abc.lv skaitļos

Lietotāji online57
Aktīvie uzņēmumi25217
Nozares raksti1284
Ekspertu atbildes3041
Atbild eksperti : abc.lv
Kā pareizāk no iekšpuses siltināt stāvbūves sienas?
Labdien! Vēlos nosiltināt stāvbūves ārējās sienas – no iekšpuses. Ēkas siena – no ārpuses bija – 2 cm cementjavas apmetums – tad uzreiz veclaiku melna pape – tad – 5 cm biezi stāvbūves dēļi (ar šķirbām, kurās iepūtu putas, kuras it kā sairstot? Varbūt varu noskrūvēt ar vecām OSB un preskartona plāksnēm?) – tad tukšums kādi 15 cm – tad iekšējā dēļu siena 4 cm bieza.
Tagad tas pats, tikai no iekšpuses. Noplēsti vecie dēļi. Jautājums – vai pirms no iekšpuses ieklāj vati (tajos pirms tam tukšajos 15 cm) – kas jāievēro pirms tam – vai uzreiz var klāt vati un pēc vates – karkasu ar riģipsi? Kā pareizi darīt? Kurā vietā un kādu tvaika izolāciju? Nākotnē paredzēt apmūrēt un siltināt arī no ārpuses.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Uzreiz vati nevar klāt. Ja runa ir par minerālajām vatēm, tad var klāt šajos 15cm, bet tad no iekšpuses jānoklāj ar tvaikizolācijas plēvi. Ja lieto ekovati, kas uzsūc mitrumu, tad var šīs plēves nelikt, bet, ja lieto minerālo vati, tad jānobeidz ar plēvi. Putas nav ilgizturīgs materiāls, tās tiešām sairst. Spraugas labāk aizpildīt ar ekovati, pakulām vai jebkuru citu ilgizturīgu materiālu....

Siltināšana

Vai, liekot "Jotul" krāsniņu, skurstenī jāliek speciāla caurule?
Labdien! Vēlos padomu, lūdzu! Privātmājā virtuvē ir padomijas laiku plīts uz kājiņām. Tagad gribu to nomainīt un ielikt "Jotul" krāsniņu, bet esmu dzirdējis, ka tad skurstenī jāliek speciāla caurule, jo no tās krāsniņas skurstenī ātri veidojoties lipīgi sodrēji. Vai tā ir patiesība un kā man rīkoties, ja vēlos ielikt krāsniņu?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tā ir taisnība, jo padomju laika plītis bija ļoti efektīvas, tajās attīstījās augsta temperatūra un tās patērēja daudz koka kurināmā, bet tas paspēja sadegt lielākā pakāpē, nekā tas notiks "Jotul" krāsniņā. Tajā ļoti taupīgi, gandrīz pusgruzdošā stāvoklī, pārvērš koksni dūmos un siltumenerģijā, un paliek pāri tā saucamās darvas frakcijas. Tās izkondensējas uz dūmvadiem un caurulēm, kas stiepjas līdz skurstenim. No "Jotul" krāsniņas nedrīkst būt horizontālajam līmenim tuvas caurules, tām jābūt...

Krāsnis

Vai drīkst mājai no iekšpuses uz "Aeroc" blokiem apmetuma vietā stiprināt kokšķiedras plāksnes?
Labdien! Vai drīkst mājai no iekšpuses uz "Aeroc" blokiem apmetuma vietā stiprināt kokšķiedras plāksnes? Kā to pareizi izdarīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Parasti liek plānu koka karkasu. Pirmo kārtu liek starp karkasa dēļiem un otru virsū un tad veidojas siltinājums ar mīkstajām kokšķiedras plāksnēm. Tāpat piestiprināt pie gāzbetona ir diezgan sarežģīti. To var darīt, ja ir pietiekami biezi bloki. Katrā gadījumā to vajadzētu darīt ar plānām (25mm biezām) mīkstajām kokšķiedras plāksnēm. Tātad uzliek pirmo plākšņu kārtu un otro var stiprināt pie pirmās ar skavotāja palīdzību.

