abc.lv skaitļos

Lietotāji online48
Aktīvie uzņēmumi25214
Nozares raksti1281
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Ko man darīt, ja man ir sēdināti griesti ar reģipsi un vienā malā ir uzmetusies sēnīte?
Labdien! Ko man darīt, ja man ir sēdināti griesti ar reģipsi un vienā malā ir uzmetusies sēnīte? Kā to dabūt nost?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Būvmateriālu veikalā jānopērk Vincents Polyline materiāls "Fungi Pro" un jāizmanto tas. Bet pelējums norāda uz palielinātu mitrumu, tāpēc jāskatās, kāpēc tā ir. Tas ir pirmais signāls, ka pārsegumā, sienā vai jumtā radusies mitruma caurlaidība. Tāpat vien pelējums nemetās.

Grīdas

Vai, betonējot lentveida pamatus, papildus betonā ieteicams guldīt iekšā betona armētus stabiņus?
Labdien! Vai betonējot lentveida pamatus papildus betonā būtu ieteicams guldīt iekšā betona armētus stabiņus 10 x 10 cm un 170 gari?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vertikālā daļā var likt stabiņus, bet horizontālā daļā jāpadomā par to, lai stabiņi būtu sasaistīti kopā. Vai nu stabiņš pārklāj otru horizontālā daļā (viens otru pārklāj par kādiem 20cm), vai, ja ir salikti gali pret galiem, tad apakšā vajadzētu stiegrojuma stieņus, kas galus satur kopā, citādi radīsies lūzuma vietas.

Būvmateriāli

Kā nostiprināt mīksto kokšķiedru?
Labdien! Jautājums: Kā nostiprināt mīksto kokšķiedru? Vai šādas konstrukcijas izveide būtu pareiza: ir guļbūves māja, baļķi ir apzāģēti un starp tiem ir nelieli trīsstūrīši, un vietām baļķi ir nobīdījušies, baļķu diametrs ir 15 cm. Vēlos izveidot šādu konstrukciju: izveidot no metāla profiliem rāmi, pie tiem pieskrūvēt mīksto kokšķiedru, starpā starp baļķiem un kokšķiedru sabērt beramo vati. Telpās ir palielināts mitrums. Vai var uz kokšķiedras var likt reģipsi? Ar ko var un ar ko nav ieteicams veidot apmetumu uz mīkstās kokšķiedras?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Kopumā viss ir pareizi, tikai jautājums par beramo vati. Ja ir minerālā beramā vate, tad ir nepareizi, ja kokšķiedras vai ekovate, tad viss ir pareizi. Tāpēc telpās ir palielināts mitrums, kas varēs mierīgi un efektīvi uzsūkties šajos materiālos un tiks izvadīts ārā. Pamatā konstrukcija ir pareiza. Ja pielieto minerālvati, tad starp to un mīksto kokšķiedras plāksni parādīsies tvaika izolācijas materiāls – plēve. Ja sienas ir nelīdzenas, tad ļoti blīvi (30 – 40cm) liek izlīdzinošās latas, 25mm mīkstās...

Koka paneļu mājas

Vai der šāds siltinājums?
Labdien! Šobrīd 1,5 stāvu privātmājai augšējā stāva siltinājums jumta plaknei no iekšpuses ir sekojošs: reģipsis, 50 mm vate, plēve, 150 mm vate, plēve, dubultais labojums, reģipsis un šindeļi. Vai tomēr būtu viss jālabo un kādi tad ir varianti?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Latvijas apstākļos 50mm vates ir maksimums. Tālāk seko tvaika izolācijas plēve, pamatsiltinājums un atkal plēve. Tā ir kļūda, jo nevar 150mm vati no abām pusēm ieslēgt plēvē. Vatē radīsies kondensāts, kas netiks ārā. Tātad otra plēve nav vajadzīga, tā pat ir kaitīga, jo mitrums jāizvada ārpusē. Tajā vietā varēja būt difūzijas plēve. Ja tā ir, tad viss ir pareizi.

