abc.lv skaitļos

Lietotāji online18
Aktīvie uzņēmumi25222
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Kā labāk siltināt koka stāvbūvi?
Labdien! Vēlos siltināt 1939.gadā celtas mājas otro stāvu – no iekšpuses. Tā ir koka stāvbūve kura ir veidota (no ārpuses): apmetums-koka siets-ruberoīds un 4 cm biezi horizontāli koka dēļi un vertikālas brusas. Kā labāk to darīt? Siltinot ar akmens vati? Vai likt vēja plēvi no iekšpuses un vai koki nebojāsies? Jo ruberoīda dēļ domāju, ka nav vērts likt ekovati, jo tāpat neelpos.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tas ir ļoti vecs ruberoīds un palicis tikai kā vēja barjera. Ja vēlaties siltināt no iekšpuses, vajadzētu aizmirst par jebkurām minerālvatēm, bet likt plēvi, bet ekovati vai mīkstas kokšķiedras plātnes. Ekovati var likt tik biezā kārtā, cik nepieciešams pēc aprēķiniem, un pēc tam noslēgt ar mīkstās kokšķiedras plātni. Vai veidot uzreiz karkasu ar spraugu un piepūst ar ekovati. Nevajadzētu lietot minerālvates, jo tās siltajā pusē prasīs plēves, bet koka mājām tas ne pie kā laba nenoved.

Koka paneļu mājas

Kā lētāk siltināt sienas un kā - griestus?
Labdien! Kā lētāk siltināt sienas (riģipsis-finieris-skaidu plate-finieris-apdares dēlīši) un kā - griestus (betona paneļi un 5 cm izdedžu)?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja siltināt no ārpuses, tad nav nekas labāks par akmens vati. Liek virsū vismaz 20 – 25 cm vates no ārpuses kā minimums, bet no iekšpuses pie riģipša vēl vajadzētu piestiprināt mīksto kokšķiedras plātni 2,5 cm biezumā. Griestu siltināšanai atstāj visu kā ir un liek virsū vēl ruļļveida akmens vati tik, cik vien grib vai ir rūme, piemēram, 25 – 30 cm. Būtu labi, ja rullētu 5 cm biezām ruļļveida vates pakām vienā virzienā, pretēji un atkal maina virzienu. Un tā līdz vēlamajam biezumam.

Siltināšana

Kā būtu pareizi siltināt jumtu?
Labdien! Man ir "Līvānu" tipa māja un es gribu nomainīt jumtu. Jautājums ir par jumta siltināšanu, ka būtu pareizi to siltināt? Cik zinu, zem šīfera ir paneļi, kurus nevar izjaukt, tāpēc nezinu, kā pareizi nosiltināt jumtu.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir tikai jāsiltina, tad tik tālu, cik tiek klāt, atstāj 5 cm brīvu gaisa spraugu un nosedz to ar vēja barjeru. Zem tās var siltināt tik, cik vien maks un telpa atļauj. Tālāk tikai šajā jumta spraugā jādabū iekšā gaiss. To izdara caur jumta kasti, izveidojot izeju uz šo spraugu. Korē, attaisot vaļā tās konstrukciju un uzlīmējot virsū kores elementu ar izbūvētiem plastmasas deflektoriem, izveido gaisam izeju. Starp kori un dzegu veidos cēlējspēku un gaiss plūdīs cauri. Virs siltinājuma noteikti jābūt gaisa...

Siltināšana

Kā šo problēmu varētu novērst, nejaucot nost skursteni un sildmūri?
Labdien! Vecā, neapkurināmā koka mājā pie jumta nomaiņas tika nojaukts nefunkcionējošs skurstenis, gandrīz līdz bēniņu pārsegumam. Istabā ir saglabājies sildmūris, kas savienots ar šo skursteni. Problēma tāda, ka gan sildmūrim, gan skurstenim apakšējā ķieģeļu daļa (apm. 50cm) pastāvīgi ir mitra. Visticamāk, tas ir dēļ augstajiem gruntsūdeņiem. Vēlējos uzzināt, kā šo problēmu varētu novērst, nejaucot nost skursteni un sildmūri? Piemēram, izlaižot skursteni atpakaļ caur jumtu (iemontēt skārda cauruli ar cepuri), un apakšā iemontēt ventilācijas resti? Vai tas kaut ko dos, un varbūt Jūs varētu ieteikt kādu labāku variantu?
Atbild:
Vitolds Untāls
Labdien! Ir tehnoloģijas ar ķīmijas injekcijām mūrī. Varat pajautāt Jurim Biršam (Radio 2, pirmdienās, raidījums "No pamatiem līdz jumtam").