Siltināšana

Kā lietderīgi izmantot nevajadzīgās kokšķiedru plāksnes un preskartonu?
Labdien! 90-tajos iesākts mājas remonts. Gāzbetona ārsienas un griesti no iekšpuses apšūti ar mīkstām kokšķiedru plāksnēm uz koka karkasa, starpsienas ar preskartonu. Mājā jāierīko centrālā apkure un jāpārvelk elektrība. Kā pēc tam lietderīgi izmantot esošās kokšķiedru plāksnes un preskartonu, ja sienas ir doma apšūt ar ģipškartonu? Kāda veidotos ārsienu konstrukcija?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ir iespēja uzlabot grīdas akustiskās un siltumtehniskās īpašības. Ar šiem materiāliem var veidot siltuma un skaņas izolāciju piebūvēm no telpas iekšpuses. Vēl šos materiālus var likt virsū uz bēniņu telpas pārseguma. Elektropārvades un centrālās apkures baterijas var iedziļināt sienās. Tās vispirms apmetam no iekšpuses un izlīmējam ar reflektīvi atstarojošu materiālu. Tad šajā nišā iestrādājam radiatoru. Ar elektrību nav nekādu problēmu, jo šajos gāzbetona blokos var brīvi izfrēzēt vietu, kur...

Būvmateriāli

Kā būtu pareizi siltināt koka karkasa šķūni?
Labdien! Ir koka karkasa šķūnis, kas apšūts ar metāla profilu "t 20". Tātad – no ārpuses metāls, tad 30 mm horizontāls latojums, tālāk seko koka konstrukcija. Kā būtu pareizi siltināt šādu ēku? Arī jumta konstrukcija tāda pati un nepieciešams nosiltināt.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Tātad starp koka konstrukciju un latām ir brīva vieta – tā jāpiepilda ar siltumizolācijas materiālu. Metāla profils savā konstrukcijā iekļauj vertikālas gaisa spraugas, pa kurām varēs notikt brīva gaisa un mitruma apmaiņa. Ja nepieciešams, starpu var aizpildīt pat vēl vairāk un ar pagarinātām skrūvēm likt atpakaļ profilu. Tas ir vispareizākais variants, strādājot no ārpuses.

Koka paneļu mājas

Kādu līdzekli vajadzētu izmantot vārtu slēdzenes atsaldēšanai?
Labdien! Varbūt izklausīsies muļķīgi, bet ziemā, lielos mīnusos aizsalst metāla vārtu slēdzene tā, ka vārtus nav iespējams atvērt. Kādu līdzekli vajadzētu izmantot atsaldēšanai?
Atbild:
Otis Vanags, valdes priekšsēdētājs
Sveicināti! Godīgi sakot, mūsu klientiem nav bijušas tāda rakstura problēmas ar vārtu slēdzeni (mēs piedāvājam spāņu vai itāļu izcelsmes slēdzenes - ne pārāk dārgas, bet kvalitatīvas. Ja tomēr sanāk tāda ķibele, tad palīdz sprejveida smērviela, kuru iesmidzina slēdzenē, piemēram "Brunox", un tā pietiks ilgam laikam. Nelietojiet apšaubāmas izcelsmes slēdzenes un mehānismus!...

Būvķīmija

Vai siltināt vīna pagrabu?
Labdien! Mani interesē vīna pagrabs. Esmu iecerējusi to mūrēt no blokiem un aprakt ar zemi - ap 50cm pa viru. Jautājums - vai vajadzētu siltināt šāda tipa pagrabu, ja jā, tad cik biezu siltumizolāciju un kādu?
Atbild:
Uldis SIA JUMP
Labdien! Paldies par iesūtīto jautājumu. Lai varētu jums sniegt korektu atbildi, būtu nepieciešama papildus informācija. Kādu temperatūru jūs gribētu nodrošināt šajā pagrabā? Vai jums nepieciešama konstanta temperatūra visu cauru gadu? Kurā vietā atradīsies šis pagrabs? (pilsēta) Cik liels būs šis pagrabs? (augstums, platums, garums) Kādas formas pagrabs ir plānots? (kvadrāts, taisnstūris, pusaplis) Pagrabu plānojat būvēt virszemē vai daļēji iedziļinātu? Kādus blokus un cik biezus...

