abc.lv skaitļos

Lietotāji online45
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Vai mājas pagrabā var ierīkot vannas istabu?
Labdien! Vēlos uzzināt jūsu viedokli šādā jautājumā – vai mājas pagrabā var ierīkot vannas istabu? Pagrabs atrodas zem virtuves, tam ir betona griesti, tur kādreiz stāvējuši kartupeļi. Mājas pamati ir ap pusmetru biezi. Vai vannas istabas nesāks pūdēt virtuves grīdu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja neko nemainīs un ierīkos vannasistabu, tad viss mitrums padosies uz augšu un caur griestiem noteikti sapūdēs koka vai kāda cita organiska materiāla grīdu. Tāpēc līdz betonam jāatsedz virtuves grīda, uz betona jāliek virsū telpiska ģeomembrāna (8mm ruļļveida materiāls), un uz tā no jauna jāuzklāj grīdas segums. Starp betonu parādīsies gaisa spraugu, kuru pa virtuves grīdas līstēm izvadīs ārā virtuvē.

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai ir kādi normatīvie akti šādiem gadījumiem, kas liktu radušos situāciju labot?
Labdien!
Koka, divu stāvu, daudzdzīvokļu mājā, otrā stāva īrnieki, nevienu neinformējot, izurbuši griestos caurumus un izvadījuši aukstajos, nevēdinājamos bēniņos virtuves, vannas istabas un tualetes ventilācijas trubas, radot bēniņos mitrumu. Vai ir kādi normatīvie akti šādiem gadījumiem, kas liktu radušos situāciju labot?
Paldies!
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvprojekta vadītājs
Labdien! Nav normatīvajos aktos noteikts, kas pieļautu izvadīt aukstajos bēniņos ventilācijas cauruļvadus, līdz ar to būtu pareizi izvadīt ventilācijas cauruļvadus virs jumta seguma.

Ventilācija

Vai neapdzīvotās istabās vajag laist siltumu?
Sveicināti!
Dzīvoju divstāvu privātmājā ar 196 kvm. Otrajā stāvā divas istabas netiek apdzīvotas. Vai šajās istabās vajag laist kādu minimālu siltumu vai nevajag laist vispār, kā tas atspoguļojas uz kopējo mājas siltuma efektivitāti? Kurā gadījumā iespējams ieekonomēt - netiek siltums vispār laists (istabas aukstas) vai istabās tiek turēti kādi padsmit grādi?
Atbild:
Raitis Bēŗtiņš, valdes loceklis
Labdien! Nepdzīvotajās istabās gaisa temperatūru nevajadzētu pazemināt zem +12 grādiem. Tā ir zemākā temperatūras robeža, kuru nodrošinot nepalielināsies siltuma patēriņš pārējās apsildāmajās istabās. Uzturot šos +12 grādus, Jūs ietaupāt energoresursus un nemainās komforts pārējās apsildāmajās istabās.

Apkure

Ar kādu materiālu pārklāt izvirzītu betona pamatu slīpo virsmu, lai mazinātu lietus ūdeņu iesūkšanos?
Labdien! Izvirzīti betona pamati. Ar kādu materiālu vislabāk pārklāt augšējo slīpo virsmu, lai mazinātu lietus ūdeņu iesūkšanos. Flīzes negribas likt.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Horizontālā hidroizolācija jāturpina līdz pašai ārējai malai, tad no javas veido slīpu kalniņu uz augšu. Horizontālā hidroizolācija iziet uz ārējo sienu, virspusē veido slīpu kalniņu un apšuj ar skārdu.

