abc.lv skaitļos

Lietotāji online16
Aktīvie uzņēmumi25216
Nozares raksti1277
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Vai grīdas lāgām un jumta konstrukcijām var izmantot biezo, mitrumizturīgo finieri?
Labdien!

Vai grīdas lāgām, terases lāgām, jumta konstrukcijām koka brusiņu, dēļu vietā var izmantot biezo (30mm un biezāku vai kopā saskrūtvētas strēmeles), mitrumizturīgo finieri?

Vai grīdas konstrukcijās, lāgās tas nečīkst? Vai tas būtu labāks par koka dēļiem, brusiņām un kalpotu ilgāk?
Atbild:
Aigars Brinfelds, PATA KOKMATERIĀLI Tirdzniecības projektu vadītājs
Labdien! Lāgām iesakām izmantot pēc stiprības šķirotus (ēvelētus vai zāģmateriālu) C24 kokmateriālus, kurus iespējams apstrādāt ar koksnes aizsardzības līdzekli (noimprignēt), kas paildzinās kalpošanas laiku. Izmantojot kokmateriālu pazūd risks, ka grīda varētu sākt čīkstēt....

Būvkonstrukciju projektēšana

Ko darīt, ja guļbūves stūros saplīsuši ķieģeļi?
Labdien!

Guļbūve ir aplikta ar ķieģeļiem. Ķieģeļi stūros saplīsa. Ko mums darīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ķieģeļiem jāpastiprina stūra pamati, jāatjauno stūrus un starpa starp ķieģeli un koka guļbūvi ir jāpiepūš ar ekovati vai kādu siltumizolācijas materiālu, piemēram, RigiPerl 035 vai HK 35....

Būvmateriāli

Ar ko aizpildīt spraugu starp koka sienu un ģipškartona loksnēm?
Labdien!

Ierīkoju mājās centrālo apkuri un nomainīju elektroinstalāciju. Lai visu to noslēptu, esmu izveidojis metāla karkasu un nošūšu sienas ar reģipsi. Negribētos atstāt tukšu spraugu (5-10 cm ) starp esošo apmesto koka sienu un ģipškartona apdares loksnēm.

Mulsinoši ir tas, kā dalās viedokļi par risinājumiem, pat grāmatās!
Ko Jūs ieteiktu? Vai tiešām minerālvate ir tik slikti?
(Ārsienas ar laiku ir doma nosiltināt, bet šobrīd tās ir vienkārši apšūtas ar plastmasas dēlīšiem.)
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Spraugu var pildīt ar minerālvati, taču vietā, kur sākas minerālvate un sākas rīģipsis, ir jābūt tvaika izolācijai. To var pildīt arī ar ekovati, kas uzsūc šķidrumu, to izvadot ārā no spraugas....

Siltināšana

Kas jādara, lai gruntsūdens nesūktos cauri pamatiem?
Labdien!

Jaunu ēku būvējot, ja zem garāžas būvē pagraba telpu, kur grīdas līmenis praktiski sakrīt ar gruntsūdens līmeni, kādi pasākumi jāveic, lai gadījumā, ja paaugstinās gruntsūdens līmenis, ūdens nesūktos gan cauri pamatiem (kas ir pagraba sienas), gan no grīdas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pirmkārt, pagrabu līdz pusei var veidot kā metālisku kesonu. Tajā jāiebūvē ribota metāla konstrukcija, kas balstās uz betona sienām un grīdas, un tā iekšpuse jāapvelk ar metinātu skārdu. Ūdens neizsūksies cauri metāla skārdam, kamēr tas būs karozijas neskarts. Otrkārt, sienas var atsegt no ārpuses. Siena, kas ieiet mājas konstrukcijā, nebūs atsedzama, bet brīvās sienas var atsegt līdz pagraba grīdas līmenim un ņo ārpuses veidot vertikālu drenāžu, un noklāt ar telpisku ģeomembrānu. Tā...

Grīdas

Kā cīnīties ar mājā iemitinājušos sēni?
Labdien!

