abc.lv skaitļos

Lietotāji online88
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Kā aiztaisīt plaisu metāla kastes formas karkasā?
Labdien! Rindu garāžā ir izbūvēta remontbedre 3 x 1 x 1,5 m, kurā ielikts karkass - metāla kaste. Tās apakšā, metinājuma šuvē, radusies neliela plaisa, pa kuru nepārtraukti ieplūst gruntsūdeņi un bedrē regulāri ir ap 10 cm ūdens līmenis, kurš augstāk neceļas. Kā šo plaisu dabūt ciet?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja plaisa ir konstatējama, to ar gāzes metināšanas palīdzību sametina. Var mēģināt arī lodēt, bet tad nepieciešamas labas iemaņas, zināmi materiāli un iekārtas, kā arī strāvas pievadījums. Vienkāršāk būtu izmantot Vincents Polyline Super universālo līmi savienojumā ar cementu 1:2. Sajaukt un plānā kārtiņā uzstrādāt uz šīs šuves visā tās garumā. Pēc tam uz šīs kārtas liek virsū Vincents Polyline Tape lentes. Tās iestrādā starp augšējo un apakšējo kārtu Super un cementa maisījuma.

Būvmateriāli

Kā visefektīvāk samazināt vibrāciju, kas rodas, staigājot pa otro stāvu?
Labdien! Iegādājos māju, sāku remontu un tagad vajadzīgs Jūsu padoms. Pirmā stāva pārsegums: lamināts, OSB 18 mm, šķērtslatas 50 x 100 mm, koka sijas 100 x 250 mm, Paroc vate starp sijām, tvaika izolācija, škērslatas, siltumizolācija, reģipsis divās kārtās. Jautājums – kā visefektīvāk samazināt vibrāciju, kas rodas, staigājot pa otro stāvu? Vai likt amortizācijas lentu starp latojumu un OSB? Siju laidums apmēram 4 metri. Paldies!
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var likt starplikas jau starp siju un latu un starp latu un OSB. Nekādas speciālas amortizācijas lentes lietot nevajadzētu, jo tām ir mazs efekts. Labāk jācenšas dabūt vibro dzēšanas materiālu Isol Gomma un likt atsevišķi zem katras savienojuma vietas kā nelielu iestarpinājumu. Ja ir iespējas, vēl var mēģināt tām sijām un latām, kas iet 4m virzienā, mēģināt celt uz augšu sijas ar dēļiem no abām pusēm.

Grīdas

Kurš būtu vispiemērotākais apmetums no gāzbetona blokiem būvētas privātmājas iekšsienu apmešanai?
Labdien! Kurš, no būvfizikas viedokļa, būtu vispiemērotākais apmetums (cementa/kaļķa vai ģipša) no gāzbetona blokiem būvētas privātmājas iekšsienu apmešanai?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Cementa/kaļķa apmetums ir daudz dabiskāks, vienkāršāks un labāk saistās ar gāzbetonu kā pamatmateriālu. Ģipša apmetumi nav slikti, bet vājāk saistās ar gāzbetonu (izņemot, varbūt, Aeroc).

Apdare

Vai logu blīvēšanai vienlīdz labi kalpo kā linu, tā kaņepju pakulas?
Labdien! Izmantojot pakulas plastikāta logu ieblīvēšanai, šādi jautājumi:
• Vai vienlīdz labi kalpo un darbojas linu un kaņepju pakulas?
• Vai abas blīvējot izmanto kaļķūdeni, lai izžūstot pakulas izplešas?
• Vai uz pakulām obligāti lietojama elastīgā mastika jeb to pašu efektu dos izolējošas lentas? Vai tādas pat, kā lietojot putas jeb tomēr citas lentas?
• Ja lieto akrila mastiku, vai vienlīdz labas ASV, čehu un Stafor ražojuma?
• Vai mastika paveic visu un tai tieši virsū liek apdari gan ārpusē, gan iekšpusē?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Linu un kaņepju pakulas ir samērā līdzīgi materiāli, tomēr linu pakulas ir īsākas, mīkstākas, tāpēc vieglāk blīvējas. Iesaku izmantot kaļķūdeni gan linu, gan kaņepju pakulām. Svarīgi, lai mastika tiktu iestrādāta virs pakojošā materiāla, jo tas veidos savu blīvējošo, bet siltumizolācijas kārtu, un to iežogo no abām pusēm ar elastīgajām mastikām. Tās uzņems visas deformācijas, ko, savukārt, nevar gaidīt no lentēm, jo tās liks virsū uz mastikas – gan āra lenti, gan iekšas lenti. Amerikāņu mastika...