Būvmateriāli

Kādu apakšklāju izvēlēties zem siltām grīdām?
Labdien! Kādu apakšklāju izvēlēties zem lamināta, siltām grīdām? Vai ir nepieciešama plēve?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Apakšklāja pamatnozīme ir akustisko īpašību uzlabojums. Uz visiem grīdu pamatnes materiāliem liek virsū akustisko materiālu un tad veido virsū lamināta ieklājumu. Ja ir betona grīda, tad jāklāj virsū tvaika izolācijas materiāls, jo betons un klons var dot nelielu mitrumu, kas var kaitēt laminātam. Virspusē noklāj tvaika izolāciju (visprātīgāk – telpisku ģeomembrānu) un tad tikai laminātu. Ja tā ir betona grīda, tad var izmantot polietilēna plēvi, jo membrāna tomēr ir telpiska un pacels par 8mm uz...

Apkure

Vai kokšķiedras plāksnes drīkst skrūvēt uzreiz pie betona sienas?
Labdien! Dzīvoklī notiek remonts. Gribu nosiltināt ārējās sienas ar kokšķiedru plāksnēm 25 mm biezumā. Vai drīkst skrūvēt uzreiz pie betona sienas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jā, drīkst. Ja ir ļoti mitras betona sienas, tad var gruntēt ar Vincents Polyline Latexgrunt grunti, vai var likt virsū tuvi savienotus (ne vairāk par 20cm) profilus un klāt virsū mīkstās kokšķiedru plāksnes. Ja betons nav izteikti mitrs, var klāt virsū un stiprināt ar skrūvēm vai līmēm.

Siltināšana

Kā pareizi izveidot grīdu?
Labdien! Grīdas veidošana. Noblietēta grunts, tad 10 cm noblietētas šķembas, tad putuplasts ar pusspundi. Cik nepieciešams un kāda biezuma un kāds - balts, zils, mīksts, ciets, putuplasts, ja būs siltā, ar ūdeni apsildāma grīda? Vai virs noblietētām šķembām drīkst izlīdzināt virsmu ar smilti, līdzīgi kā klājot bruģi? Ar blietēšanu nevar tik precīzi un līdzeni noblietēt, lai putuplastu precīzi ieklātu!
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Noblietēta grunts, tad ieklāj vismaz 10cm biezu šķembu materiālu, ko blietē. Virsmu var izlīdzināt plānā (2 – 3cm) kārtiņā ar smiltīm. Tālāk liek virsū tvaika izolācijas plēvi, un tikai tad ielej betonu. Šajā gadījumā labāk veidot Eštrih betona grīdu, kas ir sausāka, drupena un nesatur rupjās šķembu frakcijas. Tās sastāvs līdzīgs javai, bet ir stiprāks.

Grīdas

Kādu vati labāk izmantot siltumizolācijas papildināšanai?
Labdien! Ir doma papildināt siltumizolāciju vecai mājai, nosiltinot bēniņus, uz esošajiem materiāliem (skaidām, izdedžiem) uzklāt vati ruļļos divas kārtas 100 mm + 100 mm. Kādu vati labāk klāt akmens vati vai minerālvati? Vai ir kāda atšķirība starp Isover un Knauf minerālvatēm? Un kādai jābūt siltumvadītspējai?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Minerālvate pati par sevi sastāv no trīs veidu vatēm – akmens vati, stikla vati un izdedžu vati. To var likt virsū neierobežotā daudzumā – jo vairāk, jo labāk. Atšķirība starp Isover un Knauf vatēm ir, bet Jūsu gadījumā lietojamas abas vates. Vienīgi Knauf gadījumā būs ievērojami spēcīgāka akustiskā ziņā. Virsū plēves nedrīkst likt. Ruļļveida vati pa kārtām liek tā, lai aizklātu iepriekšējās kārtas šuves.

Siltumizolācija

Ko darīt, lai pie palodzes neveidojas kondensāts?
Labdien! Dzīvojam pēckara laikā būvētā koka mājā. Māja pirms trijiem gadiem siltināta ar akmens vati. Salikti plastikāta pakešu logi. Divās telpās logiem viss ir kārtībā, bet vienā telpā pie palodzes veidojās kondensāts. Apkurināma ar podiņu krāsnīm. Ko varētu darīt lai kondensāts neveidojās? Zinām, ka palīdz vecā "tēvu" metode - sāls.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sāls metodi mūsdienās nevajadzētu izmantot. Vai nu šajā vienā istabā jāpārliek pa jaunu logs, jo logu rāmja blīvējums ir irdenāks un laiž cauri, veidojas aukstuma tilts, kas palīdz veidot kondensātu. Vislielākā iespējamība, ka tiešām pietrūkst ieplūdes gaiss. Šajā logā var ievietot ventilējošas restītes, kas praktiski nodrošina stabilu gaisa apmaiņas procesu loga zonā. Es ieteiktu loga blīvējumam izmantot kaļķūdenī mērcētas pakulas.