Siltināšana

Kā siltināt bēniņu istabu?
Labdien! Vēlos jumta stāvā (bēniņos) izveidot istabu. Gribu zināt – kā siltināt? Apdari veidošu ar reģipsi. Māja ir guļbūve. Spāres ir 15 cm biezas, uz jumta ir šīferis, zem tā ir skaidu jumts. Grīdā ir 20x20 cm lielas sijas. Kā siltināt grīdu, ar ko būtu labāka skaņas izolācija? Gala sienas ir apsistas ar dēļiem no ārpuses, kā siltināt tās?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pareizi siltinot bēniņus, būtu pareizi siltināt visu trijstūri – divas jumta slīpnes un apakšējo pārsegumu. Nav pareizi atstāj aukstas pažobeles un ar sienām veidot tikai siltu telpu. Pareizi visai jumta daļai jābūt virzītai virs izbūves. Visas telpas, kas ir mansardā, ir zemākas par vati, tātad atrodas it kā jau siltinātā telpā pašas par sevi. Apstrādājot telpu sienas ar mīkstajām kokšķiedras plāksnēm, iegūst īpaši siltas apdzīvošanas telpas. Apgaismei būtu jālieto jumta logi.

Siltināšana

Vai starp kokšķiedras plātni un reģipsi ir vajadzīga atstarpe?
Labdien! Koka māja, apmūrēta ar ķieģeļiem. Vēlamies siltināt no iekšpuses. Gribētu likt kokšķiedras plātnes, pieskrūvēt koka latas un virsū reģipsi. Vai starp kokšķiedras plātni un reģipsi ir vajadzīga atstarpe?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vajadzētu atstāt nelielu atstarpīti – liekot latas, iegūs 12,5mm pa vidu starp reģipsi un mīkstajām kokšķiedras plāksnēm. Latām jābūt saliktām biežāk (30 – 40cm starpā), nekā apšujot tikai ar reģipsi, lai viss būtu pietiekami labi.

Siltināšana

Vai ir kas vēl labojams šādā situācijā?
Labdien! Ir izveidotas ūdens apkures siltās grīdas uz grunts. Grīdas pīrāgs sastāv no saskalotas grants, tad 100 mm eps100 putu polistirols un 80 mm armēts betons ar ūdens apsildes caurulēm. Saprotu, ka vajadzēja hidroizolāciju zem betona. Apkures sezonu neesmu sācis, tagad baidos, ka to sākot, telpās parādīsies pārmērīgs mitrums, kas virzīsies no grunts. Vai ir kas vēl labojams? Plāns ir daļā mājas ieklāt laminātu, daļā flīzēt.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Uz grants vajadzētu likt tvaika izolāciju un tikai tad putupolistirolu. Varētu domāt, ka parastās plēves vietā ir ielikts 100mm putupolistirols, kas arī ir kaut kas līdzīgs hidroizolācijai. Apkures sezonu vajadzētu sākt pamazām, maigākā režīmā. Vienīgais, ko varētu darīt, būtu likt vēlreiz 80mm stiegrota betona vietā vēl vienus 40mm virsū ar svaru, lai piespiestu putupolistirolu.

Grīdas

Vai der šāds grīdas variants?
Labdien! Vēlos veikt iekštelpu remontu guļbūves mājā. Baļķu biezums 15 cm. Apdari vēlos veikt ar reģipsi. Starp baļķiem ir mazi trīstūrīši, baļķi frēzēti. Reģipsi stiprināšu uz metāla profiliem, un starp baļķiem likšu minerālvati, un starp vati un reģipsi tvaika izolācijas plēvi. Vati plānots likt 10 cm, (nākotnē plānots siltināt no ārpuses).
Telpās no grīdām nāk mitrums, to novērsīšu šādi: šķemba, plēve, putuplasts, betons, (betonā siltās grīdas caurules) zemklājs, un lamināts. Ja neliek siltās grīdas caurules, tad der arī šāds variants? Vai šādi siltināt no iekšpuses ir pareizi, vai kaut kas pietrūkst?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šāda siltināšana ir tehniski pareiza, bet ne īpaši racionāla, jo nāksies uzlabot ventilāciju. Par grīdu. Jābūt blīvētai šķembai vismaz 100mm biezumā, lai grunts mitrums pārvērstos tvaikā, ko uzķers tvaika izolācijas plēve. Tālāk seko ekstrodētais putupolistirols, betons, zemklājs un lamināts. Ja neliek siltās grīdas caurules, tad betonu vispār var nelikt.

Siltināšana

Vai siltināšana gaisa spraugā ir efektīva un kāds materiāls labāks?
Labdien! Koka māja, celta ap 1960.gadu. Pēc tam apšūta ar ķieģeļiem. Vēlos nosiltināt ēkas ziemeļu galu. Vai siltināšana gaisa spraugā ir efektīva un kāds materiāls labāks?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vajadzētu atstāt nelielu atstarpīti – liekot latas, iegūs 12,5mm pa vidu starp reģipsi un mīkstajām kokšķiedras plāksnēm. Latām jābūt saliktām biežāk (30 – 40cm starpā), nekā apšujot tikai ar reģipsi, lai viss būtu pietiekami labi.

