abc.lv skaitļos

Lietotāji online47
Aktīvie uzņēmumi25207
Nozares raksti1298
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Man meistars siltinot izmantoja plastikāta stieņus, tālāk AEROC akmens vate 50 mm un dībeļi 120 mm Vai būs kādas problēmas un kā to novērst?
Labdien!
Uzzināju, ka siltinot ar akmens vati jāizmanto dībeļi ar metāla stieņiem. Man meistars siltinot izmantoja plastikāta stieņus, tālāk AEROC akmens vate 50 mm un dībeļi 120 mm Vai būs kādas problēmas un kā to novērst?

Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Domāju, ka viss kārtībā ar šo konstrukciju....

Siltināšana

Kā pareizi rīkoties ar plaisām?
Labdien!
Padomju laikos celta Hruščova laika tipveida daudzdzīvokļu māja, bet, gadiem ejot, ir parādījušies milzu defekti – pilnībā horizontāli pārplīsusi starpsiena starp diviem dzīvokļiem un plaisa turpina palielināties gan platumā, gan garumā. Dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā virs pagraba. Kā pareizi rīkoties šādā situācijā? Ar ko aizpildīt plaisas un kā apturēt jaunu plaisu izveidošanos? Sienas nav iespējams nojaukt un pārmūrēt no jauna.

Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Paļauties uz pašu spēkiem neieteiktu, šajā gadījumā būtu labāk vērsties pie sertificēta inženiera. Sākumā jānovērtē pagraba sienu un pamatu stāvokli – vai tur nav kas sapuvis, vai satrunējis u.c. bojājumi....

Apdare

Vai pie apkures pieslēgšanas mājā neveidosies sēnīte vai mitrums?
Labdien!
Cik droši, no celtniecības viedokļa, ir pirkt māju, kas celta 1957. gadā, renovēta 2005. gadā, bet mājā vairākus gadus nav dzīvots, nav kurināts un mājā līdz ar to ir beigta centrālā apkure. Vai pie apkures pieslēgšanas mājā neveidosies sēnīte vai mitrums?
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāatzīmē, ka periodā, kad mājā neviens nedzīvo, māja iet lēnām bojā. Respektīvi, vai jārada pietiekami liels siltums, vai ventilācija. Šajā gadījumā, ēkas konstrukcijās ir sakrājies ļoti daudz mitrums, kas tad nāk arī kā pelējums, sēnes u.c., ieteiktu vispirms māju žāvēt, tas ir, jāpalielina siltums, jāuzlabo ventilācija un lēnām visas konstrukcijas ir jānoved līdz līdzsvara mitumam, piemēram, gāzbetonam tas ir no 10-12 procentiem. Pirms tam remontēt vai dzīvot mājā nav ieteicams....

Apdare

Vai vēl griesti jāsiltina?
Labdien!
Dzīvoju lietuviešu projekta (vecajā) mājā, 5. stāvā. Dzīvoklis ir stūrī un visas sienas robežojas ar ārsienām. Dzīvoklī bija pelējums un auksti , +14 grādi, rasoja logi (starp paneļu šuvēm varēja iebāzt špakteļlāpstiņas metālisko daļu un brīvi stumdīt visa paneļa garumā).
Dzīvoklī sienas tika siltinātas ar kokšķiedras plāksnēm, 40mm biezumā, ar spundi un špaktelētas. Plaisa starp paneļiem aizpūsta ar putām. Tika ielikti jauni plastmasas logi. Telpā mitrums ir normas robežās.
Problēma: Uznākot aukstumam (-10 C) dzīvoklī ir +16 grādi un vairāk tā arī nav bijis, ja vien pats nepiesilda. Radiators ir karsts, bet siltuma dzīvoklī nav. Iespējams, vēl griesti ir jāsiltina?
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir pēdējais stāvs un ir bēniņi, tad papildus ir jāsiltina griesti. Un arī grīdas ir jāsiltina, piemēram, apsildītās grīdas. To var siltināt ar tām pašām kokšķiedras plāksnēm, 40-60 mm biezumā....

