abc.lv skaitļos

Lietotāji online53
Aktīvie uzņēmumi25222
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Ko darīt, ja mājai ir zema siltuma noturība?
Labdien! No iekšpuses siltināta 2 stāvu stāvbūve. Siltuma noturība zema. Ko darīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! No ārpuses jāsiltina ar akmens vati, kas jāuzklāj uz ārējās virsmas. Pēc tam var apmest vai apšūt ar kādu no plākšņveida materiāliem, pa visu atstājot gaisa spraugu. Iekšpusē liek mīkstās kokšķiedras plāksnes. Ieteicamas plāksnes ar blīvumu vismaz 240kg/m3.

Siltumizolācija

Kā būtu pareizi paaugstināt sienas, kā nosiltināt sienas un pārsegumu?
Labdien! Zem simtgadīgas ēkas daļas ir pagrabs, kas būvēts no laukakmeņiem un koka pārseguma. Paredzēts ēku nojaukt, bet pagrabam uzlikt dobumotos dzelzsbetona paneļus un divslīpju jumtu. Vajadzētu pagraba sienas arī nedaudz paaugstināt, jo griestu augstums ir nepilni 2 m un reizēm pavasaros uz grīdas parādās ūdens. Kā būtu pareizi paaugstināt sienas, kā nosiltināt sienas un pārsegumu? Varbūt varat ieteikt kādu grāmatu par pagrabu būvi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Noņem visu koka pārsegumu, veido veidņus uz jau esošiem pamatiem, liek horizontālo hidroizolāciju, ceļ pamatus uz augšu un tad veidojas kaut kāds dzegas augstums. Uz tā tad var tālāk veidot dobtos dzelzsbetona pārsegumus. Var likt arī gatavus dzelzsbetona pamata bloku izstrādājumus vai sīkblokus.

Siltināšana

Ar ko noklāt betona zivju audzēšanas baseina sienas?
Labdien! Nodarbojamies ar zivju audzēšanas fermu projektēšanu un būvniecību. Kādam mūsu klientam ir padomju laika zivju audzēšanas baseini, kuri samērā labi saglabājušies, bet šodienas prasībām betonu nepieciešams noklāt ar zivīm nekaitīgu klājumu. Domāju, ka tas varētu būt šķidrais stikls. Bet pirms izklāšanas ar stiklu mums virsma jānokrāso gaiši pelēkā krāsā. Kādu krāsu vajadzētu izmantot, lai labi turas pie betona un tāpat arī, lai šķidrais stikls labi turētos uz virsmu. Kuru šķidro stiklu būtu jāizmanto un cik kārtas jāuzklāj, un kāds būs patēriņš uz m2?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Hidroizolācijas kārtas būtu izdevīgāk taisīt no, piemēram, Vincents Polyline "Super". Tā ir universāla iekšdarbu un āra darbu līme – sintētiska lateksa emulsija. To sajauc 1:2 ar cementu. Nav jāliek nekas cits, tikai jāsauc pareizi proporcijas. Tad iegūst zilganzaļu pastveida konsistences masu, kuru uzklāj uz iepriekš attīrītām un samitrinātām betona sienām. Uzklāj ļoti plānā kārtiņā – 2,5 – 2mm. Ja būs biezāka kārta, tad materiāls var uzreiz sākt plaisāt. Apmēram 30 minūtes kārtu aizsargā no lietus,...

Būvķīmija

Ko likt starp grīdu un laminātu?
Labdien! 70-tajos gados būvēta lauku māja, istabās grīdas dēļi ir labi saglabājušies. Vēlos siltināt grīdu. Vai būs pareizi virsū klāt laminātu un ko likt starp grīdu un laminātu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir labi saglabājušies grīdas dēļi, tas nozīmē, ka ir laba pagrīde, tā ir elpojoša. Saglabājiet šo elpojošo pagrīdi (esiet uzmanīga ar grīdlīstēm) un varat droši klāt uz dēļiem virsū 2,5cm biezas mīkstās kokšķiedras plāksnes vienā, divās, trijās kārtās – cik nu var atļauties. Un tad uzreiz liek virsū laminātu.

