abc.lv skaitļos

Lietotāji online60
Aktīvie uzņēmumi25222
Nozares raksti1279
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Sakiet, lūdzu, kā pareizi būtu siltināt guļbūves piebūves sienu?
Labdien! Veca guļbūve, apšūta ar ķieģeļiem. Pie vienas ārsienas ir piebūve. Sanāk, ka šī siena ir tikai baļķi gan no mājas ārpuses, gan no mājas iekšpuses. Sakiet, lūdzu, kā pareizi būtu siltināt šo sienu, vai no iekšpuses, vai ārpuses? Sūnas starp baļķiem laika zobs ir apēdis, un nāk aukstums.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sākumā jāpatīra sūnas. Tālāk baļķu starpas špaktelē ar īpašu sastāvu, Perma-chink – akrila bāzes blīvējošu materiālu šuvēm. Pēc tam no aukstākās istabas puses, tā būtu tā saucamā ārpuse, arī siltina. To var darīt ar akmens vati, ekovati, mīkstajām kokšķiedras plātnēm – pilnīgi vienalga.

Koka paneļu mājas

Kā uzlīmēt tapetes uz kokšķiedru plātnēm?
Labdien! Interesē tapešu līmēšana uz kokšķiedru plātnēm. Ir iekštelpa (neviena siena nav ārsiena), kas no iekšpuses apšūta ar 12 mm kokšķiedru plātnēm. Skrūvju vietas nošpaktelētas, noslīpētas. Ir vēlme uzreiz līmēt virsū tapetes. Ar ko ir jāgruntē vai kā savādāk jāapstrādā šīs plāksnes, lai varētu uzlīmēt tapetes. Telpas izmēri 7,5x3.5 m, augstums 3,2 m, telpa paredzēta kā dzīvojamā istaba.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja dara tā, kā Jūs esat aprakstījis, tad jāliek virsū dziļumgrunts, jāļauj tai nožūt, lai kokšķiedru plātne vismaz zināmu laiku nesūktu iekšā ūdeni. Labāk būtu ne tikai špaktelēt skrūvju vietas, bet mēģināt špaktelēt visu virsmu. Ļoti plānā kārtiņā, bet ar labu špakteli var iegūt normālu, cietu virsmu. To pēc tam var apstrādāt ar tīfgrunti un likt virsū tapetes.

Siltināšana

Ko darīt, ja raso skurstenis?
Labdien!

Nezinu, kā man rīkoties. Jau divus gadus mājā kā ievilkām centrālo apkuri, mājas abas krāsnis atstājām. Tagad ir tā, ka skurtenis mums itkā raud, mēģinājām krāsot, bet krāsa nogāja nost, kādus pārs gadus atpakaļ mums gar skurteni un jumtu sūcās ūdens, tagad itkā tur visu aiztaisījām, bet tāpat, kad ir liels lietus, mājās otrajā stāvā tāpat ir aprasojusi tā vieta, kur visu laiku tek. Vēl ir tā, ka mūsu skursteņiem nav jumtiņu, varbūt, ja mēs uzliktu skursteņu jumtiņus, tad būtu labāk? Un, kā mums attīrīt skurteni un ar ko mums aptaisīt to skurteni, lai izskatītos vismaz pievilcīgāk, jo mājas otrajā stāvā mēs pa vasaru dzīvojam?
Atbild:
V.Untāls,krāšņu podnieks
Labdien! Vajadzētu ievietot skurstenī nerūsējošā tērauda čaulu. Skusteni var apšūt ar reģipsi.

Krāsnis

Kādam jābūt pārseguma pīrāgam?
Labdien! Vēlos atjaunot jumta segumu ar terasi. Jumts horizontāls. Ēka daļēji zem zemes. Kādam jābūt pārseguma pīrāgam? Vēlos to arī nosiltināt. Dotā brīdī jumts notīrīts līdz betona paneļiem.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja ir jāsiltina, tad betona paneļi ir jāizlīdzina. Pēc izlīdzināšanas uz viņiem liek virsū siltumizolācijas materiālu – minerālo vati, putupolistirolu, poliuretānu vai kādu citu. Pēc tam uzklāj kaut ko cietu, piemēram, 3cm biezu fibrolīta plāksni. Uz viņas liek telpisko ģeomembrānu, veidojot horizontālo gaisa šķirkārtu. Tālāk uz tās var betonēt, flīzēt utt.