Siltināšana

Kā var uzlīmēt tapetes uz eļļas krāsas?
Labdien! Vēlos pajautāt: kā var uzlīmēt tapetes uz eļļas krāsas? Un, ja tapetes ir ļoti biezas, kā labāk rīkoties, lai tādas turētos?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Uzlīmēt uz eļļas krāsas nevar tāpēc, jo ir ļoti cieta, gluda un spīdīga virsma. Vai nu siena jāapstrādā ķīmiski ar terpentīnu vai smalku smilšpapīru, lai virsma kļūtu matēta. Ja tapetes ir ļoti biezas, tad jāievēro, cik minūtes tapetes jāiztur samitrinātas, citādi tapete uz sienas sāks stiepties un mest krokas.

Būvmateriāli

Vai skursteņa pēdai apkārt jāliek deformācijas lenta?
Labdien! Pirmais jautājums: Demontēju koka grīdu, nojaucu ķieģeļu skursteni un mājai pa vidu paliek skursteņa pēda. Vai šai pēdai apkārt jāliek deformācijas lenta, ja tiks grīda betonēta un šī pēda būs pirmajā betonēšanas kārtā?
Otrs jautājums: noblietēta un izlīdzināta šķembu kārta un virsū noklāta plēve. Izstāstiet, lūdzu, par plēvi – pie kā jāpiestrādā, vai savienojumu vietas jāsalīmē un kurā vietā gar sienu uz augšu plēve beidzas? Vai tā beidzas gatavai grīdai aiz kājlīstes?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja betonēs līdz pašam skurstenim un netaisīs nekādas šuves, un pēdai ir četri stūri, tad katrā stūrī veidosies plaisa. Ja skurstenis ir kolonna, tad apkārt tam izveido apli no šķiedru plāksnes, saplākšņa vai kartona, vai arī otru, nobīdītu rombu, lai plaisu jau kaut kur virzītu – tā ies tur, kur romba virsotnes. Ja būs aplikts aplis, tad pēc 24 stundām pēc betona ieliešanas tajā virspusē iezāģē, lai pateiktu priekšā, kur plīst. Ja būs aplis, tad plaisa arī klausīs un plīsīs tikai tajā vietā. Šuve ir jātaisa...

Grīdas

Kādi būvnormatīvi regulē šos darbus, un uz kādiem pantiem vai obligātām prasībām var atsaukties, lai piespiestu izlabot šo brīnumu?
Labdien! Deviņstāvu mājā tika mainīti stāvvadi. Kanālu izlauztā betona vietā, starp stāviem, tika iepūstas "ugunsdrošās" montāžas putas (~50x30cm). Darbi vēl ir procesā. Skaidrs, ka tā ir "haltūra". Kādi būvnormatīvi regulē šos darbus, un uz kādiem pantiem vai obligātām prasībām var atsaukties, lai piespiestu izlabot šo brīnumu?
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvprojektu vadītājs, būvinženieris
Labdien! Būvniecības procesa regulējumus nosaka Būvniecības likums. 9. pants. Būtiskās būvei izvirzītās prasības. ... ekspluatācijas laikā būvei un tās elementiem jāatbilst šādām būtiskām prasībām: 1) mehāniskā stiprība un stabilitāte (ja tā skar esošā dzelzsbetona pārseguma stiprību, ņemot vērā izveidotos caurumus) 2)ugunsdrošība (šai gadījumā skar inženiertīklu šķērsošana pārseguma konstrukcijās, ko nosaka LBN 201-15 "Būvju ugunsdrošība", pareizi pielietot inženierkomunikāciju...

Būvkonstrukciju projektēšana, celtniecība, remontdarbi

Kāda atšķirība ir starp pretvēja plēvi un difūzijas plēvi, un kādos gadījumos katru no tām lieto?
Labdien! Kāda atšķirība ir starp pretvēja plēvi un difūzijas plēvi, un kādos gadījumos katru no tām lieto?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pretvēja plēves īsti nav, ir difūzijas plēve. Ir pretvēja barjera, turklāt tai nav obligāti jābūt plēvei. Tā var būt dēlītis, mīkstā kokšķiedras plāksne vai jebkurš materiāls, kas brīvi vada mitrumu. Difūzijas plēve ir ruļļveida materiāls, kas atļauj mitrumam iziet ārā no vates uz gaisa spraugu vai āra gaisu, bet neļauj mitrumam ienākt iekšā – tā regulē gaisa kustību uz vienu pusi.