Ventilācija

Kādu vati labāk izvēlēties guļbūves siltināšanai?
Labdien! Gribu nosiltināt guļbūves māju, baļķi ir 18 cm biezi. Gribu siltināt ar cieto akmens vati un likt virsū dekoratīvo apmetumu. Mana doma ir: no sākuma likt latojumu un pie latojuma stiprināt vati. Kādu vati labāk izvēlēties un vai vajag vēl likt plēvi? Ja neder šis variants, tad kāds būtu labāks, bet negribu likt atpakaļ apdares dēļus. Varbūt var likt uz veciem dēļiem virsū akmens vati? Starp dēļiem un baļķiem ir tukša sprauga no 2 - 4 cm. Un kādu biezumu vatei vajag un kādas firmas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vispirms liek latojumu, tad to pilda ar akmens vati, turklāt, ja liek latojumu, tad vates cietībai nav lielas nozīmes un var izmantot lētāko, mīksto plākšņveida vati minimums 10 cm biezumā. To nevajadzētu noklāt ar plēvēm, bet obligāti jānoklāj ar materiālu, kas varētu palikt iekšā latojumā un būtu viegli piesaistīt apmetumu. Tāds materiāls ideālā gadījumā ir plānas, apmēram 2 – 3 cm biezas fibrolīta plāksnes, kuras uzstrādā (pienaglo, pieskrūvē vai pieskavo) pie latām, nosedz pilnībā akmens vati, un uz...

Siltināšana

Ar ko apstrādāt un krāsot koka sētu?
Labdien! Ar ko jūs iesakāt apstrādāt un krāsot koka sētu? Dēļi ir noēvelēti un ko tālāk darīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ēvelētos dēļus nepieciešams ļoti labi antiseptizēt, t.i., piesūcināt ar lādu no antiseptiķiem. Tie veikalos pieejami ļoti daudz, piemēram, Vincents Polyline Eco Classic. Visvienkāršāk būtu lietot karstu lineļļu. Ņem dēļus un katru no visām pusēm apstrādā ar karstu lineļļu, kas uzsildīta līdz 60 – 70 grādiem ūdens vanniņā, jo tā var uzliesmot – jābūt ļoti uzmanīgam. Tad ar īsu saru otu eļļu ierīvē iekšā koksnē, un tā aiziet vairāku cm dziļumā. Tad, kad eļļa paliek uz virspuses, to ar sausu lupatu noslauka....

Krāsas

Kādu apkures sistēmu izvēlēties, lai māja būtu jākurina reizi diennaktī?
Labdien! Māja ir apmēram 130 m2. Vēlos ierīkot centrālo apkuri, kurināmu ar malku. Kādu apkures sistēmu Jūs ieteiktu? Viena no prasībām ir, lai būtu jākurina reizi diennaktī. Izvēle ir starp radiatoru vai gaisa cauruļu apsildi. Ko Jūs ieteiktu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja izvēlas radiatorus, tad ir nepieciešamība pēc karsta ūdens. Lai kurinātu reizi diennaktī vai retāk, nepieciešama telpa, kurā var uzkrāt karsto ūdeni. Tātad būs tilpnes, kur vienreiz nedēļā tiks uzsildīts karsts ūdens un tālāk automātika viņu dos klāt pie atdziestošās sistēmas. Šādā veidā līdz -15 grādiem var nodrošināt kurināšanu vienreiz divreiz nedēļā. Jo vairāk ūdens uzkrājēju, jo retāk būs jākurina. Gaisa cauruļu apsilde šajā gadījumā ir ar zināmiem noteikumiem. Jāizvēlas siltuma sūknis...

