abc.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi25218
Nozares raksti1291
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Kādam tālāk jābūt grīdas pīrāgam, ja otrais stāvs pagaidām paliek neapdzīvots un neapkurināts, bet nākotnē plānots to apkurināt un apdzīvot?
Labdien!
Veicam rekonstrukciju 1928.gadā būvētai (apcirsto) guļbaļķu ēkai. Tagad jāatjauno starpstāvu pārsegums. Šobrīd ir plikas sijas starp pirmo un otro stāvu. Ir doma virs sijām ieklāt dēļu pārsegumu (25 mm), apakša sijas paliek atklātas, bet starp tām griestus izlīdzinām ar reģipsi. Kādam tālāk jābūt grīdas pīrāgam, ja otrais stāvs pagaidām paliek neapdzīvots un neapkurināts, bet nākotnē plānots to apkurināt un apdzīvot? Mums ir palikušas daudz skaidas no veco starpsienu un grīdas siltinājuma, vai tās var izmantot pie šīs starpstāvu grīdas izbūves?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā kā nākotnē plānots pāriet un apdzīvotu telpu, starpstāvu pārsegumu līmenī nav jēgas likt tvaikizolācijas materiālu (plēvi), bet veidot melnos griestus. No apakšas sijas ir atklātas, pēc tam griestus izlīdzina ar riģipsi, virs tā atrodas apmēram 3cm brīva telpa, tad ar latiņām pie sijām veido dēlīšu grīdu, virs tās liek sakrātās skaidas kopā ar ieputinātu, nedzēstu kaļķi, un, kad izlīdzina sija līmeni, var uzklāt virsū vairākās kārtās ruļļveida akmens vati. Kad tur sāks dzīvot, vati varēs noņemt nost...

Siltināšana

Kas izdevīgāka - koka karkasa vai bloku māja?
Labdien!
Mēs vēlamies būvēt laukos divstāvu māju – apmēram 130 m2. Nevaram izšķirties starp bloku māju un koka karkasa māju, kuras atved un pāris mēnešos māja gatava. Kurš variants būtu izdevīgāks? Kas būtu jāņem vērā izvēloties koka karkasa māju? Vai tām ir kādi trūkumi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Koka karkasa māja ir dārga, bet veselīga. Manā skatījumā minerālbloku mājas ir labākas. Šīs mājas ir siltākas, jo koka karkasa mājā nevar dzīvot, neizmantojot modernus siltumizolācijas materiālus, tāpēc bloku māja ekspluatācijas laikā ir lētāka nekā koka karkasa māja. Izvēloties māju, jāņem vērā Latvijas klimats. Reti ir tā, kad ir ļoti sauss gaiss, tāpēc mājas montāžas process būs pakļauts nokrišņiem un mitrumam. Montējot koka karkasa māju ilgāk par nedēļu, koka detaļas tiek pakļautas...

Koka paneļu mājas

Vai šāds grīdas pīrāgs būs pareizs un vai starp šiem materiāliem ir jāievēro kāds atrāviens?
Labdien!
Griežos pie jums ar jautājumu par grīdas ar silto pagrīdi ieklāšanu ēkas pirmajā stāvā. Vecā dēļu grīda un lagas bija daļēji bojātas no puvuma un ķirmjiem, tāpēc tas viss tika demontēts un izvākts laukā. Vai būs pareizi, ja grīda tiks ieklāta šādi:
Uz grunts tiks noblietēta 150 mm bieza šķembu kārta un uz tās tiks ieklāta pumpainā ģeomembrāna. Tālāk, virs ģeomembrānas tiks ievietotas koka lagas un starp tām siltumizolācijas materiāls – mīkstās kokšķiedru plāksnes. Un visbeidzot virs lagām grīda tiks ieklāta ar OSB plāksnēm. Vai šāds grīdas pīrāgs būs pareizs un vai starp šiem materiāliem ir jāievēro kāds atrāviens? Vai šajā gadījumā ir jālieto kāda plēve, piemēram starp OSB plāksnēm un starp lagām ievietotajām mīkstajām kokšķiedru plāksnēm?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Grīdas konstrukcija ir pareiza. Ja liek lagas, tad starp grīdas segmateriāla un mīkstajām kokšķiedras plāksnēm jāatstāj vismaz 2cm šķirkārta, kas dod iespēju vēdināt.