Būvmateriāli

Kā pareizāk un efektīvāk savest kārtībā mājas ārpusi?
Labdien! Iegādājāmies vecu lauku māju (celta 1928. gadā). Māja ir koka stāvbūve, kas apmesta no ārpuses. Atsevišķās vietās apmetums ir nodrupis, un koks ir satrupējis. Iepriekšējie saimnieki mājas iekšpusi nosiltinājuši ar vati un apšuvuši ar reģipsi. Kā pareizāk un efektīvāk savest kārtībā mājas ārpusi? Vai māju drīkst no ārpuses siltināt ar akmens vati un apšūt ar koka dēlīšiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sākumā nedarīt neko citu, kā tikai atsegt vaļā iekšējo apšuvumu un apskatīties, vai aiz reģipša ir tvaika izolācijas slānis un tikai tad seko vate. Ja nav, tad nav nekāda siltinājuma, jo tas visu laiku ir mitrs. No ārpuses ar akmens vati drīkst siltināt, ja iekšpusē viss ir pareizi. Vatei likt virsū difūzijas plēvi, tālāk, atkarībā no ēkas augstuma un perimetra, jāveido gaisa starpkārta – apmēram 35mm – 40mm. Apakšā aiztaisa ar tīkliņu, bet augšā ielaiž jumta kastē.

Apdare

Kā rīkoties, ja bēniņos zem virsējās plēves vate paliek mitra?
Labdien! Bēniņos, starp brusām ielikta akmens vate, bet zem virsējās plēves vate mitra. Kaut kas nav pareizi. Kā rīkoties?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Plēve jāņem nost, tur tāda nav paredzēta. Bēniņos virs pārseguma siltumizolācijas materiālu atstāj bez nekādām plēvēm. Ja uzliek plēvi, aizkavē mitruma iespēju izplatīties. Pēc 1,5 līdz diviem gadiem virsma uz vates putekļu nosēšanās rezultātā izveidos dabisku aizsargslāni.

Siltināšana

Vai jālieto celtniecības plēve pirms dēļu uzlikšanas?
Labdien! Ir būve, kur sienas ir no 20 cm bieziem Fibo blokiem. Vēlos nosiltināt darbnīcas iekštelpu ar koka latojumu, vati loksnēs un dēļu apšuvumu. Jautājums: vai jālieto celtniecības plēve pirms dēļu uzlikšanas? Kāda ir nozīme šai plēvei, vai tā nerada kādus mitrumus, rasojumus uz materiāliem?

Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Siltinot no iekšpuses ar minerālvati, jāliek tvaika izolācija. Uz šīs plēves nevajag likt tieši virsū reģipsi vai dēļus, bet lai ir vismaz 5 mm atrāviens. Tas samazinās pelējuma veidošanās iespēju.

Siltināšana

Kādu skaņas izolācijas materiālu izvēlēties?
Labdien! Nepieciešama skaņas izolācija plānai gāzbetona iekšsienai starp dzīvokļiem. Reklamē vācu skaņas izolāciju no "Wolf-Bavaria", "Phone Star" 10 mm loksnes. Nevēlos iegādāties kaķi maisā, vajadzīgs speciālista padoms.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāsaprot, ka daļu no skaņas vajag dzēst, bet daļu – nelaist cauri. Ja materiāli skaņas dzēšanai ir viegli, tad necaurlaišanai ir ļoti blīvi un smagi. Minētie materiāli ir snedviča tipa materiāli, kas sastāv galvenokārt no dažādiem koka izstrādājumiem. Lai piedotu masivitāti, tajos iestrādā smiltis, minerālus vai kādu šķiedru materiālu. Tiek panākta spēcīga masa. Šie materiāli nav slikti, tikai jārēķina un jāliek precīzās vietās. Troksnim vajadzētu spektrālu analīzi, lai zinātu, vai tieši šos...