Siltumizolācija

Vai guļbūvei jāsiltina sienas daļa no iekšpuses?
Labdien!
Būvēju koka guļbūvi ar mansardu. Mansarda jumta daļa ir uzbūvēta un nosiltināta, kā tas ir ieteikts noteikumos. Mansarda sienas daļa ir no guļbaļķiem, 7 baļķi. Vai ir jāsiltina sienas daļa no iekšpuses? Kā to pareizi izdarīt? Vai siltināšana vispār ir jāveic?
Paldies!
Atbild:
Uldis SIA JUMP
Labdien! Paldies par iesūtīto jautājumu. Lai sniegtu jums korektu atbildi ir nepieciešama papildus informācija. Kāds ir baļķu diametrs? Kurā vietā atrodas ēka? Kam šī telpa tiks izmantota (guļamistaba, viesistaba utt.)? Kāds ir apkures veids un kas tika ņemts vērā, veicot apkures sistēmas aprēķinus?...

Siltināšana

Vai un kā pašrocīgi varu pielabot saplaisājušu javu?
Labdien! Esmu konstatējis, ka viesistabas mūrētājam kamīnam starp ķieģeļiem, javā parādījušās plaisas, java tā kā vietām izdrupusi. Vai un kā pašrocīgi varu to pielabot, lai vismaz nebojātu skatu?
Atbild:
V.Untāls, krāšņu podnieks
Labdien! Ja plaisas sīkas un nedaudz, varat esošās plaisas padziļināt, tad ar sūkli saslapina un piepilda ar līdzīgu javu.

Kamīnkrāsnis

Ar ko vienkāršāk noklāt griestus?
Labdien! Veca vienstāvu lauku māja. Spundētu dēļu griesti ar lielām spraugām. Ar ko vienkāršāk noklāt griestus?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja grib noklāt no augšpuses, tad ir pilnīgi vienalga, ar ko. Ideālā gadījumā ar mīksto kokšķiedras plāksni, sliktākajā gadījumā ar OSB plāksni. Ja no apakšas, tad vai nu ģipškartona plāksnes, vai nu mīkstās kokšķiedras plāksnes, vai kāds dekoratīvs, īpašs, plakans materiāls. Izvēle ir ļoti liela, jāiet tik uz būvmateriālu veikalu un jāskatās, ko var atļauties. Būtu ļoti labi, ja visi šie materiāli būtu ar labu gaisa un mitruma caurlaidību. Nevajadzētu likt betona vai cementa šķiedru loksnes.

Apdare

Kāda būs darbu secība skursteņa noklāšanai ar flīzēm?
Labdien! Telpā atrodas vecs ķieģeļu skurstenis, blakus metāla krāsns. Skurstenis ir nelīdzens, vietām krīt nost apmetums. Vēlos noklāt ar flīzēm, taču sākumā ir jāizlīdzina. Kāda būs darbu secība? Kādu flīžu līmi labāk izvēlēties un kādas flīzes izvēlēties?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Skurstenis ir jātīra, tas ir rudens pirmais darbs. Jebkurš cietais kurināmais uz skursteņa iekšējā virsmām atstās sodrējus, kas var uzliesmot. Skurstenis ir jānotīra, jāpārbauda, vai nekur nedūmo, tad papildus vēl noblīvē. Ja grib virsū klāt flīzes, tās neturēsies uz biezām apmetuma kārtām. Parādīsies temperatūru starpība un radīsies spriegumi, tāpēc flīzes lidos nost. Jāmēģina notīrīt skursteni, radīt ļoti plānu pamatkārtu. Ir speciāli sastāvi kamīnu, dūmvadu mūrēšanai un apmešanai, ar kuriem...

Apdare

Kāpēc pēc siltināšanas birst nost vate?
Labdien! Māju no ārpuses nosiltināja ar vati un dekoratīvo materiālu. Tagad vate birst no augšas kā sniegs. Meistars saka, ka tas nekas, bet es satraucos, cik tas ilgi turpināsies un kādu kaitējumu nodarīs siltināšanai? It kā putni vainīgi, bet, cik saprotu, kaut kas nav kārtībā, uz zemes gar mājas sienu redzami diezgan daudz vates gabaliņi.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja darbi ir nobeigti, bet vate turpina birt, tad tur nav kaut kas kārtībā. Es negribētu Jūs baidīt, tāpēc vajadzētu vienkārši paskatīties. Vispirms tika uzlīmēta vate un ar dībeļiem piestiprināta pie sienas. Pēc tam plānā kārtīņā noklāta ar līmjavu un pa virsū uzlīmēts sietiņš. Tagad jāskatās, vai visa virsa noklāta, vai gar logu ailēm ir otra sietiņa kārta? Vai ailu stūros ir trešā sietiņa kārta? Ja vate pareizi ir iesprostota starp līmjavu un stiegrojošo sietiņu, tad vatei nav, kur likties. Vēl var...