Būvkonstrukciju projektēšana

Kā siltināt ķieģeļu/paneļu mājas sienas un grīdu?
Labdien! Dzīvoju 1974.gadā celtā, ķieģeļu/paneļu mājā. Ir gala dzīvoklis pirmajā stāvā, apakšā auksts un mitrs pagrabs. Gribu siltināt gala sienu no iekšpuses un grīdu. Ja siltināšu sienu, kas ir 10cm, kā pēc tam varēšu tikt pie grīdas izņemšanas, lai to siltinātu? Tur ir vajadzīga sprauga 2mm no sienas. Ko iesakāt siltināt vispirms, un ar kādiem materiāliem? Gribētos, lai tas kalpotu ilgāku laiku. Zem grīdas varētu būt mazliet palikuši izdedži.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Vajadzētu sākt ar grīdas izņemšanu. Tā jāatbrīvo līdz betona pārsegumam un jādezinficē. Tad jāsiltina ārsienas. Noteikti iesaku mīkstās kokšķiedru plāksnes. Tās jānolaiž līdz grīdas segumam, tādējādi izveidojot sienu siltinājumu arī zem grīdas. Pēc tam uz grīdas pārseguma jāāieklāj jauns siltumizolācijas materiāls – 100mm granulēts keramzīts, putupolistirola plāksnes vai mīkstās kokšķiedras plāksnes. Siltināšana notiek līdz grīdas līmenim, uz kura, ar 20cm atkāpi no sienas, atradīsies tīrās...

Siltināšana

Vai taisnība, ka istabas griestus nav ieteicams apsist ar spundētajiem dēļiem, jo siltuma rezultātā rodas šķirbas starp tiem?
Labdien! Vai taisnība, ka istabas griestus nav ieteicams apsist ar spundētajiem dēļiem, jo siltuma rezultātā rodas šķirbas starp tiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā ir bieži novērojama parādība, kad, ja telpā, kas ir zem griestiem, un telpā, kas ir virs pārseguma, ir dažādi apstākļi. Ja telpā ir absolūti vienādi apstākļi gan virs, gan zem griestiem, tad var droši apsist ar spundētiem dēļiem. Ja apstākļi atšķiras, tad, apsitot ar spundētiem dēļiem, virs tiem jāveido neliela telpa (5cm – 10cm), kurā krāsies no apakšas nākošs siltums un mitrums. Pierīkojot telpai klāt ventilāciju, var atbrīvoties no siltās un mitrās gaisa masas. Tad konstrukcijas netiek pārslogotas...

Apdare

Ar kādu materiālu labāk noslēpt sijas?
Labdien! Ir vēlme istabā noslēpt sijas, kuras ir nelīdzenas (garums – 5 m), veca koka māja. Ar kādu materiālu to labāk izdarīt? Konstrukcijai vēlams būt vieglai. Ar ko var aizpildīt tukšumus, kuri radīsies starp sijām?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja tā ir vienstāvu ēka, tad pastāv divas iespējas. Varbūt nemaz nevajag slēpt sijas, bet apšūt ar dekoratīvo dēlīti. Ja tiešām vēlaties sijas paslēpt, tad var izmantot tukšo telpu, kas atrodas virs griestiem. Sijas var paslēpt no apakšpuses ar dēļiem vai kādu citu materiālu, bet tukšumu starp sijām var aizpildīt ar praktiski jebkura tipa siltumizolācijas materiālu, atstājot neaizpildītus apmēram 2cm augšējā pusē. Ja pieņem, ka vidējais siju augstums ir apmēram 15cm, tad 13cm aizpilda ar granulētu...