Logi un durvis

Vai es drīkstu pieslēgt apkures katlu pie dūmvada, kuru izmanto arī kaimiņi?
Labdien!

Dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā. Dzīvoklī ir malkas apkure. Krāsns un plīts ar mūrīti, krāsnij ir pie atsevišķa skursteņa. Plīts skurstenis ir dalīts ar kaimiņiem. Gribu uzstādīt centrālo apkuri, kurināmu ar malku. Vai es drīkstu pieslēgt apkures katlu pie dūmvada, kuru izmanto arī kaimiņi? Vai katla telpa drīkst atrasties vienā telpā ar dušu?
Atbild:
V.Untāls,krāšņu podnieks
Labdien! Ieslēgta dušas telpas ventilācija var traucēt katla vilkmi. Domāju, viens dūmkanāls pieļaujams.

Kamīnkrāsnis

Ar ko un kā labāk beicēt koka ēku?
Sveicināti! Vēlos beicēt koka ēku (saimniecības ēka), bet ar ko un kā to labāk darīt - otu, rullīti vai var pūst ar kompresoru?

Paldies!
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Par apstrādes tehnoloģijām un materiāliem viskompetentākie noteikti būtu krāsu/beiču tirgotāji, taču mūsu profesionālais ieteikums viennozīmīgi būtu beices uzklāšanai izmantot kompresoru. Pēc pieredzes varam apgalvot, ka šāds beices klājums būs vienmērīgāks un izskatīsies vizuāli pievilcīgāk....
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Labdien! Visi varianti ir pieņemami. Jāskatās uz koksnes virsmas kvalitāti. Ja tā ir gluda (ēvelēta), tad visi varianti ir pieņemami. Ja virsma raupjāka, tad labāk izmantot otu vai rullīti - vieglāk varēs tikt klāt visiem negludumien. Taču tad krāsas tonis būs intensīvāks, jo apdares materiāls tiks uznests vairāk. Prātīgi būtu vispirms pamēģināt uz kādas vietas, kas nav īpaši redzama. Tur, patestējot visus variantus, varēsiet saprast, kas Jums labāk der pēc izskata, darbietilpības u.c. kritērijiem....
Atbild:
Arnis Kļaviņš (valdes priekšsēdētājs)
Labdien! Labāk ar otu, bet var vienalga ar ko - pēc paša vēlmēm.

Koka paneļu mājas

Vai, veidojot grīdu, šķembas var aizvietot ar akmeņiem, teiksim, dūres lielumā?
Labdien! Jautājums par lauku mājas grīdām pirmajā stāvā. Ir plāns vasarā nomainīt istabas un virtuves grīdas. Pašlaik stāv skaidu plates grīdas, kas skrūvētas uz diezgan bieziem, ar atstarpēm izliktiem dēļiem, kas balstīti uz pamatiem un droši vien istabas vidū arī uz gulšņiem. Grīda pa istabas perimetru ir iepuvusi un nosēdusies. Istabā ir plānots klāt dēļu grīdu. Klausoties Jūsu raidījumu esmu iegaumējis pīrāgu: sķembas, hidroizolācijas plēve, putuplasts, latas un dēļi. Jautājumi: 1) vai šķembas var aizvietot ar akmeņiem, teiksim dūres lielumā, kādi labāki - lielāki vai smlkāki?
2) vai gar ārsienu pamatiem putuplasts nebūtu jāliek arī vertikālā virzienā? Sprauga pa perimetru jāatstāj tikai virsējam segumam, vai ne? Kāds būtu pareizs grīdas pīrāgs virtuvei, kuru plānots betonēt un flīzēt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nedaudz jāpalabo pīrāgs – šķembas, tvaika izolācijas plēve, putuplasts, latas nav obligāti, un dēļi. Ja ir pietiekami daudz vietas, tad šķembas var aizvietot arī ar akmeņiem. Gar ārsienu pamatiem putuplasts obligāti jāliek arī vertikālā virzienā. Kad vēl ir tikai smiltis un šķembas nav iebērtas, gar malu pa perimetru noliek 2 cm biezas putupolistirola plāksnes tā, lai aizsegtu no iekšpuses horizontālo hidroizolāciju – jābūt vismaz 10 cm virs horizontālās hidroizolācijas. Tālāk liek virsū...