Būvmateriāli

Ko iesākt, ja mājā ir liels mitrums?
Labdien! Hruščova laika silikātķieģeļu trīsstāvu māja, pēdējais stāvs, gala siena savienota ar tādu pašu blakus māju. Aptuveni gadu dzīvoklī ir PVC logi.
Dzīvoklis pirkts pirms nepilna gada. Visās telpās, izņemot virtuvi, ir kondensāts uz logiem, pelējums ap logu ailām, kas parādījies īsi pirms apkures sezonas sākšanās. Netālu no mājas ir upe.
Gala istabā, kuras ārējā siena savienota ar blakus māju, parādās pelējums uz griestiem. Pelējums bijis arī ar koka logiem. Iespējams, ka griesti tikuši apstrādāti ar kādu pretpelējuma līdzekli un krāsoti.
Mitruma līmenis šajā istabā visu laiku ir ap 80 - 90%. Vēdināšanas laikā 60 - 70%, pēc tam atkal 80 - 90%.
Mājai esot jāsiltina bēniņi, taču uzkrājumā nav pietiekami lielas naudas summas.
Ko iesākt? Vai līdz bēniņu telpas sakārtošanai ir iespējams kaut ko darīt? Vai ir iespējams iznīcināt esošo pelējumu un siltināt (griestus, sienas) no iekšpuses? Vai tam vispār būs jēga?
Pagaidām plānojam mitruma līmeni telpās samazināt ar elektrisko mitruma savācēju, bet gribētu zināt, kā novērst tā cēloni.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var iznīcināt esošo pelējumu un izveidot pēc iespējas labāku ventilāciju tieši istabās. Visas vietas, kur redzams spēcīgs pelējums, apstrādā ar balinošu līdzekli, ko sauc par FungiPro. Tas ir ļoti spēcīgs, ar nepatīkamu hlora smaku, tāpēc vēlāk ļoti jāvēdina istabas. Visur, kur pelējums redzams mazāk, var apstrādāt ar Vincent Polyline Fungi, tam nav nekādas smaržas, bet tas tāpat lieliski tiek galā ar sēnīšu paveidiem. Šādā veidā var tikt vaļā no esošā, vizuāli redzamā pelējuma. Tālāk vismaz reizi...

Ventilācija

Vai, liekot ģipškartona griestus, ir vajadzīga kāda no plēvēm?
Labdien! Daudzdzīvokļu mājai (pēdējais stāvs) ir vēlme likt ģipškartona griestus ar profiliem bez siltināšanas. Griesti ir no betona paneļiem. Jautājums – vai ir vajadzīga kāda no plēvēm zem ģipškartona? Ja ir, tad vai to var kaut kā apiet?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pēc teorijas plēve būtu jāliek. Ja ir dobtie betona paneļi, tad nekas nav jāliek – var iekārt griestu konstrukciju un uz bēniņiem liek virsū siltumizolāciju. Ja ir cita tipa dzelzsbetona paneļi, piemēram, monolīts, tad tās vietas vajadzētu siltināt, likt plēvi.

Būvmateriāli

Kam pievērst uzmanību, izvēloties puspagrabu, kurā ir plānots dzīvot?
Labdien! Šobrīd plānoju iegādāties dzīvokli, bet uzmanību ir piesaistījušas puspagraba telpas. Cenas ziņā tās ir krietni izdevīgākas, tādēļ arī izskatu tādus variantus, bet biedē nostāsti par mitrumu un pelējumu, kas ar laiku var parādīties. Varianti, kurus skatos, ir gan ar remontu, gan bez. Interesē, kā noteikt izremontēta puspagraba stāvokli, reģipsis saskrūvēts? Negribētos pēc kāda viena diviem gadiem attapties mitrumā un pelējumā. Kam pievērst uzmanību, izvēloties puspagrabu, kurā ir plānots dzīvot?
Atbild:
Kaspars Dzeguze, būvinženieris
Labdien! Es noteikti neieteiktu iegādāties dzīvokli, kas ir apšūts ar karkasu. Ja puspagraba telpas jau sākotnēji nav paredzētas kā ekspluatējamas telpas, tad to pārveide par apdzīvojamām, attiecīgi, vertikālas un horizontālo injekciju izveide, ir darbietilpīgs un materiālu ietilpīgs pasākums. Risinājumus Jūs varat apskatīt: http://hidroizolacijas.lv/sistemas/vesturisku-eku-hdroizolacija Jautājumu gadījumā tel: 67460990...