Logi un durvis

Kādu apmetumu izvēlēties Ulmaņlaikos celtai guļbūvei?
Labdien! Lauku māja, guļbūve, celta Ulmaņlaikos. Kaļķu apmetums sadrupis. Vēlos attīrīt sienas no vecā apmetuma un uzmest jaunu. Reģipsi nevēlos likt. Veikalos ir gatavs apmetums uz cementa bāzes, bet cements neļauj kokam elpot. Ko varat ieteikt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Betons pietiekami elpo, bet tas varētu būt kā mitruma piesaistītājs. Var izvēlēties ģipša javu, kas labi pieķeras pie skaliņu stiegrojuma un labi saistās ar koku, turklāt tas ir pilnībā elpojošs materiāls.

Apdare

Kāpēc pirtiņas baļķi kļūst no iekšpuses slapji?
Labdien! Augusta mēnesī uzcēlām pirtiņu no baļķiem, roku darbs. Baļķi tika sagatavoti ziemā. Starp baļķiem liktas sūnas, uzklāts arī jums, jumta pārlaidums 50 cm. Lietus laikā sāka caur sūnām sūkties ūdens, no iekšpuses baļķi slapji. No ārpuses vēl nav novāktas stalažas. Kur varētu būt problēma?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ar sūnām baļķus vairs nepako. Ir labs materiāls, uz akrila bāzes veidota pasta – Perma-chink. Ūdens netiks spraugās un uzlabosies ēkas siltumizolācijas īpašības. Ja baļķi slapji no iekšpuses arī bez lietus, tad jāskatās, kas ir ar jumta ventilāciju. Vai gaiss tiek pie dzegas iekšā un pie kores ārā. Ja tas netiek nodrošināts, tad baļķi svīst un veidojas pelējums utt....

Koka paneļu mājas

Vai reģipsi var skrūvēt tieši pie presēta kartona loksnēm?
Labdien! "Pīrāgs" no ārpuses: dekoratīvais apmetums, siltinājums 100 mm, daļa ēkas vecais gāzbetons 300 mm, daļa veca guļbūve 130 mm. Tad vertikāls koka karkass 20 mm, tad tādas, man nezināmas, tā kā presēta kartona loksnes ap 12 mm biezas, kuras gribu nošūt ar reģipsi. Vai reģipsi var skrūvēt tieši pie tām loksnēm vai labāk uz karkasa un vai nepieciešama tvaika izolācijas plēve.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šo spraugu vajadzētu likvidēt – kartona loksni noņemt nost, spraugu piepūst un loksni atlikt atpakaļ. Kartona loksne pati par sevi ir stiegrojama ar plastmasas sietiņu un apmetama.

Siltināšana

Kā pareizāk siltināt vecu guļbūvi?
Labdien! Ir veca guļbūves māja, apšūta ar ķieģeļiem, starp koku un ķieģeli ir gaisa sprauga (apm. 5 - 7 cm), iekštelpās ir "cara laika" apmetums (mājai aptuveni 120 gadi). Tagad gribam remontēt iekštelpas. Kā labāk siltināt: iekštelpās likt vati un tad reģipsi vai (esmu dzirdējis), ka esot vate, ko piepūš no ārpuses. Ko iesakāt, kā pareizāk siltināt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja izmanto minerālvates, tad to novieto uz sienas iekšpusē un noslēdz no iekšpuses ar tvaika izolācijas plēvi – polietilēna plēvi 0,2mm biezumā, lai neveidotos iespēja mitrumam iekļūt siltumizolācijas materiālā no telpu puses.