Taisos pirkt māju, bet vienā no sienām ir sēne. Kā cīnīties, lai to iznīdētu? Vai varat ieteikt kādu risinājumu vai padomu?
Atbild:
Juris Biršs, Inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja mājā ir sēne, tā, iespējams, varētu būt izplatījusies visur. Mājā jādezinficē visas koka detaļas un jāgaida līdz pavasarim. Ja tad kopā ar siltumu neparādās sēne, tad šo māju varat pirkt. Visas vietas, kur sēne ir redzama, jāapstrādā ar Fungi Pro. Pēc tam, kad ir pagājušas vairākas stundas, var plēst augšā grīdu, sienas un sadedzināt ar sēni inficētos dēļus. Vietas, kur sēnes redzamas, tās jāizzāģē ar rezervi 40-50 cm no sēnes. Vismaz reizi nedēļā ir jādezinficē māja un jāseko līdzi, vai nerodas...

Restaurācija

Kā pareizi nosiltināt griestus?
Labdien!

Ir vēlme esošo automašīnas nojumi pārbūvēt par nosiltinātu garāžu. Nojumes sienas būvētas no 20 cm aeroblokiem, ko plānots siltināt ar 10 cm fasādes vati.

Kā pareizi nosiltināt griestus, ja šobrīd tur (no iekšpuses) ir dēlīšu apšuvums, 15 cm spāres (arī tukšumi starp spārēm), OSB, bitumena pārklājs un bitumena šindeļi. Nojumes slīpums ir tikai 5 grādi.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var siltināt ar ekovati, taču var veidoties mitrums. Lai to nepieļautu, virs vates jāierīko vismaz 3 cm gara josla, kura stiepsies no dzegas līdz sienai. Pie dzegas jāveido neliela jumta kaste ar spraugu pa vidu, kur gaiss varētu celties uz augšu. Tālāk pie sienas jātaisa vertikāla sprauga 3 cm platumā ar jumtiņu galā, lai gaiss varētu iznākt laukā....

Siltināšana

Vai var celt pirti no gāzbetona vai keramzīta?
Labdien! Gribas laukos uzcelt pirti. It kā jau pirtis parasti ceļ no koka, bet mēs gribētu mūrēt un tad apdarināt ar koku. Sakiet, no kādiem blokiem labāk mūrēt - gāzbetona vai keramzīta, Esmu dzirdējusi, ka keramzīts pēc tam esot obligāti jāapvelk ar kaut kādu speciālu materiālu. Vai tas tā ir? Vai arī vienkārši uzreiz pēc uzmūrēšanas var taisīt koka apdari? Un vai ir nepieciešams kaut kur likt arī plēvi? Varbūt varat pateikt arī kas būtu lētāk?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Gāzbetons ļoti aktīvi uzsūc mitrumu un ļoti slikti to atdod, tāpēc nesaskan ar pirti. Keramzītam ir vienalga par mitrumu, tas var ļoti ātri to atdot, bet keramzīts tiešām no iekšpuses un ārpuses ir jāapmet, jo šis materiāls ir gaisa caurlaidīgs. Pēc tam var apšūt ar koku.

Būvmateriāli

Kā nosiltināt sienu no neapkurinātas istabas puses?
Labdien! Ir divas istabas, viena apkurināma, otra ne. Starp ir apmesta siena ar kaļķa apmetumu. No neapkurinātas istabas puses gribu nosiltināt ar akmens vati. Neapkurinātā istaba tuvākā nākotne tiks apkurināta. Pie akmens vates piestiprināšu OSB. Vai pie OSB drīkst stiprināt reģipsi, tālāk tapetes, bet neapkurināmajā istaba ir betona grīda? Akmens vate balstīsies uz betona grīdas, zem betona grīdas ir melna celtniecības plēve.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Viss atkarīgs no tā, cik ilgs laiks pagaidu sienai. Ja tā ir viena vasara, tad nav problēmu, ja tā būs ziema, tad akmens vatē sāksies kondensējošie procesi un tur varētu uz grīdas parādīties ūdens. Nedrīkst atstāt aukstu ziemā. Vai nu taisa norobežojošo ārsienu vai šķērssienu, ja pagaidu siena būs tikai uz vienu vasaru.