Apdare

Cik varētu izmaksāt mājas piebūve vai speciālista konsultācija?
Sveiki! Cik varētu izmaksāt mājas piebūve? Doma nojaukt vienu istabu, kura kādreiz ir bijusi veranda un piebūvēt mājai klāt no viena gala līdz otram mājas galam betona blokus, respektīvi sanāk nojaukt mazāk, bet piebuvēt vairāk. Māja nav no jaunajām, tā sēžas un plaisā, celta velns zina no kā.. Cik ir ta optimāla cena eur/m3 darbs + materiāli? Tad cik apmēram varētu maksāt cilvēks, kurš atnāk un izvērtē visu situāciju un pasaka precīzu summu, ar kuru man būtu jārēķinās, kad taisa šo remontu? Paldies!
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvprojektu vad., būvinženieris
Labdien! Spriežot pēc Jūsu iecerēm, vispirms, lai konstatētu esošās ēkas tehnisko stāvokli, Jums būtu nepieciešams veikt ēkas tehnisko apsekošanu, kuru veic sertificēts būvinženieris attiecīgā jomā, jo tas arī saistās ar iecerētās ēkas piebūvi. Par cik, saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 500 "Vispārīgie būvnoteikumi", ēka ietilpst 2.grupā, Jums ir jāizstrādā būvprojekts, saskaņā ar MK noteikumiem Nr.529 "Ēku būvnoteikumi". Kad šis būvniecības process ir pabeigts un zināmi pielietojamie būvmateriāli, varētu...

Arhitektūra

Kādas vielas būtu labākās, lai apstādātu vagondēļus, kuri tiks montēti mājai no ārpuses?
Labdien!
Kādas vielas būtu labākās, lai apstādātu vagondēļus, kuri tiks montēti mājai no ārpuses? Jāapstrādā pirms uzstādīšanas?
Atbild:
Juris Biršs, RTU docents, Dr.sc.ing.
Labdien! Vagondēļus pirms uzstādīšanas apstrādā ar antipirēnu INWOOD FIRE, vairākkārtīgi smidzinot vai iegremdējot dēļus šķīdumā, mēs panākam zināmu nosacītu ugunsdrošību. Vienlaicīgi apstrādātās virsmas iegūst arī antiseptiskas īpašības. Tālāk dēļus uzstāda uz ēkas fasādes (veidojot gaisa šķirkārtu ventilēšanai) un pēc tam no ārpuses dēļu virsmu apstrādā ar karstu (sasildītu līdz 60 grādiem ūdens vanniņā) lineļlu (ieteicama ir auksti spiesta lineļla) līdz pakāpei, kad lineļla vairs neiesūcas...

Apdare

Vai brusas var apšūt ar 100mm akmens vati un tālāk ar presēto skaidu plati?
Labdien! Otrā stāva istaba būvēta no 10x10cm koka brusītēm. No istabas iekšpuses brusītes ir apsistas ar apzāģētiem collīgiem dēļiem, tad 100mm akmens vate, celtniecības plēve, gaisa rūme un presēta 15cm skaidu plate. No sienas otras puses paliek plikas 10cm brusas. Vai var apšūt ar 100mm akmens vati un tālāk ar presēto skaidu plati? Uz griestiem ir dēļu klājums, virs tā uzritināta akmens vate ruļļos, aiz istabas sienas atrodas slīpais jumts ar tukšu vietu.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var darīt tā, kā esat ieplānojis!

Apdare

Kādas ir GAMO termovates priekšrocības un trūkumi?
Labdien! Internetā ieraudzīju, ka brāļi lietuvieši piedāvā tādu GAMO termovati, kas tiekot izmantota Kanādā. Vai varat sīkāk pastāstīt par šo materiālu, lietošanu, priekšrocībām, trūkumiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāseko līdzi Latvijas būvnormatīviem, kas pie mūra darbiem nosaka, lai pēc katra stāva veidotu gāzbetona izlīdzinošo dzelzsbetona joslu. Pa visu perimetru pa nesošajām iekšsienām un ārsienām veidojas 15cm augsta dzelzsbetona (stiegrota, ar divām vismaz 12cm stiegrām un augšā sietiņš) josla. Tas nozīmē, ka būs vārtu pārsedze ar U veida dzelzi, virsū Aeroc U-bloki, un virs tiem vai nu uzreiz vai pēc vēl kādas kārtas (atkarībā no tā, kurā vietā Jūs organizējat savas sprieguma izlīdzinošās joslas) seko...