Grīdas

Kā novērst sūnas no šindeļa jumta?
Labdien! Kā novērst sūnas no šindeļa jumta?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja liek pilnīgi jaunu jumtu, to pēc uzlikšanas apstrādā ar hidrofobizējošu vielu, teiksim, Vincents Polyline Hidrofobs un Hidrofobs H20. Īpaši otrais ir ieteicams jumtu apstrādē, jo, apstrādājot ar šāvu vielu jumta plakni, tiks atgrūsts ūdens, samazināts iespējamais mitrums, līdz ar to arī sūnai vairs nepaliek iespējas ieķerties un iesakņoties. Veciem jumtiem sūnas tīra mehāniski, pēc tam dezinficē ar Vincents Polyline Fungi un arī apstrādā ar minēto Hidrofobs, lai kavētu netīrumu un sūnu uzaugšanu...

Būvķīmija

Vai drīkst siju, pārsegumu un dzelzsbetona joslas armēšanai izmantot stikla šķiedras bazalta armatūru?
Labdien! Man ir Jautājums par stikla šķiedras bazalta armatūru. Nav īsti saprotamas atšķirības ar parasto tērauda armatūru. Vai drīkst siju, pārsegumu un dzelzsbetona joslas armēšanai izmantot stikla šķiedras bazalta armatūru? Vai Latvijas būvnormatīvi to atļauj? Cik tas ir droši?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var izmantot, īpaši tur, kur neprasās ļoti spēcīgas stiegru stiprības. Tās var lietot atsevišķās, spriegumus izlīdzinošās joslās, bet šīs stikla šķiedras stiegrojumu drīkst lietot tikai tad, ja tam apkārt ir aptīta tāda kā stikla šķiedras skrūve. Tā ir papildus sasaiste ar betonu, jo pats stiegrojums ir tik gluds, ka tam var nebūt pietiekoša sasaiste ar betona masu.

Būvmateriāli

Vai, siltinot māju, var likt 50 mm vati starp latām 100 mm vietā un tad 30 mm fibrolīts?
Labdien! Māja ir no 18cm bieziem baļķiem. Vai var likt 50 mm vati starp latām 100 mm vietā un tad 30 mm fibrolīts? Jo 100mm ir par dārgu... Ar ko labāk stiprināt pie latām fibrolītu? Un vai fibrolīta savienojuma (šuves) vietas ir jāpūš ar putām?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Likt jau var, bet būs auksti. Ja samazināsiet vati no 100mm uz 50mm, tad labs rezultāts nebūs, turklāt 30mm fibrolīts kā siltumizolācijas materiāls neko jūtami nedos. Viņš tikai nosegs vati un būs viegli apmetams. Šuves pūst ar putām nevajadzētu, bet pieskrūvēt un tā arī atstāt, lai nākamajā gadā var turpināt - var tikai viegli apmest. Pēc tam nākamajā gadā var atkal jaunu kārtu likt virsū, teiksim, cieto vati. Un tikai tad likt nobeiguma apmetumu un krāsojumu. Šuves nolīmē ar plastmasas tīkliņu un apmet.