Būvmateriāli

Vai zem betona ruberoids ir jāliek, vai uz pliku grīdu piebetonēt?
Labdien! Otrajā stāvā jāuzliek dzelzs plītiņa ar 4 kājiņām, skurstenim apkārt ir iebetonēts, 2 kājas atbalstīsies uz šī betona. Otrām divām kājām apakšā ir koka grīda. Ja piebetonē 5cm klāt – vai zem šī betona ruberoids ir jāliek, vai uz pliku grīdu piebetonēt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Manā skatījumā betons nav vajadzīgs, var turpināt ar metālu. Var izveidot ligzdiņas, lai krāsniņa neslīdētu, turklāt metāls noteikti nodrošinās vizuāli labāku skatu.

Būvmateriāli

Kur un kā lietderīgi varētu izmantot pusķieģeļus un ķieģeļu lauskas, ja celtniecības darbi pie mājas turpinās?
Labdien! Kur un kā lietderīgi varētu izmantot pusķieģeļus un ķieģeļu lauskas, ja celtniecības darbi pie mājas turpinās?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pusķieģeļi un ķieģeļu lauskas ir vislabākie būvgruži, ar kuriem var gruntēt ceļus un pagalmus. Vēl, ja veido apmestas virsmas, tajās var gremdēt iekšā ķieģeļu lauskas, pirms tam tās nedaudz samērcēt un noklāt ar gruntējošo sastāvu "Vincents Polyline Super" un cementu, attiecībās 1:2.

Būvmateriāli

Cik biezas kokšķiedru plāksnes izvēlēties un kādas – mīkstās un vai ar spundi?
Labdien! Vēlos siltināt dzīvokļa ārsienas. Ir doma likt kokšķiedru plāksnes, bet nezinu, cik biezas izvēlēties un kādas – mīkstās un vai ar spundi? Nezinu, kā pareizi ielikt un sagatavot sienu un kas jāklāj pa virsu. Beigās gribu līmēt tapetes. Vai šīs plāksnes var līmēt ar līmjavu pie sienām un arī pie griestiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāizvēlas tie izstrādājumi, kuru blīvums ir 240kg uz 1m3, turklāt, jo biezākas, jo labāk – tātad var ņemt 20 – 25mm biezas plātnes, obligāti ar spundi visapkārt pa perimetru. Plātnes līmē pie līdzenām sienām un vēlāk arī ar dībelīti vēl var dažās vietās piestiprināt, var izmantot arī skavotāju. Ja sienas ir nelīdzenas, tad liek ļoti bieži vertikālas latiņas (ik pēc 20 – 25 cm), pie kurām pieskavo plātnes. Gaisa starpas piepilda ar beramo ekovati. Virsmu savienojumu vietas var špaktelēt un pa tiešo var līmēt...

Siltināšana

Kā nostiprināt māla kleķa sienas virs pagraba?
Labdien! Kā nostiprināt māla kleķa sienas virs pagraba? Domāts virs pirmā stāva māla kleķa būvēt koka karkasa otro stāvu.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jebkurai būvei, būvējot papildus stāvu, vajag eksperta slēdzienu. Māla kleķa būve nav nekas spēcīgs, tāpēc pirmais stāvs jānobeidz ar dzelzsbetona spiegumus izlīdzinošu joslu. Pirmā stāva līmenī pa perimetru veido 15cm augstu (kā minimums) šādu sienu, stiegrotu, kas pilnībā sasien māju vienā veselā un piespiež, lai tā nekustētos. Ja to visu konstrukcija spēj izturēt, tad varētu sākt domāt par otro stāvu.

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai šāda konstrukcija ir ilgmūžīga?
Labdien! Vēlos siltināt koka stāvbūvi ar 200 mm akmens vati.
No ārpuses 1) koka dēļu apšuvums; 2) gaisa šķirkārta; 3) pretvēja membrāna, 4) akmens vate, 5) tvaika izolācija, 6) gaisa šķirkārta, vieta komunikācijām, vadiem u.c. 7) OSB plāksne 12 mm, 8) reģipsis vienā kārtā. Vai šāda konstrukcija ir ilgmūžīga?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šī konstrukcija ilglaicību varētu saglabāt 50 gadus. Varētu tikai mēģināt katru no elementiem izvēlēties no tās materiālu grupas, kas būtu ar lielāku ilgizturību. Vājās vietas ir tvaikizolācija, jo polietilēna plēve pēc apmēram 20 gadiem kļūs trausla.