Apkure

Kā visefektīvāk siltināt nelielu pirtiņu?
Labdien! Vēlos siltināt guļbaļķu pirti no iekšpuses. Baļķi ir frēzēti 18 cm diametrā. Tā kā pirts ir neliela, vēlētos uzzināt, kā visefektīvāk būtu to siltināt un ar kādiem materiāliem, lai ziemā būtu maksimāli mazi siltuma zudumi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sausās atpūtas telpas no iekšpuses siltina ar 2,5 cm biezām mīkstās kokšķiedras plāksnēm, kuras pie sienas piešuj klāt ar skavotāju. Uzliek virsū stiegrojošu plastmasas vai mīkstu metāla sietiņu un apmet ar dekoratīvo apmetumu. Var arī apšūt ar kādu dekoratīvo plākšņveida materiālu. Grīdām ieteicams būt ar silto pagrīdi vai apsildāmām. Virs griestiem ieteicams vismaz 30 cm beramais siltumizolācijas materiāls ekovates vai akmens vates veidā. Pirts telpa jāatdala no visām norobežojošajām...

Siltināšana

Kāds būtu pareizais risinājums, ja tiek veikts remonts šādās istabās?
Labdien! Māja ir celta no guļbaļķiem un apšūta no ārpuses ar ķieģeļiem. Iekšpusē veco laiku rīģipsis. Kāds būtu pareizais risinājums, ja tiek veikts remonts šādās istabās? Vai būtu vēlams visu veco plēst nost, vai tomēr telpu taisīt par pāris cm mazāku un atstāt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ieteiktu vispirms, ja tas vēl nav izdarīts, aizpildīt gaisa spraugu starp ķieģeļiem un guļbūvi, piemēram, ar ekovati. Mazāk ieteicami būtu putu materiāli, jo tie pasliktinās elpošanas spējas. Tālāk viss atkarīgs no tā, kādā stāvoklī ir rīģipsis. Ja tas atkarājas un ir izdrupis, tad tas ir jāmaina, turklāt rekomendētu pielikt klāt dažus centimetrus. Uz guļbaļķu sienas var pielikt klāt siltumizolācijas materiālu – mīkstas kokšķiedras plāksnes 2,5 cm biezumā. Tālāk vai nu uzstrādā virsū stiegrojošo...

Koka paneļu mājas

Ar ko apstrādāt veco sarkano ķieģeļu sienu, ja vēlas ķieģeļu sienu nišā ierīkot dušu?
Labdien! Ar ko apstrādāt veco sarkano ķieģeļu sienu, ja vēlas ķieģeļu sienu nišā ierīkot dušu? Ķieģeļu sienu vēlamies atstāt redzamu.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jādomā, vai to būtu vērts darīt. Atstājot ķieģeļu sienu atklātu, vienīgais var mainīt sienas toni, bet tas ir par maz. Praktiski sienas dabiskais krāsojums jāpaslēpj zem kādiem lakojumiem, krāsojumiem vai sastāviem, piemēram, šīs virsmas var apstrādāt ar dziļo hidrofobizāciju, bet tas ir ļoti dārgs process, turklāt īsti nevar paredzēt krāsas izmaiņas. Es atstātu ķieģeļu sienu tādu, kāda viņa ir, un dušas kabīni norobežotu ar biezu stiklu. Tad var redzēt cauri, turklāt starp ķieģeļiem un stiklu būs...

Būvmateriāli

Kā pareizi siltināt dzelzsbetona grīdu?
Labdien! Vēlos siltināt dzelzsbetona grīdu. Zem dzelzsbetona paneļiem ir pagrīde, 60 cm. Pamati lentveida. Iecerēts siltināt ar ekstrudēto putu polistirolu, virs tā likt elektrisko silto grīdu un tad laminātu. Kāds būtu pareizais grīdas pīrāgs? Kāds būtu risinājums salaiduma vietās, kur siltinātā grīda pieiet klāt koka apakšējam vainagam un koka sijām?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Betons nekur nedrīkst pieskarties pie koka – šādās vietās betons skaras pie izolācijas materiāla, šajā gadījumā pie putupolistirola. Plāksne, kas būs noklāta uz dzelzsbetona paneļa un virzīsies vertikālā virzienā uz augšu, lai betons vienmēr tiktu atdalīts no koksnes. Es ieteiktu pagrīdi piebērt ar siltumizolācijas materiālu, piemēram, keramzītu, vai piepūst ar ekovati. Vēl to var veidot ventilējamu kā ārsienu, tikai tad siltumizolācijas materiālu, kas ir virs dzelzsbetona paneļiem, vajadzēs...