Siltināšana

Vai šādi drīkst siltināt seklus pamatus?
Labdien! Māja celta 70-ajos gados. 110 kvadrātmetru divstāvu māja, koka stāvbūve, kas apmūrēta ar ķieģeļiem, māja uzkalniņā. Pamati lentveida, kopējais augstums 70 cm.
Vai šādi drīkst siltināt seklus pamatus? Zilo putuplastu vertikāli 50 mm stiprināt pie pamatiem un tur, kur pamati beidzas (pie pamatu pēdas), horizontāli 50 mm putuplastu guldīt uz grunts. Sanāk kā lielais L burts, lai sals netiek pie pamatu izcilāšanas. Vai ir kādas alternatīvas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Gluži pareizi šādi nebūs. Vietā, kur beidzas virspamati, jābeidzas ar horizontālo hidroizolāciju. Atstāj vaļā ārpusē un noslēdz no iekšpuses. Siltinot šo cokola stāvu, sākot no horizontālās hidroizlācijas uz leju, vertikāli līdz gruntij, iedziļināmies nedaudz (10 – 15 cm) gruntī un nevajadzētu turpināt līdz pamatu pēdai. Citādi atstās viņu nosegtu, mitrums, kas nāk pamatos no otras puses iekšā, nespēs izgarot, tāpēc pamati paliks mitri. L veida daļa, kas ir horizontāla un vērsta uz ārpusi, tikai...

Siltināšana

Ko darīt, ja mājas siena no pamatiem nav atdalīta ar hidroizolāciju?
Sveiki! Vēlējos pajautāt, kas un ar kādiem materiāliem būtu jādara, ja, būvējot māju, nav atdalīta mājas siena no pamata ar hidroizolāciju?
Atbild:
Kaspars Dzeguze, būvinženieris
Labdie! Jūs neuzrakstījāt, no kā māja būvēta? Ja sienas mūrētas no ķieģeļiem, tad šādu problēmu var novērst ar MAPESTOP vai MAPESTOP PL injekcijas sastāvu. Darbs ir darbietilpīgs. Es Jums ieteiktu piezvanīt uz biroju, kur Jums sniegs konsultāciju par iestrādes tehnoloģiju, izejot no tās situācijas, kas Jums ir. http://www.velvemst.lv/kontakti Materiālu tehniskās lapas atradīsiet: http://www.velvemst.lv/uploads/Mapestop.pdf http://www.velvemst.lv/uploads/MAPESTOP_PL.pdf...

Hidroizolācija

Ar ko vislabāk krāsot trepju telpu daudzdzīvokļu mājā?
Labdien! Ar ko vislabāk krāsot trepju telpu daudzdzīvokļu mājā? Trepes pirms 10 gadiem krāsotas. Krāsojums daļēji zudis. Ar ko aizpildīt plaisas? Ar ko gruntēt? Ir doma krāsot ar divkomponentu epoksīda krāsu RILAK. Ja tas iepriekš nav darīts, vai amatierim tas ir pa spēkam? Kādi Jūsu ieteikumi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Sienas nekad nekrāsos ar epoksīda krāsām, tikai kāpnes. Sienām der berzes un ūdens izturīgas krāsas. Kāpnes vispirms ir jāattīra un jāattauko, tad jāveic gruntēšana, lai aizpildītu plaisas, un tad jāklāj virsū epoksīda krāsa. Vincents Polyline Super – polimēra līme –, kā arī parastais cements. Jāveido sastāvs no divām masas daļām cementa, un vienas masas daļas šīs polimēra līmes. Sajauc kopā, iegūst zobu pastai līdzīgu konsistenci, kas iekrāsosies tumši zilā krāsā. Ar šo sastāvu, kas ir ātri – 30 minūšu...