Siltināšana

Vai starp vati un rīģipsi ir nepieciešams kāds materiāls, varbūt kāda plēve vai gaisa starpa?
Labdien! Guļbūves māja, nākotnē sienas no ārpuses tiks siltinātas ar akmens vati. Mājā, taisnojot sienas no iekšpuses, tās tika siltinātas ar akmens vati. Iekšpuse bija izšūta ar rīģipsi, kas laika gaitā sabojājās, tas ir noņemts nost. Baļķu biezums 17 cm. Sienas tiks apšūtas ar jaunu rīģipsi. Jautājumi: Vai starp vati un rīģipsi ir nepieciešams kāds materiāls, varbūt kāda plēve vai gaisa starpa? Vai vajag labāk akmens vati aizstāt ar kaut ko citu? Vai atstāt gaisa spraugu starp baļķiem un rīģipsi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Noteikti aiz vates, kur sākas rīģipsis, vajag tvaika izolāciju, kas cieši pieguļ vatei, bet aiz tās 5 – 10 mm gaisa šķirkārta. Iekšpusi labāk siltināt ar dabīgiem materiāliem, piemēram, mīkstajām kokšķiedras plātnēm.

Siltināšana

Vai koka lāgām var veidoties trupe?
Labdien! Dārza mājas būvei nepieciešams padoms koka lāgu grīdas konstrukcijas ierīkošanai. Mājas ārsienas un jumts ir uzbūvēts: koka karkasa jaunbūve, sienas jumts siltināts.
1. Grīdas pamats ir nesiltināta betona pamatgrīda (māja uz betona plātnes). 2. Uz betona grīdas plānots klāt hidroplēvi. 3. tālāk likt koka atbalsta klucīšus 250x250x50 mm, solis 600 mm 4. uz atbalsta klucīšiem koka lāgas (50 x 100 mm šķērsgriezumā, solis 600 mm), lāgām starpā baltais putuplasta siltinājums 100mm. 5. nākamais slānis: tvaika izolācijas plēve 6. Latas 30 x 50, starpas aizpildītas ar akmens vati 30 mm. 7. uz latām OSB plāksnes (22 mm biezs) un uz OSB grīdas segums.
Galvenie jautājumi: Pēc šīs ieceres koka grīdas lāgas iznāk viscaur iepakotas plēvē. Vai koka lāgām var veidoties trupe? Vai ir lāgas jāimpregnē, ar ko labāk? Vai nepieciešams lāgām atstāt ārgaisa vēdināšanu slānī nr. 3. mājai paredzot atsevišķās vietās restotas vēdkanālu spraugas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Koks nekādā gadījumā nedrīkst būt viscaur iepakots plēvē. Viņš noteikti trupēs, veidosies bioloģiska aktivitāte, kas nenāk par labu koka struktūrai. Lielākā kļūda pielaista pašā sākumā. Nepastāv tāda hidroplēve, tās visas ir tvaikizolācijas plēves. Atstājiet pliku betonu, uz tā lieciet virsū telpisko ģeomembrānu ar pumpiņām uz leju. Šādi noklājot visu betona virsmu, tiksiet vaļā no mitruma. Savienojuma vietas salīmējiet kopā un uzlīmējiet vēl pa virsmu mitruma izturīgo lenti. Tālāk var veidot...

Koka grīdas

Kā pareizi stiprināt un atjaunot pamatu noturību, lai neturpinātos to "staigāšana" un "sēšanās"?
Labdien! Mājai, kura celta 1960. gados no izdedžu betona izveidojušas plaisas sienās (vietām iesniedzoties arī lentveida pamatos). Lūdzu padomu, kā pareizi šajā gadījumā stiprināt un atjaunot pamatu noturību, lai neturpinātos to "staigāšana" un "sēšanās"?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja plaisas ir vertikālas, tad vainīgi ir pamati, ja slīpas, tad vainīga siena. Ja plaisas ir horizontālas, tas nozīmē, kas pamati vienmērīgi grimst pa visu perimetru. Ja ir pamatu vaina, tad jāsazinās ar firmām, kas nodarbojas ar neliela izmēra pāļiem, kurus var attiecīgās vietās iedziļināt un apturēt plīšanas procesus.

Būvmateriāli

Ar ko apstrādāt rūsējošu cinkota skārda angāru?
Labdien! Cinkota skārda angāram parādījušies lielāki rūsas plankumi (lietots aptuveni 30 gadus). Ar ko apstrādāt un krāsot šo materiālu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Apstrādājiet virsmu ar Isotrol grunti. Ja tas nav iespējams, tad noklājiet virsmu ar "Vincents Polyline Rust Off" un nokrāsojiet ar jebkuru āra tipa krāsu vai speciāli metālam paredzētu krāsu.