Siltināšana

Vai ārsienu siltināšana palīdzēs šajā situācijā?
Labdien! Vēlamies siltināt 90 gadus vecu māju no ārpuses. Māja celta kā monolīts no kaļķbetona. Sienu biezums aptuveni 60 cm. Mājā paaugstināts mitrums. Mājā krāsns apkure, kas ziemā nespēj to uzturēt siltu. Sienas ziemā aukstas, mitras, vietām novērojams pelējums. Vai ārsienu siltināšana palīdzēs dotajā situācijā un kādi būtu pareizākie risinājumi? Ir iecerēts siltināt no ārpuses ar fasādes vati 150 mm. Vai tas dos nepieciešamo efektu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Baidos, ka nedos nepieciešamo efektu. Lai kaļķbetonam pietiktu, vajadzētu būs vismaz metram. Ārsienas var siltināt, bet tad ieteicams sākt kurināt jau augusta, septembra beigās, lai iesildītu šo sienu. Tikai tad var saglabāt šo efektu. Izdevīgāk ir pie šīs sienas iekšpusē likt mīksto kokšķiedras plāksni, veidot siltinājuma kārtu 15 – 20cm uz iekšu, tad atkal mīksto kokšķiedras plāksni un tad apdares materiālu. Ja būs pietiekams siltinājums vai silta siena, tad mitrums un pelējums neveidosies.

Siltināšana

Kāds ir pareizs starpstāva pārseguma siltināšanas pīrāgs, ja izmantošu ekovates pildījumu uz melnajiem griestiem?
Labdien! Vēlos uzzināt – kāds ir pareizs starpstāva pārseguma siltināšanas pīrāgs, ja izmantošu ekovates pildījumu uz melnajiem griestiem? Mansarda stāvs būs apdzīvots, mansarda jumta daļu arī siltinās ar ekovati 250 mm slīpā daļa, 300 mm horizontālā griestu daļa. Vai starp reģipsi ir jāliek armētais papīrs vai preskartons? Būs atstarpe starp reģipsi un papīru 50 mm, tas vadiem utt.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var likt armēto papīru, ja tas ir elpojošs. Ja izmanto ekovates pildījumu uz melnajiem griestiem, tad starpstāvu pārsegums vairāk arī nav vajadzīgs. Vajag tikai ekovates slāni, kura biezumu noteiks akustiskās īpašības, kuras grib saglabāt. Šeit nekāda īpaša siltuma noturēšana nav vajadzīga, ja, protams, cilvēks dzīvo apakšā un augšā. Ja negribētu atdod siltumu, tad virs ekovates būtu jāliek virsū vēl plēve. Tālāk, neatkarīgi no tā, vai liek vai neliek plēvi uz ekovates, atstāj brīvus 2cm gaisa starpai...

Siltināšana

Kas varētu kalpot par pamatu flīzēm?
Labdien! Mājai ar koka sijām 2.stāvā dušas telpa. Uz koka sijām liku ūdensizturīgo finieri ar hidroizolāciju, tad flīzes. Pēc 15 gadiem flīzes atleca un finieris ir pārvērties kūdras putrā. Kas par plāksni varētu kalpot par pamatu flīzēm? Biezu betona lējumu nevaru atļauties, jo līmeņu starpība ar esošajām grīdām. Negribu izmantot dušas paliktni, bet vienkārši flīzes, lai nav jākāpj iekšā un ārā?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāatbrīvo pārsegums, lai paliek pāri tikai sijas. Tad klāj virsū metāla profilu, t.s. bezdelīgastes jeb Levis tipa profilu, kas ir 18mm augsts. To ieklāj uz koka sijām. Metāls ir pietiekami biezs, lai kalpotu kā pirmā hidroizolācija. Tālāk uz tā virsū var ieklāt 20mm betona. Tajā var izveidot silto grīdu. Kad ir iegūta šī 38mm plāksne, kas vienmērīgi sadala slodzi pa dušas kabīnes vietu, drošības pēc var likt virsū vēl vienu vidējas klases hidroizolāciju un tad flīzes.

Būvmateriāli

Kā aizdarīt spraugas starp guļbaļķu pirts baļķiem?
Labdien! Guļbaļķu pirts 10 gadu laikā ir nedaudz nosēdusies, līdz ar to ir nedaudz palielinājušās spraugas starp baļķiem. Kādā veidā šīs spraugas vislabāk aizdarīt – izmantojot kādu hermētiķi, linu, kaņepju vai džutas lentas, vai varbūt ir vēl kāds risinājums ?
Atbild:
Arnis Kļaviņš
Sveiki! Labākais variants būtu linu lenta, bet, ja tomēr vēl pūš cauri, tad pa virsu vēl speciālo hermētiķi - guļbūvēm, piemēram, https://www.ss.lv/msg/lv/construction/civil-work/civil-work/frames/bkflic.html