Siltināšana

Kā pareizi sagatavot koka grīdas virsmu pirms krāsošanas?
Labdien! Kā pareizi sagatavot koka grīdas virsmu pirms krāsošanas?
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Pirms koka grīdas krāsošanas nepieciešams noņemt veco krāsas slāni, to rūpīgi noslīpējot. Pēc tam krāsot koka grīdas noteikti iesakām ar kokam paredzētām krāsām. Specializētajos krāsu un būvmateriālu veikalos izvēle ir ļoti plaša. Krāsas izvēlē svarīgi ir saprast, kāda noslodze būs grīdai, cik intensīvi pa to staigās. Jo intensīvāk tā tiks lietota, jo nepieciešama noturīgāka krāsa....

Krāsas

Vai elektriķis varēs kaut ko darīt lietas labā, nelaužot vaļā rīģipsi un griestu apdari?
Labdien! Virtuvē un pus koridorā pazudusi elektrība, drošinātāji nav pie vainas. Sakiet, vai tad, ja izsaukšu elektriķi, viņš varēs kaut ko darīt lietas labā, nelaužot vaļā rīģipsi un griestu apdari? Dzīvoju īrētā dzīvoklī.
Atbild:
Aleksandrs Suhihs
Labdien! Es ieteiktu noteikti izsaukt elektriķi, kvalificēts meistars noteikti atradīs, kāda varētu būt problēma. Iespējams, ja elektroinstalācija ir veca, ar alumīnija vadiem, kādai grupai ir atslēdzies/sarucis nulles vads....

Elektromontāža

Vai dušas kabīnes mitrums nesabojās blakus esošās koka sienas, griestus un grīdu?
Labdien! Lauku mājā virtuvē vēlos iebūvēt slēgta tipa dušas kabīni. Sakiet, lūdzu, vai mitrums nesabojās blakus esošās koka sienas, griestus un grīdu? Ja tā var notikt, kas būtu jādara?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pareizi būtu veidot atdalošo kārtu. No ārsienas jāatstāj 5 cm nost, un tad veido vieglmetāla vai koka konstrukcijas apšūtu sieniņu, aiz kuras atrodas šī dušas kabīne. Tā iekšpusē ir flīzēta, bet mitrums tik un tā ies pa savienojuma vietām cauri un nokļūs šajā 5 cm platajā spraugā. Tā tiek atdalīta līdz griestiem, tā nav savienota ar pārējo telpas daļu, tātad veido noslēgtu gaisa apjomu, pie kura pieslēdz ventilāciju. Vai nu dabiski caur skursteni un cuku, vai nu uz āru caur mazu ventilatoriņu, kas nostādīts uz...

Būvmateriāli

Kā atjaunot vecas guļbūves laukakmens pamatus?
Labdien! Vēlos atjaunot vecas guļbūves laukakmens pamatus. Plānoju piepacelt māju, izveidot veidņus un pasūtīt gatavo betonu. Jautājums - izvēlēties betonu ar šķembām vai javu? Kādas markas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Java nekad nedos to stiprību un ilgizturību, ko dos betons, tāpēc noteikti iesaku izvēlēties betonu. Visa vecā laukakmens virsma, kura šobrīd ir redzama un kurai apkārt plānots izveidot veidni, būs jāsamitrina, jāuzklāj virsū Vincents Polyline Super kopā ar cementu (attiecībā 1:1) 1,5 – 2,5 mm kārtiņa. Tikai tajā brīdī, neļaujot šai pastai sacietēt, jāsāk betonēt. Ātri ar otām jāapstrādā virsma un no tās vietas, no kuras tika sākts, jāsāk arī betonēt, citādi laukakmeni ar dabīgu betonu kopā nedabūs.

Būvmateriāli

Kādu grīdas segumu ieteicams likt uz siltajām grīdām, ja flīzes nepatīk?
Labdien! Vēlējos pajautāt, kādu grīdas segumu būtu ieteicams likt uz siltajām grīdām, ja flīzes nepatīk?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāsaprot, ka reāli var būt jebkurš grīdas segums. Ja ir temperatūru mazāk izturošs materiāls, piemēram, koka, parketa, lamināta, plastmasas materiāli, tad siltā grīda jebkurā gadījumā tiks noregulēta uz ne lielāku temperatūru kā 25 grādi. Tos tur visi materiāli, tāpēc nav nekādu problēmu. Ja nepatīk flīzes, var likt koka grīdu, bet jāsaprot, ka būs šie 25 grādi. Tas gan ir pilnīgi pietiekami. Paliek tikai viens jautājums. Tajā brīdī, kad pavasarī pārtrauc apkures sezonu, no betona puses grīdā...