Būvmateriāli

Vai akmens vati var likt virsū izdedžiem, vai tie ir jāņem ārā?
Labdien! Nopirku vecu mājiņu un gribētu kārtīgi nosiltināt griestus. Griesti no ārpuses ir siltināti ar 20cm biezu izdedžu kārtu. Vai akmens vati var likt virsū izdedžiem, vai tie ir jāņem ārā? Un cik biezu kārtu akmens vates likt, ja izdedžus atstāj?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pārsegumu nedrīkst pārslogot, tāpēc jāieiet telpā, no kuras ir redzami griesti, griestu sijas vai pārseguma sijas. Ja tās ir ieliekušās, kas liecina par paaugstinātu slodzi uz pārsegumu, tad kaut kāda daļa no izdedžiem jāizņem. Nekādā gadījumā nevajadzētu iztīrīt pilnīgi visus izdedžus, jo šajā gadījumā jau gadiem nostāvējusi konstrukcija pēkšņi kļūst vārīga un zaudē stingumu, parādās dažādi krakšķi un šķiebšanās deformācijas, kas var izraisīt vēl lielākas nepatikšanas, nekā ieliekušies...

Siltināšana

Vai Aeroc U-blokus var izmantot kā pārsedzes garāžas vārtiem, kuru aiļu platums ir 5m?
Labdien! Vai Aeroc U-blokus var izmantot kā pārsedzes garāžas vārtiem, kuru aiļu platums ir 5m? Doma līmēt 300x200x500 U-Blokus, kuros ielikt U veida leņķa dzelzi un pēc tam pildīt ar betonu. Šī ir viena no jumta sienām, uz kuras balstīsies jumta konstrukcija - divslīpju jumts 45 grādu leņķis.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Jāseko līdzi Latvijas būvnormatīviem, kas pie mūra darbiem nosaka, lai pēc katra stāva veidotu gāzbetona izlīdzinošo dzelzsbetona joslu. Pa visu perimetru pa nesošajām iekšsienām un ārsienām veidojas 15cm augsta dzelzsbetona (stiegrota, ar divām vismaz 12cm stiegrām un augšā sietiņš) josla. Tas nozīmē, ka būs vārtu pārsedze ar U veida dzelzi, virsū Aeroc U-bloki, un virs tiem vai nu uzreiz vai pēc vēl kādas kārtas (atkarībā no tā, kurā vietā Jūs organizējat savas sprieguma izlīdzinošās joslas) seko...

Būvmateriāli

Kā pareizāk izlīdzināt betona grīdu un pie reizes izveidot hidroizolāciju?
Labdien! Mājā ir betona grīda, kas balstās uz būvgružu slāņa, zem tā - grunts. Vēlos ieliet izlīdzinošu betona kārtu un pie reizes izveidot hidroizolāciju. Kā to pareizāk darīt? Vai var uz esošā betona klāt bituma mastiku uz ūdens bāzes un uz tā betonēt jauno kārtu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā var darīt. Vispirms uz betona kārtas, kuru izlīdzinās, jāuznes virsū tvaikizolācijas materiālu, kurš, iespiests starp divām betona kārtām, automātiski pārvērtīsies par hidroizolāciju. Ja izlīdzinājuma virsmas nav asas, var likt virsū plēvi vairākās kārtas, var likt virsū bitumenizēto mastiku un ruberoidu, var likt tikai bitumenizēto mastiku, var likt arī stikla audumu uz bitumena mastikas bāzes un var likt arī spēcīgas hidroizolācijas. Pirms izlīdzināšanas uz samitrinātas esošā betona...