Siltināšana

Vai, lūdzu, varētu nokomentēt šo materiālu priekšrocības un trūkumus?
Labdien!
Vēlamies celt koka karkasa māju un kā variantus siltināšanai izskatām akmens vati vai kokšķiedru. Vai, lūdzu, varētu nokomentēt šo materiālu priekšrocības un trūkumus?
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Akmensvate – minerāla vate, kuras sastāvā ir dabiskā akmens kausētas šķiedras, brīvas, bez porām, ūdeni neuzsūcošas. Ideāls materiāls siltināšanai no ārpuses. Kokšķiedras – sastāv no ūdeni uzsūcošām šķiedrām. Ideāls materiāls siltināšanai no iekšpuses. Amensvate neuzsūc mitrumu, taču kokšķiedras uzsūc un izvada ārā....

Siltināšana

Vai iespējams arī pēc nogruntēšanas aizšpaktelēt šuves un izlīmēt tapetes?
Labdien!
Manā mājā visas virtuves sienas izklātas ar spīdīgām flīzēm. Māja ir jauna, tādēļ lielus remontus plānot negribas, bet domāju, vai nevarētu sienas kaut kā uzlabot. Atceros, kad savā pirmajā dzīvoklī taisījām lēto un ātro remontu, man ieteica flīzes nokrāsot –
vispirms izmantoju speciālu grunts krāsu, pēc tam krāsu uz ūdens bāzes – tā stāv vēl šodien (pēc 8 gadiem), nekas ar krāsu nav noticis. Tagad domāju, vai iespējams arī pēc nogruntēšanas aizšpaktelēt šuves un izlīmēt tapetes? Ja, jā, kādi materiāli jāizmanto? Dzīvoju Dienvidamerikā, tādēļ lūdzu nosauciet komponentus, kurus būtu jāsatur grunts krāsai un krāsai (tikai flīžu krāsošanas gadījumā) vai, ja iespējams variants ar tapetēm, špakteles un tapešu līmes sastāvā.
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Visvienkāršākais līdzeklis ir sintētiskā lateksa emulsija. Savienojam to ar vienkāršu cementu – attiecībā 1:2, tad to plānā kārtiņā uznesam uz šim flīzēm apmēram 2,5-3 mm, tādējādi mēs šo virsmu pārvēršam par betonu, tad arī tālāk varam veidot apmetumu pēc savas gaumes un izvēles....

Būvmateriāli

Vai māju siltināt no iekšpuses?
Labdien!
Mums ir no ārpuses ar 7 cm biezu vati nosiltināta koka māja. Vai māju siltināt no iekšpuses? Un ar ko labāk to darīt? Tad liksim reģipsi, bet burtiski šodien atradu tādu lietu ka kokšķiedru plāksnes. Vai varbūt no iekšpuses nosiltināt ar fibrolītu?
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja siltinām no iekšpuses, liekam virsū fibrolītu, ko noslēdzam ar kokšķiedru plāksni....

Siltināšana

Kādu "pīrāgu jāliek", ja siena ir mitra, tapete pelē?
Labdien!
Dzīvoju mūra mājā. Plānoju vienā istabā veikt remontu, tādēļ radušies šādi jautājumi:
1. Vēlos siltināt ārējo sienu, izmantojot vati un reģipsi. Kādu "pīrāgu jāliek", ja siena ir mitra, tapete pelē?
2. Šajā istabā zem grīdas ir pagrabs. Vasara to, vairāk kā pusi, piebērām ar smiltīm. Kas jāber pēc tam un kādu "pīrāgu" jāliek grīdai, ja vēlos izmantot vati, finieri un ozolkoka parketu?
3. Pagrabam ir maza lūciņa viena ķieģeļa lielumā, kas iziet uz āru. Kas jādara ar to- jāaizmūrē vai jāatstāj kā vedināmo lūciņu grīdām. Vai nenāk iekšā aukstums, ja to atstās?
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! 1.Pirmkārt, dezinfekcējam virmu ar Vinsent Polyline līdzekli „Fungi”, tad mehāniski attīrām no liekā pelējuma. Tad liekam virsū vari 10-12cm, tad liekam tai klāt tvaikizolāciju, tad 10-15cm gaisa sprauga un riģispsis. 2.Smiltis nedrīkst būt noslēdzošais, liekam virsū šķembas un liekam pāri šķembas un betonējam. 3.Šo lūku var taisīt ciet, vai ievietojam lodziņu vai ventilatoru....