Ventilācija

Vai skaidu plātnes grīdu var izlīdzināt ar izlīdzināmo masījumu koka grīdām?
Labdien!
Paneļu mājā ir padomju laika skaidu plātnes grīda, kura balstās uz lāgiem. Plātnes nelīdzenas, tādēļ nav normāli iespējams ieklāt laminātu.
Ir doma mēģināt izmantot koka grīdām paredzētos izlīdzināmos maisījumus (piemēram Mira X-Plan). Vai šāda doma būtu atbalstāma un kā būtu pareizi veikt darbus? Vai izmaksu un ērtību ziņā ir kāda racionālāka metode?
Atbild:
Arvo Biķernieks
Labdien! Līdzināt var. Pirms ieliet obligāti jānogrutē (Sakret UG ir laba grunts). Bet jābūt pārliecībai, ka plātnes ir nostiprinātas stingri un nekustas. Pašizlīdzinošās masas, kuras paredzētas koka grīdām, ir nosacīti elastīgas, un pieļauj ļoti nelielas kustības. Toties, ja kustības būs par lielu masa saplaisās, un no efekta var iznākt defekts. Iespējams, ka vienkāršāk ir noēvelēt, nokalt izciļņus, un ieklāt 4mm apakšklāju (putuplēvi). Sev es taisītu šādi, ātri, lēti un vienkārši. Protams, ja grīda...

Grīdas

Kas ir logu pieņemšanas-nodošanas akta līguma pielikums?
Jauni PVC logi. Līgumā un pieņemšanas-nodošanas aktā minēts līguma pielikums, kura nav. Kas tas ir? Tehniskais darbu apraksts? Logus ielika, bet vai ir pareizi? No pamata virsmas līdz loga apakšējai malai (baltajai) - 12cm. Nav par daudz? Par atbalsta ķīļiem ielika no pagalma paņemtus apsūnojušus, vecus pusķieģeļus - vai tie nesadrups? Pirms putām nemitrināja putekļainās virsmas. Uzliekot palodzi, par atbalstu ielika 2 sīkus atgriezumus no palodzes izgriezuma, izgriezums tāpēc nedaudz par lielu. Palodzes vidusdaļa nav piepūsta ar putām, ir liels tukšums starp āra skārdeni un iekšpuses sienu. Pirms skārda un iekšpuses siena (kārta) veidota no putuplasta gabaliņiem un putām.
Pie skārda augšējās daļas šis veidojums ir tikai apmēram 4cm, paplašinās apmēram 45 grādu leņķī uz leju. Iekšpusē tikai 1 - 2 cm. Viss vidus tukšs. Putas taču ātri sadrūp, tā drīkst? Video pamācībās atbildes neatradu. Tehnisko info firma nedeva ne par pielietotajiem materiāliem, ne tehnoloģiju, tikai par loga tehnisko standartu.
Atbild:
Kaspars Zihmanis - logu ražošanas tehnologs
Labdien! Ja aktā minēts līguma pielikums, tad viņš ir jāpieprasa. Kas tajā būs - grūti pateikt, atkarīgs no konkrētās firmas. Attālums 12 cm starp aili un loga konstrukciju ir ļoti liels. Parasti šāda šuve ir 10 - 30 mm. Taču, ja maina vecu (futerlogs, vēsturiskais) logu pret jaunu reizēm šādi lieli attālumi var veidoties, jo veco logu rāmji parasti ir daudz biezāki par mūsdienu. Galvenais, lai šī lielā šķirba tiktu pareizi aizpildīta (paplatinošais PVC profils, koka brusa, ekstrudēts putupolistirols vai kāds...