Siltumizolācija

Ar kādu krāsu var krāsot koka grīdu?
Labdien! Ar kādu krāsu var krāsot koka grīdu?
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Krāsot koka grīdas noteikti iesakām ar kokam paredzētām krāsām. Specializētajos krāsu un būvmateriālu veikalos izvēle ir ļoti plaša. Plānojot koka grīdu krāsošanu, vispirms nepieciešams noņemt veco krāsas slāni, to rūpīgi noslīpējot. Krāsas izvēlē svarīgi ir saprast, kāda noslodze būs grīdai, cik intensīvi pa to staigās. Jo intensīvāk tā tiks lietota, jo nepieciešama noturīgāka krāsa....

Krāsas

Vai šādai konstrukcijai vajadzīgas plēves?
Labdien! Sienas panelis, Isoplaat siltinājuma plātne 12 mm, 150 akmens vates siltinājums, 12 mm Isoplaat pretvēja plāksne, 40 mm latojums un dēļu apšuvums. Vai vajadzīgas plēves?
Atbild:
Armands Loļa, SIA KALO BŪVE valdes loceklis
Labdien! Spriežot pēc apraksta, Jūsu gadījumā ir runa par ventilājamu fasādi, šajā gadījumā noteikti nepieciešama tvaika barjera no ēkas siltās puses. Risinājums redzams šeit file:///D:/Users/User/Downloads/Insulation_Solutions_LV_2014.pdf, tikai Paroc WAS 35 vietā jūsu gadījumā ir Isoplate....

Koka paneļu mājas, koka karkasa mājas, guļbūves

Vai varat ieteikt alternatīvu, lai man nebūtu pašrocīgi jābūvē terases pamati?
Labdien! Plānoju būvēt terasi. Vai varat ieteikt alternatīvu, lai man nebūtu pašrocīgi jābūvē arī tās pamati? Esmu redzējis, ka terasi var uzlikt uz tāda kā speciāla balsta. Vai tas patiešām strādā? Vai tāds balsts nevar iegrimt zemē? Ja var, kas jādara, lai to novērstu? Paldies!
Atbild:
Sandis Simsons, PATA KOKMATERIĀLI Dreiliņu veikala vadītājs
Labdien! Terases pamatnei ir daudz un dažādi risinājumi. Lai izvēlētākos atbilstošāko, jāizvērtē konkrētā vieta, kur terase plānota. Kāds ir vietas segums? Kāda būs terases platība? Diemžēl no jautājumā ietvertās informācijas nav iespējams izvērtēt gadījumu un sniegt ieteikumu. Ar prieku konsultēsim Jūs klātienē vai telefoniski, ja zvanīsiet pa tālruni +371 25622002.
Atbild:
Vitālijs Poltavecs, direktors
Labdien! Es tā saprotu, Jūs runājat par regulējamiem plastikāta balstiem. Principā viņi ir domāti stabilai virsmai (piemēram, betonēta grīda, balkons, jumts). Ja apakšā Jums ir zeme, atkarībā no tā, cik vajag pacelt terasi, ir dažādi varianti. Betona bloki + lāgas vai koka brusas, karkasi no brusām, skrūvpāļi + lāgas. Mēs pievadam lāgas un terases no koksnes polimēra kompozīta, kā arī regulējamus balstus un skrūvpāļus. Ar cieņu, Vitālijs Poltavecs Direktors SIA "AT GRUPA" InoWood...

Būvmateriāli

Vai varat ieteikt materiālu mājas fasādes apšūšanai?
Labdien! Vēlos apšūt mājas fasādi. Māja ir būvēta no baltiem ķieģeļiem. Vai varat ieteikt materiālu, kas ilgāk turētos? Šoreiz cena nav svarīga, galvenais ir kvalitāte. Paldies!
Atbild:
Rolands Naglis, SIA Krimelte Latvia projektu vadītājs
Labdien ! Labākais risinājums Jūsu situācijai būtu veidot ventilējamās fasādes principu. Tas ir veidot apakškonstrukciju no koka latojuma vai metāla konstrukcijas. Pēc nepieciešamības veikt ēkas siltināšanu, ja tas ir nepieciešams. Gala fasādes apdari veikt ar lokšņu materiālu, kas paredzēti fasādes darbiem. Labs risinājums būtu Tempsi lokšņu apdares materiāli, jo tiem ir 15 gadu garantiju no rūpnīcas. Materiāls ir nedegošs A2 klasē un tam ir izturība pret pelējumu un sēnīšū veidošanos Vairāk...
Atbild:
Vitālijs Poltacecs, direktors
Labdien! Tagad ir daudz interesantu materiālu fasādes apšuvei. Atkarībā no tā, kā Jūs gribat, lai Jūsu fasāde izskatītos, ir tādi varianti kā InoWood fasādes no koksnes kompozīta (izskatās kā koksnes fasāde), Solid Brick vai Solid Stone (plastikāta fasāde, kas izskatās kā dabīgais ķieģelis vai akmens) utt. Visi tādi varianti ir smuki, ar augstu kvalitāti un ar ilgām garantijām. Apakšā ir ražotāju mājaslapas: http://www.inowood.eu/index.php?klb=lv http://www.profile.vox.pl/lv/ Mēs pārdodam...