Siltināšana

Kā ierīkot hidroizolāciju esošā ēkas pagrabā?
Labdien! Kā ierīkot hidroizolāciju esošā ēkas pagrabā? Zem ēkas ir avots, un pagrabs ir mitrs. Ir izveidota tāda kā aka vienā stūrī. Doma ir to aku atstāt priekš dārza laistīšanas.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! No šāda avota nedrīkst smelt un sūknēt ūdeni, citādi māja sagāzīsies. Ja iespējams atrast, kur avots tek blakus mājai, tad var izrakt tranšeju un to pārķert. Ja nevar, tad aku nosedz, atstājot pa vidu cauruli, lai redzētu, ja ūdens ceļas uz augšu.

Hidroizolācija

Ar ko labāk krāsot ar koku apšūtas ēkas dēļus?
Labdien! Ar ko labāk krāsot (beicēt) ar koku apšūtas ēkas dēļus? Vai lineļļa (beice) ir piemērota? Ir dzirdēts, ka pēc pāris gadiem tā sāk melnēt. Ko sakāt par Remmer krāsām? Varbūt ir vēl citi labāki varianti?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Lineļļa ir ļoti laba. Auksti spiestu lineļļu, kuru nevar nopirkt veikalā un var dabūt tikai pie eļļas spiedējiem, uzkarsē līdz 70 grādiem. Apstrādājot koka dēļus, tos pilnībā piesūcina ar lineļļu. Tie varētu sākt melnēt tikai tad, ja dēļi ir tikai piesātināti vai nokrāsoti ar lineļļu un atstāti. Tā nedrīkst. Dēlim jābūt piesūcinātam ar lineļļu, noslaucītam sausam, virspuse jāapstrādā ar lazūrveidīgu krāsvielu (caurspīdīgu) – beici uz lineļļas sēklas bāzes, Pinotex (tikai ne bezkrāsains, bet...

Būvķīmija

Vai ir ieteicams siltināt "Līvānu" tipa māju, kas no ārpuses ir apšūta ar ķieģeļiem ar termoputām?
Labdien! Vai ir ieteicams siltināt "Līvānu" tipa māju, kas no ārpuses ir apšūta ar ķieģeļiem ar termoputām? Starp ķieģeli un skaidu plātni ir 5 cm gaisa starpa. Vai nebūs kādas problēmas pēc laika, un vai tās termo putas elpo?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Termoputas nav elpojošs materiāls. Es ieteiktu šo starpu blīvēt ar ekovati vai Rigiper 035 – mazām, uzpūstām putupolistirola lodītēm, kas nosmērētas ar grafīta smēri.

Siltināšana

Vai ir noteikts optimāls attālums, kādā no pamatiem jānotek lietus ūdenim?
Labdien! Remontējot ēku, sašaurināja jumtu. Lietus ūdens no jumta tagad tek 10 - 15 cm no lentveida pamatiem. Vai ir noteikts optimāls attālums? Vai nepieciešamas notekcaurules vai pietiek, ja jumtu paplatina līdz sākotnējiem 50 cm? Zeme mālaina. Varbūt jāliek ģeomembrāna vai kas cits?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nav un nevar būt tādu normatīvu. Visi nokrišņi pa horizontālām renēm jānovada līdz vertikāliem stāvvadiem, tālāk novadot gandrīz līdz grunts attālumam. Pazemē apkārt pa perimetru veido drenāžas sistēmu no plastmasas caurulēm ar caurumiņiem vai pilnīgi no plastmasas, novadot uz ūdens krātuvi. Ūdeni nedrīkst nopludināt pie pamatiem, tam jābūt novadītam no mājas kā minimums 5 – 6 m attālumā.

Inženierkomunikācijas

Kā būtu pareizi telpu siltināt no iekšpuses?
Labdien! Man mājai ir piebūve, mūrēta ar baltajiem ķieģeļiem. Vēlos tur ierīkot vannas istabu. Kā būtu pareizi telpu siltināt no iekšpuses? Ārējā stūrī plānojam likt duškabīni. Vai hidroizolācija jāliek visai telpai vai pietiek tikai duškabīnei? Grīda tagad ir betons, ko ņemsim ārā. Kā pareizi siltināt grīdu? Plānojam flīzēt.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ietaupīsiet daudz pūļu un līdzekļu, ja šajā piebūvē veidosiet istabu istabā. Siltina no iekšpuses, tad atstāj 5 cm brīvu gaisa kārtu, tad no vieglmetāla profiliem un ģipškartona loksnēm veido norobežojošo sieniņu, kuru no vannas istabas puses flīzē, it kā iegūstot dubultsienu. Tās telpu saslēdz kopā ar ventilācijas vilkmi, piemēram, skursteņa ventilācijas cuku vai arī īpašu ieliekamu ventilatoru, kas nostādīts uz mitruma sensoriem un noregulēts uz 70% mitruma. Mitrums pēc tam tiek izvadīts ārā. Ja...

