tā izveide var palīdzēt rūpīgāk sakārtot pārējo telpu.
Ideāli, ja blakus ledusskapim atrodas skapītis vai horizontāla virsma, uz kuras var novietot iepirkumu maisiņus. Šis iekārtojums ļauj nekavējoties pārvietot produktus uz saldētavu vai ledusskapi.
Ledusskapja zonā ieteicams novietot arī virtuves rīkus, piemēram, mērkarotes un zupas kausiņu, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu ēst gatavošanas procesu.
Tāpat šajā zonā var novietot mazo virtuves tehniku – blenderi, mikseri, tosteri un kafijas dzirnaviņas.
Izlietnes zona
Izlietnes zonai vajadzētu atrasties starp ledusskapja un plīts zonām. Tā kā izlietne ir visvairāk nodarbinātais virtuves punkts, to vajadzētu novietot telpas centrā. Ja tavā īpašumā ir trauku mazgājamā mašīna, arī tai nepieciešams rast vietu blakus izlietnei.
Blakus izlietnei izvieto skapīšus vai brīvas horizontālas virsmas, uz kurām iespējams veikt ēdiena sagatavošanu, piemēram, griešanu. Tiešā tuvumā jāatrodas arī stratēģiski novietotai atkritumu tvertnei, lai ātri un efektīvi varētu atbrīvoties no dažādiem pārpalikumiem.
Izlietnes zonā lietderīgi ieplānot plauktus vai skapīšus trauku novietošanai, lai atvieglotu ēdiena sagatavošanas procesu – tādējādi viss atradīsies rokas stiepiena attālumā.
Starp izlietnes un ledusskapja zonu jānovieto griešanas dēlīši un virtuves naži, lai tie atrastos ērtā viduspunktā – tuvumā atradīsies gan maltītei nepieciešamās sastāvdaļas, gan tās sagatavošanai paredzētie rīki. Tāpat arī būs ērti atbrīvoties no nevajadzīgajiem ēdiena pārpalikumiem, jo turpat blakus atradīsies arī atkritumu tvertne.
Plīts zona
Plīts zonai jāatrodas ēdamistabas tuvumā, lai pēc iespējas ātrāk varētu celt galdā siltu ēdienu. Arī blakus plītij jāatrodas kāds skapītim vai brīvai horizontālai virsmai, lai būtu vieta, kur ātri novietot karstos katlus un pannas. Lai nesabojātu virsmas, turpat blakus jānovieto arī paliktņi karstiem traukiem.
Plīts zona jāieplāno tā, lai varētu ērti pārvietot ēdienu no cepamtraukiem uz servēšanai paredzētajiem šķīvjiem un bļodām.
Ja blakus plītij novietots skapītis, tajā var uzglabāt katlus un pannas. Tādējādi tie nebūs tālu jāmeklē un atvieglos ēdiena gatavošanas procesu. Tāpat plīts zonā noteikti jābūt atrodamiem virtuves cimdiem un priekšautam.