Grīdas

Kā pareizi siltināt metāla garāžu?
Labdien! Kā pareizi siltināt metāla garāžu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! No ārpuses var siltināt ar pilnīgi vienalga ko – minerālvati, uzpūstām putām, putu materiāliem utt. No iekšpuses siltina ar koka bāzes produktiem, vislabāk ar mīkstas kokšķiedras plātnēm. Var arī vienkārši ar koku, koka skaidām, bet nekādā gadījumā ar minerālvates izstrādājumiem. No iekšpuses siltināt tikai ar higroskopiskiem materiāliem, t.i., ar materiāliem, kas spēj uzsūkt mitrumu no gaisa un samazināt mitrumu telpā. Telpai jābūt ļoti labi ventilējamai.

Siltināšana

Vai hidroizolācijai nav jābūt platākai, no āra redzamai?
Labdien! Vai koka statņu mājai uz pamatiem bez kāda stiprinājuma tiek nolikts hidroizolācijas, t. i., ruberoīda-piķa-ruberoīda materiāls un tad noguldīti pamata vainaga baļķi? Vai tad sienas vienkārši neaizšļūks nost no pamatiem? Vai hidroizolācijai nebija jābūt platākai, no āra redzamai?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Uz betona virsmas derētu uzliet virsū vēl 2 cm biezā kārtā ļoti treknu javu ar daudz cementa attiecībā 1:1 ar smiltīm. Šī java pati par sevi ir ļoti laba hidroizolācija. Tālāk šai kārtai liek virsū Vincents Polyline Super, sajauktu ar cementu attiecībā 1:2 masas daļās. Ar šādu pastu noklāj virsējo daļu ne biezākā kārtā kā 3 mm. Pēc 24 vai 48 stundām, kad masa ir sacietējusi un polimerizējusies, liek klāt šo bitumena, ruberoīda slāni, bituma, ruberoīda slāni. Tad ir izveidota pareiza, ilgi izturīga...

Hidroizolācija

Vai vecā mājā iespējams izveidot hidroizolāciju ar nelieliem kapitālieguldījumiem?
Labdien! Māja celta pēc pirmā pasaules kara. Materiāls - kaļķu betons. Arī pamati no tā paša materiāla, hidroizolācijas nav. Vai iespējams ar nelieliem kapitālieguldījumiem izveidot hidroizolāciju, jo ir doma veidot siltinājumu no ārpuses, bet sienas ir mitras?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Noteikti jāveido mākslīgā hidroizolācija. Ar injekciju metodēm visā mājas perimetrā no ārpuses, sevis izvēlētā cokola augstumā ik pa 15 cm veido urbumus 8 – 12 mm biezumā, 2/3 no pamatsienas biezuma, slīpums apmēram 30 grādi uz leju. Urbumus caur piltuvīti un gumijas šļūteni piepilda ar Vincents Polyline Hidrofobs. Momentā taisa ciet, lai viela neizgarotu. Pēc trīs četriem mēnešiem būs izveidota kārta 10 cm biezumā, kas būs šī mākslīgā hidroizolācija.

Hidroizolācija

Ar ko to labāk nosiltināt lauku māju no ārpuses?
Labdien! Lauku māja, vienā pusē pamata siena ir koks, otrajā – gāzbetons. Visa māja apmūrēta ar padomju laika baltajiem ķieģeļiem. Nesen tika ievilkta apkure, pašreiz ir vēlme siltināt māju no ārpuses. Ar ko to labāk darīt – ar ekovati vai putuplastu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Priekšroka noteikti jādod ekovatei kā dabīgam materiālam, kurš spēj normāli uzņemt mitruma daudzumu, paturēt tik ilgi, kamēr var izžūt. Tas nozīmē, ka visi mitruma procesi mierīgi ies caur šo materiālu. Ja lieto putu materiālu, tas no iekšpuses strauji neuzņems mitrumu, kas nozīmē, ka kontaktvietā mitrums uzkrāsies, veidosies papildus sienas samitrinājums, turklāt putu materiāls pēc gadiem zaudē savas siltumizolācijas īpašības. Pirms no ārpuses veic siltināšanu, jāpārliecinās, ka gaisa sprauga...