Būvmateriāli

Vai siltinot starp reģipsi un vati jāliek tvaika izolācijas plēve?
Labdien! Jaunbūve. Sienas mūrētas no keramzītbetona 30 cm biezas. No ārpuses siltinātas ar 100 mm akmens vati un uz tās dekoratīvais apmetums. Plānots siltināt vēl no iekšpuses ar 100 mm akmens vati un uz tās reģipsis. Vai starp reģipsi un vati jāliek tvaika izolācijas plēve?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja tas ir keramzītbetons, tad varētu arī pieļaut šādu siltinājumu. Ja tas ir Fibo bloks vai keramzītbloks ar lielām porām, tad pirms siltināšanas abas puses jāapmet vai jāšpaktelē, un tikai tad var likt virsū. Ārpuse definēta pareizi, tur nekas nav nepareizs. Iekšpusei 100mm akmens vate ir ļoti bieza kārta. Minerālās vates ir veidotas no akmens masas vai stikla masas. Abos gadījumos materiāli neuzsūc ūdeni. Ja radīsies kaut kāds kondensāts, tad sakrāsies un nopilēs, tāpēc siltajā pusē priekšā jāliek...

Siltināšana

Vai iespējamas saimniecības ēku pārtaisīt par dzīvojamo māju?
Labdien! Pirms gada ir atbrīvota saimniecības ēka, kurā bija arī govju kūts un piebūvēts gubenis. Sakiet, lūdzu, vai ir iespējamas šo ēku pārtaisīt par dzīvojamo māju? Sienas ir celtas no gāzbetona. Gribētu šajā ēkā izveidot dzīvojamo māju, bet ir aizdomas, ka kūts telpā, tiklīdz būs pastāvīgs siltums, radīsies smakas? Vai tas vispār būtu ieteicams kūtī veidot māju?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Būtībā to var darīt. Nevajadzētu satraukties par gāzbetonu. Lai būtu pārliecība, ka neveidosies nekādas smakas, gāzbetons pirms apmešanas jāstrukturē – jāpārklāj ar strukturējošiem, virsmu cietinošiem materiāliem. Grunts, PVA līme, Vincents Polyline "Super" iekapsulēs iespēju aromātam tur veidoties.

Būvmateriāli

Vai šāda garāžas ventilācijas sistēma strādātu?
Labdien! Iesakiet, lūdzu, kā labāk izveidot dabīgo ventilāciju kooperatīvajā garāžas bedrē, lai no turienes izvadītu mitro gaisu. Bija doma, līdz ar bedres grīdu ievietot cauruli un otru caurules galu palaist virs jumta, tādā veidā radīt vilkmi no pagraba uz augšu (ārā), šāds skurstenis no bedres grīdas līdz caurulei/skurstenim virs jumta būtu ap 5 metriem. Vai šāda sistēma strādātu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sistēma strādās, bet vai strādās tieši ar šiem izmēriem, es šaubos. Apakšējā caurule, kas ir līdz grīdas līmenim, tā arī paliks. Var regulēt tikai ar augšējo cauruli, kas izies virs jumta. To paaugstina, kamēr iegūst vilkmi.

Ventilācija

Kā panākt, lai pagrabs, kas uzbūvēts pirms 15 gadiem, ir sauss?
Labdien! Kā panākt, lai pagrabs, kas uzbūvēts pirms 15 gadiem, ir sauss? Pagrabs ir 24m2. Jumta pārseguma 6-metrīgie paneļi nopiķēti no ārpuses, pārbērts ar granti 1,5 m augstumā un 10 cm ar melnzemi, uz kura aug zāle. Uz pagraba griestiem krājas mitrums.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! No augšas visā platībā jāatsedz vaļā pārsegums. Ideāli, ja var atsegt arī no sāna. Jāuzklāj virsū telpiska ģeomembrāna jeb „pumpainā” ar pumpiņām uz leju uz betona paneļa. Tālāk liek atpakaļ grunti un visu pārējo. Vajadzētu arī izvadīt mitrumu pa kādām lūkām. Vertikāli uzliek OSB plāksni, gar kuru pa abām pusēm iet minētā membrāna, un gaiss iziet ārā. Pagrabā jābūt betona grīdai. Tiklīdz būs klons un grunts, mitrums izgarojot sēdīsies uz griestiem. Ja ieliks ventilāciju, iekšā nesvīdīs, varēs labāk...