Grīdas

Kādā secībā, kas pareizi būtu jāliek, lai pagrabā pie koka griestiem uz augšu nenāktu mitrums?
Labdien! Mājas pagraba griestus vēlos no koka. Kādā secībā, kas pareizi būtu jāliek, lai uz augšu nenāktu mitrums? Keramzīta vietā gribu likt putoplastu. Vai plēve jāliek un kādā diametrā jābūt sānu ventilācijai, jo tā ies cauri pa stūriem uz augšu uz bēniņiem?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Līdz galam neizpratu jautājumu, bet atbildēšu pēc tā, kā sapratu. Ja tas ir koka pārsegums, tad no apakšas to nedrīkst aiztikt. Tam jāpaliek tādam, kāds tas ir. Sijas un apšuvums ar dēļiem, bet nekādā gadījumā ne ar ko nenosegts. Tas nozīmē, ka mitrums jebkurā gadījumā dosies uz augšu un iesūksies koka konstrukcijā. Tālāk, virs koka konstrukcijas, kas jau pāriet augšējās telpas grīdā, jāveido ventilējoša kārta. Tālāk jāveido grīdas konstrukcija ar attiecīgu siltinājumu. Griesti no koka ir luksusa lieta...

Būvmateriāli

Vai vajag likt gan difūzijas membrānu, gan arī andikondensāta plēvi?
Labdien! Vēlos vēlreiz pārjautāt par jumta plēvēm. Internetā esmu lasījis, ka šobrīd ražotās difūzijas membrānas pilda arī antikondensāta plēves funkciju un nav vairs vajadzības likt divas plēves. Kā īsti ir? Un otrs jautājums. Vai var spāres pie mūrlatas skrūvēt ar speciāliem spāru stiprinājuma profiliem un skrūvēm? Esmu dzirdējis viedokli, ka skrūves neturot, un esot jāstiprina ar naglām.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Šādas plēves pastāv. Ir tvaikizolācijas plēve ar antikondensāta pamatni un difūzijas plēve ar antikondensāta pamatni. Latvijas klimatiskajos apstākļos der tikai tvaikizolācijas plēve ar antikondensāta pamatni, tāpēc vienalga jāliek arī otra – difūzijas –, plēve. Vācijā un tālāk uz dienvidiem var likt tikai vienu plēvi, jo tur ir siltāks. Pati mūrlata uz tapām tiek stiprināta pie sienas, bet spāres ar speciāliem iezāģējumiem tiek atbalstītas pret mūrlatu un stiprinātas vai nu ar sasējumiem vai ar...

Būvmateriāli

Gribētu zināt, kāda ir darbu secība;kādi dokumenti apliecina patieso situāciju un kas tādus var izsniegt?
Labdien!
Ar ko būtu jāsāk, ja ir problēmas ar bēniņu (9.st.mājas 608.sērija 3 kāpņu telpas Imantā) drošību - esot plaisas utt. Pagājušā gadā uzlikts jauns jumta pārsegums, bet bēniņi palikuši neremontēti. DzĪB inženieris safotografējis plaisas bēniņos un Valdes priekšsēdētājs sakās pasūtīt remontdarbu projektu, ko saskaņos ar Būvvaldi. Nezinām, cik maksās projekts, cik remontdarbi. Valdes priekšsēdētājs saka, ka bēniņi tādā stāvoklī, ka neviena firma neuzņesies remontēt bez projekta.
Gribētu zināt, kāda ir darbu secība; kādi dokumenti apliecina patieso situāciju un kas tādus var izsniegt?
Atbild:
Aivars Mauriņš, būvinženieris
Labdien! Pirmkārt būtu jāsāk ar ēkas tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu ēkas tehnisko stāvokli, tajā skaitā pārsegumu tehnisko stāvokli. Tālāk, saskaņā ar ēkas tehniskās apsekošanas slēdzienā minētajām rekomendācijām un atkarībā no bojājumu rakstura, nepieciešams izstrādāt būvprojektu. Gadījumā, ja pārsegums ir neapmierinošā tehniskajā stāvoklī, būvprojekta izstrāde ir obligāta. Tādā gadījumā tikai pēc būvprojekta izstrādes un akceptēšanas Būvvaldē (kas ietver arī būvatļaujas saņemšanu),...