Siltināšana

Kas ir jādara tālāk, lai apmestu pamatus ar dekoratīvo apmetumu?
Labdien! Nosiltinājām pamatus ar ekstrodēta putaporistirola plāksnēm un tagad gribam apmest ar dekoratīvo apmetumu. Kas ir jādara tālāk? Vai ir vajadzīgs gruntēt vai siets?
Atbild:
Armands Loļa, SIA KALO BŪVE valdes loceklis
Labdien!! Jūsu gadījumā obligāti ir nepieciešams pirms dekoratīvā apmetuma uzklāšanas ekstrudēto putupolistirolu pārklāt ar armēšanas javu un tajā iestrādātu stiklašķiedras sietu. Pirms armēšanas putupolistirolu nepieciešams nomatēt vai saskrāpēt, lai virsma būtu poraina un armējošajai javai būtu, pie kā pieķerties. Pēc armējošā slāņa uzklāšanas nepieciešams virsmu nogruntēt un tad uzklāt dekoratīvo apmetumu....

Būvmateriāli

Vai siltināšanai var izraut balstošos āķus un paliekt radiatorus nostāk no sienas?
Labdien! Siltināt traucē radiatori, tie ir cieši piespiesti pie sienas. Vai var izraut balstošos āķus un paliekt radiatorus nostāk? Vai arī caurules salūzīs un būs plūdi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Neieteiktu riskēt. Vajadzētu izsaukt brigādi, kas nodarbojas ar ūdens un kanalizācijas darbu avārijām. Viņi aptur ūdeni, izdara visus darbus un palaiž tālāk.

Siltināšana

Kādu materiālu izvēlēties terases grīdai?
Labdien! Vēlos būvēt pie mājas piestiprinātu terasi, bet nevaru izdomāt, kādu materiālu izmantot tās grīdai. Ieteikumi?
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Terases grīdai iesakām izmantot speciālus terases dēļus, kas izgatavoti no priedes vai lapegles koksnes. Lapegle ir cietāka un nodrošina terases ilgmūžību. Makam draudzīgāki, protams, ir priedes dēļi, un arī tās kalpošanas mūžs pie labas kopšanas un pareizas ieklāšanas nosacījumiem var sasniegt pat 25 gadus....
Atbild:
Vitālijs Poltavecs, direktors
Labdien! Mūsu klimata apstākļos populārs materiāls terasēm tagad ir koksnes polimēra kompozīts. Tas, protams, ir dārgāk nekā egles vai lapegles dēļi, bet to nevajadzēs pārkrāsot, tas nesapūs pēc laika, skrūves nav redzamas. Vairāk informācijas ir šeit - www.inowood.eu...

Koka grīdas

Kā salabot paaugstinātu betonētu laukumu pie ieejas mājā?
Labdien! Jautājums par paaugstinātu betonētu laukumu pie ieejas mājā. Māja daudzdzīvokļu, ar vairākām kāpņu telpām. Viens betonētais paaugstinājums ir izdilis apmēram 5 cm iedobe un 80 cm diametrā. Kā labāk rīkoties, veicot remonta darbus, un ar kādiem materiāliem labot?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nezinot visu reālo situāciju, domāju, ka būtu labi sadauzīt šo betona laukumu lielos šķembu gabalos, noblietēt un uz tā veidot betona bruģakmeni. Salikt tādus, kurus ir viegli nomainīt un remontēt.