Krāsas

Kā visvieglāk no krāsotas reģipša sienas noņemt fototapeti?
Labdien! Kā visvieglāk no krāsotas reģipša sienas būtu noņemt fototapeti (ļoti blīvi pielīmēta pirms 8 gadiem visā sienas augstumā, pēc tam sienu vēlos nokrāsot)?
Atbild:
Arvo Biķernieks, SIA AB Saimnieks valdes priekšsēdētājs
Labdien! Neņemiet! Nošpaktelējiet un krāsojiet! Var pamēģināt nogruntēt nelielu gabalu un nošpaktelēt. Ja viss turas labi, tad uz priekšu....

Rīģipsis

Ko darīt, ja no mājas atkāpjas veranda un veidojas sprauga?
Labdien! Māja man ir no koka, bet apšūta ar ķieģeļiem, un ir piebūvēta veranda. Veranda tagad atkāpjas no mājas un veidojas sprauga, kurā veidojas mitrums. Ko darīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Visticamāk, ka, verandai veidojot pamatus, nav pietiekami dziļi tie izveidoti, un pamati iegrimst. Verandu varētu piepacelt no pamatiem, veidot atbalsta sistēmu. Visu šo konstrukciju vajadzētu apstādināt. Ja deformācijas ir izbeigtas, tad šo spraugu, kas veidojas starp sienu un verandu, var notušēt ar jebkuru blīvu hermētiķi, arī putu materiālu, no virspuses nosedzot ar hermētiķi āra lentes. Savienojuma vietā vēl derētu iestrādāt trīsstūrveida latiņu, kas visu nosedz un rada vizuāli labu...

Būvmateriāli

Kā izskaust pelējumu dārza mājiņā?
Labdien! Ķieģeļu dārza mājiņai uz iekšējās sienas ir pelējums. Regulāri tīram, bet atjaunojas. Ja siltinātu no ārpuses, ierīkotu apkuri ziemai - vai būtu iespējams izskaust pelējumu, lai var visu gadu dzīvot? Ar ko?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāizvēlas, vai nu siltina kārtīgi no ārpuses ar akmens vati, vai no iekšpuses ar mīkstās kokšķiedras plātnēm, pēc tam apmetot. Ja tā nevar, tad vienkārši dezinficē iekšpusi ar "Fungi Pro". Tur, kur ir vājš pelējums, tur izmanto "Fungi", kuram nav ne smakas, ne garšas, ne krāsas. "Fungi Pro" smako ļoti pēc hlora, jādarbojas ļoti uzmanīgi.

Siltināšana

Kā labāk gāzbetona bloku sienās nostiprināt samērā smagus priekšmetus?
Labdien! Kā labāk gāzbetona bloku sienās nostiprināt samērā smagus priekšmetus, piemēram, radiatoru (60 kg), koka latu piekaramo griestu stiprināšanai? Varbūt ir iespēja iztikt tikai ar skrūvēm (kādām?), vai tomēr jālieto dībeļi (kādi)?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Gāzbetonu nedrīkst izmantot kā konstruktīvu materiālu, tas ir pašnesošs siltumizolācijas materiālus. Var izmantot īpašas skrūves ar platu vītnes ceļu, kas paredzētas vieglbetona konstrukcijām. Visvienkāršāk urbt caurumu, kurā var ievietot ķīmisko dībeli. Būs vajadzīgi maksimums seši dībeli, ar kuru palīdzību dabūs klāt konstrukciju. Pielietojot ķīmisko dībeli, veidosies stingrs savienojums.

Būvmateriāli

Vai ir iespējams nosiltināt istabas grīdu, iepūšot zem tās vati?
Labdien! Vēlējos noskaidrot, vai ir iespējams nosiltināt istabas grīdu, iepūšot zem tās vati? Privātmāja, dēļu grīda, starp dēļu grīdu uz zemi kādi 15 cm. Ir dzirdēts, ka esot vate, ko var iepūst, nemaz visu grīdu nejaucot. Nāk aukstums no grīdas ziemā, betonēt negribas.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā var darīt. Vajadzētu paskatīties, kas apakšā atrodas. Ja tur ir organiski materiāli, kas dalās, tos vajadzētu dezinficēt. Pēc tam var pūst iekšā ekovati, kas būtu ļoti piemērota šādā gadījumā, atstājot aptuveni 1,5 – 2 cm brīvus līdz grīdas augšai. Šādā veidā, savienojot to ar istabas telpu, iegūs silto pagrīdi, kur notiks gaisa apmaiņas process, kurš ies cauri grīdas līstēm.