Apdare

Kā pareizi kopt kompozītmateriāla terases dēļus?
Labdien! Kā pareizi kopt kompozītmateriāla terases dēļus? Vai pirms jaunās sezonas tos nepieciešams kaut kā īpaši apstrādāt kā tas tiek darīts ar īstu koku?
Atbild:
Vitālijs Poltacecs, direktors
Labdien! Ja kompozītmateriāls ir kvalitatīvs, tad viņš nekādu apkopšanu neprasa. Tikai tīrīt ar Karcher un viss. Ar cieņu, Vitālijs Poltavecs Direktors SIA "AT GRUPA" InoWood Latvija Maskavas iela 322d, Rīga, LV-1063 Tālr.: +371 67456250 Mob.: +371 28376001 www.inowood.eu...

Būvmateriāli

Kas jāliek zem PVC apdares dēlīšiem, lai būtu arī siltināta siena?
Labdien! Manai ķieģeļu mājai ir 36 gadi. Gribu atjaunot ar PVC apdares dēlīšiem. Kas zem tiem jāliek, lai būtu arī siltināta siena?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ar apdares dēlīšiem siltinājums neveidosies, tie ir tikai dekoratīvi. Vispirms jāuztaisa neliels ķieģeļu sienas remonts, t.i., jāaiztaisa plaisas. Pēc tam liek vertikālas latas ik pa 60 centimetriem, un starpas pilda ar akmens vati 10 – 20 cm biezumā. Vēlāk visu noklāj ar difūzijas plēvi, izveido divu trīs centimetru gaisa spraugu un tad liek apšuves materiālu. Apdares dēlīši arī tiek stiprināti pie vertikālajām latām.

Siltināšana

Vai manteļa skursteņa telpā drīkst ievietot malkas centrālās apkures katlu?
Labdien! Mums ir 1935.gadā celta māja, tajā ir skurstenis ar gaļas žāvētavu - kurina ugunskuru un dūmi pa skursteni iet ārā. Vai šajā skursteņa telpā šodien drīkst ievietot malkas centrālās apkures katlu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Es diemžēl nepārvaldu ugunsdrošības noteikumus. Telpu ziņā šādi noteikti var darīt, bet, vai pie šīs konstrukcijas to drīkst darīt, atbildēt varēs tikai ugunsdrošības speciālists.

Būvkonstrukciju projektēšana

Ko darīt ar otrā stāva grīdu, lai aukstums nenāktu uz pirmo stāvu?
Labdien! Iegādājos divstāvu māju. Pašreiz ir izremontēts mājas pirmais stāvs, ievilkta apkure tikai pirmajā stāvā. Gribam dzīvot pirmajā stāvā, pēc gada mainīt jumtu. Pašreiz ir šīfera jumts, tas netek, bet caur vējkasti svilpo vējš. Vecais nav arī siltināts, tikai pape un šīferis, cik nu varējām salabojām caurumus. Otrais stāvs nav apkurināms. Gribam noņemt trepes uz otro stāvu, lai varētu aiztaisīt visus caurumus un varētu dzīvot vismaz gadu pirmajā stāvā. Pirmajā stāvā esam izlikuši visur rīģipšus, ārsienas no iekšpuses nosiltinājuši. Jautājums, ko darīt ar otrā stāvā grīdu, lai aukstums nenāktu uz pirmo stāvu? Izņēmām visus izdedžus, ir pliki dēļi un nolīmeņotas sijas. Doma ir izlikt otrā stāvā uz grīdas vati, bet, ko būtu vislabāk likt virs vates? Kad remontēsim otro stāvu, noteikti liksim OSB, bet, vai mums tas gada laikā neuzpūtīsies, jo otrais stāvs nav apkurināts, iespējams, mitrs? Pašreiz vajag otrā stāva grīdu sagatavot tā, lai no augšas nenāk mitrums un aukstums, kā rezultātā nesabojā pirmā stāva griestus. Nepieciešams pagaidu variants.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ruļļveida akmens vati 2.stāvā liek visur virsū – jo vairāk, jo labāk, derēs pat 50 centimetri. Nekas virsū nav jāliek. Pēc tam vati varēs izmantot bēniņu un otrā stāva pārsegumam. Ja ir doma vēlāk likt OSB plāksnes, tad starp tām un vati jāatstāj vismaz divu trīs centimetru sprauga, pa kuru varēs notikt gaisa apmaiņa.