Siltināšana

Vai uz pagraba griestiem var līmēt putuplasta siltinājumu?
Labdien!
Mājai 30 gadu, gāzbetona. Zem mājas pagrabs, apmēram 2.5 metri, izbetonēts. No zemes (nevis caur sienām) pagrabā iekšā sūcas ūdens. Vai uz pagraba griestiem var līmēt putuplasta siltinājumu, lai mitrums un aukstums nenāktu virs pagraba esošā istabā? Ko Jūs ieteiktu?

Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sākumā ieteiktu šo ūdeni neielaist pagrabā, to var izdarīt pa perimetru atrokot, 2,5-3 metru dziļumā, pamatus, tad stiprinām telpisko ģeomembrānu, kas ir ruļveida polietilēna pumpains materiāls, tautā sauktā, pumpainā, ar pumpām pret sienu mēs siltinām šos pamatus, līdz grunts līmenim, tad atrokam šo atrakumu ciet, tad ūdens nespiedīsies caur grīdu un tvaika veidā gar pamatiem izgaros ārā. Tad, kad pagrabā vairs nav ūdens, griestiem uzliekam virsū putupolistirola plāksni, lai tur nekondensētos...

Hidroizolācija

Ar kādiem materiāliem un no kuras puses siltināt?
Labdien!
Mājas pagrabs būvēts no pamata blokiem 45 cm biezuma. 1/3 atrodas virs zemes. Ar kādiem materiāliem un no kuras puses siltināt? Ar gruntsūdeņiem problēmu nav.
Atbild:
Juris Biršs, sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ietiktu no ārpuses siltināt ar putupolistirola vai putupoliuretāna plāksni – 3-5 cm, piestiprinot to ar dībeli pie betona bloka, kādus 15-20 cm zem grunts. savukārt no iekšpuses visu pagraba sienu, no grīdas līmeņa līdz griestiem, siltinām ar putupoliuretāna plāksni – 2 cm, kas no abām pusēm ir aplikta ar foliju, vai 3cm putupolistirola plāksni. Tas būtu labs risinājums, gadījumā, ja jums nav gruntsūdeņu problēmas....

Siltināšana

Kā risināt problēmas ar krāsnīm?
Labdien!
Divstāvu apdzīvojama māja ar krāsns apkuri (malkas), 4 kaimiņi. Kaimiņi stāvā uzstādīja "Jotul" krāsni, dūmvadu pievienoja kopējam ķieģeļu dūmvadam. Otrajā stāvā sākās problēmas, no šībera parādījās melni notecējumi ar nepatīkamu smaku. Ugunsdzēsēji lika "Jotulu" izvākt, kaimiņiene 1 stāvā četras reizes pārbūvēja krāsni, problēma palika, drausmīga smaka nāk iekšā otrajā stāvā, kad pirmajā kurina krāsni, grauž acis, dzīvoklis palika dzīvošanai nederīgs. Kā var labot situāciju, ja var.
Paldies!
Atbild:
Vitolds Untāls, Untāls V., amatniecības kameras meistars
Labdien! Liekas dūmenī ir darvas nosēdumi no "Jotul". Varētu ievietot dūmenī nerūsējošā tērauda čaulu, lai dūmi iet tikai pa to....