Būvmateriāli

Ar ko un kā pareizi siltināt koka stāvbūvi?
Labdien! Ar ko un kā pareizi siltināt koka stāvbūvi (koka lauku māja 1958.g.) - ārpusē un iekšpusē?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Siltināt vajag. Vispirms siltina no ārpuses ar akmens vati 100 – 200 mm siltinājuma daudzuma. To apmet un krāso vai veido virsū vēja barjeru, gaisa slāni un apšuj ar kādu no dekoratīvajiem plākšņveida materiāliem. Iekšpusē visas ārsienu iekšējās virsmas siltina ar mīkstajām kokšķiedras plātnēm, kuras var apšūt vai apmest.

Koka paneļu mājas

Vai vajag krāsot pirms 20 gadiem uzliktu cinkotā skārda jumtu?
Labdien! Pirms 20 gadiem uzlikts cinkotā skārda jumts. Vai vajag to krāsot, un ja vajag, tad ar ko?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja jumts ir labā stāvoklī, tas nevajag neko tālāk darīt. Ja sāk parādīties kaut kādi virsmas efekti, tad pienācis laiks notīrīt jumtu. Vajadzētu vispirms apstrādāt ar Vincents Polyline Rust Off un tad nokrāsot.

Krāsas

Kā uzlīmēt tapetes uz kokšķiedru plātnēm?
Labdien! Interesē tapešu līmēšana uz kokšķiedru plātnēm. Ir iekštelpa (neviena siena nav ārsiena), kas no iekšpuses apšūta ar 12 mm kokšķiedru plātnēm. Skrūvju vietas nošpaktelētas, noslīpētas. Ir vēlme uzreiz līmēt virsū tapetes. Ar ko ir jāgruntē vai kā savādāk jāapstrādā šīs plāksnes, lai varētu uzlīmēt tapetes. Telpas izmēri 7,5x3.5 m, augstums 3,2 m, telpa paredzēta kā dzīvojamā istaba.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja dara tā, kā Jūs esat aprakstījis, tad jāliek virsū dziļumgrunts, jāļauj tai nožūt, lai kokšķiedru plātne vismaz zināmu laiku nesūktu iekšā ūdeni. Labāk būtu ne tikai špaktelēt skrūvju vietas, bet mēģināt špaktelēt visu virsmu. Ļoti plānā kārtiņā, bet ar labu špakteli var iegūt normālu, cietu virsmu. To pēc tam var apstrādāt ar tīfgrunti un likt virsū tapetes.

Siltināšana

Kāds būtu labākais, ilglaicīgākais risinājums cinkota skārda jumta atjaunošanai?
Labdien! 5-stāvu mājai Rīgas centrā ir divslīpju cinkota skārda jumts, kurš apmēram pirms 5 gadiem jau ir krāsots, bet tagad krāsa jau nonākusi nost, šur tur izveidojušies rūsas plankumi, šur tur novērotas sūcītes lietus laikā. Cik esmu papētījis, tad viens variants ir apstrādāt rūsas vietas ar "Rust off" un tad krāsot, cits variants ir pārklāt jumtu ar poliuretāna hidroizolācijas materiālu vairākās kārtās. Vēl citi iesaka uzkausēt virsū ruberoīdu. Kāds būtu labākais, ilglaicīgākais (kaut vai dārgāks) risinājums, kā atjaunot šādu cinkota skārda jumtu un maksimāli paildzināt tā mūžu? Cik gadus vajadzētu turēties ieteiktajam risinājumam?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Rust Off un krāsošana ir standarts, to vajadzētu darīt. Vismaz 10 gadus turēs. Poliuretāna hidroizolāciju nekādā gadījumā nevajadzētu veidot, jo var iedzīvoties mitruma ieslēgumos, kas palielinās korozijas iespējas. Rubeoridu var likt, ja atkal izmanto to pašu Rust Off. Nezinu, kā uz cinkota jumta var uzlikt normāli rubeoridu, jo jumtam ir šuves – veidosies gaisa kabatas. Varat palikt pie pirmā varianta un Rust Off vai sameklēt Isotrol grunti. Ja virsmu apstrādā ar šo grunti un pēc tam nokrāso, tad jumts...

Būvķīmija