Siltināšana

Vai sendvičpaneļu atgriezumus var izmantot kā siltinājumu zem betona grīdām?
Labdien! Vai var sendvičpaneļu atgriezumus, ar metālu no abām pusēm, izmantot kā siltinājumu zem betona grīdām?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja apakšā ir grunts un šķembu uzbērums, tad uzreiz, bez plēves var likt virsū šos sendvičpaneļu atgriezumus, kuru nosedz ar plēvi. Šādā gadījumā šos paneļus var likt, bet, virs paneļu atgriezumiem pielietot plēvi ir bīstami, jo to var sagraizīt. Labāk likt polimēra materiālu – membrānu -, kuru savienojuma vietās var salīmēt kopā.

Būvmateriāli

Vai ģipša apmetums ir piemērots kokšķiedras plākšņu apmešanai?
Labdien! Mansarda jumta slīpā plakne un griesti no iekšpuses ir izveidoti no 50mm biezām kokšķiedras plāksnēm (virs tām iepūsta ekovate). Vai ģipša apmetums, piem., "Rotband" vai MP-75, ir piemērots šo kokšķiedras plākšņu apmešanai? Ja nē, tad kāds būtu ieteicamākais apmetuma veids šajā gadījumā, lai saglabātu visas labās kokšķiedru plākšņu īpašības, t.i. "elpošanu"? Kas jāievēro, izveidojot apmetumu uz šāda materiāla?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Praktiski var izmantot arī nosauktos ģipša apmetumus, bet es ieteiktu apmetumu, kas vairāk satur kaļķi, jo tas ir viselpojošākais no visiem apmetuma materiāliem.

Apdare

Vai siltajām grīdām ir lietderīgi izmantot dabīgā koka parketa dēļus?
Labdien! Vai siltajām grīdām ir lietderīgi izmantot dabīgā koka parketa dēļus? Ražotājs saka, ka viņu koka divu slāņu dēļiem siltums iet cauri, bet mani māc šaubas. Ko darīt, ja nepatīk flīzes? Vai tomēr labāk būtu izvēlēties radiatorus? Plānota granulu katla apkure.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja izmanto flīzes, tad nav gandrīz nekādu ierobežojumu un apsildei var izmantot karstāku ūdeni. Zem koka un parketa dēlīšiem tiks uzturēta apmēram 25 grādu temperatūra. Ja tā būs karstāka, tad sabojās parketu. Protams, ir nedaudz lielāka pretestība, tāpēc viss būs atkarīgs no laika. Šāda grīda ilgāk uzsils, bet ilgākā laikā arī atdzisīs. Ja grīdas betona kārta ir biezāka, tad var nodrošināt vienmērīgāku grīdas temperatūru.

Koka grīdas

Kā veikt skaņas izolāciju dzīvoklī?
Labdien! Ir vēlme veikt skaņas izolāciju dzīvoklī. Dzīvoklis ir lietuviešu projekta mājā - piektais stāvs piecstāvu dzelzsbetona ēkā. Mērķis, lai klusumā nebūtu jāklausās kaimiņu sarunas, kā arī vēlos vakaros varētu skaļi klausīties mūziku, pārāk netraucējot blakus iemītniekiem. Vēlams mazināt arī soļu izraisīto troksni apakšējam stāvam.
Sienām varētu izmantot 5cm akmens vati, ko apšūt ar dubultu rīģipša kārtu.
Grīdai - atstāt esošo dēļu grīdu un preskartonu, virsū liekot kādu skaņas izolācijas līdzekli (piemēram, Rockwool Steprock vati vai kādu apakšklāju (korķis vai Damtec)). Virskārtu plānots veidot no lamināta. Griestiem skaņas izolācija nešķiet lietderīga, jo augšā ir tikai bēniņi. Ko varat ieteikt, lai sasniegtu labāku rezultātu?
Kā varētu izolēt troksni no sienām, kuras problemātiski pārklāt ar rīģipsi (siena ar nišu pie pašas durvju stenderes). Vai aplīmēšana ar korķi šādās vietās varētu dot kādu rezultātu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jūsu iecerētie pasākumi nedos neko jūtamu. Es ieteiktu vērsties pēc konsultācijas pie akustiķa. Ļoti labi būtu iepazīties ar tādu skaņas izolācijas materiālu kā Isolgomma. Korķis pieder pie skaņas absorbēšanas, ne izolācijas materiāliem, jo arī tam skaņa ies cauri.