Apkure

Cik saprotu, tad sausās ekovates iestrāde nenodrošinās atlikušās stikla vates sablīvēšanu?
Labdien!
Vēlos siltināt Līvānu tipa dzīvojamās mājas 2.stāva mansardu no iekšpuses, tai skaitā arī slīpo virsmu. Visas pazīmes norāda ka padomju laika skaidu plašu bloku (paneļu) siltinājums ir nosēdies. Vēlos siltumizolāciju pa urbumiem ievadīt paneļos. Tā kā vizuāli nav iespējams pārliecināties par esošās siltumizolācijas stāvokli un vienlaicīgi varētu veikt esošās siltumizolācijas sablīvēšanu, tad gribu jautāt, vai ir pieļaujama termoputu/aminoplasta putu iestrāde skaidu plašu starpā? Esošo siltumizolāciju no skaidu plates atdala pergamīns. Cik saprotu, tad sausās ekovates iestrāde nenodrošinās atlikušās stikla vates sablīvēšanu.
Paldies Jums.
Atbild:
Armands Loļa, "Kalo Būve", SIA
Labdien! Var veikt papildus siltināšanu ar beramo akmens vati, vai ekovati, šāda veida konstrukcijās, tikai jātaisa daudz caurumi, pa kuriem pūst iekšā vati, ja lielais caurumu skaits Jūs nebiedē tad to var darīt. Par termoputām Jums jāzvana uz attiecīgiem uzņēmumiem, kas ar to nodarbojas un jājautā viņiem, vai putas tiešām aizpilda visas spraugas....

Siltināšana

Kā lai panāk, lai grīdas ir vizuāli līdzīgas?
Labdien!
Kā būtu jārīkojas gadījumā, kad vienā telpas daļā (dzīvojamā istabā) ir krāsoti veci priedes dēļi un otrā telpas daļā (virtuvē, kas ir savienota ar dzīvojamo istabu) nav seguma un gribētu piemeklēt tāda paša izmēra un toņa dēļus (jaunus). Kā lai panāk, lai grīdas ir vizuāli līdzīgas?
Paldies!
Atbild:
Inese Volka, "Kiilto Latvija", SIA
Labdien, Paldies par jautājumu! Es gan ieteiktu virtuves daļā (kaut gan tā ir viena telpa) izmantot flīzes. Flīzes var piemeklēt dažādas - pēc ikkatra gaumes, lai mājas interjers labi izskatītos. Manuprāt flīzes ir labākais risinājums virtuves vajadzībām - jo kā zināms šādā telpā parasti tiek izmantots ūdens, kas ir risks koka grīdai. Es ieteiktu likt flīzes, kas piestāvētu izvēlētam interjeram un veiktu praktisku funkciju mājās. Ja tomēr ir vēlme likt dēļu grīdu - tad pilnīgi identisku būs grūti panākt....

Grīdas

Vai var pūst putas kā siltinājumu?
Labdien!
Man ir padomju laikā būvēta jaunceltne no gāzbetona ar ļoti nelīdzenām sienām. Vai var pūst putas kā siltinājumu? Ko jūs ieteiktu darīt?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Ieteiktu, sakumā izdomāt, vai vēlme ir siltināt no iekšpuses, vai no ārpuses? Tāpat vēlos atgādināt, ka salikums – gāzbetons pluss jebkura veida putas – nav racionālas salikums, jo šādā konstrukcijā uzkrājas lieks mitrums gāzbetonā. No ārpuses ieteiktu siltināt, ja iekšpuse tiek siltināta ar dubulto ģipškartonu, taču no iekšpuses var siltināt, ja ārpusē liekam apmetumu un vates siltinājumu....