Būvizmaksas

Cik varētu izmaksāt kāpņu metāla margu izgatavošana?
Labdien! Cik varētu izmaksāt kāpņu metāla margu izgatavošana? Interesējos par dekoratīvām margām ar ziedu rakstu pie mājas ārdurvīm (apmēram 2m garumā). No kāda materiāla tās būtu labāk pasūtīt, ja margas atradīsies ārā?
Atbild:
Guntis Kalsnavs, valdes loc.
Sveiki! Dekoratīvas metāla margas izgatavo no tērauda, tad cinko un krāso. Tas nodrošina labu aizsardzību pret rūsu. Margu cena var svārstīties pat vairākas reizes, atkarībā no dekoru daudzuma un vai tiek izmantoti rūpnieciski kalumi vai 'rokas kalums'. Precīzu cenu varam noteikt, zinot kopējo margu apjomu un margu dizainu....

Metālizstrādājumi

Vai zem cinkotā skārda obligāti jāklāj kondensācijas plēve?
Labdien! Vai, klājot saimniecības ēkas jumtu, izmantojot cinkoto skārdu, vai obligāti nepieciešams ieklāt kondensācijas plēvi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja jumtu veido no gabala materiāla (cinkotais skārds tāds nav), tad zem jumta veidojas kondensāts, bet sniegs vai ūdens no augšpuses iekšā netiek. Ja ir metāla tipa plāksnes, kas savienojas kopā ar skrūvēm, tātad ir atklātas savienojuma vietas, tad bez šaubām iekļūs iekšā pulverveida sniegs. Šādā gadījumā noteikti jāieklāj tā saucamā tvaikizolācijas plēve ar antikondensācijas pamatni. Ja izmanto tikai cinkoto skārdu, kas parasti nav skrūvējams ar skrūvēm, bet savienojams ar falcveida...

Būvkonstrukciju projektēšana

Cik lielai atstarpei jābūt starp difūzijas membrānu un jumta segumu?
Labdien!
Man ir divi jautājumi par privātmājas jumtu.
1. Vai spāru izmērs 50mm x 200mm ir labs, ja kopējais spāres garums ir 5,5 metri, no kores līdz atbalstam uz mūrlatas ir 4,3 metri, pa vidu ir savilce, starp spārēm 60cm. Jumta segums - metāla dakstiņprofils.
2. Cik lielai atstarpei jābūt starp difūzijas membrānu un jumta segumu? Man sanāk 7,5cm, garenlatojums 2,5 cm un šķēslatojums 5cm.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja netiek pārsniegti šie 4,3m, tad koks strādā optimāli. Izmēri 50mm x 200mm ir pilnīgi pietiekami, konstrukcija būs stabila, 60cm attālums starp spārēm ir standarts. Tā kā tas ir ļoti viegls jumts, šī ir prātīga ģeometrisko mēru izvēle. Tā kā dakstiņprofilu stiprina ar skrūvēm, obligāti jāliek tvaikizolācijas plēve ar antikondensāta pamatni, kas jāuzliek uz spārēm. Tad jāliek garenlatojums, kas sakrīt ar spārēm, tas būs 2,5cm, un šķērslatojums, kas sakrīt ar metāla dakstiņprofila ražotāja...

Būvkonstrukciju projektēšana

Ar ko smuki nosegt dēļu grīdu?
Labdien!
Ziemā neapkurināma fazenda. Istabai apakšā pagrabs, dēļi, OSB plate. Ar ko smuki nosegt grīdu? Domāju par finieri, bet cik biezu? Laminātu īsti negribas, vai tomēr laminātu? Paldies par atbildi!
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pagraba pārsegums no koka nav labākais risinājums. Ja uz OSB plātnes uzklās saplāksni, laminātu utt., tad tiks iesprostos mitrums, kā rezultātā tas pieaugs un izsauks koka konstrukciju pelēšanu, trupēšanu un nepatīkamu smārdu. Lai no tā izvairītos, koka konstrukcijas nedrīkst aizsegt, tām jābūt atvērtām un labi pārskatāmām. Augšpusē uz esošās OSB plāksnes visā istabas platībā vajadzētu ieklāt telpisko ģeomembrānu, ar pumpiņām uz leju, un šādā veidā nosegt visu istabu, atstājot no sienām brīvus...