Būvmateriāli

Vai šāds "pīrāgs" būtu pareizs?
Labdien! Ir sākta mansarda izbūve. Pīrāgs no ārpuses - bituma šindeļi, OSB, dubultais latojums, difūzijas plēve, 300 mm minerālvate, tvaika plēves vietā "elt-kraft" četrslāņu armēts būvkartons. Tālāk uz iekšpusi doma ir likt rīģipša profilus, starp kuriem būtu kaņepju vate 40 mm, tad 12 mm mīksto kokšķiedru plātni, uz kuras cieši klāt rīģipsi. Vai tā būtu pareizi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Man jāsaka Jums atzinība – pie labākās gribas nevaru atrast neko nepareizu. Vienīgais ieteikums – mīkstajai kokšķiedras plātnei pašās beigās klāt virsū riģipsi nav nekādas praktiskas vajadzības, jo parasti iztiek ar to, ko dod jau pati kokšķiedras plātne. To var līdzināt, špaktelēt, apmest, uz tās var līmēt. Ja šuj kaut ko virsū, tad rīģipsis ir sliktākais, jo abi materiāli kausies ūdens dēļ, rīģipsis ļoti grūti atdos mitrumu atpakaļ kokšķiedras plātnei. Veļ gribu atgādināt – gaisam noteikti jāorganizē...

Siltināšana

Vai tik bieziem pamatiem pietiek tikai ar ģeomembrānu?
Labdien! Kā pareizāk darīt? Ir lentveida pamati 40 cm biezumā un 80 cm dziļumā. Ir doma pie pamata pielīmēt putuplastu zilo un tad ģeomembrānu. Varbūt, ja tik biezi pamati, pietiek tikai ar ģeomembrānu? Kāds ir nepieciešamais biezums no ģeomembrānas līdz šķembu kārtai un vai šķembas vajag blietēt?
Kā pie pamatiem nostiprināt ģeomembrānu un kā nevajadzētu stiprināt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir ļoti biezi pamati, tad pietiek tikai ar ģeomembrānu. Tā iet no šķembu pamatnes uz augšu līdz pašam grunts līmenim. Attālums, cik dziļi ģeomembrāna jāpaslēpj zem zemes, atkarīgs no tā, vai mājai ir pagrabs. Ja ir, tad tie varētu būt 10 – 20 cm zem grunts un ne vairāk. Ja pagraba nav, tad varētu būt kādi 30 – 40 cm un pārējais paliek brīvs. Betona siena ir brīva un nekādā gadījumā nav klāta ar hidroizolāciju. Vienkārši ģeomembrāna iet pa pliku betonu uz augšu. Parasti ģeomembrānu stiprina tikai grunts līmenī,...

Būvmateriāli

Vai ir iespējams tikt vaļā no dzelzceļa gulšņu smakas?
Labdien! Māja uzcelta no dzelzceļa gulšņiem, no ārpuses apšūta ar ķieģeļiem, no iekšpuses ar finieri. Karstā laikā ir jūtama gulšņu/piķa smaka. Vai ir iespējams no smakas tikt vaļā vai vismaz izolēt to ? Un ja var, tad kā?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Dzelzceļa gulšņi ir pamatīgi piesūcināti ar bitumenu un dažāda tipa sāļiem. Tā kā iekšpuse ir apstrādāta ar finieri, to var nokrāsot ar eļļas krāsu necaurlaidīgā kārtā. Ja ir iespēja noņemt finieri nost un atsegt gulšņu sienu, tad to vajadzētu apsmidzināt ar PVA līmi un veidot kārtiņu, kura nosedz un neļauj izdalīties smakai. Pēc tam var likt virsū vates kārtu, saplāksni un tad to nokrāsot ar ūdens necaurlaidīgu krāsu.

Būvķīmija