Siltināšana

Vai tie ir jāsiltina, kādā veidā tad tos siltināt no iekšpuses, jo no ārienes pamati ir līdzeni un skaisti?
Labdien!
Mājas pamati celti no laukakmeņiem 1 m platumā. Vai tie ir jāsiltina, kādā veidā tad tos siltināt no iekšpuses, jo no ārienes pamati ir līdzeni un skaisti, tāpēc vēlos tādus kā ir.
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Ieteiktu pamietiem likt klāt putupolistirola vai putupoliuretāna plāksni, 3- 5 cm, tad, ja nav pagraba, iestiprinām šo konstrukciju gruntī. Tad izveidojam sienas konstrukciju no metāla profiliem, kuros iestiprinām akmens vati vai koka vates plātnes. Ir vērts šo konstrukciju pievienot ventilācijai....

Siltināšana

Mums ir gāzbetona māja, 35 gadus veca ar centrālo apkuri, kā paredzi to siltināt no ārpuses?
Labdien!
Mums ir gāzbetona māja, 35 gadus veca ar centrālo apkuri, kā paredzi to siltināt no ārpuses? Ko darīt, ja pagrabā no zemes sūcas iekšā ūdens?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! No ārpuses šo māju ieteiktu siltināt ar materiālu, kas palīdz gāzbetonam atbrīvoties no mitruma, piemēram, akmens vate, kura tiek pievienota ar plānu līmes kārtu. Nav jāatstāj nekādas gaisa spraugas, uz šīs konstrukcijas var likt virsū apmetumu. Ietiktu aprakt ēkai riņķī pa perimetru līdz pagraba grīdas līmenim, tad likt pie sienas telpisko ģeomebrānu, tautā saukto, pumpainā plēve....

Apkure

Vai ēkas iekšsienas var siltināt ar 50 mm fibrolīta plātnēm?
Labdien!
Vai ēkas iekšsienas var siltināt ar 50 mm fibrolīta plātnēm? Ārsienu veido 300 mm keramzīta bloki, 5 mm putu polistirols no ārpuses. No iekšpuses siena tikai apmesta. Vai fibrolītam vispār būs kāds siltumizolējošs efekts? Vai šādā gadījumā nepieciešama tvaika izolācija?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Pirmkārt, 5 mm putu polistirols no ārpuses nav iespējams, otrkārt, jūsu ieteiktā konstrukcija neatbilst Latvijā pieņemtiem normatīviem, tāpēc ietiktu 50 mm fibrolīta plātnēm likt virsū nosedzošu materiālu. Ja ir vēlme siltināt no iekšpuses, tad sekojot būvnormatīviem, ieteiktu izmantot tvaikizolācijas plēvi. Tomēr vispareizākais risinājums, ja izvēlamies izmantot fibrolītu, būtu ieteicams pārklāt to ar riģipsi, vai kādu citu plākšņveida materiālu, piemēram, mīkstām kokšķiedru plātnēm....

Siltināšana

Kā tālāk un ar ko nosiltināt sienas?
Labdien!
Pašreiz sienas ir apšūtas ar dēļiem zviedru variantā, iekšpusē vēja plēve. Kā tālāk un ar ko nosiltināt sienas?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Ietiktu likt siltumizolācijas materiālu, piemēram, ja tur būtu koks, varētu likt mīkstas kokšķiedru plātnes, ekovati vai akmens vati, taču ja tas ir gāzbetons, to var siltināt ar 10 – 15 cm biezu jebkuru minerālmateālu, ja tur ir koks, obligāti jāliek tvaikizolācijas plēve....