Ventilācija

Vai šāds grīdas pīrāgs būtu pareizs, lai neveidotos koka trupēšana?
Labdien! Vēlos izveidot jaunu grīdu lauku mājā. Plānotais grīdas segums būs masīvkoka dēļi.
Māja ir koka stāvbūve ar lentveida pamatiem.
Grīdas pīrāgs:
1. Blietēta grunts
2. Hidroizolācija 200 mikronu plēve
3. 100 mm ekstrudētais putuplasts uz pusspundi
4. 50x70mm lāgas (latas) ieklātas krusteniski.
5. Tukšumi aizpildīt ar keramzītu.
6. 28 mm grīdas dēļi
Vai šāds pīrāgs būtu pareizs, lai neveidotos koka trupēšana?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Neliels aizrādījums. Uz blietētas grunts jābūt vismaz 10cm blietētas šķembas. Jebkura grunts kapilārā ceļā pacels mitrumu, tāpēc, lai no tā atdalītos, jāliek šķembas. Virsū jāliek minētā hidroizolācija, 50mm ekstrodētais putuplasts uz pusspundi, tālāk minētās lagas un tukšuma aizpilde ar keramzītu. Atstāj apmēram 1,5 – 2 cm brīvu vietu un tikai tad uzstrādā virsū grīdas dēļus, pie sienām atstājot brīvas joslas, kuras nosedz ar līstēm priekš elpošanas.

Koka grīdas

Kā pareizāk veikt dzīvokļa ārsienu siltināšanu?
Labdien! Dzīvoju 60-tajos gados celtā trīs stāvu ķieģeļu mūra mājā, pirmajā stāvā, ziemeļu puses gala dzīvoklī. Vēlamies veikt remontu un nosiltināt dzīvokļa ārsienas no iekšpuses. Kā siltināmo materiālu vēlamies izmantot spundētas kokšķiedru plāksnes 25 mm biezumā. Kā to tehnoloģiski pareizi vajadzētu veikt? Vai ir nepieciešama tvaika izolācijas barjera? Kā pareizi nostiprināt pie sienas šīs kokšķiedras plāksnes? Kāda varētu būt šo plākšņu nobeiguma apdare?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Atbalstu siltināšanu no iekšpuses ar spundētām kokšķiedru plāksnēm. Latvijas apstākļiem vajadzētu mazliet impregnētu un smagāku šo kokšķiedras plāksni, turklāt likt divās, nevis vienā kārtā. Pirmajā kārtā uz dezinficētas (ar Vincents Polyline Fungi apstrādāta virsma, vismaz divas stundas izturēta) iekšējās sienas bez nekādām plēvēm uzreiz liekam cieši klāt kokšķiedras plāksnes. Tās var pielīmēt, pa perimetru veidojot līmjavas kārtiņu, var piedībeļot ar dībeli, ja sienas labi tur. Ja apakšā ir...

Siltināšana

Kāda ir Latvijas apstākļiem vispiemērotākā mājas sienas, griestu un jumta konstrukcija un uzbūve?
Labdien! Kāda Jūsu skatījumā ir Latvijas apstākļiem vispiemērotākā un visatbilstošākā mājas sienas, griestu un jumta konstrukcija un uzbūve, ceļot māju no pamatiem līdz jumtam. Jeb, īsāk sakot, kāda pēc uzbūves būtu māja, ja to Jūs šodien sāktu celt pats sev?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pilnīgi vienalga, no kādiem materiāliem izvēlamies būvēt sev māju. Galvenais un vienīgais noteikums ir, lai tā būtu uzbūvēta pareizi. Es ieteiktu izvēlēties materiālus, kas Jums patīk. Tālāk var veidot pareizu konstrukciju, kas atbilst būvfizikas likumiem, un māja būs lieliska. Mājas izvēlē var braukāt apkārt pa dažādu materiālu un konstrukciju mājām, lai tās apskatītu, vai arī meklēt palīdzību pie speciālistiem. Mājas būvniecība atkarīga no vietas, materiāliem, budžeta un paša cilvēka vēlmēm....

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai iespējams atjaunot jumta krāsojumu?
Labdien! Man mājai apmēram 20 gadu atpakaļ ir uzlikts "Libanon" jumts, it kā pēc nolietojuma būtu jumts jāmaina, jo krāsa ir nolietojusies, bet vai nav iespējas krāsu atjaunot, lai nebūtu šīs lielās izmaksas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Domāju, ka var atļauties darīt šādi. Klāt virsū sintētisku krāsvielu, kura būtu ūdens izturīga. Klāt ieteiktu pielikt klāt Vincents Polyline universālo līmi "Super" un ļoti smalkas, maltas smiltis, arī pigmentu. Tad var mēģināt atjaunot jumta krāsu uz kādiem septiņiem vai astoņiem gadiem. Ja ne visas kārtas, tad pirmā noteikti jākrāso ar smidzinātāju, citādi veidosies gaisa ieslēgumi.

Krāsas