Siltināšana

Cik vajadzētu biezus Fibo blokus 2 x 2 m lieliem pamatiem?
Labdien! Tiek atjaunots pagrabs, trepju telpas pamati, kas iet uz virszemi, šobrīd ir monolīta betona pakāpieni un monolītā betona kāpņu vaigi jeb kāpņutelpas pamati apm. 15 cm biezumā. Esmu izracis 60 cm platu un 1,3 m dziļu jaunu joslu ap šo trepju telpas pamatiem, gribu no keramzīta fibo blokiem uzmūrēt izturīgākus pamatus trepju telpai
Cik vajadzētu biezus fibo blokus 2 x 2 m lieliem pamatiem? Un vai vēl vajadzētu līmēt klāt pamatiem putuplastu, ja doma likt ģeomembrānu un drenas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! To visu var darīt, tikai augšējā daļā, kur uz jaunizmūrētajiem pamatiem no Fibo blokiem balstīsies siena, kāpnes vai kas cits, jāveido monolīta dzelzsbetona josla. Ieteicams – 15cm bieza ar stiegrojumu. Neko platāku par 200 – 250mm likt nav nekādas vajadzības. Būtu jārēķina, lai kāpņu telpā nodrošinātu nepieciešamo temperatūru.

Būvmateriāli

Kā pie šādas sienas varētu piestiprināt mīkstās kokšķiedras plātnes?
Labdien! Sakiet, kur var nopirkt mīkstās kokšķiedru plātes, sākot no Saulkrastu būvniecības veikala līdz pat Limbažu saimniecības veikaliem nekur nav. Bodnieki piedāvā OSB, citur piedāvā izoplates. Kas tās tādas?
Ir "Ulmaņlaika" māja, koka, no iekšpuses ir piesisti koka skaliņi, pie kuriem turas apmetums, droši vien kaļķa maisījums. Kā pie šādas sienas varētu piestiprināt mīkstās kokšķiedras plātes?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Mīkstās kokšķiedru plātnes var atrast Igaunijā vai uz otru pusi – Katlakalnā, būvmateriālu laukumā. Visvienkāršāk un praktiskāk plāksnes ir likt virsū un pieskavot ar industriālo skavotāju. Ja šāds risinājums nav pieņemams, tad ik pēc 30 – 40 cm liek vertikālu dēli, to piestiprina pie koka. Tad var šūt plātnes virsū uz dēļiem, un gaisa spraugas pildīt ar ekovati vai ar mīkstās kokšķiedras plātnēm....

Būvmateriāli

Vai pirts sienu siltumizolācijai var izmantot jebkādu akmens vati?
Labdien!

Vēlos renovēt pirti (pērtuvi). Vai sienu siltumizolācijai, zem folijpapīra, ieteicams izmantot jebkādu (Paroc, Rockwool) akmens vati ar metala-folijas pārklājumu? Esmu lasījis dažās publikācijās, ka pie augstākām (100 - 120 C) temperatūrām, arī no šiem materiāliem izdalās fenols, kas attiecīgi iedarbojas uz cilvēka veselību. Vai pašlaik ir kāda alternatīva (bez ķīmijas) šiem materiāliem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Izklājot vertikālās telpas sienas ar siltumizolācijas materiālu, kas nosegts ar metālisku foliju, jāatstāj 5cm gaisa slānis, kam seko dekoratīvā koka apšuve. Gaisa sprauga ļauj atdzesēt akmens vati, bet gaisu izvada ventilācijas sistēma. Pateicoties izveidotajai konstrukcijai, akmens vate sakarst maksimums līdz 60-70 C. Tas nozīmē, ka droši var lietot gan akmens, gan koka, kūdras un linu vati, tās neizdalīs nekādus fenola savienojumus....

Siltumizolācija

Vai pie koka griestiem var piestiprināt klāt balto putuplasta materiālu?
Labdien!

1) Vai pie koka griestiem var piestiprināt klāt balto putuplasta materiālu?

2) pirmā stāva griestu „pīrāgs” sastāv (no apakšas): reģipsis, nokrāsots ar balto ūdens emulsijas krāsu, pēc tam – plēve, tad 10 cm akmens vate, tad melnie griesti, tad atkal 10 cm akmens vate un virspuse 5 cm grīdas dēļi. Tā ir otrā stāva grīda. Vai uz tās var virsū likt OSB 2,2 cm un virsū presēto kartonu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! 1) Materiālu var piestiprināt mehāniski un var pielīmēt ar speciālas līmes palīdzību, kas jāklāj ļoti plānā kārtā. 2) Jā, to var darīt, taču jāatceras, ka ar riģipša jābūt vismaz 5-10mm gaisa atrāvumam, aiz kura ir politilēna plēve, virs augšējās akmens vates daļas jāizveido 50mm jeb 5cm augsta gaisa kārta, un tikai tad drīkst būt grīda. Kad grīda ir pacelta par 5cm, to var veidot, kādu vēlas, atstājot gar malām brīvu vietu, kur notiek ventilācija....