Krāsas

Vai griestu siltinājumam atstāt smiltis vai likt kaut ko citu?
Labdien! Jautājums par griestu siltināšanu. Māja celta 19.gs. sākumā no akmens, sienas – metru biezas, griesti no dēlīšiem un daļa no sijas redzama. Augšā, bēniņos kā siltinājums ir smiltis. Vietām jumts ir tecējis un smiltis ir mitras un smagas, sākuši bojāties arī griestu dēļi. Sakiet, vai atstāt smiltis, vai arī likt kādu citu siltinājumu griestiem? Ja citu, tad kādu? Mājas jumts vasarā tika nomainīts.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Smiltis kā siltumizolācijas materiāls ir ļoti neizdevīgs, jo, lai sasniegtu šodienas siltumizolācijas pārseguma normu, vajadzētu vismaz 1,5m smilšu. Ja ir bojāti pārsegumi, daļēji smiltis jāņem nost – apmēram 2/3 no visa smilšu daudzuma. Tās jāaizvieto ar ruļļveida minerālvati, bet pilnībā smiltis ņemt nost nedrīkst, citādi konstrukcija sāks kustēties.

Siltināšana

Vai šāds pīrāgs ir pietiekams un var palikt?
Labdien!
Esmu noreizējies par kādu konkrētu risinājumu, proti, koka karkasa māja no ārpuses apšūta ar 10 vai 12mm OSB, pie OSB cietā akmens vate (pielīmēta, piedībeļota, noarmēta, dekoratīvais apmetums). Mājas koka karkass pildīts ar 100mm minerālvati, uz telpas iekšpusi pusspundes dēlīšu apšuvums. Vai šāds "pīrāgs" ir pietiekams un var palikt, vai labāk būtu noņemt iekšas apšuvuma dēlīšus, uz karkasa uzklāt tvaika izolācijas plēvi un tad likt atpakaļ apdares materiālu (tos pašus dēlīšus, OSB vai reģipsi, vēl nezinu, ko īsti)?
Atbild:
Arnis Kļaviņš
Sveiki! Iekšpusē starp vati un dēlīšiem noteikti vajag plēvi, un pēc tam varat likt, ko vēlaties....

Koka paneļu mājas

Kādus materiālus izmantot špaktelēšanai un izlīdzināšanai, lai iegūtu gludi krāsotas kāpnes?
Labdien! Vēlos atjaunot betona kāpnes trepju telpā. Kāpnes ir bijušas krāsotas ar eļļas krāsu, vietām izdrupušas malas. Kādus materiālus izmantot špaktelēšanai un izlīdzināšanai, lai nobeigumā iegūtu gludi krāsotas kāpnes, ņemot vērā, ka kāpnes visu laiku tiek izmantotas?
Atbild:
Ingus Pumpurs / Pārdošanas Projektu vadītājs
Labdien! Jūsu gadījumā ieteiktu izmantot ar polimēriem modificētu cementa bāzes ātri cietējošu remonta sastāvu Sakret RS - http://www.sakret.lv/product/rs-atri-cietejoss-betona-izstradajumu-remontsastavs/ Galvenie nosacījumi, kas jāņem vērā! 1. Virsmas sagatavošana - visi vecie slāņi jāatdala no trepju konstrukcijas (krāsas, eļļas u.t.t. - atsevišķos gadījumos rekomendējas virsējās kārtas attīrīšanai izmantot speciālu betona frēzi (reizēs, ja virskārta ir piesūkusies ar...

Grīdas

Cik biezā slānī grīdā vajag keramzītu, lai uzlabotu siltuma un skaņas izolāciju?
Labdien! Vēlos ieklāt dzīvojamā istabā (3.stāvs) priedes dēļu grīdu, lai uzlabotu siltuma un skaņas izolāciju, plānoju izmantot keramzītu. Vēlos jautāt:
1) Cik biezā slānī būtu nepieciešams keramzīts (patreizējais segums – betons)?
2) Kādas frakcijas (mm) keramzīts jālieto?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nav jēgas likt keramzītu mazāk par 10cm. Starp keramzītu un dēļu klāju vajadzētu atstāt brīvu 1,5 – 2 cm starpu. Tad, kad pie sienām liek virsū grīdas līsti, tad šai līstei jābūt elpojošai, lai to blīvi var pielikt pie sienas un grīdas. Ja veidosies kaut mazākais mitrums, tad augšpusē būs iespēja gaisam kustēties no dēļu grīdas apakšas uz istabu.