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai starp skaidbetonu un koka dēlīšiem jāatstāj gaisa spraugas?
Labdien!
Vēlos savā īpašumā esošo saimniecības ēku pārveidot par pirtiņu. Ēkas stūri ir mūrēti no ķieģeļiem, bet visas sienas ir no skaidbetona. Nezinu cik veca ir ēka, bet skaidbetons saglabājies normālā stāvoklī. Vai, apšujot šīs sienas ar koka dēlīšiem no abām pusēm, būtu jāatstāj gaisa spraugas?
Paldies!
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Koka dēlīšus no ārpuses nevar cieši likt pie skaidbetona, tāpēc jāatstāj gaisa sprauga, apmēram 30mm plata, lai gaiss brīvi pie sienas varētu ieiet un iziet ārā jumta kastē. No iekšpuses atstāt kaut ko tukšu, nav nekādas jēgas, tātad iekšpusē gaisa sprauga nav nepieciešama. Vienīgā telpa, kur neder šāda konstrukcija ir pērtuve, tur būs nepieciešams apmēram 10cm biezs papildus akmens vates siltinājums, tālāk spožā folija, 5cm gaisa sprauga un dekoratīvo dēļu apšuvums....

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai zem ondulina ir kaut kas jāliek apakšā, un, ja liek skārda jumtu, kā pareizi tas jādara?
Labdien!
Ir kokā būvēts balkons (aukstais variants), uz jumta apzāģētu dēlu klājums, vietām šķirbas līdz 2cm. Doma klāt ondulin, vai zem ondulina ir kas jāliek, un, ja liek skārda jumtu, kā pareizi tas jādara?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! To var darīt, bet, tā kā ondulin sastāv no atsevišķiem gabaliem, tad zem dēļu klāja jāveido 5cm plata gaisa sprauga. Gaiss iekļūs jumta kastē vertikāli pa spraugu, tālāk tas iekļūs spraugā zem dēļiem, kuru atdala difūzijas plēve, un pie kores gaiss nāktu laukā....

Būvkonstrukciju projektēšana

Ar kādu materiālu drīkst aiztaisīt šķirbu, lai jaunajai mājas sienai nav saskares ar betona kārtu?
Labdien!
Atjaunojām mājai vispirms pamatus, piebetonējam uz sāniem malu un pielikām putupolistirolu. Tālāk atjaunojām horizontālo hidroizolāciju ar jaunu ruberoidu, mastiku un ielikām jaunu keramzīta bloku pirmo rindu uz pamatiem platumā 30cm (zāģējām sienu). Tā kā vecā siena bija 32 cm plata, tagad ir šķirba 1-2 cm platumā un 7 cm augstumā no pamatiem līdz piebetonētajai pārkarei. Jautājums: ar kādu materiālu drīkst šķirbu aiztaisīt, lai jaunajai mājas sienai nav saskares ar betona kārtu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Nekādā gadījumā ārsienā nedrīkst atrasties dobumi, šķirbas utt. Spraugu varētu piepildīt ar smalka keramzīta granulām vai ar siltumizolācijas materiālu, piemēram, ekovati, akmens vati. Ja sprauga netiks piepildīta, tad noteikti veidosies mitrums....

Būvkonstrukciju projektēšana

Vai logs jāliek līdz ailes ārmalai?
Labdien!
Mainu mājai logus. Man ir skaidbetona māja (35 cm biezums), ko vēlos siltināt ar 10cm akmens vati. Vai šajā gadījumā logu jāliek līdz ailes ārmalai. Dzirdēts, ka koka mājai esot vienalga, kurā vietā ailē to novieto. Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja logus atstāj turpat, kur tie jau ir, tad logi būs iebīdīti uz iekšu, samazināsies redzes leņķis un telpā ieplūdīs mazāk gaismas, bet neveidojas aukstuma tilti. Ja tomēr sekojam siltumizolācijas materiālam un izbīdam logu uz āru, tad auksta zona veidojas ap logiem iekšpusē. Vispareizāk būtu parēķināt, cik biezam jābūt sienas pīrāgam (jaunais siltinājums + koka skaidu siltinājums), lai tas neveidotu aukstuma tiltu. Līdz ar to logs jāatstāj tik tālu uz iekšu, lai blakus nebūtu iespējas ienākt iekšā...

Būvkonstrukciju projektēšana