Siltināšana

Kā pareizi mainīt jumta segumu?
Labdien!
Doma pavasarī/vasarā mainīt jumta segumu. Pašlaik ir šāds jumta pīrāgs no ārpuses skatoties:
- šīferis
- pape(kaut kāds pergamīns vai kas tamlīdzīdzīgs)
- dēļu klājums (2.5cm biezi) ar 10cm atstarpi
- 3cm gaisa sprauga
- Isover 30 mm vēja plate
- 100 mm Paroc
- tvaika izolācija
- kaut kad - dekoratīvā apdare (pašlaik te ir pažobele)
Noskatījis esmu bezazbesta šīferi Ethernit Gotika. Pīrāgs šāds:
- Loksnes
- tas pats dēļu klājums (papi nost)
- difūzijas plēve kaut kā pie vates klāt. Der?
Visapkārt jau saka, lai lieku metāla jumtu, BET tas man liekas sanāk dārgāks, jo jāliek divas plēves un jātaisa latojums. Pareizi saprotu?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Viss principā ir pareizi. Tomēr šeit ir nepieciešamas divas plēves – difūzijas plēves vietā liekam tvaikizolācijas plēvi ar antikondensāta īpašībām, zem kuras iet gaisa sprauga, kas tiek noslēgta ar difūzijas plēvi. Ietiktu rūpīgi apskatīt Ethernit jumta klājumu, lai tajā nebūtu plaisas....

Siltināšana

Ar ko pielīmēt, ja ir nolauzts marmora piemineklis?
Labdien!
Ar ko pielīmēt, ja ir nolauzts marmora piemineklis?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Sākumā ir jāattīra vieta, kur šis piemineklis ir nolūzis, tad pieminekļa apakšējā kārtā izurbjam caurumus, kuros liekam tapas, samitrinām betona virsmu, tad apklājam ar maisījumu, kas sastāv no Vincent Polyline universālā līme „Super” pluss parastais cements attiecībā 1:2. To nevar darīt pie mīnusiem, jābūt vismaz +5 grādiem....

Būvmateriāli

Ar ko siltināt, kādam jābūt pīrāgam un cik biezam?
Labdien!
Klēts ar divslīpu jumtu. Jumts tikai no plēstām apses skaidām. Gribu nosiltināt jumtu, lai tur varētu dzīvot. Ar ko siltināt, kādam jābūt pīrāgam un cik biezam? Vai apkurei derēs bulerjānis, ja grīdas platība 250 kv.m.?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Protams, derēs arī bulerjānis. Runājot par jumtu, jāatzīmē, ka starp lubiņām jeb šīm skaidām ziemas periodā sakrāsies smalkais sniegs, tāpēc ieteiktu izveidot divas gaisa spraugas, pa vienu tecēs liekais kondensāts un smalkais sniegs, savukārt pa otru cirkulē tikai gaiss. Lai precīzi visu izskaidrotu, tomēr nepieciešamas skices. Taču konstrukcijas ir sekojoša – lubiņu jums, 20 cm gaisa sprauga, kondensācijas plēve ar antikondensācijas matiņiem, tad seko vēl viena gaisa sprauga – 5 cm plata – tad...

Siltināšana

Kuri būtu mazāk kaitīgi iekšējās siltināšanas materiāli?
Labdien!
Paneļu māja, 25 gadi jauna, 9 – stāvu, 9. stāvs. Ārsiena nosiltināta no ārpuses ar Termoum (betona paneļi) un Termoshield (gāzbetona starpanelis) pirms 2 mēnešiem, bet problēma saglabājas. Plastikāta logi. Dzīvokļa ārsiena vietās, kur nav apkures radiatori, īpaši kaktos pie griestiem un grīdas stipri raso. Starppaneļi starp logiem visi slapji. Jo aukstāks laiks laukā, jo raso intensīvāk. Sienas burtiski tek. Internetā lasīju, ka siltināšana no iekšpuses esot kaitīga, bet man pieļauju nav citu variantu.
1) Kuri būtu mazāk kaitīgi iekšējās siltināšanas materiāli (vate, putupolistirols)?
2) Vai saliekot logiem Aereco gaisa pieplūdes iekārtas ievērojami neizsaldēšu dzīvokli? Raso ne tikai siena, bet arī visi logi. Pavēdinot telpas, atverot logu, situācija uzlabojas, bet līdz ko logs ciet, visi logi atkal noraso. Sienas iespējams izkaltēt tikai ar siltu gaisu.
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Materiāls Termoshield un nelaiž neko cauri, tāpēc sienas raso. Ietiktu dabūt nost šo materiālu, jo jebkurš materiāls, ar kuru siltināsim no iekšpuses, samirks. Ja tas noņemts var siltināt no iekšpuses ar mīkstajām kokšķiedru plāksnēm. Vienīgais, ko no iekšpuses var atļauties ir putopolistirols vai putopoliuzritāns, kas gan nav veselībai ieteicams. Protams, ja var ielikt eko gaisa iekārtas....