Grīdas

Kādu krāsu izvēlēties fasādei?
Labdien! Fasādes pīrāgs: guļbūve 15 cm, pēc tam nāk izlīmeņots karkass, kas pildīts ar minerālvati 10 cm, karkass noslēdzas ar 25 mm RBB kokšķiedras plāksnēm. Plāksnes pēc tam armētas ar fasādi armējošo līmi; paralēli iestrādāts stikla šķiedras siets, tas viss noslēdzas ar 2 mm dekoratīvo apmetumu. Kādu krāsu izvēlēties šai fasādei? Tai jābūt elpojošai vai arī var būt uz silikona, akrila bāzēm veidotas krāsas?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Fasādei obligāti jābūt ļoti spēcīgi elpojošai, jo visas šīs konstrukcijas pieļauj mitruma transportu no telpas līdz āram, citādi uz fasādes radīsies pleķi utt. Krāsai jābūt ūdens dispersijas krāsai, tā var būt silikāta, linu eļļas bāzes krāsa, bet ne silikona vai akrila bāzes krāsa, citādi sienā uzkrāsies mitrums un zudīs siltums.

Krāsas

Kā pareizāk no iekšpuses siltināt stāvbūves sienas?
Labdien! Vēlos nosiltināt stāvbūves ārējās sienas – no iekšpuses. Ēkas siena – no ārpuses bija – 2 cm cementjavas apmetums – tad uzreiz veclaiku melna pape – tad – 5 cm biezi stāvbūves dēļi (ar šķirbām, kurās iepūtu putas, kuras it kā sairstot? Varbūt varu noskrūvēt ar vecām OSB un preskartona plāksnēm?) – tad tukšums kādi 15 cm – tad iekšējā dēļu siena 4 cm bieza.
Tagad tas pats, tikai no iekšpuses. Noplēsti vecie dēļi. Jautājums – vai pirms no iekšpuses ieklāj vati (tajos pirms tam tukšajos 15 cm) – kas jāievēro pirms tam – vai uzreiz var klāt vati un pēc vates – karkasu ar riģipsi? Kā pareizi darīt? Kurā vietā un kādu tvaika izolāciju? Nākotnē paredzēt apmūrēt un siltināt arī no ārpuses.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Uzreiz vati nevar klāt. Ja runa ir par minerālajām vatēm, tad var klāt šajos 15cm, bet tad no iekšpuses jānoklāj ar tvaikizolācijas plēvi. Ja lieto ekovati, kas uzsūc mitrumu, tad var šīs plēves nelikt, bet, ja lieto minerālo vati, tad jānobeidz ar plēvi. Putas nav ilgizturīgs materiāls, tās tiešām sairst. Spraugas labāk aizpildīt ar ekovati, pakulām vai jebkuru citu ilgizturīgu materiālu....

Siltināšana

Kā atjaunot dekoratīvo ģipša plākšņu kamīnam krāsu, kas laika gaitā ir "nolietojusies"?
Labdien! Kā atjaunot dekoratīvo ģipša plākšņu kamīnam krāsu, kas laika gaitā ir "nolietojusies"?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja pieņem, ka tās ir mākslīgi izgatavotas ģipša plāksnes, tad vajadzētu konstatēt, vai jau iepriekš nav bijusi virsū kāda laka vai krāsa, jo tad tā ir jānotīra. Ja tādu nav, tad virsējā kārta būs jāatjauno. Vispirms jānopulē ar smalku smilšpapīru, pēc tam jānolako. Ja nepatīk tikai krāsa, tad uzreiz, pēc nopulēšanas, virsu nolako ar ietonētu laku.

Kamīni