Būvmateriāli

Kā novērst gruntsūdeņu pildīšanos tualetes bedrē?
Labdien!
Sausās tualetes bedrē nāk gruntsūdeņi. Kā izsūc tukšu, tā otrā rītā ir pilna. Vai var apstrādāt ar ūdens cementu un kā tas jādara? Ap māju ielikta drenāžas caurule 50 cm dziļi.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ūdens cements šajā gadījumā nebūs piemērots risinājums. Ir jāsagaida periods, kad ir gana sauss un bedri var izsūknēt tā, lai sienas vismaz uz dažām stundām būtu tikai mitras. Tad bedres sienas nepieciešams apstrādāt ar tā saucamo momentcementu, kas sacietē dažu sekunžu laikā. Tas jādara vairākas reizes, kamēr izveidojas plāna cementa kārtiņa, uz kuras iespējams uzlikt hidroizolējošu sastāvu, kas pretējā gadījumā neķertos klāt mitrai virsmai. Daudz vienkāršāks risinājums būs jaunas bedres...

Hidroizolācija

Kā līvānu tipa mājai savienotas ārējās sienas ar griestiem?
Labdien!

Vai kāds var pateikt, kā līvānu tipa mājai savienotas ārējās sienas ar griestiem (otrā stāva grīdu) un jumtu? Siena ir 15cm biezs panelis, veidots no skaidu plāksnēm, kurām pa vidu stikla vate. Māja nav apmūrēta, ir pagrabs.

Doma ir jaukt sienas ārā un mūrēt kn keramzīta blokiem jaunas līdz pirmā stāva griestiem, bet neviens nevar īsti pateikt, kā savienot jauno sienu ar griestiem un jumtu?
Atbild:
Arnis Kļaviņš (valdes priekšsēdētājs)
Labdien! Jājauc ārā vecā siena (pa gabaliņam), un tad būs redzams, kā viss savienots. Pēc tam jau var mūrēt sienu no blokiem un savienot ar griestiem un esošo jumtu (varbūt vajadzēs nostiprināt griestus līdz siena uzmūrēta). Iespējams, ka griestu pārsedzes guļ uz sienas (turpmāk uz blokiem)....

Koka paneļu mājas

Kā atjaunot krāsni?
Sveiki!

Vai veco krievu laikā mūrēto krāsni var noarmēt un nošpaktelēt?
Varbūt var ieteikt kādu citu veidu kā atjaunot to?
Atbild:
V.Untāls,krāšņu podnieks
Labdien! Podiņu krāsnij jānoņem krāsojums un jānogruntē ar lineļļu....

Krāsnis

Vai iespējams naglot koka fasādi ar pneimatisko naglu pistoli?
Labdien!

Jautājums par koka apdares dēļu fasādi.
Fasādes dēļi pusspunde, smalki zāģēta virsma, izmērs 110x22, materiāls priede vai egle.
Vai iespējams naglot fasādi ar pneimatisko naglu pistoli, izmantojot naglas ar nelielām galviņām vai tikpat kā bez galviņām, lai pēc krāsošanas tās tikpat kā nebūtu redzamas? Špaktelēšana nav opcija zāģētās virsmas dēļ. Kāds bùtu ieteicamais naglas izmērs (diametrs, garums)? Ļoti negribētos izmantot skrūves.

Ar cieņu, Edgars
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Sveiki! Šoreiz pilnīgi pārliecināti atbildēt nevaru. Šādus darbus neesam darījuši. Taču domāju, ka tā var rīkoties. Izmantojot pneimatisko naglu pistoli ar mazajām galviņām (1-2 mm2), tik tiešām, stiprinājumus faktiski nevarēs redzēt. Tomēr jāatceras ko koks "staigās". Jābūt kompensācijas šuvēm. Pēc kāda laika nepieciešams pakontrolēt kā fasāde "uzvedās"....

Ēku fasādes

Vai iespējams remontēt sauso tualeti ar plaisām?
Labdien! Vai iespējams remontēt sauso tualeti ar plaisām? Varbūt labāk būvēt ko jaunu, ekoloģisku?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var vienmēr visu saremontēt, bet tas nozīmē, ka tualete ir jāiztīra, jāizmazgā un plaisas īpaši jāblīvē, varbūt arī jāšuj kopā. Beigās tas noslēdzas ar korozijas izturīgu apmetumu. Ja nē, tad var veidot jaunu, ar plastmasas oderējumu vai varbūt pat skalojamo tualeti. Atstāt sauso tualeti ar plaisām nebūs ekoloģiski.