Logi un durvis

Vai daudzdzīvokļu mājas ārsienas no iekšpuses var siltināt ar kokšķiedras plāksnēm?
Labdien! Vecai daudzdzīvokļu mājai doma siltināt ārsienas no iekšpuses ar Steico Therm kokšķiedras plāksnēm 60 mm no Vides tehnikas un tad apmest. Vai tā var darīt?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Atbildot īsi – jā. Siltināt ārsienas no iekšpuses ir pareizs lēmums. Ar minerālvatēm to darīt nebūtu racionāli, toties no ārpuses – noteikti ar minerālvatēm. Mīkstās kokšķiedras plāksnes vada mitrumu un var izvadīt to ārā kopā ar siltumu, neļaujot tam kondensēties. Šo materiālu var arī apmest un apšūt, kā arī atstāt tādu pašu un apvilkt ar kādu audumu. Plāksnes biezums atkarīgs no siltumtehniskā aprēķina, kuram jāzina pamatsienas parametri, izmantotie materiāli un slāņi.

Siltināšana

Vai ēveļskaidām pa virsu var uzstrādāt beramo vati un kādu labāk?
Labdien! Mājas griestu siltināšanai izmantotas ēveļskaidas. Vai pa virsu var uzstrādāt beramo vati un kādu labāk?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Būtiski apzināties, vai ēveļskaidas ir sveķainas un labi smaržojošas, vai viņas ir jau apstrādātas, jo īstenībā neapstrādātas likt virsū nedrīkst. Mainīsies mitruma apstākļi, iespējama, trupe, insektu un bioloģiskā iedarbība, tāpēc tās parasti apstrādā ar ķimikālijām. Visvienkāršāk – skaidas var izturēt kalcija hlorīdā vai alumīnija sulfātā. Pēc tādas apstrādes, skaidas ir normālas un nepūstošas, un tad uz šāda materiāla var likt virsū beramo materiālu – jo tuvāk kokam, jo labāk. Ideālajā...

Būvmateriāli

Kā pareizi nosiltināt no iekšpuses priekšnamu, ja ārpusē ir 5 cm akmens vate tālāk OSB 15 mm?
Labdien! Kā pareizi nosiltināt no iekšpuses priekšnamu, ja ārpusē ir 5 cm akmens vate tālāk OSB 15 mm? Iekšpusē ir doma likt 15 mm mīksto vati. Vai ir jāliek tvaika plēve vai kartonpapīrs un OSB 15mm.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja tā nav dzīvojamā telpa, bet vējtveris, tad viss atkarīgs no tā, cik bieza būs OSB (15mm ir ļoti bieza). Šajā gadījumā jāliek kopā virs akmens vates iekšējā pusē un nelikt virsū plēves materiālu. Mājā iekšā tā ir telpa ar mainīgu temperatūru. Jūsu konstrukcija ir izmantojama arī šādā gadījumā, tomēr tvaikizolācijas materiālu tieši šeit likt īpaši nevajadzētu, jo tad pacelsies jautājums par ventilāciju....

Siltināšana

Vai var veikalā nopirkt gatavu, šuvēm domātu mūrjavu, kura nesaplaisātu?
Labdien! Uzmūrējām ķieģeļu krāsni, bet vietām saplaisāja šuves. Vai var veikalā nopirkt gatavu, šuvēm domātu mūrjavu, kura nesaplaisātu, vismaz izlabot tās šuves dekoratīvā nolūkā? Varbūt šim nolūkam var izmantot flīžu līmi?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja to pārmūrē, tad vajag izmantot jau gatavus, īpašus sastāvus, kas domāti kamīna, dūmvadu mūrēšanai. Jāizvēlas pēc raupjuma smalkākais sastāvs, jo šuvēs nedabūs iekšā neko īpaši raupju. Noteikti jāiegādājas uguns cements, lai vismazākās spraudziņas var ar to aizdrīvēt ciet. Nedēļas laikā, ļoti uzmanīgi iekurinot un neļaujot krāsnij pārāk daudz sasilt, varētu krāsni ietrenēt un vismaz nerastos dūmu smaka.