Grīdas

Kā būtu pareizi veidot otrā stāva griestus?
Labdien! Guļbūves 2.stāvs (mansards) izbūvēts karkasa veidā. Tas no ārpuses apšūts ar kokšķiedru, no iekšpuses ar speciālo armēto papīru. Siltināšu ar ekovati. Kā būtu pareizi veidot otrā stāva griestus (pīrāga biezums 30cm)? Respektīvi, šūt no ārpuses (virspuses) kokšķiedru un iekšpuses (apakšpuses) armēto papīru? Vai šūt uzreiz dēļus un pie tiem stiprināt vēja izolāciju? Ja pa bēniņiem būs jāstaigā. Un - kā griestos iepūtīs ekovati? Kā, ar ko un cik biezā slānā pareizi būtu pakot starpstāvu? Siju augstums 30 cm. Pūst to pašu ekovati? Vai ir kāds labāks variants, piemēram, keramzīts? Otrais stāvs iet pāri arī 1.stāva ārsienām. Mājai paredzēta centrālapkure.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pārseguma nesošā konstrukcija ir sija. To no apakšpuses var apšūt ar dēļiem, ieklājot iekšā parastu papīru, un tad var likt iekšā ekovati. Atstāj apmēram brīvu 1 – 1,5 cm, liek virsū grīdu un viss. Pīrāga biezums 30 cm ir ļoti labs. Daļa, 2/3 varētu būt no keramzīta un augšējā 1/3 no vates. Viss virs siltajām telpām ir pareizi – apakšā liek keramzītu, pa virsu ekovati. Vietās, kur ir izeja uz ārsienu, jāliek otrādi vai jāpilda viss ar ekovati....

Būvmateriāli

Kuru siltumizolācijas materiālu izvēlēties grīdas ieklāšanai?
Labdien! Kuru siltumizolācijas materiālu izvēlēties grīdas ieklāšanai (būs siltās grīdas - putuplasts EPS 100 1.0x0.5 loksnes (5cm biezums) vai ruļļos EPS DES 35-3 (zilais)?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Labāks būs EPS DES 35 zilais, jo tas ir nedaudz blīvāks un paredzēts šiem darbiem. Es gan siltajās grīdās izmantotu nevis EPS tipa putuplastu, bet gan ekstrodētos putuplastus, putupolistirola plāksnes un pie tam vēl pēc iespējas plānāku, bet blīvāku. Krāsainie ekstrodētie vai gaiši zilais EPS - labāki tomēr ekstrodētie....

Būvmateriāli

Vai no ārpuses ieteicamas šķembas vai keramzīts, vai sijāti akmentiņi?
Labdien! Mājas pamati, tad ģeomembrāna. Vai no ārpuses ieteicamas šķembas vai keramzīts, vai sijāti akmentiņi ar noteiktu frakciju, un cik biezā kārtā ieteicams?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Mājas pamatus atsedz, augšpusē pieslien telpisku ģeomembrānu ar pumpiņām un sienas pusi, izveidojas gaisa šķirkārta, kura aizvadīs mitrumu un žāvēs sienu. No ārpuses ieteicamas šķembas, keramzīts vai sijāti akmentiņi ar noteiktu frakciju – kas ir lielāka par 8 mm. Ģeomembrānu vēl ar kādu 10 cm kārtu nosedz ar oļiem vai piebīda viņai klāt betona bruģakmeni, kurš ir 7 cm augsts. Tātad nosedz membrānu un paliek tikai sprauga. Ja parādās šāda sprauga apmēram 8 cm biezumā, tā piepildīsies ar smiltīm un...

Būvmateriāli

Kā labāk siltināt koka stāvbūvi?
Labdien! Vēlos siltināt 1939.gadā celtas mājas otro stāvu – no iekšpuses. Tā ir koka stāvbūve kura ir veidota (no ārpuses): apmetums-koka siets-ruberoīds un 4 cm biezi horizontāli koka dēļi un vertikālas brusas. Kā labāk to darīt? Siltinot ar akmens vati? Vai likt vēja plēvi no iekšpuses un vai koki nebojāsies? Jo ruberoīda dēļ domāju, ka nav vērts likt ekovati, jo tāpat neelpos.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tas ir ļoti vecs ruberoīds un palicis tikai kā vēja barjera. Ja vēlaties siltināt no iekšpuses, vajadzētu aizmirst par jebkurām minerālvatēm, bet likt plēvi, bet ekovati vai mīkstas kokšķiedras plātnes. Ekovati var likt tik biezā kārtā, cik nepieciešams pēc aprēķiniem, un pēc tam noslēgt ar mīkstās kokšķiedras plātni. Vai veidot uzreiz karkasu ar spraugu un piepūst ar ekovati. Nevajadzētu lietot minerālvates, jo tās siltajā pusē prasīs plēves, bet koka mājām tas ne pie kā laba nenoved.

Koka paneļu mājas