Būvmateriāli

Vai var izmantot Fibo blokus nesošās starpsienas veidošanai?
Labdien! Jautāju par lielajiem FIBO blokiem. Keramzītbloki: 490-185-300 un 490-185-250. Ir izbūvēta liela pagrabtelpa zem garāžas (pa visu garāžu). Bloki tiek izmantoti kā nesošās starpsienas. Virsū nāks betona pārsedzes + mašīnas svars +/- 2 tonnas. Vai pietiktu ar izvērsumu 250, vai ir jāpielieto bloki ar izvērsumu 300? Kuri šajā gadījumā būtu jāpielieto - 3mPa vai 5mPa?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Fibo bloki nav konstruktīvs materiāls, tāpēc no tiem nevar veidot nesošas starpsienas. To nedrīkst! Uztaisa šķērssienu un pēdējā kārtā, kura uzņems pārsedzi, veido monolītu dzelzsbetona joslu, kura ir iestiprināta sienās un kura ir vismaz 150mm augstumā, ar divām vai trīs 12mm stiegrām apakšējā daļā un sietiņu augšā. Šī konstrukcija ir nesoša, bet tā nebalstās tikai uz keramzīta blokiem. Ja tomēr grib vēl nodrošināties, tad lieto 5mPa Fibo blokus.

Būvmateriāli

Kā pareizi koka stāvbūvē ielikt plastmasas logus, lai uz sienām neveidotos pelējums?
Labdien! Vēlos mainīt logus, diemžēl naudiņa sanāk tikai plastmasas logiem. Māja ir koka stāvbūve, tad gaisa sprauga un no ārpuses apšūta ar balto ķieģeli uz "bada kantes". Māja ir ar podiņu krāsnīm apsildāma. Kā pareizi ielikt šādus logus, lai neveidotos uz sienām pelējums?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Plastmasas logiem nav nekādas vainas. Gaisa šķirkārta gan uzkrās lieku mitrumu, kā rezultātā svīdīs sienas. Vispirms vajadzētu aizpildīt šo gaisa spraugu starp koka būvi un apšuvumu. Ja tā nav mazāka par 30mm, tad derēs ekovates pildījums. Tajās vietās, kur būs logu atveres, ievietos plastmasas logus. Ja nepieciešams, vēlāk var būt siltināt no ārpuses vai iekšpuses.

Logi un durvis

Sakiet, lūdzu, kā pareizi blīvēt koka logus koka karkasa mājā?
Labdien! Sakiet, lūdzu, kā pareizi blīvēt koka logus koka karkasa mājā? Kā pagatavo kaļķa ūdeni, mērcot linu pakulas? Vai ir jālieto cimdi? Kad izmanto hermētiķi un kad līmlentu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šāda blīvēšanas tehnika nav ilglaicīga, tāpēc visprātīgāk spraugu starp rāmi un sienu apmēram 2,5 cm biezumā piepildīt no abām pusēm un drīvēt ar linu pakulām, lai tās varētu kārtīgi salipt kopā. Pakulas mērc kaļķūdenī (dzēsta kaļķa šķīdums + ūdens) un tad, pēc ūdens iztvaikošanas, iegūst tādu struktūru, kāda nepieciešama. Cimdi jālieto obligāti, jo kaļķis saēd pirkstu galus. Pareizi izmantot gan hermētiķi, gan līmlenti. Lai blīvējamā materiālā neveidotos gaisa ieslēgumi, to no virspuses nosedz ar,...

Logi un durvis

Vai kondensāts rodas papes dēļ?
Labdien! Māja ir apšūta ar papi. Aukstajos ziemas mēnešos istabās parādās mitrums. Vai kondensāts rodas papes dēļ? Vai nepieciešams papi ņemt nost?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Domāju, ka kondensāts nerodas papes dēļ, bet tāpēc, ka aukstajās ziemas dienās sienu siltumizolācija ir nepietiekoša un līdz ar to arī siltais istabas gaiss un atvēsinātajām sienām veido šo mitrumu. Speciāli plēst papi nost nav vajadzīgs, drīzāk to varētu apšūt caur gaisa šķirkārtu un veidotos plūsma, kas labāk veidotu gaisa un dažādu gāzu apmaiņas procesus.