Siltināšana

Ar kādu materiālu var nosiltināt no ārpuses un piestiprināt siltināšanas elementus?
Labdien!
Dzīvoju sešdesmitajos gados celtā skaidbetona mājā. Ziemā nevaru piesildīt, visu laiku jākurina. Ar kādu materiālu var nosiltināt no ārpuses un piestiprināt siltināšanas elementus, ja mājas sienas ir tik trauslas, ka ar pirkstu var izrubināt caurumu, neviens dībelis neturas tajā. Pakešu logus varēju iestiprināt tikai ar celtniecības putām.

Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Ietiktu taisīt rāmi, respektīvi, tiek liktas 3 – 4 joslas ap māju ar viegla metāla profila dzelžiem un ar šādiem pat profiliem veidojam vertikālās savienojuma vietas. Tad mums ir divas iespējas – pirmā – montēt iekšā fibrolītu, otrā likt cieto akmens vati....

Būvkonstrukciju projektēšana

Kur var dabūt elektroinstalācias plānus?
Labdien,
vēlos mainīt profilaktiskos nolūkos dzīvoklim elektroinstalāciju, Lietuviešū projekts, 80.gads.
Viens variants ņemt frēzi un frēzēt jaunus kanālus un likt vadus. Otrs variants, kas man interesē ir kāda veidā var izvilkt laukā vecos vadus lai nav jāizārda siena bet, tik attiecīgajās dažāš vietās nedaudz izklat caurumus? Domāju vecos vadus izmantot kā buksierus, bet tagad beidzot jautājums:
Kur var dabūt elektroinstalācias plānus? Internetā meklēju, bet neko neatrod.
Atbild:
Aleksandrs Suhihs, "S & P elektromontāžas darbi", SIA
Labdien! Nekur neatrodiet. Tādu informāciju zina pieredzējušie elektriķi. Parasti, priekš rozetem vajadzēs frēzēt kanālus sienā, jo vecajā projektā nebija tik daudz rozetes, kā tagad pieņemts uzstādīt. No pieredzes, vienīgi iespējams izmantot vecas kanālus apgaismojumam - tikai griestos, jo cik atceros, paneļos tie ir izveidoti no stūriem uz centru - X veidā... Visu pārējo vajadzēs frēzēt!...

Elektromontāža

Kā pareizi siltināt pamatus?
Labdien!
Līvānu tipa mājai – kā pareizi siltināt pamatus un pēc tam - kā sāk apšūšanu no ārpuses, tas ir – siltināšanu?
Atbild:
"Vincents Polyline", SIA
Labdien! Siltinām ar putopolistirola vai piutopoliuritāna 2 – 3 cm biezu kārtu, vispirms ar jebkuru līmjavu nofiksējam šīs plātnes pie pamatvirsmas, tad, kad viņas ir sacietējušas nostiprinām ar dībeļu palīdzību. Tālāk virs šīs pamata kārtas hidroizolācija paliek brīva jeb neskarta, tad virs tās, pie sienas daļas, stiprinām cokula līsti, tas ir viegla metāla u veida profils un gar divām malām, vai pa visu ar caurumiņiem atstājam vietu kondensāta iztecēšanai. Virs cokula līstes ar līmjavas palīdzību liekam...

Siltināšana