Krāsnis

Kā pārbaudīt, vai logi ir ielikti pareizi?
Labdien! Esmu pasūtījusi privātmājai logus. Mājā jau ir koku logi, tie tiks mainīti uz PVC logiem. Līgumā ir rakstīts, ka pēc logu montāžas ēkā, ko veiks tā pati firma, kas izgatavo logus, man ir (tālāk seko citāts no līguma) "pienākums pieņemot konstrukcijas, pārbaudīt to kvalitāti, un komplektāciju." Pēc manas pārbaudes tiek noslēgts pieņemšanas – nodošanas akts. Jautājums – kā man, kas neko no logu montāžas darbiem nesaprot, pārbaudīt, vai man logi ir ielikti pareizi? Kam man būtu jāpievērš uzmanība? Esmu dzirdējusi, ka jāatver logs, ja ir ielikts pareizi, tad tas nedrīkst vērties ciet pats, tad ir pareizais līmenis.
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Pirmais un vienkāršākais – atvērt logu. Ja to var atvērt, tad tas jau ir labi. Katrai firmai ir instrukcija, kā rīkoties ar logu. Tā kārtīgi jāizlasa un, ja viss atbilst tajā rakstītajam, tad tas ir minimums, pēc kā vadīties, lai parakstītu šādu aktu. Ja cilvēkam tomēr kaut kas liekas aizdomīgi, viņš var vērsties pie firmas, un tai ir pienākums visu izskaidrot. Ja nē, var vērsties pie ekspertiem, un šajā gadījumā ir Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācija, kurā ietilpst praktiski visas lielākās logu...

Logi un durvis

Vai tā var būt, ka, iestrādājot ekovati ar mitro paņēmienu bēniņu pārsegumā starp sijām, žūstot tā nedaudz rausies un veidosies neliels atrāviens no sijām?
Labdien! Vai tā var būt, ka, iestrādājot ekovati ar mitro paņēmienu bēniņu pārsegumā starp sijām, žūstot tā nedaudz rausies un veidosies neliels atrāviens no sijām? Vai tas ir labi vai slikti?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Ja to pārmūrē, tad vajag izmantot jau gatavus, īpašus sastāvus, kas domāti kamīna, dūmvadu mūrēšanai. Jāizvēlas pēc raupjuma smalkākais sastāvs, jo šuvēs nedabūs iekšā neko īpaši raupju. Noteikti jāiegādājas uguns cements, lai vismazākās spraudziņas var ar to aizdrīvēt ciet. Nedēļas laikā, ļoti uzmanīgi iekurinot un neļaujot krāsnij pārāk daudz sasilt, varētu krāsni ietrenēt un vismaz nerastos dūmu smaka.

Siltināšana

Vai mīkstās kokšķiedru plāksnes, kuras var izmantot siltināšanai, ir līdzvērtīgas siltināšanai ar vati?
Labdien! Vai mīkstās kokšķiedru plāksnes, kuras var izmantot siltināšanai, ir līdzvērtīgas siltināšanai ar vati? Siltinot no iekšpuses tiktu nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu – silta siena un nav nepieciešams papildus veidot karkasu un apšūt ar ģipškartona loksnēm. Cik biezas kokšķiedru plāksnes atbilst 100 mm akmens vates slānim? Šuves starp šīm plāksnēm apstrādā ar sietiņu un špakteli? Vai šīs plāksnes mitruma un temperatūras iespaidā nestaigā un šuves neplaisā? Vai šādas plāksnes var izmantot arī gāzbetona ēkas siltināšanai no ārpuses, ja paredzēts dekoratīvais apmetums?
Atbild:
Juris Biršs, inženierzinātņu doktors
Labdien! Var veidot arī karkasu un pildīt ar mīkstajām kokšķiedras plāksnēm. Ārsiena nedrīkst būt ar neventilējamiem tukšumiem. Tātad, ja mēs veidojam no iekšpuses siltinājumu un veidojam kaut kādu karkasu, tas nebūtu labi. Bet īpašas vajadzības veidot karkasu – nav. Kokšķiedru plāksnes ir ar dažādiem rādītājiem, vidēji pēc siltumtehniskām īpašībām tās zaudē akmens vatei 150:100. Kokšķiedras plāksnes vajadzētu apmēram par trešdaļu vairāk, bet tas ir atkarīgs no konkrētiem materiāliem. Šuves starp šīm...

Būvmateriāli