Būvmateriāli

Vai stāvbūvei jaukt nost ķieģeļu apmetumu?
Labdien! Veca māja, stāvbūve, kas ir apmūrēta ar ķieģeļiem un apmesta. Ir doma jaukt nost ķieģeļa apmetumu un tā vietā māju siltināt ar STEICO PROTECT fasādes kokšķiedras plāksnēm (1325x615x40) un pēc tam likt sietu un apmest. Vai tā var darīt? Vai ir kāds cits materiāls labāks? Vai vajag tā darīt, kaut ko citādāk?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Viss ir pareizi un tā droši var darīt. Vienīgais vajadzētu pievērst uzmanību, lai Steico Protect fasādes plākšņu blīvums būtu vismaz 240kg/m3.

Siltināšana

Kā būtu pareizi siltināt mazas vienstāvu ēkas griestus?
Labdien! Esam uzbūvējuši mazu vienstāva ēku pirtij. Jautājums ir par griestu siltināšanu. Ir tik daudz visādas vates, ar ko iesaka siltināt, bet mums ir nedaudz bail no grauzējiem, tāpēc doma ir par beramo keramzītu. Kāds ir Jūsu viedoklis šajā jautājumā? Vai tas būtu efektīvi? Un ja "jā", tad kā būtu pareizi siltināt – cik biezā kārtā, un kas jāliek zem un virs tā keramzīta?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Keramzīts ir ļoti labs materiāls, absolūti drošs pret grauzējiem, bet reizēm tas nav efektīvs risinājums, jo vajadzētu vismaz 50cm biezu keramzīta slāni. Var izmantot kombinētu materiālu – vienu vai divas trešdaļas vidējas (10 – 20 mm) frakcijas keramzīta un pēc tam, piemēram, ekovati. Pelēm šis materiāls gaužām negaršo, ir pat kaitīgs. Ja vēl šķiet, ka tas nav pietiekami, pirms un pēc keramzīta uzputina nedzēstu kaļķu putekļus (rokās obligāti jābūt cimdiem). Tad vismaz uz dažiem gadiem no pelēm tiksiet...

Siltināšana

Kā cīnīties ar ķirmjiem, kas iemetušies guļbūves baļķos?
Labdien! Mani interesē jautājums, kā cīnīties ar ķirmjiem, kas iemetušies guļbūves baļķos? Māja celta pirms 7 gadiem, bet šobrīd ir neapdzīvota, jo līdz galam nav pabeigta. Starp baļķiem tika liktas sūnas.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var demontēt atsevišķas detaļas – baļķus, pārsedzes, logu detaļas –, kuras var nomainīt vai pamēģināt tikt vaļā no šiem insektiem, bet kopumā nekas nelīdzēs. Var mēģināt māju izsaldēt, bet tam nav 100% garantijas.

Koka paneļu mājas

Ko darīt ar ķieģeļu apdares daļu?
Labdien! Vēlamies siltināt vasarnīcu patstāvīgai dzīvošanai. Viena mājas daļa ir no silikāta ķieģeļiem, otra no jauniem, skaistiem guļbaļķiem, 20 cm. Jumta stāvu gatavojamies siltināt – elpojošā plēve, akmens vate 20 cm, atkal plēve, koka dēlīši. Vai tā būtu pareizi? Par guļbaļķiem vēl domājam, ko darīt, jo negribas to skaistumu taisīt ciet. Galvenais jautājums – ko darīt ar ķieģeļu apdares daļu? Pēc ķieģeļiem – gaisa sprauga apmēram 4 cm, tad koka dēļi, tad stikla vate 5 cm, tad pape un apdares dēlīši. Ļoti gribētu saglabāt šos dēlīšus, kas ir visās telpās. Siltinot no iekšpuses, tie jāņem nost un pēc tam jāliek atpakaļ - ilgstošs darbs, kā arī jāārda nost trepes uz otro stāvu. Varbūt varētu būt siltināšana no ārpuses, bet ar ko labāk? Sienai gaisa sprauga.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Akmens vati ielikt divās plēvēs nav nekādas vajadzības. Var likt virsū akmens vati, elpojošo difūzijas plēvi, veidot gaisa starpiņu un tad likt dēlīšu apšuvumu. Tā kā starp koka un mūra daļu ir sprauga, tā obligāti jāaizpilda vai nu ar Rigiper 035 vai ekovati. Ja izmantosiet Rigiper 035, varbūt nemaz nevajadzēs āra siltinājumu, pietiks ar spraugas piepildīšanu.

Koka paneļu mājas