Siltināšana

Kādi ir soļi un juridiskie procesi, lai vispār uzsāktu dzīvokļa pārplānošanu?
Labdien! Kādi, lūdzu, ir soļi un juridiskie procesi, lai vispār uzsāktu dzīvokļa pārplānošanu? Tiktu jauktas nost nenesošās sienas un celtas vietā jaunas, daļēji jauktas arī nesošās.
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvprojektu vadītājs
Labdien! Saskaņā ar Jūsu ieceri veikt dzīvokļa pārplānošanu, par cik skar nesošās konstrukcijas, Jums nepieciešams pasūtīt un izstrādāt būvprojektu, atbilstoši MK not. Nr.500 Vispārīgie būvnoteikumi un MK not. Nr.529 Ēku būvnoteikumi prasībām.

Arhitektūra

Kā apstrādāt griestus kurtuvei?
Labdien! Kā apstrādāt griestus kurtuvei? Griesti ir no betona paneļiem, kas ir piķoti. Mēģinājām piķi notīrīt, bet tas neizdodas.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nopērciet Vincents Polyline līmi Super. Smidziniet to virsū uz griestu bituma saturošo pamatni un vienlaicīgi, pēc dažu minūšu pārtraukuma, kad šī līme jau sāk kļūt biezāka, līmējiet klāt plānu plastmasas sieniņu. Pēc tam vēl atsevišķi mehāniski piestipriniet, piemēram, ar skavām, skrūvēm utt. Tālāk tīkliņu var apmest, uzpūst virsū biezākā kārtā špakteles kārtu vai apmetumu.

Būvķīmija

Ar ko varētu notīrīt apkvēpušus dekoratīvos ķieģeļus?
Labdien! Kamīna kurtuves priekša un mala ir apšūta ar sarkanajiem dekoratīvajiem ķieģeļiem (nolakoti). Laika gaitā ķieģeļi kļuvuši melni, netīri. 1) Ar ko varētu tos notīrīt? 2) Ar ko pēc notīrīšanas vajadzētu apstrādāt, lai pasargātu no netīrumiem un apkvēpšanas? Dekoratīvie ķieģeļi ir poraini un ar parastajiem mazgājamajiem līdzekļiem iztīrīt nav izdevies.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jebkuru nokvēpušu priekšmetu ir ļoti grūti notīrīt. Var mēģināt ar sārmainu ziepjūdeni, bet, ja neizdodas, tad jātīra mehāniski. Ja ir nepieciešamība saglabāt formu, tad ir jāmaina pats ķieģelis. Ja var iztikt ar noapaļotām virsmām, tad ķieģeli var slīpēt un lakot pa jaunu, tomēr jāatceras, ka pēc tam katru mēnesi ķieģelis būs jāapstrādā ar hidrofobizējošu līdzekli, kas atgrūž netīrumus. Tas nozīmē, ka pēc kurtuves lietošanas, kad viss atdzisis, visu ar mitru sūkli var dabūt nost.

Būvmateriāli

Kurš variants būtu pareizāks, sienas pīrāgā iekļaujot celtniecības kartonu?
Labdien! Būvēju koka karkasa māju. Cik sapratu no būvnormatīviem, tad materiāliem no mājas iekšpuses jābūt ar vairākas reizes lielāku tvaika pretestību nekā ārējai kārtai. Plānoju to panākt pīrāgā iekļaujot celtniecības kartonu, tikai nevaru izdomāt, kur to būtu pareizāk likt. Divi varianti (skats no iekšas). 1) Reģipsis, 10 mm sprauga, 25 mm mīkstā kokšķiedru plāksne, kartons, ekovate 200 mm, 25 mm mīkstā kokšķiedru plāksne, apmetums. 2) Reģipsis, 10 mm sprauga, kartons, 25 mm mīkstā kokšķiedru plāksne, ekovate 200 mm, 25 mm mīkstā kokšķiedru plāksne. Kurš variants būtu pareizāks?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Viss ir pilnīgi pareizi, tikai jāsaprot, ka nevajadzētu vispārināt. Būvējot koka karkasa māju, materiāliem no mājas iekšpuses absolūti nav jābūt ar vairākas reizes lielāku tvaika pretestību – tas ir nepieciešams siltinājuma kārtai. Vienmēr labāk būs tad, ja liks visblāvāko kartonu pēc iespējas tālāk uz iekšpusi. Ideālā gadījumā ir telpa un aiz tās uzreiz sākas kartons – tapete uzlīmēta uz kartona, tālāk ir ekovate un viss pārējais. Avi varianti ir lietojami, bet otrajā variantā kartons būs tuvāk...

Siltināšana